Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Drinski

#201 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Drinski »

supercali wrote: Ps. To ne radi jer time kupuje socijalni mir
tacno.
stoga i jesmo tu gdje jesmo.
Drinski

#202 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Drinski »

mirsek wrote:
Drinski wrote:nije drzava pred bankrotom, da je pred bankrotom drzava bi naplatila silne neplaćena javne prihode i uvela ostre sankcije za neplatise.
Pa gdje ide lova iz UIO ??
Kako se to rasporedjuje ??
po koeficijentima se raspoređuje.
gidra

#203 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by gidra »

Nokija wrote:
[quote="BarbaDue"]Ko je govorio o inžinjerima? Govorio sam o dispečeru koji ima a možda i nema IV stepen škole.

A ti @neki stvarni smaraš tim filozofskim frazama. Misliš da je neko glup ili lud!?
[/quote]

Cuj dispecer u EP nema ni srednju skolu!!!
Dispecer u EP mora biti inzinjer i to vrstan!!!
Tema je vanserijska.

:run:[/quote][/quote][/quote]
nijedan dispečer nije inženjer.
Obično su to bivši vodeći elektromonteri sa stažom i iskustvom 30ak godina sa mreža i održavanja postrojenja.
dance_mom

#204 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by dance_mom »

gidra wrote:
Nokija wrote:
[quote="BarbaDue"]Ko je govorio o inžinjerima? Govorio sam o dispečeru koji ima a možda i nema IV stepen škole.

A ti @neki stvarni smaraš tim filozofskim frazama. Misliš da je neko glup ili lud!?
Cuj dispecer u EP nema ni srednju skolu!!!
Dispecer u EP mora biti inzinjer i to vrstan!!!
Tema je vanserijska.

:run:[/quote][/quote][/quote]
nijedan dispečer nije inženjer.
Obično su to bivši vodeći elektromonteri sa stažom i iskustvom 30ak godina sa mreža i održavanja postrojenja.[/quote][/quote][/quote][/quote]

Dispečer u Elektroprivredi je obavezno inžinjer. Lično znam dvojicu koji su magistri (ne master, već magistri)...

S druge strane, dispečeri u Elektrodistribuciji ne moraju biti inžinjeri, znači mogu biti i elektromonteri sa SSS, i višegodišnjim iskustvom u radu s mrežama.

Hidroelektranama upravljaju ovi prvi, definitivno :)
Nokija

#205 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Nokija »

Ne cudi me sto forumasi ne znaju sta radi dispecer u EP. Ni direktor EP nije znao u pocetku. Znaci :D
kentachdis

#206 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by kentachdis »

U svemu napisanom ima i istine, a ima i svakakvih budalaština.
1. Što se tiče toplog obroka - 15 KM za radni dan.
2. Što se tiče naknada - dobija se samo regres i to u godinama kada se poslovalo sa dobitkom (što je uvijek). Nema nikakvih naknada za Bajram, Božić i ostale praznike.
3. Ljetovanje - cijene za ljetovanje u određenim mjestima i određenim hotelima su 15% manje od standardnih ali se za to morate najaviti već u martu ili aprilu i onda se troškovi odbijaju od plate do decembra te godine.
4. Za 10, 20, 30 godina staža se dobije 1,2, ili 3 prosječne plate respektivno.
5. Što se tiče stipendista - ja znam jednog što je dobijao stipendiju i ostao da radi nakon priipravničkog - dipl.inž. elektrotehnike završio redovno u Sarajevu. Znam i nekoliko slučajeva što su samo odradili pripravnički, a kasnije noga u guzicu.
6. Terenski rad se ne naplaćuje dodatno (barem ne u poslovnici Hidroelektrane na Neretvi, možda je drugačije u ostalima).
7. Što se tiče plata znam da je satnica oko 2,50KM i onda imaju koeficijenti sa kojim se to množi što se množi sa brojem radnih sati. Za SSS je koeficijent oko 2,8. Dakle plata je za SSS približno 2,8 * 2,50 * 160 (za mjesec od 20 radnih dana) + topli obrok 15 * br radnih dana. Imaju još na ovo dodaci za radni staž i otežane uslove na radu (ove što rade na terenu ili u strojari i sl.). Ne znam do koliko idu max ovi koeficijenti al dipl inž mislim da ima oko 4,2 (ovo je samo otprilike, a za SSS je sigurno). Šefovi i ostali na pozicijama imaju naravno znatno više.

Ako se još šta sjetim napišem :)
gidra

#207 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by gidra »

dance_mom wrote:
gidra wrote: nijedan dispečer nije inženjer.
Obično su to bivši vodeći elektromonteri sa stažom i iskustvom 30ak godina sa mreža i održavanja postrojenja.
Dispečer u Elektroprivredi je obavezno inžinjer. Lično znam dvojicu koji su magistri (ne master, već magistri)...

S druge strane, dispečeri u Elektrodistribuciji ne moraju biti inžinjeri, znači mogu biti i elektromonteri sa SSS, i višegodišnjim iskustvom u radu s mrežama.

priča se odnosila na distribuciju pa sam na nju i mislio.
Obzirom da u koncernu elektroprivrede ima puno više distribucija nego TE i HE, pa je i procenat onih koji rade sa srednjom školom ili višom, odnosno elektromontera veći nego inženjera.
dance_mom

#208 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by dance_mom »

gidra wrote:
dance_mom wrote:
gidra wrote: nijedan dispečer nije inženjer.

priča se odnosila na distribuciju pa sam na nju i mislio.
Obzirom da u koncernu elektroprivrede ima puno više distribucija nego TE i HE, pa je i procenat onih koji rade sa srednjom školom ili višom, odnosno elektromontera veći nego inženjera.
Pa nema puno više, ukupno je 5 elektrodistribucija (Sarajevo, Tuzla, Mostar, BIhać i Zenica)...a čak i da ima, to što u ED rade dispečeri sa SSS nema veze sa procentom, već sa sistematizacijom radnih mjesta, kojom je predviđeno da, naprimjer, u jednoj distribuciji ima 5 dispečera, od toga 2 inžinjera i 3 sa srednjom stručnom spremom (ovo je samo primjer, i ta sistematizacija se mijenja od distribucije do distribucije)...Poenta je da ima dispečera i inžinjera i ovih sa SSS...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#209 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by mk ultra »

Uklopničar nije dispečer :mrgreen:
kakotakonikako

#210 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by kakotakonikako »

mk ultra wrote:Uklopničar nije dispečer :mrgreen:
Ali je dispecer uklopnicar.
mk ultra

#211 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by mk ultra »

kakotakonikako wrote:
mk ultra wrote:Uklopničar nije dispečer :mrgreen:
Ali je dispecer uklopnicar.
:lol:
channel10

#212 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by channel10 »

kentachdis wrote:U svemu napisanom ima i istine, a ima i svakakvih budalaština.
1. Što se tiče toplog obroka - 15 KM za radni dan.
2. Što se tiče naknada - dobija se samo regres i to u godinama kada se poslovalo sa dobitkom (što je uvijek). Nema nikakvih naknada za Bajram, Božić i ostale praznike.
3. Ljetovanje - cijene za ljetovanje u određenim mjestima i određenim hotelima su 15% manje od standardnih ali se za to morate najaviti već u martu ili aprilu i onda se troškovi odbijaju od plate do decembra te godine.
4. Za 10, 20, 30 godina staža se dobije 1,2, ili 3 prosječne plate respektivno.
5. Što se tiče stipendista - ja znam jednog što je dobijao stipendiju i ostao da radi nakon priipravničkog - dipl.inž. elektrotehnike završio redovno u Sarajevu. Znam i nekoliko slučajeva što su samo odradili pripravnički, a kasnije noga u guzicu.
6. Terenski rad se ne naplaćuje dodatno (barem ne u poslovnici Hidroelektrane na Neretvi, možda je drugačije u ostalima).
7. Što se tiče plata znam da je satnica oko 2,50KM i onda imaju koeficijenti sa kojim se to množi što se množi sa brojem radnih sati. Za SSS je koeficijent oko 2,8. Dakle plata je za SSS približno 2,8 * 2,50 * 160 (za mjesec od 20 radnih dana) + topli obrok 15 * br radnih dana. Imaju još na ovo dodaci za radni staž i otežane uslove na radu (ove što rade na terenu ili u strojari i sl.). Ne znam do koliko idu max ovi koeficijenti al dipl inž mislim da ima oko 4,2 (ovo je samo otprilike, a za SSS je sigurno). Šefovi i ostali na pozicijama imaju naravno znatno više.

Ako se još šta sjetim napišem :)
SSS ima koeficijent 2,4 i 2,5, pa do tih tvojih 2,8.
karanana

#213 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by karanana »

pederacija na aparatima.
poskupljuju 10%.
ocekivano....onaj gradachachki mutavac ne zna kud udara i sta ga je snaslo pa ce ovo para od poskupljenja doci ok da pokrpi neke rupe. "dr. znaci" je na izlaznim vratima uz potop njegove partije tako da je sasvim logicno da se jos smeca nabaci na brod koji tone i koji nema sta da izgubi.
nikimostar

#214 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by nikimostar »

Ovo stvarno nije normalno,hocemo li ikada doci pameti i reci dosta je :?
Drinski

#215 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Drinski »

U medjuvremenu, jedan politicar i rudar u Banovicima radi sta hoce.
escobar__

#216 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by escobar__ »

nikimostar wrote:Ovo stvarno nije normalno,hocemo li ikada doci pameti i reci dosta je :?
Nećemo.
mk ultra

#217 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by mk ultra »

nikimostar wrote:Ovo stvarno nije normalno,hocemo li ikada doci pameti i reci dosta je :?
Cijena struje je nerealno niska

Trebalo je poskupljivati svake godine po 1%, ovako će da bude malo naglija promjena
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#218 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by mali_milojica »

od 1.1.2016 ide i RTV taksa.
Ko bude imao racun ispod 80 KM neka se udara nogom u guzicu
:izet: bez vazeljin i ne vade ga.
gidra

#219 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by gidra »

mali_milojica wrote:od 1.1.2016 ide i RTV taksa.
Ko bude imao racun ispod 80 KM neka se udara nogom u guzicu
:izet: bez vazeljin i ne vade ga.
Meni će struja poskupiti oko 3 KM u prosjeku ili ti ga 6 do 7 %. Trošim u prosjeku 250 kWh.
RTV taksu možeš izbjeći plaćanjem struje preko uplatnice. Ali kad tad će te ganjati zbog duga, jbg.

Nerazumna odluka Vlade, prvo su trebali restrukturirati rudnike pa tek onda vidjeti na čemu su.
Trebali su propitati sindikaliste gdje je 400 miliona što im je upumpala Elektropvireda i gdje je Vladinih 200 miliona?
Glupi Bošnjo se i dalje loži na socijalistički mit o rudarima, a veće bagre od njih nema.
Plate administrativnih radnika-VSS(kojih ima previše) u rudnicima su veće nego u Elektroprivredi. :izet:

Zanima me da li se ova odluka odnosi i na Elektroprivredu HZHB?
nikimostar

#220 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by nikimostar »

mk ultra wrote:
Cijena struje je nerealno niska

Trebalo je poskupljivati svake godine po 1%, ovako će da bude malo naglija promjena

ma sta bolan pricas,pogledaj na standard,pa onda reci,pitaj moga oca,koji je radio vise od 40 godina i danas ima penziju od 400 KM,je li njemu nerealno niska cijena...

A da ne kazem da je ovu penziju cekao 7 dana ,svaki dan bio na banci i pare nisu bile tu jer nije bilo para...

Samo treba biti realan okrenuti se malo oko sebe...
escobar__

#221 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by escobar__ »

Joj šuplje, cijena nerealno niska...

I plate su nerealno niske (za one koji imaju tu sreću da ih uopšte i imaju), pa nikog ne boli qratz. Poštedi nas patetike i kuknjave kojom se pokušava pravdat poskupljenje el. energije.
Ci-Nick

#222 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Ci-Nick »

Narod žali rudare ! :lol: :lol: :lol:
Ovih 400 miliona je trebalo iskoristiti za zatvaranje rudnika.
Svakom rudaru mogli dati po 20.000 KM otpremnine i nek čuvaju krave na selu odakle su i došli.
Svakako rudnici ne uplaćuju doprinose i prave samo štetu.
Na uvoznom uglju bi se tih 400 miliona uštedjelo za dvije godine.
ho oponopono

#223 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by ho oponopono »

...jer to su naucili od svoje tetke bivseg hipika, da se bune, a da ne zuljaju svoju bulju nikada... :pusi2:
mk ultra

#224 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by mk ultra »

escobar__ wrote:Joj šuplje, cijena nerealno niska...

I plate su nerealno niske (za one koji imaju tu sreću da ih uopšte i imaju), pa nikog ne boli qratz. Poštedi nas patetike i kuknjave kojom se pokušava pravdat poskupljenje el. energije.
Pa vidi, mi smo uvezani u europski elektroenergetski sistem, i ista je energija i kod nas i u njemačkoj, i bosna može da prodaje energiju van svojih granica...

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... tics&lg=en

Kako je to energija jeftinija drastično u BiH? Australijski i Njemački ugalj je jeftiniji nego Bosanski... Sve elektrane isto rade, slični su toškovi...
po ovoj cijeni ne bih ni kwh prodali ovdje u BiH da je privatni vlasnik EP
cijena je nazor postavljena i nije je moguće održati
Ci-Nick

#225 Re: Elektroprivreda BiH, nevjerovatna priča!!!

Post by Ci-Nick »

mk ultra wrote:
escobar__ wrote:Joj šuplje, cijena nerealno niska...

Pa vidi, mi smo uvezani u europski elektroenergetski sistem, i ista je energija i kod nas i u njemačkoj, i bosna može da prodaje energiju van svojih granica...

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics ... tics&lg=en

Kako je to energija jeftinija drastično u BiH? Australijski i Njemački ugalj je jeftiniji nego Bosanski... Sve elektrane isto rade, slični su toškovi...
po ovoj cijeni ne bih ni kwh prodali ovdje u BiH da je privatni vlasnik EP
cijena je nazor postavljena i nije je moguće održati
Kako misliš da ne bi prodali ovdje ni kWh ?
Elektroprivreda dobiva bolju cijenu za struju koju prodaje ovdje nego za struju koju izvozi.
Da se isplati izvoziti proizvodili bi više i izvozili.
Pogledaj koje su cijene struje na berzi a ne koje su cijene za krajnje potrošače jer te cijene imaju drugu strukturu u odnosu na one koje mi plaćamo.
Post Reply