Elektronsko plaćanje računa

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
felicia

#1 Elektronsko plaćanje računa

Post by felicia »

Poštovani,

Posjedujem stan u Sarajevu. U njemu ne boravim stalno. Malo mi je problematično plaćanje računa:

- Nekad ne dođu u sanduče
- Nekad kasne
- Nekad ni ja nemam vremena za uplatu
- Ako želim izbjeći nekoliko šaltera onda moram plaćati i proviziju
- Ako nekoga molim opet se osjećam dužnim...

Jednostavnije bi mi bilo kad bi mi računi dolazili na mail (ako ima neki sistem registracije). Vjerovatno postoji i opcija plaćanja trajnim nalogom ili internet bankarstvom.

Zato bih Vas zamolio (ako neko od Vas ima iskustva) da li su navedene opcije moguće za sljedeće firme:

- Toplane Sarajevo
- Vodovod i kanalizacija Sarajevo
- Elektrodistribucija Sarajevo
- Telemach
- Upravitelj (u mom slučaju Lares upravitelj)
- Kjkp Rad Sarajevo

Unaprijed hvala svima na korisnim informacijama.
Alkos

#2 Re: Elektronsko plaćanje računa

Post by Alkos »

Unicredit banka ima opciju ugovaranja e-uplatnice. Do 10og u mjesecu ti stignu svi računi sa već popunjenom uplatnicom, ne trebaš ih ti popunjavati samo ih redom plaćaš. Naravno, za ovo ti treba usluga internet bankarstva i token jer se preko toga vrši plaćanje. Možeš ugovoriti i trajni nalog pa to banka radi za tebe da se ti ne peglaš, iako je stvarno jednostavno. Sjedneš 10og za računar sa tokenom i poplaćaš sve račune. Ova usluga je trenutno moguća sa:
- Sarajevogas
- HT mobilna
- HT fiksna
- KJKP Rad
- JP EP HZ
- KJKP Toplane

Uslugu e-računa možeš aktivirati kod svih ozbiljnijih firmi (račun ti stiže na e-mail početkom mjeseca). To je faktički da račun dobiješ na email adresu umjesto u sanduče. Telemach ima tu uslugu, Elektroprivreda ima na stranici opciju da se registrujes i tamo mozes provjeriti sve racune (ne dolazi na mail osim ako ne odeš u poslovnicu i ne prijaviš se). Kod EP je malo komplikovana procedura oko prijave. Moraš izjave neke potpisivati i zezati se, ali ako ti je to mrsko ima opcija da se registruješ preko stranice i tamo imaš sve račune, poprilično su ažurni.

Nadam se da sam pomogao. Sretno!
didgeridoo

#3 Re: Elektronsko plaćanje računa

Post by didgeridoo »

Preko unicredit m-ba (e-ba) placam:
- Toplane Sarajevo
- BH Telecom
- Upravitelj (u mom slučaju Okiupravitelj)
- Kjkp Rad Sarajevo
Alkos

#4 Re: Elektronsko plaćanje računa

Post by Alkos »

@didgeridoo

Da li ima neka opcija ViK-a da ti računa dolaze na mail ili slično?
dpjokala26

#5 Re: Elektronsko plaćanje računa

Post by dpjokala26 »

felicia wrote:Poštovani,

- Toplane Sarajevo
- Telemach
- Upravitelj (u mom slučaju Lares upravitelj)
- Kjkp Rad Sarajevo

Unaprijed hvala svima na korisnim informacijama.
sve to placam elektronski vise od godine.sve za pet.jedino ne znam za telemach,mada vjerujem da ni tu nece biti promlema. :thumbup:
placam cak i pokopno drustvo. :D umrijet se mora.
cd_rom

#6 Re: Elektronsko plaćanje računa

Post by cd_rom »

hipotetska situacija:

nakon nekog vremena dobiješ opomenu od npr lokalnog komunalnog da nisi platio račun od prije 2-3 mj.

kako sa pravnog aspekta dokazati da jesi platio ako teta na šalteru kaže - donesi peti primjerak uplatnice?

tačno je da e-bankarstvo ima opciju slanja u pdf, međutim šalteruša ponavlja mantru:donesi peti primjerak uplatnice ili ide tužba
calculator

#7 Re: Elektronsko plaćanje računa

Post by calculator »

cd_rom wrote:hipotetska situacija:

nakon nekog vremena dobiješ opomenu od npr lokalnog komunalnog da nisi platio račun od prije 2-3 mj.

kako sa pravnog aspekta dokazati da jesi platio ako teta na šalteru kaže - donesi peti primjerak uplatnice?

tačno je da e-bankarstvo ima opciju slanja u pdf, međutim šalteruša ponavlja mantru:donesi peti primjerak uplatnice ili ide tužba
"Elektronsku" uplatinicu možeš isprintati, ili je prenijeti u pdf format i proslijediti je "teti na šalter" ili na print.Problem nastaje kada "elektronska banka" pokaže signal da je izvršena transakcija, a ona stvarno nije, odnosno kada korisnik - vlasnik računa, ostane u zabludi i to svoje uvjerenje tvrdi "teti na šalteru". Raiffeisen banka ima poprilično složen i komplikovan sistem elektronskog plaćanja :(
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#8 Re: Elektronsko plaćanje računa

Post by un1ted »

A gdje je pečat? :) Bez toga ne priznaju! Uplatio fax na taj način, pa morao ići u banku da udare pečat na isprintanu uplatnicu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#9 Re: Elektronsko plaćanje računa

Post by Tomahawk11 »

Za pravna lica postoji elektronski pecat banke na racunima, medjutim, recimo Kantonalni sud ne prizna taj pecat, pa se mora nositi printani nalog u banku na ovjeru. Nista strasno, odes, ovjeris i zavrseno.
Tako i sto se tice fizickih lica, ako treba, u banku ovjera i zdra'o.
neki

#11 Re: Elektronsko plaćanje računa

Post by neki »

cd_rom wrote:hipotetska situacija:

Već 5 godina plaćam sve račune preko e-bankarstva (sve donedavno plaćao sam ih mjesečno preko 20 na taj način, sebi i rodbini koja nije tu). Slučaj kakav navodiš mi se desio samo jednom, sa toplanama...otprintao pdf odnio u banku na ovjeru a onda na šalter toplana i sve ok...
ferratilis

#12 Re: Elektronsko plaćanje računa

Post by ferratilis »

Znam da je stara tema, ali zanima me da li mogu placati racune putem el. bankarstva iako racun nije na moje ime? Da li mogu i dalje dolaziti racuni svaki mjesec, papirni, a da placam online ili moram otici u elektro, vodovod i telekom i s njima ugovoriti placanje? Hvala puno.
escobar__

#13 Re: Elektronsko plaćanje računa

Post by escobar__ »

ferratilis wrote:Znam da je stara tema, ali zanima me da li mogu placati racune putem el. bankarstva iako racun nije na moje ime? Da li mogu i dalje dolaziti racuni svaki mjesec, papirni, a da placam online ili moram otici u elektro, vodovod i telekom i s njima ugovoriti placanje? Hvala puno.
Možeš plaćati i papirnate račune, a možeš plaćati i tuđi račun... U svrhu doznake samo navedi neke bitne podatke (tipa broj telefona, računa i sl.) i to je to...
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#14 Re: Elektronsko plaćanje računa

Post by stetoskop »

Ako na svoje ime imaš Telemach, onda za drugog nemoj plaćati! Ja sam pokušao za komšiju, ali oni registrovali uplatu u korist moje pretplate. Možda je tako i sa drugima.
KB9

#15 Re: Elektronsko plaćanje računa

Post by KB9 »

ma samo ziva para :mrgreen:
Post Reply