elektroprivreda-novi ugovori.......

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

nelo

#1 elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by nelo »

ima par dana dobio sam sa računom za struju i neko šturo objašnjenje za potpisivanje "nakog" ogovora..... :-) i primjerak istog... :arrow:
navodno jasnija pojašnjenja su na njihovoj stranici, ali i na FERK-ovoj
http://ferk.ba/01-bs/2008_dokumenti/opsti_uslovi_bs.pdf :-)
http://ferk.ba/01-bs/2008_dokumenti/obr ... ovi_bs.pdf :-)
nisam precizno prostudirao, ali u razgovoru sa drugima smo otprilike nadošli na ovo:
-u navedenom ugovoru treba definisati sam korisnik koju će vršnu energiju trošiti, što bi za obične smrtnike trebalo da znači procjenu koliko će aparata u kući istovremeno smjeti upaliti, a od ovoga će ovisiti pretplata koju plaća korisnik.
-dosad se plaćao samo iznos energije koji se troši u faktoru vremena, a od sada i intenzitet energije koju korisnik troši.
Zvrčka je što ako preveliku vršnu snagu postaviš plaćaš veću pretplatu, a ako je prenisko onda svu energiju potrošenu preko toga ćeš masno platiti.
eh sad, sve ovo bih ja i shvatio, al nek neko to objasni mojoj nani..... :run: ...a i meni ako sam ja šta fulio....
medisa

#2 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by medisa »

A šta im znači "ovjeren obrazac"???Razumijem za firme,ali šta to znači malim potrošačima?
Ovo je kao i puno toga u našoj državi-glupost.
Last edited by medisa on 17/04/2009 15:42, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#3 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by mIRCerka »

medisa wrote:A šta im znači "ovjeren obrazac"???Razumijem za firme,ali šta to znači malim potrošačima?
cuj sta, natrackas palac desne ruke tintom i puknes pecat...
:x

od koga su prepisali ovaj sistem_
karanana

#4 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by karanana »

sta znaci "vrsna snaga". ja nista ne kontam. jos nista nisam dobio. jeli ovo znaci da ce se struja placati nesto kao adsl? uzmem paket og 5gb i ako potrosim 2 gige opet moram platiti punih 5, a ako potrosim preko 5 giga, svaki kilobajt cu morati debelo placati?

ja koja glupost, kako ja da znam koliko koji aparat trosi. koja karina, ja se nadam da ovo nece ici ovako, ovo nema nigdje u svijetu.
medisa

#5 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by medisa »

mIRCerka wrote:
medisa wrote:A šta im znači "ovjeren obrazac"???Razumijem za firme,ali šta to znači malim potrošačima?

Pitam,jer mi ne pada na pamet zbog njihovog hira ići u Općinu ovo ovjeravati.Ali mislim,ipak da su se pogrešno izrazili. Mislim da se građani trebaju samo potpisati.
medisa

#6 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by medisa »

I najbitnije u ovoj obavijesti je da piše da će onome ko ne dostavi obrazac izvršiti obustavu isporuke električne energije do zaključenja ugovora.Naravno,kad su jedini isporučioci,pa može kod ovog jadnog naroda proći ucjena umjesto kulturne molbe!!!!
mIRCerka

#7 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by mIRCerka »

medisa wrote:
mIRCerka wrote:

Pitam,jer mi ne pada na pamet zbog njihovog hira ići u Općinu ovo ovjeravati.Ali mislim,ipak da su se pogrešno izrazili. Mislim da se građani trebaju samo potpisati.
ma znam bona, nego rekoh da napisem sta duhovito na ovaj njihov debilizam...

Da li ce onda oni placati sto zbog oscilacija napona crkavaju aparati? Da li ce izvrsiti promjenu instalacija? Hoce K!
Alhemicarkaa

#8 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by Alhemicarkaa »

Ja jos nista nisam dobila i nista ne kontam. Kako ce skontati oni manje edukovani? Moja nana, moja mama?
:cry: :skoljka:
karanana

#9 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by karanana »

znaci izbor mi je potpisati ovaj novi ugovor od 50 i nesto strana na kineskom jeziku ili odbiti i ne potpisati i onda mi iskljuce struju?

pa koji k onda ista i saljete, samo to sprovedite sta hocete i jebite se. ja fakat nista ne kontam sta se desava. nisam nista ni cuo preko medija da mjenjaju.
Alhemicarkaa

#10 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by Alhemicarkaa »

Od kada to stupa na snagu?
medisa

#11 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by medisa »

Alhemicarkaa wrote:Od kada to stupa na snagu?
Od dana kad primiš obrazac imaš rok 30 dana za predati.A valjda će se od 1.1.2010. početi primjenjivati ti njihovi novi Opšti uslovi?Baš ću potražiti na netu.
medisa

#12 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by medisa »

Za mIRCerka

Znam da je bila šala....Nego,ja i dalje pokušavam dokučiti čemu ovaj ugovor?!Kao što je rekao karanana zašto nisu to sproveli i zdravo.Znači,svaki put kad oni donesu odluku o novim Opštim uslovima isporuke el.en. mi ćemo morati potpisivati nove ugovore!? :?
Last edited by medisa on 18/04/2009 13:01, edited 1 time in total.
tech10

#13 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by tech10 »

Joj, otopice mi se meso u zamrzivacu. :D
mIRCerka

#14 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by mIRCerka »

medisa wrote:Za mIRCerka

Znam da je bila šala....Nego,ja i dalje pokušavam dokučiti čemu ovaj ugovor?!Kao što je rekao jedan forumaš zašto nisu to sproveli i zdravo.Znači,svaki put kad oni donesu odluku o novim Opštim uslovima isporuke el.en. mi ćemo morati potpisivati nove ugovore!? :?
vecina ljudi ce staviti da ce imati najmanju potrosnju. I hajd ti onda dokazi da nisi trosila vise, pa ti dodje ono prekoracenje pa te opale po ushima.
Al vidis, dobro je da si pomenula ovo, jer sad tek kontam zasto se neke stvari koje su meni licno trivijalne talasaju danima po medijima :D
Lesli Eldridž

#15 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by Lesli Eldridž »

Nisam čitao one linkove sa početka, ali ako se misli na vršnu snagu onda treba imati maxiprintove (ili slične registrirajuće mjerne instrumente), gdje bi se ona registrovala. To bi onda moglo da bude strašnbo skupo. Ne bi trebali onda ni da povećavaju cijenu električne energije. Raja bi više plaćala vršnu snagu, nego utrošenu el. energiju. Sad odoh da vidim o čemu se radi, pa ću vam javiti šta je po srijedi.
medisa

#16 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by medisa »

Sve dok mi MORAMO kupovati el.en. od njih-oni će odlučivati i sprovoditi što god žele.Tu mislim između ostalog i na bezrazložnu naplatu mjernog mjesta.Kad će shvatiti:ako nema nas,neće biti ni njih?Ovo se pitam misleći na sve bahate u našoj državi.Sve me ovo strašno nervira. :x
Lesli Eldridž

#17 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by Lesli Eldridž »

Eh evo o čemu se radi. Odrat će nas ko bekane. Kućanstva kao nekvalificirani potrošaći će da plaćaju po 1,90 KM po mjernom mjestu. To je plaćanje nečega što se ne troši. Tu se plaća samo sat. E pazite sad pljačke. Računi će biti puno veći nego do sada. Kako? Pa fino. Svaki registrovani kW vršne snage će se plaćati 5,05 KM mjesečno. Ako bi se neko grijao na struju i imao npr. TA peć snage 4 kW (TA "četvorka"), onda bi fino plaćao samo za tu TA peć 4x5,05 KM =20,02 KM. E kako je uključeno uvijek i još nešto, vršna snaga će biti još veća. Npr. 2 sijalice od 100 W, rerna od 1 kW - to je još 1,2 kW što bi se sabralo sa onih 4 kW TA peći i ukupno bi bilo P=5,2 kW. Pomnožimo to sa 5,05 KM/kW i onda bi trebalo na osnovu vršne snage da platimo 26,26 KM. E sad mi nije jasno kako to registrovati. Ako je ovako definisana vršna snaga, onda treba imati instrumenz koji će to registrovati. Nioje mi to baš jasno, bilo bi preskupo montirati na svako mjerno mjesto taj instrument. Uglavnom računi će biti znatno veći, i to je gore nego da su poskupili energiju. Ovaj izračun vrijedi za skupu tarifu. U jeftinoj tarifi se ne bi računala vršna snaga.
Last edited by Lesli Eldridž on 17/04/2009 17:20, edited 1 time in total.
Lesli Eldridž

#18 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by Lesli Eldridž »

Sa dvije "četvorke", 200 W sijalica i 1kW rerne to bi bilo 46,46 KM, ali po skupoj tarifi.
Lesli Eldridž

#19 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by Lesli Eldridž »

Članak 7.
Grupe unutar kategorije potrošnje kućanstva su:
- I. tarifna grupa, kupci koji posjeduju jednotarifno ili dvotarifno brojilo bez uklopnog
sata ili nekog drugog uređaja za upravljanje tarifom,
- II. tarifna grupa, kupci koji posjeduju dvotarifno brojilo s uklopnim satom ili nekim
drugim uređajem za upravljanje tarifom.
Kupcima I. i II. tarifne grupe iz ovog članka, obračunava se izmjerena aktivna
električna energija, 1 kW obračunske snage i mjesečna naknada po mjernom mjestu kupca.

Onda neće biti registrirajućeg mjernog instrumenta, već se uzima samo obračunska snaga. Kako će se ona određivati ne znam, studiram text.
kone

#20 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by kone »

Koliko sam ja shvatio(procitao sa onog papira sto sma ga dobio uz racun) i cuo od ljudi,niko nikoga nece oderati.Samo po novom zakonu treba sklopiti ugovor za imenovanim elektrodistributerom o iisporuci/kupovini el.energije.Ostalo ce biti sve isto,cijena,potrosnja kWh i ostalo.Ovi papiri se trebaju predati do kraja ove godine i to nije samo u EPBIH,nego i u ostalim elektroprivredama u drzavi.Znaci nista novo,samo na onim papirima treba popuniti ime i prezime,JMB i mjesto stanovanja i to je sve.Komotno mozete zatvoriti ovu temu..
Lesli Eldridž

#21 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by Lesli Eldridž »

kone wrote:Koliko sam ja shvatio(procitao sa onog papira sto sma ga dobio uz racun) i cuo od ljudi,niko nikoga nece oderati.Samo po novom zakonu treba sklopiti ugovor za imenovanim elektrodistributerom o iisporuci/kupovini el.energije.Ostalo ce biti sve isto,cijena,potrosnja kWh i ostalo.Ovi papiri se trebaju predati do kraja ove godine i to nije samo u EPBIH,nego i u ostalim elektroprivredama u drzavi.Znaci nista novo,samo na onim papirima treba popuniti ime i prezime,JMB i mjesto stanovanja i to je sve.Komotno mozete zatvoriti ovu temu..
OK onda je sve jasno, nema vršne snage. I meni je to bilo sumnjivo, nema instrumenata u domaćinstvima koji bi je registrovali. Ostaje sve kao i do sada. 8-)
kone

#22 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by kone »

Ko je imao vrsnu snagu imat ce je i sad :D Jednostavno sve isto kao i do sada,samo sto treba sklopiti ugovor sa nadleznim elektrodistributerom po novom zakonu i to je to.Ovim ce se uvesti jos malo reda u distribuciji el.energije,a istovremeno i pribliziti privatizaciji EP(ukoliko nakarade odluce uci u privatizaciju).Govore da nece,ali nije im vjerovati,po dosadasnjem iskustvu.
riko-ga

#23 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by riko-ga »

Ma bjezite ba bili ste me pravo prepali.Taman sam pogasio sve po kuci komp dosao na red kad ..alelujaaaaaa :mrgreen: :mrgreen:

Salu nastranu nevjerujem ja njima nista sve su to gulikoze i elektroprivreda i BH Telekom i kablovska a evo i ove banke samo gule li gule. :skoljka:
in33sa

#24 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by in33sa »

Ok, koji klinac treba upisati u rubriku "Broj elektroenergetske saglasnosti", "Broj ugovora o prikljucenju" i sta je koji moj "Vrsna snaga u saglasnosti" :? :-) ????

Gdje ja mogu naci doticne podatke, brojeve, na svom racunu?
kone

#25 Re: elektroprivreda-novi ugovori.......

Post by kone »

To valjda oni popunjavaju.Mi trebamo samo ima i prezime,adresu i jmb.
Post Reply