tacno.supercali wrote: Ps. To ne radi jer time kupuje socijalni mir
stoga i jesmo tu gdje jesmo.
tacno.supercali wrote: Ps. To ne radi jer time kupuje socijalni mir
po koeficijentima se raspoređuje.mirsek wrote:Pa gdje ide lova iz UIO ??Drinski wrote:nije drzava pred bankrotom, da je pred bankrotom drzava bi naplatila silne neplaćena javne prihode i uvela ostre sankcije za neplatise.
Kako se to rasporedjuje ??
[/quote]Nokija wrote:[quote="BarbaDue"]Ko je govorio o inžinjerima? Govorio sam o dispečeru koji ima a možda i nema IV stepen škole.
A ti @neki stvarni smaraš tim filozofskim frazama. Misliš da je neko glup ili lud!?
Cuj dispecer u EP nema ni srednju skolu!!!gidra wrote:Nokija wrote:[quote="BarbaDue"]Ko je govorio o inžinjerima? Govorio sam o dispečeru koji ima a možda i nema IV stepen škole.
A ti @neki stvarni smaraš tim filozofskim frazama. Misliš da je neko glup ili lud!?
priča se odnosila na distribuciju pa sam na nju i mislio.dance_mom wrote:Dispečer u Elektroprivredi je obavezno inžinjer. Lično znam dvojicu koji su magistri (ne master, već magistri)...gidra wrote: nijedan dispečer nije inženjer.
Obično su to bivši vodeći elektromonteri sa stažom i iskustvom 30ak godina sa mreža i održavanja postrojenja.
S druge strane, dispečeri u Elektrodistribuciji ne moraju biti inžinjeri, znači mogu biti i elektromonteri sa SSS, i višegodišnjim iskustvom u radu s mrežama.
Hidroelektranama upravljaju ovi prvi, definitivno
Pa nema puno više, ukupno je 5 elektrodistribucija (Sarajevo, Tuzla, Mostar, BIhać i Zenica)...a čak i da ima, to što u ED rade dispečeri sa SSS nema veze sa procentom, već sa sistematizacijom radnih mjesta, kojom je predviđeno da, naprimjer, u jednoj distribuciji ima 5 dispečera, od toga 2 inžinjera i 3 sa srednjom stručnom spremom (ovo je samo primjer, i ta sistematizacija se mijenja od distribucije do distribucije)...Poenta je da ima dispečera i inžinjera i ovih sa SSS...gidra wrote:priča se odnosila na distribuciju pa sam na nju i mislio.dance_mom wrote:Dispečer u Elektroprivredi je obavezno inžinjer. Lično znam dvojicu koji su magistri (ne master, već magistri)...gidra wrote: nijedan dispečer nije inženjer.
Obično su to bivši vodeći elektromonteri sa stažom i iskustvom 30ak godina sa mreža i održavanja postrojenja.
S druge strane, dispečeri u Elektrodistribuciji ne moraju biti inžinjeri, znači mogu biti i elektromonteri sa SSS, i višegodišnjim iskustvom u radu s mrežama.
Hidroelektranama upravljaju ovi prvi, definitivno
Obzirom da u koncernu elektroprivrede ima puno više distribucija nego TE i HE, pa je i procenat onih koji rade sa srednjom školom ili višom, odnosno elektromontera veći nego inženjera.
Ali je dispecer uklopnicar.mk ultra wrote:Uklopničar nije dispečer
kakotakonikako wrote:Ali je dispecer uklopnicar.mk ultra wrote:Uklopničar nije dispečer
SSS ima koeficijent 2,4 i 2,5, pa do tih tvojih 2,8.kentachdis wrote:U svemu napisanom ima i istine, a ima i svakakvih budalaština.
1. Što se tiče toplog obroka - 15 KM za radni dan.
2. Što se tiče naknada - dobija se samo regres i to u godinama kada se poslovalo sa dobitkom (što je uvijek). Nema nikakvih naknada za Bajram, Božić i ostale praznike.
3. Ljetovanje - cijene za ljetovanje u određenim mjestima i određenim hotelima su 15% manje od standardnih ali se za to morate najaviti već u martu ili aprilu i onda se troškovi odbijaju od plate do decembra te godine.
4. Za 10, 20, 30 godina staža se dobije 1,2, ili 3 prosječne plate respektivno.
5. Što se tiče stipendista - ja znam jednog što je dobijao stipendiju i ostao da radi nakon priipravničkog - dipl.inž. elektrotehnike završio redovno u Sarajevu. Znam i nekoliko slučajeva što su samo odradili pripravnički, a kasnije noga u guzicu.
6. Terenski rad se ne naplaćuje dodatno (barem ne u poslovnici Hidroelektrane na Neretvi, možda je drugačije u ostalima).
7. Što se tiče plata znam da je satnica oko 2,50KM i onda imaju koeficijenti sa kojim se to množi što se množi sa brojem radnih sati. Za SSS je koeficijent oko 2,8. Dakle plata je za SSS približno 2,8 * 2,50 * 160 (za mjesec od 20 radnih dana) + topli obrok 15 * br radnih dana. Imaju još na ovo dodaci za radni staž i otežane uslove na radu (ove što rade na terenu ili u strojari i sl.). Ne znam do koliko idu max ovi koeficijenti al dipl inž mislim da ima oko 4,2 (ovo je samo otprilike, a za SSS je sigurno). Šefovi i ostali na pozicijama imaju naravno znatno više.
Ako se još šta sjetim napišem
Nećemo.nikimostar wrote:Ovo stvarno nije normalno,hocemo li ikada doci pameti i reci dosta je
Cijena struje je nerealno niskanikimostar wrote:Ovo stvarno nije normalno,hocemo li ikada doci pameti i reci dosta je
Meni će struja poskupiti oko 3 KM u prosjeku ili ti ga 6 do 7 %. Trošim u prosjeku 250 kWh.mali_milojica wrote:od 1.1.2016 ide i RTV taksa.
Ko bude imao racun ispod 80 KM neka se udara nogom u guzicu
bez vazeljin i ne vade ga.
mk ultra wrote:Cijena struje je nerealno niskanikimostar wrote:Ovo stvarno nije normalno,hocemo li ikada doci pameti i reci dosta je
Trebalo je poskupljivati svake godine po 1%, ovako će da bude malo naglija promjena
Pa vidi, mi smo uvezani u europski elektroenergetski sistem, i ista je energija i kod nas i u njemačkoj, i bosna može da prodaje energiju van svojih granica...escobar__ wrote:Joj šuplje, cijena nerealno niska...
I plate su nerealno niske (za one koji imaju tu sreću da ih uopšte i imaju), pa nikog ne boli qratz. Poštedi nas patetike i kuknjave kojom se pokušava pravdat poskupljenje el. energije.
Kako misliš da ne bi prodali ovdje ni kWh ?mk ultra wrote:Pa vidi, mi smo uvezani u europski elektroenergetski sistem, i ista je energija i kod nas i u njemačkoj, i bosna može da prodaje energiju van svojih granica...escobar__ wrote:Joj šuplje, cijena nerealno niska...
I plate su nerealno niske (za one koji imaju tu sreću da ih uopšte i imaju), pa nikog ne boli qratz. Poštedi nas patetike i kuknjave kojom se pokušava pravdat poskupljenje el. energije.
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... tics&lg=en
Kako je to energija jeftinija drastično u BiH? Australijski i Njemački ugalj je jeftiniji nego Bosanski... Sve elektrane isto rade, slični su toškovi...
po ovoj cijeni ne bih ni kwh prodali ovdje u BiH da je privatni vlasnik EP
cijena je nazor postavljena i nije je moguće održati