Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
drug_profi wrote: ↑09/08/2025 10:29
Na vikendici placam oko 10 maraka struje, u stanu oko 70. Prosjek domacinstava ispade 40.
Ali ima i dosta kuca sa jednim brojilom a dvije poridice pa cak i 3 na 3 sprata i dođe im po 200 KM a međusobno podjele ili na 3 djela ili po broju clanova ili imaju svoja unutra posebna brojila po kojima oni raspodjele racun
Stigao račun, jeli vec počelo obračunavati se po skupljim cijenana, ono plavi crveni I jos jedna boja???
Mislim, kod mene je vazda plavo bijeli papir
Najveći teret blok tarifa ide na porodice sa više djece i na one koji koriste električnu energiju kako bi zagrijali vlastite stambene objekte. Takvi su bili predmetom subvencija, a sada su predmetom kazni", kazao je.
U potpunosti se zanemaruje ova (inferiorna) obilježja električne energije, ali i drugi kriteriji poput broja članova domaćinstva, mjesta življenja (toplija i hladnija klima unutar FBiH), dostupnosti sistema centralnog grijanja itd", napisao je Čavalić.
On ističe da Elektroprivreda BiH pod domaćinstvo računa postojanje brojila, a da izostavljaju činjenicu kako veliki broj stambenih objekata koji imaju brojilo, nemaju nužno i domaćinstvo.
Ako je cilj ograničenje potrošnje, neće uspjeti. Ako je cilj zaraditi kroz povećanje cijena, onda će uspjeti...
Pa da, onaj koji je dobio subvenciju za TP u Mostaru neće proći isto kao i onaj koji je dobio subvenciju u Sarajevu. Jedan će u zimskim mjesecima morati u crvenu, a drugi ima komociju da ostane u plavoj ako je južnije samo 100 km. Nemaju svi građani federacije pristup centralnom grijanju.
Šta to ja trebam, maksuz očitati i poslati svoje stanje zato što gospoda koja prima 2000 KM nema vremena i ne može stići da ocita sva stanja? Evo vam ga kreteni...
Radite svoj posao, zaposlite ljude, nabavite opremu da ne morate hodati od kuce do kuce
Šta to ja trebam, maksuz očitati i poslati svoje stanje zato što gospoda koja prima 2000 KM nema vremena i ne može stići da ocita sva stanja? Evo vam ga kreteni...
Radite svoj posao, zaposlite ljude, nabavite opremu da ne morate hodati od kuce do kuce
Kako mislis da se ocita 750.000 brojila na isti dan? Da se zaposli stotine takvih koji bi to obisli sve za jedan dan, rekli bi evo ih opet zaposljavaju bezveze...
Obračun će vjerovatno biti na osnovu ranije potrošnje s tim da će se ići u neku korist potrošača.
A to da sami evidentiramo je ako neko misli da je oštećen ili je oštećen može tražiti ispravku.
Hoće li za novu godinu mjesec trajati 34 dana? Tada je najveća mogućnost da se uđe u crveno.
Ili ima neka caka da smanje potrošene kWh za 2 - 3 dana?
Uh, kad brže dođe do NG. NIsam o tome razmišljala nikako, vjerovatno jer zimi imam manju potrošnju. Vidjet ćemo.
Ne podržavam blok tarife, ali se i ne pitam ...
Ci-Nick wrote: ↑01/09/2025 07:22
Obračun će vjerovatno biti na osnovu ranije potrošnje s tim da će se ići u neku korist potrošača.
A to da sami evidentiramo je ako neko misli da je oštećen ili je oštećen može tražiti ispravku.
Ako ide razbijanje kWh po danima, kao kod svakog poskupljenja, onda su obavijest totalno pogrešno formulisali.
Kako mislis da se ocita 750.000 brojila na isti dan? Da se zaposli stotine takvih koji bi to obisli sve za jedan dan, rekli bi evo ih opet zaposljavaju bezveze...
anex wrote: ↑01/09/2025 10:18
Neću im ni ja raditi njihov posao.
Zato ces dobiti razdijeljen racun i potrosnja prema danima linearno, iako si mozda do 01og potrosio 100x vise struje, nego iza 01og a bice ti obracunata skuplja tarifa.
Iz kojeg razloga mi na racunu obracunavaju samo visoku tarifu (VT) u potrosnji, a brojilo je digitalno iz 2021 koje prikazuje i potrosnju po MT ?
Njihova racunica za ukupan broj kwh je zbir utrosene energije po VT i utrosene energije po MT, medjutim na racunu pise da su obracunali sve po VT, zasto ?