Haris.ba wrote:Praksa je da se pravi kuca dok se ceka gradjevinska. I da gradjevinska dodje sa zavrsetkom kuce. To se nekada zna "otegnuti". Haj to uredu. Ali sta cemo sa onima koji su pravili kuce bez uopste trazenja gradjevinske(imaju samo urbanisticku)? I koliko ja znam bez gradjevinske se ne moze kuca (objekat) kasnije upisati u zemljisne knjige. Kako ti ljudi misle ostaviti imovinu djeci? I prihvatajuci socijalno stanje vecine koji su gradili poslije rata, zasto ja moram imati gradjevinsku(i bio progran, i progonjen)?
da, u pravu si...
imam prijatelja koji je zivio 30 god u kuci i za koju je mislio da ima uredne papire ali kako je supruga umrla, doslo je vrijeme da se neke stvari promijene u imovinsko pravnoj sluzbi. tu nastaju problemi, trazi se posjedovni list za zemljiste. tamo stoji da njegova sestra ima par kvadrata zemlje po osnovu ostavinske koja je bila prije 35 god. rijesi to sa sestrom (srecom da je ona jos ziva), dolazi na red objekat. trazi se urbanisticka, gradjevinska i zapisnik o tehnickom prijemu. u svemu tome treba priloziti i projekat, zapisnik o iskolcenju...sve ima ali zapisnik o teh. pregledu i prijemu nema. konstatuje se da ima jedan prozor viska sto uzrokuje da mora ponovo projektovati izvedeno stanje, podnijeti zahtjev za urbanisticku, zatim za gradjevinsku. kada je to sve zavrseno (a potrajalo je mjesecima), podnosi se zahtjev da izadje komisija koja treba na osnovu projektno-tehnicke dokumentacije izdati upotrebnu dozvolu odnosno da je sve ispostovano projektima, urbanistickom i gradjevinskom dozvolom.
moj savjet za buduce graditelje, prvo papire pa sve drugo ma koliko to kostalo novaca i vremena.