Elektroinstalacija...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
BackInBlack

#1 Elektroinstalacija...

Post by BackInBlack »

Vozdra firumasi ... imam, ja mislim, bas veliki problem.
Izgorila mi elektricna instalacija u autu ... srecom samo jedan dio el istalacije... tj istalacija na jednom osiguracu za osvjetljenje....tj. osvjetlenje kontrolne table, sijalice na vratima (koje rade samo kad se otvoe vrata) i glavna sijalica (iznad glave, isto koja se pali samo kad se otvore vrata) ne rade nikako.

Neki sreco mi je stavio osigurac 20A a trebalo je biti manji.
Ovo je radilo godinama, jer ovi djelovi rade kratko ... zmigavac 10 sec, svijetla rade dok otvoris i zatvoris vrata... uglavnom nije bilo nekog problema, dok nisu te sijalice radili vise od 5min.
Nesto sam cacko oko auta, ostala mi otvorena jedna vrata i samo se pocelo pusiti iz jedne sijalice na vratima i na glavnoj tabli osigurac od 20A se topio.
Srecom primjetio sam to, i odma skino +/- sa akumulator. Predpostavljam da mi je istalacija izgorjela i da je treba promjenit.
Sad, pitanje ... Jel iko imao iskusta sa promjenom instalacije, i sta me finansijski ocekuje ... to bi me najvise zanimalo.

Unaprije hvala ( na normalnim odgovorima :) )
O'zone
Globalni moderator

#2 Re: Elektroinstalacija...

Post by O'zone »

A da prvo probaš staviti osigurač manje snage koji ide u taj utor, jer može biti da instalacija nije izgorjela nego samo osigurač.
BackInBlack

#3 Re: Elektroinstalacija...

Post by BackInBlack »

Mjesto gdje je bio osigurac, odnosno plastika je rastopljena i nea sanse da bi sad tamo mogao staviti osigurac manje snage...
O'zone
Globalni moderator

#4 Re: Elektroinstalacija...

Post by O'zone »

BackInBlack wrote:Mjesto gdje je bio osigurac, odnosno plastika je rastopljena i nea sanse da bi sad tamo mogao staviti osigurac manje snage...
Ne drži ga plastika nego dvije metalne žabice. Odvezi se u Butmir kod Ićindića nek ti to pogleda možda ćeš samo trebati zamjeniti kutiju osigurača a možda ni to. Ja sam tako ima havaraiju na prijašnjem vozilu ali nisam ništa mjenjao samo ubacio slabiji osigurač i tako je ostalo dok ga nisam prodao.
BackInBlack

#5 Re: Elektroinstalacija...

Post by BackInBlack »

Skino sam tapacirung sa vrata i pogledao kablove na sijalici iz koje se pusilo ...
Skorz su rastopljeni i sigurno je negdje doslo i do kratkog spoja ... samo sto osigurac nije mogao izbacit jer je bio prevelik.
Ako bude srece, mozda cu morat zamjeniti samo taj kabal + kutiju ...
Ako ne ...citavu instalaciu koja je bila na tom osiguracu ... :/ bad luck
cijena? ofrlje?
citroen xm

#6 Re: Elektroinstalacija...

Post by citroen xm »

A koje je auto u pitanju? Ako je neko popularno na otpadu bi vjerovatno mogao jeftino doći do instalacije ili dijela instalacije koji ti je izgorio.
preludezalude

#7 Re: Elektroinstalacija...

Post by preludezalude »

Sad ce reci da je Opel. Nekad davno i na Omegi i na Vectri koju sam imao se topila kutija osiguraca. Jednostavno losi kontakti i los materijal.

Tebi je tu samo los kontakt. Kratki kontakti izbijaju osigurace ma koje jacine bili.
BackInBlack

#8 Re: Elektroinstalacija...

Post by BackInBlack »

Hahajjaj Opel omega 1990god xD
Last edited by BackInBlack on 09/10/2013 19:58, edited 1 time in total.
preludezalude

#9 Re: Elektroinstalacija...

Post by preludezalude »

:lol: :lol: :lol: :lol:

Zamijeni kutiju i kablove koji izgledaju lose tj grijali se i to je to. Nema tu kratkih spojeva vec samo losi kontakti i onda dolazi do pregrijavanja.
BackInBlack

#10 Re: Elektroinstalacija...

Post by BackInBlack »

sutra sam narucen kod autoelektricara ... pa vidcemo sta ce doktor rec ^^
BackInBlack

#11 Re: Elektroinstalacija...

Post by BackInBlack »

promjena izgorjele el instalacije 60km + 10 km ruke ... sminka xD
preludezalude

#12 Re: Elektroinstalacija...

Post by preludezalude »

Hajde dobro je, nije strasno. Zamisli belaja da ti se zapalilo auto. :run:
BackInBlack

#13 Re: Elektroinstalacija...

Post by BackInBlack »

preludezalude wrote:Hajde dobro je, nije strasno. Zamisli belaja da ti se zapalilo auto. :run:
malo je falilo ^^
da sam na sekundu negdje otisao .. bilo bi bas "vruce" :evil:
Post Reply