Elektronske kartice na internetu?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
jaskotr

#1 Elektronske kartice na internetu?

Post by jaskotr »

Ko ima iskustva sa ovim?

Koja banka nudi karticu na koju se može položiti neki novac i onda plaćati i vraćati pare na istu?

Očigledno da postoji Visa Vrtuon kartica kod Raiffaisen banke koja služi za plaćanje na internetu. Problem je što je nema u BiH već tek u SiCG i šire.

Poznata mi je master i visa charge kartica ali tražim nešto za šta nisu potrebni žiranti, admin. zabrane i sl.

Hvala unaprijed!
hare_sa

Post by hare_sa »

Ne znam u cemu je tvoj problem al si ocigledno ne informisan.

U skoro svakoj banci mozes otvoriti obicni racun i platiti 70 KM ( godisnje ) za izdavanje neke od kartica, Visa,Master, Visa Electron itd itd
Recimo odes u Novu Bijeljinsku Banku ( jer kod njih provjereno radi, ja koristim ) otvoris racun, uplatis lovu i placas preko neta. Ne treba ni zirant niti bilo sta jer se ne zaduzujes vec stavljas svoje pare na racun, a Turkish Banka to ima vec 2-3 godine, placanje preko neta i e-banking

I nemoj govoriti da to u BiH nema te praviti selo od nase drzave!!! Raspitaj se malo, dva telefonska piziva i imas sve info!!!
eHost

Post by eHost »

naravno.. postoji u BiH vec odavno ( otkako su banke uvele bankomate i bolju IT tehnologiju ;) )... trenutno se u BiH od banaka mogu dobiti debitne kartice, a ne kreditne kartice - jer koliko je meni poznato agencija za kreditiranje "VISA" nema svog ureda u BiH... ako se varam - molim nekog da me ispravi.. sto se tice kreditnih kartica na koje se svi pale itd - radi se o kreditima banaka za sto se naravno placaju masni postotci.. bolje da se informirate u banci prije nego sto se upustite u takvo nesto... toliko ;)

Pozdrav

E.S.
eHost
Eshek

Post by Eshek »

Ako nisi zaposlen i nemaš žirante, postoji mogućnost dobijanja kreditne kartice uz uplatu depozita.

Uplatiš depozit banci u visini punog iznosa odobrenog limita kartice, i to je to...Vecina banaka ce ti to odobriti.
U Raiffeisen-u u Sarajevu moraš uplatiti minimalan depozit (ujedno i limit tvoje kartice) od 500KM.Tako su meni rekli :-D

Kreditna kartica nije loša i neisplativa stvarčica.

Meni kreditna treba da bih sebi uplatio SKYPE-account. Tako uštedim par stotina svaki mjesec 8)
davis.ba

Post by davis.ba »

Ja sam išao po našim bankama radi istog problema da vidim da li je moguće izvaditi karticu s kojom bih mogao plaćati preko neta, i uglavnom sam dobio odgovor:"Nema to kod nas, još nije uvedeno!" ili "Biće za 2-3 mjeseca uvest ćemo to" i slične gluposti.
mexx25

Post by mexx25 »

hare_sa wrote:Ne znam u cemu je tvoj problem al si ocigledno ne informisan.

U skoro svakoj banci mozes otvoriti obicni racun i platiti 70 KM ( godisnje ) za izdavanje neke od kartica, Visa,Master, Visa Electron itd itd
Recimo odes u Novu Bijeljinsku Banku ( jer kod njih provjereno radi, ja koristim ) otvoris racun, uplatis lovu i placas preko neta. Ne treba ni zirant niti bilo sta jer se ne zaduzujes vec stavljas svoje pare na racun, a Turkish Banka to ima vec 2-3 godine, placanje preko neta i e-banking

I nemoj govoriti da to u BiH nema te praviti selo od nase drzave!!! Raspitaj se malo, dva telefonska piziva i imas sve info!!!
Ja nisam nigdje radio i otiso u Raiffeisen i trazio kartice,pitali me zasto mi trebaju reko sam samo za privatne svrhe i dali mi Visa electron i Maestro i 20KM sam platio
plačam i dan danas samo one usluge ako dignem pare u nekom drugom automatu ili bankci sto nije raiffeisen i to je 2% ali svugdje ima njihovih automata tako da i to nije pepotrebno
A valja mi puno kad nemam casha nazovem nekog samo mi uplati na racun i ja dignem u roku od 5 minuta pare u drugom gradu i to nista plačam

Neznam otkud tebi cifra 70KM ZASTO TE PARE DATI
davis.ba

Post by davis.ba »

Ja mislim da je to obična debitna, ili kako se već zove, kartica. Znači samo za podizanje sa bankomata i plaćanje u okviru države. Sumnjam da se može preko neta sa njom plaćati, a o takvoj kartici pričamo.
eHost

Post by eHost »

zar vam ja to nisam gore napisao? Maestro je usluga Raiffeisen banke, VISA Electron nije isto sto i prava VISA kartica koju izdaje "kreditna ustanova VISA" ( ako se ne varam tako se zove u stranim drzavama ). a VISE kao prave kreditne kartice kod nas nema... princip kreditne kartice jeste da imate mjesecni limit i kad vam dodje racun - mozete ga platiti 6 sedmica kasnije... iznos na racunu se moze platiti u potpunosti ili jedan odredjeni dio samo... ostatak koji nije placen se prebacuje za iduci obracunski period. to je princip kreditiranja i zato ta kartica nosi naziv KREDITNA KARTICA. Ove ELECTRON kartice su debitne, sto znaci da prilikom placanja se direktno prebacuje novac sa vaseg racuna na racun onog kod koga ste platili karticom.

Pozdrav

E.S.
eHost
lejlic

Post by lejlic »

Preko te raiffeisen-ove debitne kartice se ne može plaćati na net-u, ali zato idi u HVB i uzmi njihovu karticu, garantovano i isprobano se može plaćati na netu!!! :-D
gandhi

Post by gandhi »

lejlic wrote:Preko te raiffeisen-ove debitne kartice se ne može plaćati na net-u, ali zato idi u HVB i uzmi njihovu karticu, garantovano i isprobano se može plaćati na netu!!! :-D
Preko HVB-CP debitne se ne može plaćati na net-u, a za kreditnu u istoj banci traže 2 žiranta iz državnih preduzeća.
lejlic

Post by lejlic »

e onda sam ja gigant pravi! :D
ja sam uzela debitnu HVB karticu i stavila nekih 200KM na nju i kupila u americi preko nje neke knjige sa neta, koje su mi već stigle, što znači da je sve uredu!!!
ChungaLunga

Post by ChungaLunga »

lejlic wrote:e onda sam ja gigant pravi! :D
ja sam uzela debitnu HVB karticu i stavila nekih 200KM na nju i kupila u americi preko nje neke knjige sa neta, koje su mi već stigle, što znači da je sve uredu!!!
E de mi reci na kojoj stranici, da provjerim. :)
lejlic

Post by lejlic »

ChungaLunga wrote:
E de mi reci na kojoj stranici, da provjerim. :)
:lol: :lol: :lol:
jaskotr

Post by jaskotr »

Ja bih volio da sam ja u krivu i da je tako kao sto velis.

100% sam siguran da debitne kartice nemogu na internet. A za tu uplatu od 70KM za master karticu cu se bas raspitati pa javiti.
Prenj

Post by Prenj »

jaskotr wrote:

100% sam siguran da debitne kartice nemogu na internet. A za tu uplatu od 70KM za master karticu cu se bas raspitati pa javiti.
Da li kartica moze ili ne moze na internet ne ovisi od tipa kartice (debit ili kredit) vec od firme koja garantuje karticu.
Ako je na kartici logo Masterscard ili Visa, sve je ok sa placanjem na internetu.
jaskotr

Post by jaskotr »

lejlic wrote:e onda sam ja gigant pravi! :D
Cekaj malo. Prvi problem koji se javlja kod debitne kartice kada kupujes preko neta je CVC2 broj!!

Taj trocifreni broj stoji na zadnjoj strani kod potpsa i uglavnom se mora unijeti kad popunjavas nalog za placanje na nekoj stranici!!!!

Toga debitne (Visa electron i Maestro NEMAJU)

Jedino na sta sam naisao je u Unikredito - zagrebačka banka, imaju Visaelectron 24 ili tako nesto stranica http://www.zaba.ba/info/stan/rn/kavisacl.htm

za koju traze polog od minimalno 500 KM ili da plata ide preko njihove banke.

Visa Virtuon Raiffainsen banke je striktno namjenjena plaćanju na internetu ali je kod nas nema!!!
hare_sa

Post by hare_sa »

Prenj wrote:
jaskotr wrote:

Da li kartica moze ili ne moze na internet ne ovisi od tipa kartice (debit ili kredit) vec od firme koja garantuje karticu.
Ako je na kartici logo Masterscard ili Visa, sve je ok sa placanjem na internetu.
Ne mora znaciti koji je logo ako banka to ne podrzava.Recimo ja imam od Turkish banke ali ne radi preko neta placanje dok ne odes kod njih licno i to prijavis.Raiff banka sigurno ne moze preko neta, makar nije mogla do nedavno.
Prenj

Post by Prenj »

hare_sa wrote: Ne mora znaciti koji je logo ako banka to ne podrzava.Recimo ja imam od Turkish banke ali ne radi preko neta placanje dok ne odes kod njih licno i to prijavis.Raiff banka sigurno ne moze preko neta, makar nije mogla do nedavno.
Mijenjaj onda banku.
jaskotr

Post by jaskotr »

Evo jebem ga ja i više mi ništa nije jasno:

Poštovani,

Obavještavamo Vas da plaćanje putem elektronske kartice Turkish Ziraat Bank Bosnai dd možete vršiti preko interneta samo u slučaju da se radi o kreditnim VISA i MC karticama.

S poštovanjem,

Mirela Šahinpašić
Turkish Ziraat Bank Bosnia dd

----- Original Message -----
From: Jasko
To: [email protected]
Sent: Monday, October 17, 2005 2:30 PM
Subject: Potrebna informacija o karticama

Pozdrav,

Molim vas da mi objasnite da li imate elektronsku karticu na koju je mogu¿e poloþiti neki novac i onda vrðiti pla¿anje na internetu..

Ne bih uzimao Master card ili Vizu jer su uvjeti veliki!

Hvala unaprijed.

PS: Citao sam na forumima da je ovo moguce vrsiti preko aèe banke
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... highlight=
jaskotr

Post by jaskotr »

I druga banka:
Postovani,

Placanje putem interneta mozete vrsiti jedino MasterCard karticom ili VISA Classic karticom – radi se o kreditnim karticama u oba slucaja.

Pomocu debitnih kartica za koje sami polazete novac na racun i trosite iskljucivo ta sredstva - VISA Electron ili Maestro kartice - nije moguce vrsiti kupovinu putem interneta.

Za sve dalje informacije stojimo Vam na raspolaganju.

S postovanjem,

INFO CENTAR

HVB - Central Profit Banka d.d.

Zelenih beretki 24
71000 Sarajevo
tel: ++387 33 253 731
fax: ++387 33 253 731
eHost

Post by eHost »

dzaba ja vama trubio i govorio razliku izmedju debitne i kreditne kartice, kad ovdje svako svoju pjesmu pjeva.. eto sad su vam moju pricu i banke potvrdile :D

Pozdrav

E.S.
eHost
lejlic

Post by lejlic »

Istina, internet bankarstvo nije podržano sa ovim karticama, ali stvarno ja kupujem sa svojom HVB karticom na netu!

Ko vam je kriv sto ne probate! Toliko od mene na ovu temu!!!
jaskotr

Post by jaskotr »

Pa daj mi onda molim te potvrdi: Koju tacno karticu si uzela i u kojoj poslovnici.

I kad kažeš "kupila u americi " jesi li tamo ili samo kupovala iz BiH.

thnx
Post Reply