Elektroprivreda-kraj monopola
Moderator: anex
- napaćeni Bošnjo
#1 Elektroprivreda-kraj monopola
od 2015 moci cemo izabrati ciju struju da koristimo.
Mislim da ce ovo uticati na snizenje el. energije i da ce nam olaksati svakodnevne jade-
"Od 1. januara 2015. godine svaki građanin u BiH će moći birati tvrtku od koje će kupovati električnu energiju, potvrdila je za Večernji list Sanela Pokrajčić, predsjednica FERK-a. Ona ističe kako je BiH potpisala ugovor o energetskoj zajednici koji je stupio na snagu 2007. godine te da isti mora poštovati"
Mislim da ce ovo uticati na snizenje el. energije i da ce nam olaksati svakodnevne jade-
"Od 1. januara 2015. godine svaki građanin u BiH će moći birati tvrtku od koje će kupovati električnu energiju, potvrdila je za Večernji list Sanela Pokrajčić, predsjednica FERK-a. Ona ističe kako je BiH potpisala ugovor o energetskoj zajednici koji je stupio na snagu 2007. godine te da isti mora poštovati"
- drndalo
#2 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
Samo se ti nadaj... Iskustvo nas uci drukcije...
-
talić
#3 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
Za nas dioničare prava stvar,..jer onda Elektroprivreda neće više morati da prodaje struju po socijalnim cijenama pa će cijena biti minimalno 0,20 KM/kWh a dobit Elektroprivrede bar kolika kod telekom operatera. 
Evo ti cijene za 100 kWh u eurima pa biraj ako ima jeftinije.
EU27 prosjek 18,4
Eurozemlje 19,3
Belgija 21,2
Bugarska 8,7
Češka 14,7
Danska 29,8
Njemačka 25,3
Estonija 10,4
Irska 20,9
Grčka 12,4
Španija 20,9
Francuska 14,2
Italija 20,8
Kipar 24,1
Letonija 13,4
Litvanija 12,2
Luxemburg 16,6
Mađarska 15,5
Malta 17
Holandija 18,4
Austrija 19,7
Poljska 13,5
Portugal 18,8
Rumunija 10,9
Slovenija 14,9
Slovačka 17,1
Finska 13,7
Švedska 20,4
V. Britanija 15,8
Norveška 18,7
Hrvatska 11,5
Turska 11,5
Albanija 11,6
Bosnien & Herzegowina 7,9
Evo ti cijene za 100 kWh u eurima pa biraj ako ima jeftinije.
EU27 prosjek 18,4
Eurozemlje 19,3
Belgija 21,2
Bugarska 8,7
Češka 14,7
Danska 29,8
Njemačka 25,3
Estonija 10,4
Irska 20,9
Grčka 12,4
Španija 20,9
Francuska 14,2
Italija 20,8
Kipar 24,1
Letonija 13,4
Litvanija 12,2
Luxemburg 16,6
Mađarska 15,5
Malta 17
Holandija 18,4
Austrija 19,7
Poljska 13,5
Portugal 18,8
Rumunija 10,9
Slovenija 14,9
Slovačka 17,1
Finska 13,7
Švedska 20,4
V. Britanija 15,8
Norveška 18,7
Hrvatska 11,5
Turska 11,5
Albanija 11,6
Bosnien & Herzegowina 7,9
- Nekako s proljeća
#4 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
Razlika drastična...al' @napaćeni Bošnjo nije upućen.
- drndalo
#5 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
Ipak dobit nece biti tako jednostavno racunata niti garantovano rasti ni u buducnosti... Dok god je Grabovica, Jerlagica i ostalih, koji potpisom jednog ugovora za kapitalnu investiciju vrijednosti par-sto-miliona-para mogu pojesti cijelu dobit, jos i gubitasi biti, ako im to odgovara sefovima...
-
motorola01
#6 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
Pa uvijek ce tako biti dok je ovih stranaka na vlasti. BHT drzi SDA od davnina, dok se u EP smjenjuju SBIH-a i sad SDP.drndalo wrote:Ipak dobit nece biti tako jednostavno racunata niti garantovano rasti ni u buducnosti... Dok god je Grabovica, Jerlagica i ostalih, koji potpisom jednog ugovora za kapitalnu investiciju vrijednosti par-sto-miliona-para mogu pojesti cijelu dobit, jos i gubitasi biti, ako im to odgovara sefovima...
- drndalo
#7 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
Znam, zato i kazem da se nista nece ni brzo ni lako ni automatski promijeniti, posebno ne poboljsati...
Da se razumijemo, i ja bih volio za 20-40% manje para imati istu kolicinu struje, makar i Ukrajinske, ali me iskustvo uci da uz sve popuste koje imam da bih "ustedio", racuni mi samo rastu, jer dobijam 20-50% "ustede na prije toga 100% podignute cijene... Tako da ocekivati smanjenje moze samo.....neupucen, zloban, ili mahnit... Ko ne vjeruje, nek pogleda malo prosjecan telefonski fiksni racun sada, i prije 3-4 godine, ne mora 20 godina unazad... Otkad nam Agencija za zastitu monopolista = RAK kontrolise da nas ne izrabljuju, guzovi nam otpadose...
Da se razumijemo, i ja bih volio za 20-40% manje para imati istu kolicinu struje, makar i Ukrajinske, ali me iskustvo uci da uz sve popuste koje imam da bih "ustedio", racuni mi samo rastu, jer dobijam 20-50% "ustede na prije toga 100% podignute cijene... Tako da ocekivati smanjenje moze samo.....neupucen, zloban, ili mahnit... Ko ne vjeruje, nek pogleda malo prosjecan telefonski fiksni racun sada, i prije 3-4 godine, ne mora 20 godina unazad... Otkad nam Agencija za zastitu monopolista = RAK kontrolise da nas ne izrabljuju, guzovi nam otpadose...
-
dufresne
#8 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
A od koga ces je kupovati od 2015?napaćeni Bošnjo wrote:od 2015 moci cemo izabrati ciju struju da koristimo.
Koja firma ce to postati do 2015 godine (znaci za 1,5 godina) i koja ce u tom periodu uspjeti da se osposobi da se bavi djelatnostima proizvodnje, snabdjevanja i distribucije elektricne energije?
Pozadina ovog zakona je drugacija i imace svrhu za skroz druge stvari...
Druga stvar, nemas jeftinije struje u Europi...
-
Nebitan32
#9 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
Ovo je trenutno mnogo bitnije
http://www.tip.ba/2013/05/27/tri-svjets ... u-bloka-7/
Tri svjetske kompanije u utrci za gradnju Bloka 7

Uprava “Elektroprivrede BiH” (EPBiH) zvanično će 24. juna otvoriti ponude najozbiljnijih kandidata koji će ući u užu listu za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u gradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.
Svjetski konzorcij
Ovu informaciju potvrdio je za “Dnevni avaz” i generalni direktor “Elektroprivrede BiH” Elvedin Grabovica, kazavši da su u pitanju svjetski konzorciji, ali da o imenima kompanija u ovom trenutku ne može govoriti. - Prije otvaranja ponuda ne mogu ništa reći, jer ne znam ni ja ko je zadovoljio uvjete i koje će firme ući u završnu utrku. Znam samo da je riječ o ozbiljnim konzorcijima. Sve ćemo znati krajem juna. Riječ je o svjetski poznatim kompanijama u ovoj oblasti - kaže Grabovica.
Gradnja Bloka 7 najveći je poslijeratni investicioni projekt, vrijedan 1,5 milijardi KM, u kojem će EPBiH učestvovati u osnovnom kapitalu do 25 posto. - Mislim da će završnu fazu proći tri kompanije, a nakon toga firme - konzorciji imaju obavezu da pošalju konačnu ponudu, tačnije cijenu gradnje Bloka 7. Ovdje će se vrednovati modeli i tehnologije gradnje, ali i uvjeti finansiranja. Moraju dostaviti dokaze da će finansijski pratiti cijeli projekt - rekao je Grabovica, dodavši da je EPBiH postavio uvjet da kompanije koje žele graditi Blok 7, ne mogu
biti većinski vlasnici.
Većinski udio
Prema riječima Grabovice, one firme koje žele većinski udio, ne mogu uopće ni ući u užu listu niti će faktički učestvovati u gradnji. Podsjećamo, kriterije za pretkvalifikaciju prve faze projektnog partnera zadovoljili su giganti poput “Siemensa”, “Hitachija”, španske “Cobre”, zatim “Hrvatske elektroprivrede” u konzorciju s japanskim “Toshiba Corporationom” te najozbiljnijom poljskom kompanijom “Rafako”, “Cengiz Enerji Sanayii ve Ticaret” iz Turske…
Nema prodaje struje
Grabovica je rekao za “Avaz” da EPBiH još nije raspisao tender za prodaju viškova električne energije. - Čekamo da vidimo kako će se cijene kretati. Mislim da ćemo tek u avgustu raspisati konkurs. Ne bi se isplatlo da sada prodajemo struju, jer je jeftina. Čekat ćemo da cijene porastu - kaže on.
http://www.tip.ba/2013/05/27/tri-svjets ... u-bloka-7/
Tri svjetske kompanije u utrci za gradnju Bloka 7

Uprava “Elektroprivrede BiH” (EPBiH) zvanično će 24. juna otvoriti ponude najozbiljnijih kandidata koji će ući u užu listu za izbor projektnog partnera za zajedničko ulaganje u gradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.
Svjetski konzorcij
Ovu informaciju potvrdio je za “Dnevni avaz” i generalni direktor “Elektroprivrede BiH” Elvedin Grabovica, kazavši da su u pitanju svjetski konzorciji, ali da o imenima kompanija u ovom trenutku ne može govoriti. - Prije otvaranja ponuda ne mogu ništa reći, jer ne znam ni ja ko je zadovoljio uvjete i koje će firme ući u završnu utrku. Znam samo da je riječ o ozbiljnim konzorcijima. Sve ćemo znati krajem juna. Riječ je o svjetski poznatim kompanijama u ovoj oblasti - kaže Grabovica.
Gradnja Bloka 7 najveći je poslijeratni investicioni projekt, vrijedan 1,5 milijardi KM, u kojem će EPBiH učestvovati u osnovnom kapitalu do 25 posto. - Mislim da će završnu fazu proći tri kompanije, a nakon toga firme - konzorciji imaju obavezu da pošalju konačnu ponudu, tačnije cijenu gradnje Bloka 7. Ovdje će se vrednovati modeli i tehnologije gradnje, ali i uvjeti finansiranja. Moraju dostaviti dokaze da će finansijski pratiti cijeli projekt - rekao je Grabovica, dodavši da je EPBiH postavio uvjet da kompanije koje žele graditi Blok 7, ne mogu
biti većinski vlasnici.
Većinski udio
Prema riječima Grabovice, one firme koje žele većinski udio, ne mogu uopće ni ući u užu listu niti će faktički učestvovati u gradnji. Podsjećamo, kriterije za pretkvalifikaciju prve faze projektnog partnera zadovoljili su giganti poput “Siemensa”, “Hitachija”, španske “Cobre”, zatim “Hrvatske elektroprivrede” u konzorciju s japanskim “Toshiba Corporationom” te najozbiljnijom poljskom kompanijom “Rafako”, “Cengiz Enerji Sanayii ve Ticaret” iz Turske…
Nema prodaje struje
Grabovica je rekao za “Avaz” da EPBiH još nije raspisao tender za prodaju viškova električne energije. - Čekamo da vidimo kako će se cijene kretati. Mislim da ćemo tek u avgustu raspisati konkurs. Ne bi se isplatlo da sada prodajemo struju, jer je jeftina. Čekat ćemo da cijene porastu - kaže on.
-
udrch
#10 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
hoćeš reći da sve ove javne kompanije trebamo dati SDAmotorola01 wrote:Pa uvijek ce tako biti dok je ovih stranaka na vlasti. BHT drzi SDA od davnina, dok se u EP smjenjuju SBIH-a i sad SDP.drndalo wrote:Ipak dobit nece biti tako jednostavno racunata niti garantovano rasti ni u buducnosti... Dok god je Grabovica, Jerlagica i ostalih, koji potpisom jednog ugovora za kapitalnu investiciju vrijednosti par-sto-miliona-para mogu pojesti cijelu dobit, jos i gubitasi biti, ako im to odgovara sefovima...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#11 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
1. OP misli da ce mu biti bolje. Eh, pa vidis zajebo si se. Na cijenu koju sada placas, garantujem ti dopiši 30-40% sa ulaskom privatnih kompanija. Ja kad sam vidio ko je sve nakupovao koncesija za VE, ko misli sve da gradi miniHE, to su ti isti ljudi koji će imati vlstite "distribucije" energije, a ako ti se oni natovare da ovisis o njima, nema te. Ovako je koliko toliko na nivou drzave regulisano, jest da nema neke konkurentnosti među elektroprivredama, ali bar Prenos, NOS, Disribucija i EP rade sasvim OK.
2. Ja se nadam da ćemo shvatiti jednom da je LOŠE to što izvozimo energiju i da to govori o našem položaju.
3. Blok 7 - Haos projekat, samo nema nista od ovoga prije 2020. Nadam se da su planirali u sklopu ovoga da malo dignu iskoristivost Kaknja, jer ovako se više od 70% energije baci u havu...
2. Ja se nadam da ćemo shvatiti jednom da je LOŠE to što izvozimo energiju i da to govori o našem položaju.
3. Blok 7 - Haos projekat, samo nema nista od ovoga prije 2020. Nadam se da su planirali u sklopu ovoga da malo dignu iskoristivost Kaknja, jer ovako se više od 70% energije baci u havu...
-
panzer
#12 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
2. Zašto?mk ultra wrote: 2. Ja se nadam da ćemo shvatiti jednom da je LOŠE to što izvozimo energiju i da to govori o našem položaju.
3. Kako?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#13 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
2. Zato što niti jedna razvijena drzava nema primarnu ulogu da proizvodi energiju za izvoz. Energija se proizvodi i koristi za proizvodnju. Shvati da je ovo najgori oblik prodaje sirovine, zanemari ovo što ti govore npr. izvozimo kamen uvozimo gotove ploče, ovo je još gore. Energetski sistem u BIH je u startu napravljen predimenzioniran, tako da imamo mogucnosti da sto se sistema tice, napajamo domace jake potrosace, brojne industrije i t d. Tako da, mislim, da je bolje da se investira u Energoinvest, nego u Blok 7 (koji će vjerovatno biti čisto izvozni).panzer wrote: 2. Zašto?
3. Kako?
3. Energetska efikasnost TE je niska u startu (ispod 30%) i ako se para nakon turba ne koristi dalje(npr. zagrijavanje SA), sve to ode u zrak. Kakanj prema mjerenim podacima ima efikasnost oko 32%, u EU to polahko vec prelazi 40%. 8-10% ti moze izgledati malo, ali ovdje se govori o GWh energije...
Koliko jos ima stvari o kojima narod ima svoj stav, a pogresan totalno. Kad bi krenuli sa pricom o VE...
-
talić
#14 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
@ mk ultra
dobro ti razmišljaš i pišeš ali daleko smo mi od pameti pa nam je cilj da bar djelimično pokrijemo uvoz izvozom struje, čelika, aluminijuma, balvana,....
Naravno da bi bilo bolje da su od Kaknja do Visokog postavljeni staklenici i da se zagrijavaju toplom vodom i strujom iz termoelektrane.
dobro ti razmišljaš i pišeš ali daleko smo mi od pameti pa nam je cilj da bar djelimično pokrijemo uvoz izvozom struje, čelika, aluminijuma, balvana,....
Naravno da bi bilo bolje da su od Kaknja do Visokog postavljeni staklenici i da se zagrijavaju toplom vodom i strujom iz termoelektrane.
-
Hendrix
#15 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
Jao šege lik poredi cijene naše struje sa cijenom u eurima...pa kako to ide bolan, naravno da imamo jeftinu struju kad gledaš Evropu ali bih zato volio vidjeti nekoga iz Austrije da plaća struju a plata mu preračunata kao u BiH pa da dobije recimo 400 eura i nogom u guzicu da se udara.Pa da vidimo socijalu onda.
Ti fino stavi da je KM=Eur, po standardu je tako i onda dobiješ da imamo oko 15centi struju što i više nije toliko ''socijalno''.
Ne može se direktno poredit Evropa sa nama, pa mi smo u tim standardima na nivou Afrike.
Ali nek je vama dioničarima sad došlo, da hoće na 1KM=1kW povećati cijenu jelde, ipak su sada socijalne cijene nema se zarade.
Ti fino stavi da je KM=Eur, po standardu je tako i onda dobiješ da imamo oko 15centi struju što i više nije toliko ''socijalno''.
Ne može se direktno poredit Evropa sa nama, pa mi smo u tim standardima na nivou Afrike.
Ali nek je vama dioničarima sad došlo, da hoće na 1KM=1kW povećati cijenu jelde, ipak su sada socijalne cijene nema se zarade.
- drndalo
#16 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
Ima "se" zarade, samo je lose distribuirana (barem sto se dionicara tice)...
-
panzer
#17 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
Predimenzioniran u današnjim granicama ili dimenzioniran da bude energetski centar jugoslavije u čijim je granicama BIH bila kada je bio start BH energetskog sistema.mk ultra wrote: Energetski sistem u BIH je u startu napravljen predimenzioniran
Tada je strategija bila takva danas je situacija malo drugačija i ako ima viškova struje zašto ih ne izvoziti, ionako se predviđa da će rast potrošnje energije u BIH do 2023. biti po 2,5% godišnje što je minimalni rast i do tada neće dostići trenutne kapacitete.
Blok 7 u Tuzli je zamjenski blok odnosno onaj koji će zamijeniti dio trenutnih kapaciteta. To se stalno govori ali javnost slabo percipira.
Prema planu NOSBIH razvoja EE sistema koji je urađen do 2023.: blok 3 u TE Tuzla prestaje sa radom u 2016.godini, blok 4 u 2019. godini,a blok 5 TE Kakanj izlazi iz pogona 2019.
Do tada planiru izgradnju blok 7 u TZ i bloka 8 u Kaknju. Možda će izgradnja i kasniti ali i pored toga ovi trenutni viškovi će osigurati da od izvoznika postanemo uvoznici.
A za ekonomiju je puno bolje kada imamo priliv deviza od izvoza ako već sve ne možemo plasirati na BH tržište.
Koliko znam, TE Kakanj je prošle godine predložio izgradnju toplovoda do Zenice ali od ZE Vlasti još nema odgovora. Oni i dalje forsiraju nestabilnu željezaru i neki KTG koji možda nika neće biti izgrađen.
-
talić
#18 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
Po tvojoj logici ni gorivo ne bi trebalo biti ni približno cijenama u Europi nego neka cijena prilagođena našim platama a o hrani koja je skuplja nego u EU da i ne govorimo.Hendrix wrote:Jao šege lik poredi cijene naše struje sa cijenom u eurima...pa kako to ide bolan, naravno da imamo jeftinu struju kad gledaš Evropu ali bih zato volio vidjeti nekoga iz Austrije da plaća struju a plata mu preračunata kao u BiH pa da dobije recimo 400 eura i nogom u guzicu da se udara.Pa da vidimo socijalu onda.
Ali nemaju ni Ferrero ni naša država milosti pa da nam daju Nutelu bar po europskim cijenama nego nam naša draga država lupila prelemane na čokoladu kao da je to neki luksuz.
Eto naša djeca je ne moraju jesti.
- Hajvan
#19 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
eis?talić wrote: Bosnien & Herzegowina 7,9
s mojeg Računa za elektičnu energiju:
VT 0,1602
MT 0, 0801
što nas stavlja u cijenovni razred s Finskom. E, Finskom!
To nije 0,79 Bam/kWh.
Last edited by Hajvan on 30/05/2013 11:40, edited 1 time in total.
-
talić
#20 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
pročitaj malo bolje,Hajvan wrote:eis?talić wrote: Bosnien & Herzegowina 7,9
s mojeg Računa za elektičnu energiju:
VT 0,1602
MT 0, 0801
To nije 0,79 Bam/kWh.
sve su cijene izražene u eurima za 100 kWh
- Hajvan
#21 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
OKtalić wrote: pročitaj malo bolje,
sve su cijene izražene u eurima za 100 kWh
fair enough
-
Hendrix
#22 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
Svjestan sam ja toga, nema pravde i nama jeste sve duplo skuplje nego njima.talić wrote:Po tvojoj logici ni gorivo ne bi trebalo biti ni približno cijenama u Europi nego neka cijena prilagođena našim platama a o hrani koja je skuplja nego u EU da i ne govorimo.Hendrix wrote:Jao šege lik poredi cijene naše struje sa cijenom u eurima...pa kako to ide bolan, naravno da imamo jeftinu struju kad gledaš Evropu ali bih zato volio vidjeti nekoga iz Austrije da plaća struju a plata mu preračunata kao u BiH pa da dobije recimo 400 eura i nogom u guzicu da se udara.Pa da vidimo socijalu onda.
Ali nemaju ni Ferrero ni naša država milosti pa da nam daju Nutelu bar po europskim cijenama nego nam naša draga država lupila prelemane na čokoladu kao da je to neki luksuz.
Međutim struja je jedino gdje su nam još cijene prilagođene kolko-tolko standardu i sada i to da nam sjebu a tebi očigledno to i odgovara iz ličnih razloga. E to mi je zapalo za oko, da neko zagovara poskupljenje kao obični građanin, kad ono ustvari dioničar pa nek poskupi da se izjednačimo više s Evropom i tu.
Neće EP propasti zbog ovih cijena, imaju oni para i previše, ali doće i to poskupljenje, ipak imamo najeftiniju struju, pa ne može to tek tako, ko smo mi da imamo nešto jefitno pored svih energetskih resursa koje imamo?
-
talić
#23 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
Moj prvi komentar je bio više ciničan odgovor na sam naziv teme.Hendrix wrote:Svjestan sam ja toga, nema pravde i nama jeste sve duplo skuplje nego njima.talić wrote:Po tvojoj logici ni gorivo ne bi trebalo biti ni približno cijenama u Europi nego neka cijena prilagođena našim platama a o hrani koja je skuplja nego u EU da i ne govorimo.Hendrix wrote:Jao šege lik poredi cijene naše struje sa cijenom u eurima...pa kako to ide bolan, naravno da imamo jeftinu struju kad gledaš Evropu ali bih zato volio vidjeti nekoga iz Austrije da plaća struju a plata mu preračunata kao u BiH pa da dobije recimo 400 eura i nogom u guzicu da se udara.Pa da vidimo socijalu onda.
Međutim struja je jedino gdje su nam još cijene prilagođene kolko-tolko standardu i sada i to da nam sjebu a tebi očigledno to i odgovara iz ličnih razloga. E to mi je zapalo za oko, da neko zagovara poskupljenje kao obični građanin, kad ono ustvari dioničar pa nek poskupi da se izjednačimo više s Evropom i tu.
Neće EP propasti zbog ovih cijena, imaju oni para i previše, ali doće i to poskupljenje, ipak imamo najeftiniju struju, pa ne može to tek tako, ko smo mi da imamo nešto jefitno pored svih energetskih resursa koje imamo?
Nikad ne stavljam lični interes ispred interesa zajednice ali isto tako trebamo biti svjesni da nema investicija ako se iz cijene ne mogu pokriti amortizacija i otplate budućih kredita.
Najbolji primjer za to je vodosnabdjevanje. Nemam ni jedne dionice
- Comrad
#24 Re: Elektroprivreda-kraj monopola
Na prvu vijest izgleda super, kraj monopola, mozes birati, a ustvari cemo imati skuplju struju. Budite sigurni u to.
Jer ce ovdje biti konkurencija kao sto je sad sa benziskim pumpama. 1000 pumpi, a cijene u 5kf. Ljudi imaju udruzenje, sastanu se i dogovore hocemo l ovu cijenu, svima ce nam bit dobro - hocemo. Ok. Ako hoces da se izdvojis iz tog mafijaskog drustva, dobit ces bombu (sto se vec nekoliko puta desilo ovdje).
Da odemo na drugu stranu nase 'dogovorene konkurencije' - pekare. Kako to da su cijene u svim pekarama prakticno iste. Znaci nebitno, imao on 10 radnika il 2 radnika, 10 pekara il jednu pekaru cijena je tu u pet deka. Opet, ljudi skontali fino se udruze i zajedno legalno pljackaju.
Tako da ja uopste ne ocekujem nize, vec bas suprotno vise cijene.
Vjerovatno ce drzava odrediti neki svoj procenat, a ove sve firme ce napraviti Udruzenje energetskih preduzeca i tu ce ugovarati cijenu struje i na kraju ce opet pusiti obicni gradjani. Taman je eto njima u cilju da snize cijenu el. energije i da manje zaradjuju.
p.s.
Ove gore cijene ne bih komentarisao, samo cu evo uzeti da je prosjecna plata u Finskoj cca. 2300 €, a u BiH 400 €, znaci 5 puta visa, a cijena struje je je 1,7 puta visa. Da ne govorim o drugim zemljama.
Jer ce ovdje biti konkurencija kao sto je sad sa benziskim pumpama. 1000 pumpi, a cijene u 5kf. Ljudi imaju udruzenje, sastanu se i dogovore hocemo l ovu cijenu, svima ce nam bit dobro - hocemo. Ok. Ako hoces da se izdvojis iz tog mafijaskog drustva, dobit ces bombu (sto se vec nekoliko puta desilo ovdje).
Da odemo na drugu stranu nase 'dogovorene konkurencije' - pekare. Kako to da su cijene u svim pekarama prakticno iste. Znaci nebitno, imao on 10 radnika il 2 radnika, 10 pekara il jednu pekaru cijena je tu u pet deka. Opet, ljudi skontali fino se udruze i zajedno legalno pljackaju.
Tako da ja uopste ne ocekujem nize, vec bas suprotno vise cijene.
Vjerovatno ce drzava odrediti neki svoj procenat, a ove sve firme ce napraviti Udruzenje energetskih preduzeca i tu ce ugovarati cijenu struje i na kraju ce opet pusiti obicni gradjani. Taman je eto njima u cilju da snize cijenu el. energije i da manje zaradjuju.
p.s.
Ove gore cijene ne bih komentarisao, samo cu evo uzeti da je prosjecna plata u Finskoj cca. 2300 €, a u BiH 400 €, znaci 5 puta visa, a cijena struje je je 1,7 puta visa. Da ne govorim o drugim zemljama.