ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6001 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by mk ultra »

to je u vlasništvu ODS-a (država)
nije dio epbih, mislim jeste trenutno, ali u slučaju preuzimanja/prodaje, to ostaje u vlasništvu države.
Haris.ba

#6002 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Haris.ba »

starii wrote: 20/07/2026 09:38
zna se kome..Bingu :)
To ti povezano slicno o tracevima vezanim za Zeljezaru? :mrgreen:
drug_profi

#6003 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Svaki elektroenergetski kapacitet se cijeni, pa čak i TE na ugalj. Svakom sistemu treba kapacitet koji struju može praviti uvijek.
Uostalom lokacije TE su pogodne za prenamjenu u gasne ili SMR nuklearne elektrane. Uprava sa vizijom bi lako sve odvela u plus. Samo da joj rudnike otkače sa leđa.
Ci-Nick

#6004 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

https://n1info.hr/regija/federacija-bih ... -proslost/

Kako mediji izvrću činjenice, tu nije trebalo pisati, "ruski plin odlazi u proslost",.. nego: "jeftini plin ide u proslost".
A onda dolazi i struja na red.
dječak sa šibicama

#6005 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by dječak sa šibicama »

Moze li neko objasniti onako razumno ljudskim rijecima, zasto drzave otkazuju jeftini ruski i prelaze na skupi americki odnosno ko zna ciji plin. Logika?

Da preduhitrim pametnjakovice, boli me kurac koga su Rusi napali ili nisu, napali su i Amerikanci. Dalje, zasto je ili ili, zasto ne mozes kupovati i ruski i americki pa ce gradjani placati onaj koji je jeftiniji, logicno.
Konacno, koliko je suverena drzava koja je primorana da kupuje skuplji proizvod, i nema pravo na svoj izbor. Ne mislim samo na BiH, dosta je ovakvih primjera u Europi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6006 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Velkoski »

zbog sankcija ako kupiš plin
Danguba

#6007 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Danguba »

dječak sa šibicama wrote: 22/07/2026 23:19 Moze li neko objasniti onako razumno ljudskim rijecima, zasto drzave otkazuju jeftini ruski i prelaze na skupi americki odnosno ko zna ciji plin. Logika?

Da preduhitrim pametnjakovice, boli me kurac koga su Rusi napali ili nisu, napali su i Amerikanci. Dalje, zasto je ili ili, zasto ne mozes kupovati i ruski i americki pa ce gradjani placati onaj koji je jeftiniji, logicno.
Konacno, koliko je suverena drzava koja je primorana da kupuje skuplji proizvod, i nema pravo na svoj izbor. Ne mislim samo na BiH, dosta je ovakvih primjera u Europi.
Ja to stalno ponavljam na onoj temi JI.
Sto je najveci apsurd, Dodiku skinute sankcije jer je ON obecao da nece smetati odnosno da ce pomoci oko JI a on radi gasovod Sepak-B.Novi i niko ga ne pritisce da se i oni prikljuce na americki skuplji.
dječak sa šibicama

#6008 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by dječak sa šibicama »

Mi ne znamo zasto su dodiku skinute sankcije i sto je on njima obecao, sumnjam da se tice plinovoda jer on svoj prema Rusiji uredno gradi ili planira. Bez sankcija.

I kako cemo onda mi izbjeci sankcije, kao drzava, ako on to neometano radi. Onda cemo dobiti sankcije pa izgradili 1000 kilometara juzne interkonekcije, jos tri da napravimo ne vrijedi.

Cudne price. I to slobodno trziste na kojem "ako ne kupis od nas, udaramo ti sankcije". Cudno ponasanje liberalnih zapadnih drzava.
drug_profi

#6009 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Mozes vikati kmee ili uraditi onako kako ti je manje stetno.
Post Reply