ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
1Dante1

#4426 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by 1Dante1 »

neki wrote: 30/05/2025 13:35 Mani se patetike, nikog ti ne finansiraš niti EP krade na tako glup način
Nas narod u svemu vidi kradju, valjda navikli. Ne kontaju da robusni sistemi npr kao sto je EP se ne mogu i ne zzele zajebavati sa takvim stvarima, da capnu sad od mene cenera, pa za tri mjeseca od tebe i tako u krug. Greska u ocianju moze biti, ali za to ne treba biti ni nekulturan, ni naporan etc, ve je dovoljno poslati mail pa ce se dobiti odgovor.

Ali jebaji ga, nas narod vazda navikao na dramu.
reboot

#4427 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by reboot »

Ako neko sumnja u očitavanje, može sam poslati sliku i upisati putem aplikacije i tjt.
Hakiz

#4428 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

neki wrote: 30/05/2025 13:35
Hakiz wrote: 30/05/2025 13:03
gidra wrote: 30/05/2025 12:49
Pogledaj stanje na brojilu, možda si prečitan? I da si prečitan, dobices iduci mjesec manji račun, upravo za iznos za koji misliš da te neko zajebao.
Ne postoji način da te mogu zajebati niti opljačkati upravo zbog sistema mjerenja.
Brojilo se ne resetuje, nego se brojilo nastavlja okretati i i povećavati vrijednosti od popisanog stanja.
Pa, meni je dovoljno to da nisam koristio velike potrošače, a dobio veći račun nego za period kada sam velike potrošače koristio.

Možda su se brojilo i očitač navikli na jedan broj, zakucali se na njega, pa ne mijenjaju. Ko zna, sve je moguće u ovoj dolini suza koju zovemo Zemljom :lol:

Vidjet ću, mogu otići i ljubazno pitati da mi objasne kako je to moguće. Siguran sam da će izmisliti neki izgovor.

Neka, ako je elektroprivreda u takvoj bijedi da se mora služiti tim metodama da bi uposlenicima, menadžmentu nadasve, navukla visoke plate, halal joj. Jeste da sam nezaposlen, ali imam toliko da direktoru udijelim koji fening za njegovu nekolilo hiljada (ili desetina hiljada?) visoku platu od koje ne može živjeti. Jadan.

Nekoliko miliona korisnika, od svakog nekoliko feninga, korisnici ne osjete, a nabere se. Moralno i pošteno, nadasve lukavo.

:thumbup: :bih:
Mani se patetike, nikog ti ne finansiraš niti EP krade na tako glup način...nisu ti očitali brojilo ovaj mjesec i unijeli su iznos kao i za prethodni, to se zove paušal, i nerijetko preskoče mjesec ili više, zavisno od lokacije i mogućnosti pristupa brojilu. Zato će ti, nakon što očitaju, račun biti manji.
Tako je svuda u svijetu, posebno u našem okruženju. Imam kuću u Dalmaciji, HEP mi struju očita jednom godišnje, i šalju paušalni obračun za narednih 12 mjeseci. Nekad mi računi budu toliki da, nakon očitanja, narednih 5-6 mjeseci mi dolaze računi sa 0,00€ jer sam u preplati.
Mene čudi da kod nas još uvijek jadnici svaki mjesec hodaju od brojila do brojila i popisuju potrošnju. To se više nigdje ne radi gdje su ostala ova analogna brojila
OK.

Vidiš, ja niti znam, niti moram znati da ne očitavaju svaki mjesec. A valjda bi trebali.

Dakle, elektroprivreda ne radi očitavanje svaki mjesec i dovodi ljude u zabludu taj mjesec u kojem ne očitava? Svaka čast. :thumbup: :bih:

P. S. Digitalno je brojilo :wink:
drug_profi

#4429 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Kod mene svaki treći ili četvrti račun biva drastično drugačiji od prethodnih.
Iako se uglavnom isto ponašamo i trošimo.
To su mjeseci kad je stvarno bilo očitanje. Ono između je neki prosjek u odnosu na ranije godine ili od čega već. U par maraka razlika, pa onda skok ili pad od 10-15 maraka.
neki

#4430 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by neki »

Hakiz wrote: 30/05/2025 13:48

Pa, meni je dovoljno to da nisam koristio velike potrošače, a dobio veći račun nego za period kada sam velike potrošače koristio.

Možda su se brojilo i očitač navikli na jedan broj, zakucali se na njega, pa ne mijenjaju. Ko zna, sve je moguće u ovoj dolini suza koju zovemo Zemljom :lol:

Vidjet ću, mogu otići i ljubazno pitati da mi objasne kako je to moguće. Siguran sam da će izmisliti neki izgovor.

Neka, ako je elektroprivreda u takvoj bijedi da se mora služiti tim metodama da bi uposlenicima, menadžmentu nadasve, navukla visoke plate, halal joj. Jeste da sam nezaposlen, ali imam toliko da direktoru udijelim koji fening za njegovu nekolilo hiljada (ili desetina hiljada?) visoku platu od koje ne može živjeti. Jadan.

Nekoliko miliona korisnika, od svakog nekoliko feninga, korisnici ne osjete, a nabere se. Moralno i pošteno, nadasve lukavo.

Mani se patetike, nikog ti ne finansiraš niti EP krade na tako glup način...nisu ti očitali brojilo ovaj mjesec i unijeli su iznos kao i za prethodni, to se zove paušal, i nerijetko preskoče mjesec ili više, zavisno od lokacije i mogućnosti pristupa brojilu. Zato će ti, nakon što očitaju, račun biti manji.
Tako je svuda u svijetu, posebno u našem okruženju. Imam kuću u Dalmaciji, HEP mi struju očita jednom godišnje, i šalju paušalni obračun za narednih 12 mjeseci. Nekad mi računi budu toliki da, nakon očitanja, narednih 5-6 mjeseci mi dolaze računi sa 0,00€ jer sam u preplati.
Mene čudi da kod nas još uvijek jadnici svaki mjesec hodaju od brojila do brojila i popisuju potrošnju. To se više nigdje ne radi gdje su ostala ova analogna brojila
OK.

Vidiš, ja niti znam, niti moram znati da ne očitavaju svaki mjesec. A valjda bi trebali.

Dakle, elektroprivreda ne radi očitavanje svaki mjesec i dovodi ljude u zabludu taj mjesec u kojem ne očitava? Svaka čast. :thumbup: :bih:

To što je brojilo digitalno ne znači da ima mogućnost daljinskog očitanja.
I nikog EP ne dovodi u zabludu, niti ima obavezu da očitava stanje redovno.
Jbt ja sam bio dijete kad sam shvatio da se brojevi na brojilu ne resetuju svaki mjesec i da se potrošnja obračunava na osnovu razlike na početku i kraju mjeseca...a haman postoje osobe u poodmakloj dobi koje to još ne razumiju ..
korisnicki

#4431 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by korisnicki »

Zna li neko, kod digitalnog brojila imaju li daljinski uvid u stanje potrošnje?
NediM17

#4432 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by NediM17 »

korisnicki wrote: 30/05/2025 14:34 Zna li neko, kod digitalnog brojila imaju li daljinski uvid u stanje potrošnje?
Ne nužno.
U kući je mehaničko brojilo zamijenjeno digitalnim a i dalje očitavaju ili im ja dostavim očitanje putem aplikacije.
U stanu u novogradnji ide daljinsko očitanje i struje, i vode i plina.
Hakiz

#4433 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

neki wrote: 30/05/2025 14:22
OK.

Jbt ja sam bio dijete kad sam shvatio da se brojevi na brojilu ne resetuju svaki mjesec i da se potrošnja obračunava na osnovu razlike na početku i kraju mjeseca...a haman postoje osobe u poodmakloj dobi koje to još ne razumiju ..
Baš moraš biti bezobrazan?

Ne obraćam pažnju. Dođe račun i platim. Naravno da je prije dolazio neki baš veliki broj u odnosu na uobičajene, obratio bih pažnju kako to ide. Ne bih ni sada primijetio da mi nije izgledao račun sličan prošlomjesečnom, pa uporedio. Platit ću ga svakako, samo ovdje tersam, došlo mi.

A zašto tersam? Država ne vjeruje meni, ne vjerujem ni ja njoj. Pa mi odmah pomisao krađa. Lako će država od mene ukrasti i spriječiti me da istjeram pravdu. Ja silu, pa i oružanu, koju država ima, nemam.
neki

#4434 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by neki »

Hakiz wrote: 30/05/2025 14:50

OK.

Ti si, uslijed svoje neukosti, neinformisanosti i bahatosti, drugog neosnovano optužio da te potkrada, ali sam ja, kad sam ti na to skrenuo pažnju, bezobrazan :-)
Hakiz

#4435 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

neki wrote: 30/05/2025 16:32
Hakiz wrote: 30/05/2025 14:50

Ti si, uslijed svoje neukosti, neinformisanosti i bahatosti, drugog neosnovano optužio da te potkrada, ali sam ja, kad sam ti na to skrenuo pažnju, bezobrazan :-)
Ne, ti si bezobrazan zbog načina, rječnika, ne zbog samog skretanja pažnje. Kao što si bezobrazan i u ovom odgovoru. Ti si kao dijete shvatio dok postoje osobe u poodmakloj dobi koje to ne razumiju. Tu rečenicu pristojna i uviđavna osoba ne bi imala potrebu napisati, dok sa druge strane, ta potreba za ponižavanjem je, pa, stvar karaktera.

Uostalom, u ovom mjesecu jesam potkraden. Možda će se "u nekom obračunskom periodu" sve poravnati, ali činjenica jeste da u periodu 30 dana u kojem nisam koristio struju 6 dana dobijam veći račun nego u prethodna dva perioda od 30 dana u kojima sam sve dane koristio struju. A to nije normalno.

Kao zaključak, ako nisi sposoban bez uvreda razgovarati... začepi.
dječak sa šibicama

#4436 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by dječak sa šibicama »

Nemoguce je da korisnik provjeri brojilo u tacan broj, ako ne zna kada ocitavanje rade ljudi iz EP.

Ako ja odem provjeriti brojilo tri sata kasnije, nece vise biti isti brojevi na brojilu, a kamoli ako je razlika u dva ocitavanja dan dva tri.

Oni ne ocitavaju brojilo uvijek istog datuma, kod mene recimo prije su ocitavali 15og u mjesecu, sad su na 20om u mjesecu ali vrlo cesto je to 21, 18 ili 23 dan u mjesecu, ovisi o vikendima i praznicima.
Chloe
Photo mod

#4437 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

Hakiz wrote: 30/05/2025 12:46 Nisam bio 6 dana u stanu. Upravo došao račun.

Nisu korišteni šporet, bojler, kuhalo, TV, modemi itd. Sve iskluičeno na utikačima, samo frižider bio uključen.

Račun Veći za 2 feninga od računa za prošli mjesec. I skoro 1 KM veći nego za mart. Za mjesece u kojima sam svaki dan koristio sve uređaje koje nisam ovih 6 dana, računi manji. Malo, ali ipak manji.

Elektroprivreda vara i pljačka, nasitno, ali pljačka. Sad sam se uvjerio.
Ne vara te niko, niti te krade, stanja brojia se nadovezuju, imaš prethodne fakture, pogledaj stanja. Ako je paušalno obračunat ovaj mjesec prema prosjeku zadnjih par mjeseci, a obračunato više kWh, kod narednog stvarnog očitanja će se poravnati.
No sikiriki.
Danguba

#4438 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Danguba »

Ne znam je li neko objavio a jako je bitno,
do sada je bilo da privremeno mozes odjaviti brojilo na objektu koji ne koristis ali do 60 mjeseci. Ako bi prekoracio da se niti jednom nisi prijavio onda moras ponovo raditi prijavu(kao da je nov objekat) gdje se ukljucuje urbanisticka saglasnost, atesti i dr.sto treba za jedan prikljucak.

Od nedavno je izmijenjen pravilnik i sada ako i prekoracis tih 60 mjeseci imas pravo na ponovni prikljucak. Ako imas duga(koji je bio uzrok iskljucenja) samo izmiris i ponovo se radi ukljucenje na sistem.
Hakiz

#4439 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

Chloe wrote: 30/05/2025 22:19

Nisu korišteni šporet, bojler, kuhalo, TV, modemi itd. Sve iskluičeno na utikačima, samo frižider bio uključen.

Račun Veći za 2 feninga od računa za prošli mjesec. I skoro 1 KM veći nego za mart. Za mjesece u kojima sam svaki dan koristio sve uređaje koje nisam ovih 6 dana, računi manji. Malo, ali ipak manji.

Ne vara te niko, niti te krade, stanja brojia se nadovezuju, imaš prethodne fakture, pogledaj stanja. Ako je paušalno obračunat ovaj mjesec prema prosjeku zadnjih par mjeseci, a obračunato više kWh, kod narednog stvarnog očitanja će se poravnati.
No sikiriki.
Ma, ne sikiram se. Malo tersao, ali uvijek se nađe neko da...

Idemo dalje.
talijan97

#4440 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by talijan97 »

Totalno sam neupucen oko ovih gubitaka elektroprivrede. Zbog rudnika?

Ako neko zna pa da napise sazetak, i da li se nazire sta pozitivno?
nauticamid

#4441 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

OK.

Kakve veze je sto je digitalno. Ti si puk'o jarane.
nauticamid

#4442 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

Danguba wrote: 30/05/2025 23:07 Ne znam je li neko objavio a jako je bitno,
do sada je bilo da privremeno mozes odjaviti brojilo na objektu koji ne koristis ali do 60 mjeseci. Ako bi prekoracio da se niti jednom nisi prijavio onda moras ponovo raditi prijavu(kao da je nov objekat) gdje se ukljucuje urbanisticka saglasnost, atesti i dr.sto treba za jedan prikljucak.

Od nedavno je izmijenjen pravilnik i sada ako i prekoracis tih 60 mjeseci imas pravo na ponovni prikljucak. Ako imas duga(koji je bio uzrok iskljucenja) samo izmiris i ponovo se radi ukljucenje na sistem.
Vise se ne isplati odjavljivati brojilo. Bolje ga je drzati aktivnog.
Danguba

#4443 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Danguba »

Koliko je sada odjava-prijava?
nauticamid

#4444 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by nauticamid »

Danguba wrote: 01/06/2025 21:57 Koliko je sada odjava-prijava?
Po 76KM.

Ne moze se izgubiti prikljucak, ali prilikom prijave se placa 5% cijene navedenog prikljucka za svaku godinu odjave.
Chloe
Photo mod

#4445 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Chloe »

nauticamid wrote: 01/06/2025 22:00
Danguba wrote: 01/06/2025 21:57 Koliko je sada odjava-prijava?
Po 76KM.

Ne moze se izgubiti prikljucak, ali prilikom prijave se placa 5% cijene navedenog prikljucka za svaku godinu odjave.
:thumbup: u biti se ne isplati odjavljivati brojilo.

wtf uključenje nakon isključenja zbog duga 152,10 KM ... :run:
drug_profi

#4446 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Najgore će biti penzionerima kojima najcesce i sjeku struju.
Hakiz

#4447 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

Opet poskupljuje struja.
bumerangss

#4448 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by bumerangss »

Hakiz wrote: 05/06/2025 13:21 Opet poskupljuje struja.
Izvor informacije? Od tetkine tetke sin radi u elektropruvredi pa zna :mrgreen:
kabal1337

#4449 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kabal1337 »

Chloe wrote: 30/05/2025 22:19

No sikiriki.
a kako no sikiriki
Ako su uveli onu tarifu ako preko x kw potrosenih ti se obracunava druga tarifa
kako ti se vrati, nikako...
Hakiz

#4450 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

bumerangss wrote: 05/06/2025 13:54
Hakiz wrote: 05/06/2025 13:21 Opet poskupljuje struja.
Izvor informacije? Od tetkine tetke sin radi u elektropruvredi pa zna :mrgreen:
Danas na TV.
Post Reply