Elektrotehnika da ili ne
-
Mujic Adis
#1 Elektrotehnika da ili ne
pozz .... Četvrti sam razred elektrotehničke škole ....Odličan sam učenik . I znam da za elektrotehnički fakultet treba jaka matematika a ja sam u srednjoj uvijk bio izmedju 4 i 5 a u osnovnoj 4 i moram priznat da mi matematika nije mrsko vjezbati ... Sad vas ptam da li da upisem ovaj fax i da malo popricamo o ovom faxu....
- nellington
- mayab
#3 Re: Elektrotehnika da ili ne
Naravno, upisuj, pogotovo ako si skontao da te ta oblast (elektrotehnika) zanima!

-
Mujic Adis
#4 Re: Elektrotehnika da ili ne
Ja sam to stw zavolio .... ali me neki prepadaju kazu tesko neupisuj , onako , ovako .... ali ne znam gdje bolje upisati u sarajevu ili tuzli ....
- pirmin
#5 Re: Elektrotehnika da ili ne
Pravopis ti i nije jaca strana, sumnjam da si bas neki revnosni odlikas.
A sto se tice ETF-a, zavisi od potencijala i da li te to stvarno zanima...kako je sa tim moras znati samo ti, niko na forumu to ne moze zakljuciti umjesto tebe.
Po meni nema zanimljivije stvari za studirati ali nije za svakoga - mala manjina frikova stvarno uspije.
(ovo frik je sa pozitivnom konotacijom
)
A sto se tice ETF-a, zavisi od potencijala i da li te to stvarno zanima...kako je sa tim moras znati samo ti, niko na forumu to ne moze zakljuciti umjesto tebe.
Po meni nema zanimljivije stvari za studirati ali nije za svakoga - mala manjina frikova stvarno uspije.
(ovo frik je sa pozitivnom konotacijom
-
Mujic Adis
#6 Re: Elektrotehnika da ili ne
Heheh...... a jezici mi nikad nisu isli tako da mi je i gramatika losa ...
-
iceman2010
#7 Re: Elektrotehnika da ili ne
Ako ti ide matematika upisi obavezno. Jeste da ces vidjeti da je i matematika "malo drugacija" nego se to uci u srednjoj skoli, jeste da treba puno vise raditi, ali nemoj se plasiti izazova. Ja sam zavrsio elektrotehniku po starom planu i programu (9 semestara) i vjeruj mi da nije bas toliko tesko kako pricaju. Meni i mom mentalnom sklopu bi bilo teze zavrsiti neki fakultet gdje treba manje "kontanja", a puno vise "bubanja" sirovih podataka (recimo pravo).
P.S. Necu ni da govorim kakav je osjecaj kada zavrsis fakultet poput ETF-a. To je jedan od rijetkih fakulteti poslije kojeg imas veliku sansu da dobijes i zasluzenu nagradu za ulozeni trud.
Dakle, ne razmislja vise ni sekunde. Ako imas mogucnosti obavezno ETF Sarajevo jer je cjenjeniji i dobro se pripremi za prijemni. Prije prijemnog budu i neke vjezbe za isti, mogu se naci i zadaci sa ranijih prijemnih. Na vjezbe obavezno moras ici jer je pristup matematici na ETF-u i u srednjoj skoli kao nebo i zemlja.
P.S. Necu ni da govorim kakav je osjecaj kada zavrsis fakultet poput ETF-a. To je jedan od rijetkih fakulteti poslije kojeg imas veliku sansu da dobijes i zasluzenu nagradu za ulozeni trud.
Dakle, ne razmislja vise ni sekunde. Ako imas mogucnosti obavezno ETF Sarajevo jer je cjenjeniji i dobro se pripremi za prijemni. Prije prijemnog budu i neke vjezbe za isti, mogu se naci i zadaci sa ranijih prijemnih. Na vjezbe obavezno moras ici jer je pristup matematici na ETF-u i u srednjoj skoli kao nebo i zemlja.
-
Mujic Adis
#8 Re: Elektrotehnika da ili ne
Ja imam veliku volju da upisem i zavrsim ETF , a imam i volje za ucenjem ....A slazem se s tobom sto kazes da je matematika u srednjoj skoli i na fax-u ko nebo i zemlja , jer mi skoli praktcno radimo samo proste zadatke ali kako se to moze zakomplikovati ,....
-
iceman2010
#9 Re: Elektrotehnika da ili ne
Nije stvar sam u tezini zadataka nego i u pristupu zadacima. Kada, ako Bog da upises ETF, ustvari vec kod prijemnog ces skontati o cemu pricam. Ali ako imas veliku zelju, dobar prosjek ocjena, dobar prosjek ocjena iz matematike i volju da vec sada pocnes da se spremas za prijemni upisi obavezno. Neces se pokajati. Ponavljam ti da je i taj fakultet za ljude i da nije toliko tezak koliko se prica. Samo treba redovan rad i vjeruj mi da nece biti problema. Prijemni ispit ti je najveca prepreka. Kada upises sve ostalo ide lako ako ucis. Poslusaj me, neces se pokajati. Za prave stvari u zivotu uvijek treba malo vise hrabrosti. To ti je kao kada prvi put u zivotu prilazis djevojci. Samo hrabro.Mujic Adis wrote:Ja imam veliku volju da upisem i zavrsim ETF , a imam i volje za ucenjem ....A slazem se s tobom sto kazes da je matematika u srednjoj skoli i na fax-u ko nebo i zemlja , jer mi skoli praktcno radimo samo proste zadatke ali kako se to moze zakomplikovati ,....
Jos ako ti je nastavnik matematike u srednjoj strog to je jos bolje. Meni dodje da svog izljubim svaki put kada ga sretnem u gradu.
-
Mujic Adis
#10 Re: Elektrotehnika da ili ne
Nastavnik matematike u osnovnoj skoli mi je bio predobar i znao je objasniti , a to sam tek primjetio kroz srednju skolu kad sam vidio da pojedina raja iz razreda nezna uradit npr. kvadrat razlike ili zbira ... a u srednjoj skoli u prvom razredu predvali su mi najlosiji profesori , dok od drugog razreda predaje mi profesorica matematike a i moram priznat trazi puno znanja , zna objasniti ... I povrh svega zena je stroga ....
- suncokret_1984
#11 Re: Elektrotehnika da ili ne
ti si pravi drugiceman2010 wrote:Ako ti ide matematika upisi obavezno. Jeste da ces vidjeti da je i matematika "malo drugacija" nego se to uci u srednjoj skoli, jeste da treba puno vise raditi, ali nemoj se plasiti izazova. Ja sam zavrsio elektrotehniku po starom planu i programu (9 semestara) i vjeruj mi da nije bas toliko tesko kako pricaju. Meni i mom mentalnom sklopu bi bilo teze zavrsiti neki fakultet gdje treba manje "kontanja", a puno vise "bubanja" sirovih podataka (recimo pravo).
svaka cast na savjetima, meni matematika nije bila jaca strana, iako sam bila odlicna cjelokupno skolovanje, i upisala pravo, zavrsila ga, ali za nekog ko voli te predmete i ko se tu pronalazi i ja bih ga savjetovala za ETF...
i sve sto si rekao stoji i za zaposlenje i dalje mogucnosti, apsolutno si upravu, nadam se da ce te decko poslusati..
- Durga
#12 Re: Elektrotehnika da ili ne
Mislim da je etf jedan od boljih fakulteta u Bosni,jer je cijenjen i profesori su jako dobri,sto omogucava dobro primanje gradiva. Drage buduce kolege,dugo sam se premisljala izmedju medicine i ostalih fakulteta i odlucila sam se za etf(trenutno stanje),nadam se da ce to izdrzati naredna tri mjeseca. Usput da pitam koliko redovnih primaju? 
- nellington
#13 Re: Elektrotehnika da ili ne
Redovnih na trošku kantona je 4x30 (30 po odsjeku), a redovno samofinansirajućih (plaćaju 1800 KM) još 25 po odsjeku, znači 4x25.
-
Mujic Adis
#14 Re: Elektrotehnika da ili ne
Mozes li samo objasniti kako ide to samofinansirajuci ....
- zlaataan
#15 Re: Elektrotehnika da ili ne
Haj da se i ja javim, kad se već okupljamo, mi buduće kolege 
I da, mislim da samofinansirajući plaćaju 1800 KM na godinu.
I da, mislim da samofinansirajući plaćaju 1800 KM na godinu.
-
Mujic Adis
#16 Re: Elektrotehnika da ili ne
Na osnovu cega se formiraju redovni koje kanton finansira i samofinansirajuci ..... 
- Pasiflora
#17 Re: Elektrotehnika da ili ne
plus ubace one sa stelamaalternativni wrote:Lista primljenih studenata se pravi prema bodovima.
Bodove dobijas na prijemnom, osim toga boduje se prosjek ocjena u srednjoj, mislim da se posebno boduju ocjene iz bitnih predmeta (matematika i jos neki), imas posebne bodove ako si ucenik generacije, ako si nesto osvojio na takmicenjima (matematika, fizika)
Saberu te bodove i sortiraju vas.
- zlaataan
#18 Re: Elektrotehnika da ili ne
Evo OVDJE princip upisa...
-
ek0
-
nino90
#20 Re: Elektrotehnika da ili ne
Ma kakva srednjoskolska matematika, ja sam etf 2 godina, srednjoskolska matematika nije ni m od matematike koja se ovdje koristi, sad kad pogledam one zadatke iz srednje (kad me neko od mladjih pita za pomoc) smijesni mi budu
-
herbert mekfjuger
#21 Re: Elektrotehnika da ili ne
Ja sam student druge godine elektrotehnike u TZ, pa evo i od mene par rečenica... To je izuzetno zajeban fakultet, mislim ono moraš dosta stvari se odreć i redovno radit, i uz to imat malo i sreće... Ja sam upisao 2008. i prva smo prava bolonjska generacija u Tuzli... i to je da bog sačuva, bude dana kad nemaš kad oči otvorit, ne samo za vrijeme ispita, nego stalno neke provjere, zadaće, nekad cijeli dan na faksu i sl... Sad sam druga godina. I kad bi pričo o svemu što sam naučio za ove dvije godine, vjeruj mogo bi par knjiga napisat... znači nauči se stvarno dosta stvari, kvalitetno... Kao i na svakom faksu, par prof. i asistenata ima koji su šupci
(asistenti posebno, profesori rijetki), al nije to ništa. Na prvoj godini najviše ljudi "pogine" na matematikama, a bogami i fizike su skroz zafrkane... Na drugoj godini je već druga stvar, tu je sve zafrkano... al evo u obnovi je čistim
Znači, samo rad i trud i ne bi trebalo bit problema, dobro se organizovat i to je to... znači to su moja iskustva vezana za Tuzlu...
Moj savjet je da ipak upišeš u Sarajevu, ne znam da li ćeš više naučit nego mi u TZ, to je tu negdje, jer stvarno se nauči dosta toga (ko hoće), ali je fakultet u SA ugledniji, poznatiji, perspektivniji i šta ja znam...
Bilo koji fakultet da upišeš zamoliće se neki predmet nekad, meni se npr. činilo prošle godine da C++ neću nikad položit, nema šanse, a ove godine glatko rasturi, samo rad, trud, red, disciplina i u se i u svoje kljuse
Sretno 
Moj savjet je da ipak upišeš u Sarajevu, ne znam da li ćeš više naučit nego mi u TZ, to je tu negdje, jer stvarno se nauči dosta toga (ko hoće), ali je fakultet u SA ugledniji, poznatiji, perspektivniji i šta ja znam...
Bilo koji fakultet da upišeš zamoliće se neki predmet nekad, meni se npr. činilo prošle godine da C++ neću nikad položit, nema šanse, a ove godine glatko rasturi, samo rad, trud, red, disciplina i u se i u svoje kljuse
- dottore
#22 Re: Elektrotehnika da ili ne
Hoces da ti postavim malo zadataka iz IM1...
od 260 Redovnih studenata prve godine, 40 polozi I i II parcijalni iz prve...
od 260 Redovnih studenata prve godine, 40 polozi I i II parcijalni iz prve...
-
Mujic Adis
#23 Re: Elektrotehnika da ili ne
Ma naravno da matematika u srednjoj skoli nije ni priblizno ista kao na fax .... A da li pomazu instrukcije za polaganje IM 1 i 2 na fax.... I da li neko od studenata na ETF mi moze postaviti skriptu sa zadacima koji budu otprilike na prijemnom da se mogu vec pripremat ....
-
nino90
#24 Re: Elektrotehnika da ili ne
prijemni je bezveze, makar ovaj u sa sto bude
ko ne uspije da polozi prijemni treba se dobro upitati da li je za etf
ko ne uspije da polozi prijemni treba se dobro upitati da li je za etf
-
Mujic Adis
#25 Re: Elektrotehnika da ili ne
Kako to da je beze .. znaci zadaci su lagani ..