Elektrotehnika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
biznis97

#1 Elektrotehnika

Post by biznis97 »

Da li moze el. motor od 500 wati pogoniti generator koji proizvodi struju od 5kw/h ili el motor od 200 wati da pogoni generator koji proizvodi 2kw/h
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2 Re: Elektrotehnika

Post by mk ultra »

jedinica za struju nije kWh 8-)

pravilno postavi pitanje, pa ćeš dobiti odgovor...
nino90

#3 Re: Elektrotehnika

Post by nino90 »

pod predpostavkom da si pogrijesio i da je u pitanju kw nominalne snage. Zavisi od toga koji su motori i generatori ( sinhroni, asinhroni), sta zelis napajati time, koji je min snage za te generatore da rade stabilno ( konstantne frekvence)

Sent from my iPad using Tapatalk
biznis97

#4 Re: Elektrotehnika

Post by biznis97 »

mk ultra wrote:jedinica za struju nije kWh 8-)

pravilno postavi pitanje, pa ćeš dobiti odgovor...
kako nije, pa il rekao 5 kw ili 5kw/h isto je, uredjaj koji ima snagu od 2 kw to znaci da ce potrositi sa 1 sat vremena 2kw el. energije, wat je jedinica za snagu i kolicinu
biznis97

#5 Re: Elektrotehnika

Post by biznis97 »

nino90 wrote:pod predpostavkom da si pogrijesio i da je u pitanju kw nominalne snage. Zavisi od toga koji su motori i generatori ( sinhroni, asinhroni), sta zelis napajati time, koji je min snage za te generatore da rade stabilno ( konstantne frekvence)

Pa ovako ako ja u odredjenim periodima koristim dosta el.energije ja bi mogao koristiti struju od elektrodistribucije koja bi pogonila motor tj. struju pretvorila u mehanicku a onda ta mehanicka energija da pogrece generator koji proizvodi struju a obrtaje regulisat omjerom remenica, tako da el.motor trosi npr. 500 wati u satu a okrece generator koji proizvodi 5 kw.i tako budem u plusu a generator moze biti i asinhroni el.motor s' tim da se zavrti vecom brzinom nego sto se okrece kad je pogonjen strujom, i jos mu treba dati pobudu to sam vec testirao.
mk ultra

#6 Re: Elektrotehnika

Post by mk ultra »

ulazna snaga * eta = izlazna snaga ... a eta motora je recimo 0.9, generatora nek je isto 0.9 ... znaci gubis 20% u povoljnom slucaju

kad vec koristis mehanicke reduktore brzine, proracunaj malo i moment, ostavi se snage ;-)
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#7 Re: Elektrotehnika

Post by UltrasNaBaterije »

biznis97 wrote:
nino90 wrote:pod predpostavkom da si pogrijesio i da je u pitanju kw nominalne snage. Zavisi od toga koji su motori i generatori ( sinhroni, asinhroni), sta zelis napajati time, koji je min snage za te generatore da rade stabilno ( konstantne frekvence)

Pa ovako ako ja u odredjenim periodima koristim dosta el.energije ja bi mogao koristiti struju od elektrodistribucije koja bi pogonila motor tj. struju pretvorila u mehanicku a onda ta mehanicka energija da pogrece generator koji proizvodi struju a obrtaje regulisat omjerom remenica, tako da el.motor trosi npr. 500 wati u satu a okrece generator koji proizvodi 5 kw.i tako budem u plusu a generator moze biti i asinhroni el.motor s' tim da se zavrti vecom brzinom nego sto se okrece kad je pogonjen strujom, i jos mu treba dati pobudu to sam vec testirao.
Ovo što si ti napisao iskreno nema nikako logike. Znači trošiš više struje da pokrećeš generator koji će dati struju i to preko remenskog prijenosa koji je izuzetno podložan gubicima. Uvijek si donji kao što mk_ultra kaže. Drugi dio je konfuzniji, jer ti bi navodno nekim sinhronim generatorom pokretao asinhroni motor. To je teoretski izvedivo frekventnim tiristorskim pretvaračima ili DC motorom u generatorskom režimu i nikako drugačije, tako da ne znam šta si ti testirao?

p.s.
Jedinica za energiju je kWh, ne kW/h, a snaga je W.
biznis97

#8 Re: Elektrotehnika

Post by biznis97 »

Ja sam testirao asinhroni el. motor u funkciji generatora ali nebitno to sad, mene interesuje da li mogu sa manje energije dobiti vise sa el. motorom i generatorom, tako da trosim manje nego sto dobijam da je izlazna snaga generatora veca od snage el. motora .
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#9 Re: Elektrotehnika

Post by UltrasNaBaterije »

biznis97 wrote:Ja sam testirao asinhroni el. motor u funkciji generatora ali nebitno to sad, mene interesuje da li mogu sa manje energije dobiti vise sa el. motorom i generatorom, tako da trosim manje nego sto dobijam da je izlazna snaga generatora veca od snage el. motora .

Prijatelju moj, ti moraš završiti srednju školu prije nego se želiš baviti tim stvarima. Evo ti neke smjernice... prije svega zakoni termodinamike i specijalna teorija relativiteta su korisni za shvatanje pojmova kao što su energija, rad i sila.

http://en.wikipedia.org/wiki/Conservation_of_energy

http://en.wikipedia.org/wiki/Second_law ... modynamics

http://en.wikipedia.org/wiki/E%3Dmc%C2%B2

pozz

p.s.
jednostavan odgovor je da ne možeš dobiti više energije iz manje energije, ako to postigneš slobodno se javi Westinghouse-u, Simensu ili Škodi, tvoja praunučad će ti biti zahvalna na parama koje ćeš zgrtati.
biznis97

#10 Re: Elektrotehnika

Post by biznis97 »

Hvala na odgovorima, ma meni je hobi elektotehnika , a idem u Gradjevinsku srednju skolu , mada i ovi sto idu elektrotehnicku 90% nema pojma
chupacabra

#11 Re: Elektrotehnika

Post by chupacabra »

Energiju ne mozes proizvoditi iz nicega, nego samo prebacivati iz jedne forme u drugu. "Proizvodnja" elektricne energije je tehnicki neispravan izraz jer se samo radi o konverziji jedne vrste energije u drugu, i to gotovo uvijek u gubicima. Kod motora imas frikcionalno zagrijavanje i I^2*R gubici u rotoru i statoru kroz zagrijavanje koji su glavni faktor. Isto je sa generatorom koji je samo motor koji radi obrnuto. Ako je neko nasao nacin proizvodnje energije iz nicega, moze se komotno proglasiti Bogom.
Ako zelis da "proizvodis" el. energiju, pa da jedan dio trosis a drugi vracas nazad u mrezu, mozes to raditi solarno ili putem vjetra. Za oba su potrebne pocetne investicije, a izvor energije je dzaba, ako imas dovoljno suncanih i vjetrovitih dana u godini. Sve ostalo je gubljenje vremena.
mk ultra

#12 Re: Elektrotehnika

Post by mk ultra »

gubici u otporima i trenju su samo jedan dio gubitaka... ima tu još, a najviše uslijed rasipanja toka i zasićenja

a proizvodnja iz vjetra i guranje u mrežu, e pa ne ide to baš tako lahko :mrgreen:
pirmin

#13 Re: Elektrotehnika

Post by pirmin »

biznis97 wrote:Ja sam testirao asinhroni el. motor u funkciji generatora ali nebitno to sad, mene interesuje da li mogu sa manje energije dobiti vise sa el. motorom i generatorom, tako da trosim manje nego sto dobijam da je izlazna snaga generatora veca od snage el. motora .
Gdje bi nam bio kraj da je ovo moguce. :-)
Btw. pametni ljudi rekose da se energija niti trosi niti dobija...ona samo mijenja oblike.
Saian

#14 Re: Elektrotehnika

Post by Saian »

e jebi ga :run:
Majski_lovac

#15 Re: Elektrotehnika

Post by Majski_lovac »

koliko sam ja uspio da shvatim on hoče da kaže dali može da sa motorom od npr 500 W pokrece tamo neki generator koji ima terotetski veću snagu i da mu taj generator bude izvor el-energije pa da njega spaja neke jače potrošače.Ovo je nemoguče zato što spajanjem potorošača na generator javljaju se ranorazne pojave kao što su magnetne reakcije rotora i statora i samim tim otpor pri rotaciji, da bi se taj otpor uspješno savlado mora se uložiti još veča energija koja pokreče rotor a to jest motor a pošto je motor manje snage od generatora naprosto bi stao i došlo bi do pregrijavanja i samim tim do izgaranja motora ukoliko bi to potrajalo, uglavnom taj neki motor bi mogao da pokrece generator ali samo u praznom hodu ali i to je upitno. Perpetum mobile mašine bilo koje vrste nisu moguče (zakoni termodinamike).Nadam se da nisam bio dosadan i da sam uspio donekle da dokucim odgovor
mk ultra

#16 Re: Elektrotehnika

Post by mk ultra »

magnetna reakcija rotora i statora je nešto drugo ;-)

važan je moment, ulazni na osovini, i izlazni električni moment ...
biznis97

#17 Re: Elektrotehnika

Post by biznis97 »

Majski_lovac wrote:koliko sam ja uspio da shvatim on hoče da kaže dali može da sa motorom od npr 500 W pokrece tamo neki generator koji ima terotetski veću snagu i da mu taj generator bude izvor el-energije pa da njega spaja neke jače potrošače.Ovo je nemoguče zato što spajanjem potorošača na generator javljaju se ranorazne pojave kao što su magnetne reakcije rotora i statora i samim tim otpor pri rotaciji, da bi se taj otpor uspješno savlado mora se uložiti još veča energija koja pokreče rotor a to jest motor a pošto je motor manje snage od generatora naprosto bi stao i došlo bi do pregrijavanja i samim tim do izgaranja motora ukoliko bi to potrajalo, uglavnom taj neki motor bi mogao da pokrece generator ali samo u praznom hodu ali i to je upitno. Perpetum mobile mašine bilo koje vrste nisu moguče (zakoni termodinamike).Nadam se da nisam bio dosadan i da sam uspio donekle da dokucim odgovor
E upravo to jer sam gledao na youtube kako covjek sa busilicom pokrece generator sa permanentnim magnetima koji sa malim okretajima daje dobar izvor energije, hvala na odgovoru.
nino90

#18 Re: Elektrotehnika

Post by nino90 »

Ako pise da je 5KW snage, to ne znaci da kada se vrti daje toliku snagu, on daje snage koliko dobija na osovini umanjenu za gubitke. Ti da to spojis tako kako si napiso ne bi dobio nikakvu snagu, kad bi spojio potrosac onda bi dobio koliko potrosac trosi sve do tih 500W tog motora, ako bi iso preko toga motor bi ti se pokvario, sad da li mehanicki zbog momenta nesto ode, ili se pregriju namotaji ili nesto trece ...
Post Reply