Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Danguba

#26 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Danguba »

Njima treba ponuditi 450 KM max.platu.
Hoces neces ima ko hoce...ha ja. :D
dječak sa šibicama

#27 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by dječak sa šibicama »

Za te otpremnine, ne znam za iznos ali cuo sa pricu da je cilj uprave smanjiti broj zaposlenih, zato vjerovatno ovima pred penziju nude dobre otpremnine.

a onda, naravno, uvaliti jos svjezih uhljeba. Velika potraznja, za mali broj radnih mjesta.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#28 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by hrasno38 »

mali_milojica wrote:
BarbaDue wrote:To je bilo juče, zaustavi me poznanik na kafu i tako u priči dotakosmo se njegovog oca koji radi kao dispečer u Elektrodistribuciji.
Počela je priča tako da je njegov otac ljetuje na jadranu na koje ga je firma o svom trošku poslala. Pitam ga, to oni imaju neko
svoje odmaralište, odgovara ma jock, boravi u hotelu. Ja se već na to frapirao. Priča se dalje nastavlja i otkriva mi momak da je
njegovom ocu topli obrok 24 konvertibilne marke. Ja stao i ovako :shock: ga gledam, kaže radi četverobrigadno pa prema tome TO
mu iznosi 360 konvertibilnih maraka. Brate dragi to je nečija plata. Dečko mi reče da je plata njegovog oca oko 2 milje maraka, 500
i kusur mu se uplaćuje za penziju. Sitnoj buraniji se uplati po 190. Već sam se unervozio ali glumim pred momkom da mi nije krivo,
dok on dalje nastavlja priču. Kaže, prije nekog vremena je stari slavio 30 godina radnog staža i u to ime je na ruke dobio 3 milje maraka.
Ja opet :shock: , šta je ba on meni, to je ništa, prije par godina su mu nudili da ide u prijevremenu penziju sa otpremninom od 30.000,00 KM,
jer su mu kao ostale još dvije godine do penzije. Stari je kao odbio jer će svakako na kraju dobiti taj iznos a još je zdrav i može raditi, priča
momak i smješka se.

Ljudi moji dali je to moguće??? Imamo li se mi kao građani pravo buniti na ove činjenice???

P.S. možda je meni momak bacao bombe i lagao a možda i nije...!?
Od mog kuma otac radi u EP.
To za ljetovanje je suplja.
TO je 15 KM.
Za 30 godina rada je dobio 3 prosjecne plate u EP. Potrefilo mu se da je bio i regres + plata,taj mjesec mu je leglo oko 6000 KM.
Nedavno su dobili regres od blizu 1100 KM.
Za otpremninu je sve moguce,nije prvi put da neko dobije,to se redovno radi. Nedavno je od prijatelja otac otisao u penziju i dobio je 40k KM otpremnine. Energopetrol je u pitanju.
Jos sad kad opet povecaju cijene struje.........neko je ovdje pitao "sta mi mozemo uraditi". Mozemo milom ili silom traziti da se smanji cijena elektricne energije jer nema apsolutno ama bas nikakvog razloga da placamo ovoliko struju osim da drzimo prosjek plate u EP od 1500 KM.
channel10

#29 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by channel10 »

dječak sa šibicama wrote:Farba te malo, rodica radi u EP u pravnoj sluzbi, njima je maksimalni topli obrok 15 km, ali vjeruj da ima veliku platu jer kod njih se obracunava taj koeficijent godina radnog staza, minuli rad, ne znam sad tacan sistem ali sto vise godina staza to vec plata.

Mislim da i za to ljetovanje ne govori istinu.

Ali dobijaju oni za svaki Bajram, Novu godinu, ova moja dobije i po 1000 km, cistacice dobiju 700. Plus sto dobiju i 13. platu, kad imaju dobru godinu iza sebe.
I ti ispade ko barba, namagarcen :D . U EP ne dobijaju ni za Bajram, ni za NG, a pogotovo ne 13. platu. Dobiju platu, TO od 15KM, prevoz cini mi se 35-50K. U BHT je TO 16KM po nekim informacijama. Posto je taj gore lik dispecer, ima sigurno dobru platu + nocni rad. Mozda on dobije i preko 2000KM.

Sto se tice ljetovanja, to placa najvjerovatnije on, ali je vrlo moguce da je otisao i dzaba ukoliko je neka fela u sindikatu jer to sve ide preko sindikata.
channel10

#30 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by channel10 »

Pirija wrote:pa nije puno ni slagao
oni sto dijele racune imaju po 2500 KM platu...
Ako dobiju 1500, mogu se udarati nogom u zicigu...
dječak sa šibicama

#31 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Jok, ne dobijaju regrese :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#32 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by mali_milojica »

channel10 wrote:
Znam momka koji meni dolazi ocitati struju. Prije smo radili zajedno u jednoj privatnoj firmi. Pitao bih ga da nije ofirno. Vozaci u EP izadju hladno oko 1500 KM,jos ako ima putovanja i dnevnica :-)
Cherry-Cherry

#33 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Cherry-Cherry »

channel10 wrote:
Imajo oko 1000 plus topli obrok
frngla

#34 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by frngla »

dječak sa šibicama wrote:Ali dobijaju oni za svaki Bajram, Novu godinu, ova moja dobije i po 1000 km, cistacice dobiju 700. Plus sto dobiju i 13. platu, kad imaju dobru godinu iza sebe.

Izvini brate, al' veću glupost nisam dugo čuo :lol: :lol: :lol:
Drinski

#35 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Drinski »

EP placa seminare svojim zaposlenicima pravnicima a da likovi uopce ne budu na seminaru niti ti seminari imaju praktican znacaj za njihov rad. Bitno je medjutim nesto platiti.
channel10

#36 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by channel10 »

dječak sa šibicama wrote:Jok, ne dobijaju regrese :D
U boldiranom nema regresa. Ono sto si gore napisao nisu nikad dobili. Takve stvari su prilicnije BHT. Kod njih toga ima navazdan.
channel10

#37 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by channel10 »

mali_milojica wrote:
channel10 wrote:
Znam momka koji meni dolazi ocitati struju. Prije smo radili zajedno u jednoj privatnoj firmi. Pitao bih ga da nije ofirno. Vozaci u EP izadju hladno oko 1500 KM,jos ako ima putovanja i dnevnica :-)
Ne znam za vozace, ali znam za ocitace da imaju platu oko ove cifre sto spominje cherry. Znaci tesko da mogu dobaciti do 1500, a poznajem dvojicu, tako da ovo sto govorim je 100 posto tacno. Ocitaci dobiju manju platu od portira jer portiri imaju nocni rad pa na tom nocnom radu i nabiju platu. Ocitaci imaju najmanje plate u toj firmi, a imaju po.eben posao. Rade po kisi, suncu, snijegu, ledu i to im se uopste ne priznaje. Plus rad sa ovakvim ludim narodom, scenad ih ganja :D itd....
mali_milojica

#38 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by mali_milojica »

channel10 wrote: Ne znam za vozace, ali znam za ocitace da imaju platu oko ove cifre sto spominje cherry. Znaci tesko da mogu dobaciti do 1500, a poznajem dvojicu, tako da ovo sto govorim je 100 posto tacno. Ocitaci dobiju manju platu od portira jer portiri imaju nocni rad pa na tom nocnom radu i nabiju platu. Ocitaci imaju najmanje plate u toj firmi, a imaju po.eben posao. Rade po kisi, suncu, snijegu, ledu i to im se uopste ne priznaje. Plus rad sa ovakvim ludim narodom, scenad ih ganja :D itd....
Ja govorim isto ono sto znam.
Znam momka,ali bezveze pitati kolika ti je plata. Znam da je zadnji put dosao sa nekom spravom ocita struju dok si reko keks. Prije je bilo pisanje,olovka i papir.
dječak sa šibicama

#39 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Ispast ce na kraju da imaju crkavicu od plate.

Ko vjeruje, ko ne vjeruje. Ja znam sta govorim.
nineinchnails

#40 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by nineinchnails »

Koliko lazi, toliko i istine. Istina je da je EP jedna od najprofitabilnijih firmi u BiH. Na nivou kantona Sarajevo, dok su sve komunalne usluge biljezile ogromne finansijske gubitke (znamo gdje je sve otislo "po zakonu"), EP je biljezila enorman prihod koji se godinama akumulirao jer se nigdje nista nije ulagalo.
E onda su politicari skontali sta ce i kako ce i sav taj prihod fino sebi raspodijelili po strankama, a ljudima da zamazu oci ko fol ugovor sa rudnicima da se poboljsa proizvodnja i pokriju finansijski gubici.
A onda skontali da im je malo, pa su poskupili struju, a niko se ne buni. I poskupice je jos, i opet se niko nece buniti.
A struja koju imamo je "nas" "domaci" proizvod, i umjesto da je najjeftinija u regoinu, ispade da je najskuplja.
Sad, koliko ko ima platu u EP i kakve imaju beneficije, nije daleko od istine da pojedinci imaju koliko zele da imaju.
Tako da znate, odsad pa nadalje i ubuduce, od vaseg mjesecnog racuna za struju, oko 20% ide politickim strankama na banokovne racune (po slobodnoj procjeni: istu potrosnju sam u istom periodu prosle godine placao 70 KM, sada placam 90-100). :bih:
dječak sa šibicama

#41 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Prosli generalni, kako se zove lik vodi sad stranku ZAgraBiH, ostavio je neke velike dugove. Sve se zataskalo.

Grabovica je navodno poslovao sa dobitkom, ali sega mi je ona prica o "obnovljivoj energiji" (sad i na racunu prikazuju tu stavku) u kojoj privilegirani pojedinci a la Bicakcic, dobijaju po kilovat satu i do desetostruko vece iznose od prodajne cijene.

Njih desetak dobilo privilegiju da dignu kredit, instaliraju solarne konvektore i prodaju "suncevu energiju" elektroprivredi i dobijaju ekstraprofit. A sve pokriveno zakonom o proizvodnji obnovljive energije.

Cuo sam i da je projekt vjetroelektrana na Podvelezju stopiran, cak i propao, zna li neko vise o tome?
mali_milojica

#42 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by mali_milojica »

dječak sa šibicama wrote:Prosli generalni, kako se zove lik vodi sad stranku ZAgraBiH, ostavio je neke velike dugove. Sve se zataskalo.

Grabovica je navodno poslovao sa dobitkom, ali sega mi je ona prica o "obnovljivoj energiji" (sad i na racunu prikazuju tu stavku) u kojoj privilegirani pojedinci a la Bicakcic, dobijaju po kilovat satu i do desetostruko vece iznose od prodajne cijene.

Njih desetak dobilo privilegiju da dignu kredit, instaliraju solarne konvektore i prodaju "suncevu energiju" elektroprivredi i dobijaju ekstraprofit. A sve pokriveno zakonom o proizvodnji obnovljive energije.

Cuo sam i da je projekt vjetroelektrana na Podvelezju stopiran, cak i propao, zna li neko vise o tome?
Jerlagic :D
frngla

#43 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by frngla »

EP nema svoje čistačice ni portire (imaju po recepcionere koji nemaju noćni rad), nema 13 platu, nema Božičnice ni naknade za Bajram. "dječak sa šibicama" rodica ti laže. Kraj priče.
dječak sa šibicama

#44 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Haha a sta je onaj ciko sto zapisuje kad ko dolazi na posao dole na Stupu, direktor? :D

Cuj nemaju portire.

Hajde, kako god. Znam samo da ce mene moja rodja pred Bajram castiti stotkom, od onoga sto ne primaju za Bajram :oops:
Filter

#45 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Filter »

dječak sa šibicama wrote:
neki strucnjaci se bunili, navodno smeta pticama...
channel10

#46 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by channel10 »

U Zenici imaju portire, a za SA ne znam. Mada im u Zenici pored portira bude i neki iz neke od zastitarskih firmi. On glumi ponekad portira..
friskyoreo

#47 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by friskyoreo »

dječak sa šibicama wrote:Haha a sta je onaj ciko sto zapisuje kad ko dolazi na posao dole na Stupu, direktor? :D

Cuj nemaju portire.

Hajde, kako god. Znam samo da ce mene moja rodja pred Bajram castiti stotkom, od onoga sto ne primaju za Bajram :oops:
Jel' udata rodica? :D
gidra

#48 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by gidra »

nineinchnails wrote:Koliko lazi, toliko i istine. Istina je da je EP jedna od najprofitabilnijih firmi u BiH. Na nivou kantona Sarajevo, dok su sve komunalne usluge biljezile ogromne finansijske gubitke (znamo gdje je sve otislo "po zakonu"), EP je biljezila enorman prihod koji se godinama akumulirao jer se nigdje nista nije ulagalo.
E onda su politicari skontali sta ce i kako ce i sav taj prihod fino sebi raspodijelili po strankama, a ljudima da zamazu oci ko fol ugovor sa rudnicima da se poboljsa proizvodnja i pokriju finansijski gubici.
A onda skontali da im je malo, pa su poskupili struju, a niko se ne buni. I poskupice je jos, i opet se niko nece buniti.
A struja koju imamo je "nas" "domaci" proizvod, i umjesto da je najjeftinija u regoinu, ispade da je najskuplja.
Sad, koliko ko ima platu u EP i kakve imaju beneficije, nije daleko od istine da pojedinci imaju koliko zele da imaju.
Tako da znate, odsad pa nadalje i ubuduce, od vaseg mjesecnog racuna za struju, oko 20% ide politickim strankama na banokovne racune (po slobodnoj procjeni: istu potrosnju sam u istom periodu prosle godine placao 70 KM, sada placam 90-100). :bih:
struja ti i jeste najeftinija u regionu kao i u Evropi.
Struja će ići i dalje gore, ne zato što to elektroprivrede žele već zbog pritisaka sa strane da bi ostali snabdjevači ušli na tržište. Ovakvim, trenutnim cijenama kao što nude naše elektroprivrede niko ne može niti želi konkurisati, ali lagano će ići poskupljenje 5% po 5% da bi se popelo na neku cijenu kojoj će ostali moći konkurisati.

@dječak sa šibicama, 10 ljudi ti kaže da nisi u pravu i ti opet navalio... rodica ti laže jarane.
agnostic_front

#49 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by agnostic_front »

Barba, imal ribe?
dječak sa šibicama

#50 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Udata je :D

Pa kazem ja, ispast ce na kraju da rade za crkavicu, evo vec krenula prica kako imamo najjeftiniju struju u Europi :oops:

A ako i poskupi, to je zbog pritisaka sa strane.
Post Reply