Elektrodistribucija i obracun utroska
Moderator: anex
- iceman ze
#1 Elektrodistribucija i obracun utroska
Da li je neko imao slucaj da mu obracunaju u 12 mjesecu dva racuna:
1. period od 09.12-15.12 = 22 KM (utrosak + mrezarina)
2. period 16.12- 09.01 = 70 KM (utrosak+mrezarina)
S tim da su mi ispostavili samo drugi racun na kojem su prikazali "dug" od 22 KM. Logovao sam se na njihovu stranicu i na njoj sam uspio vidjeti sta su uradili. Inace placam redovno za svaki mjesec i nikad nisam imao dugovanje sve do sada. Mogu shvatiti da sam uspio nekako potrositi 9 KM za pet dana ali da dva puta u jednom mjesecu obracunavaju mrezarinu nije uredu.
1. period od 09.12-15.12 = 22 KM (utrosak + mrezarina)
2. period 16.12- 09.01 = 70 KM (utrosak+mrezarina)
S tim da su mi ispostavili samo drugi racun na kojem su prikazali "dug" od 22 KM. Logovao sam se na njihovu stranicu i na njoj sam uspio vidjeti sta su uradili. Inace placam redovno za svaki mjesec i nikad nisam imao dugovanje sve do sada. Mogu shvatiti da sam uspio nekako potrositi 9 KM za pet dana ali da dva puta u jednom mjesecu obracunavaju mrezarinu nije uredu.
-
channel10
#2 Re: Elektrodistribucija i obracun utroska
Nisu ti dva puta obračunali mrezarinu nego jednom. Dva računa si dobio najvjerovatnije zbog zamjene brojila.
- iceman ze
#3 Re: Elektrodistribucija i obracun utroska
Da, na racunima postoje dva razlicita broja mjernog uredjaja.
- mayab
#4 Re: Elektrodistribucija i obracun utroska
meni su mijenjali brojilo 31.12. 
-
The BEN10
#5 Re: Elektrodistribucija i obracun utroska
I meni, nekad u Oktobru. Kažu da ugrađuju brojila na daljinsko očitavanje. Da ne bi bilo više ovoga:mayab wrote:meni su mijenjali brojilo 31.12.
http://www.youtube.com/watch?v=p7Fht8mN ... MYkzL4Dp45
-
channel10
#6 Re: Elektrodistribucija i obracun utroska
Al ga covjek nadipr, ali ne dokaza gresku 
-
kraljezak
#7 Re: Elektrodistribucija i obracun utroska
Nama promijenili brojilo (cijeloj zgradi), i u papiru stavili, u
izvadjeno brojilo: datum proizvodnje 2005, datum bazdarenja 2005, ugradjeno: datum proizvodnje 1996, datum bazdarenja 2014. Sad mene zanima ko tu koga da ne kazem sta, kakvi su talovi u pitanju Boga pitaj.
izvadjeno brojilo: datum proizvodnje 2005, datum bazdarenja 2005, ugradjeno: datum proizvodnje 1996, datum bazdarenja 2014. Sad mene zanima ko tu koga da ne kazem sta, kakvi su talovi u pitanju Boga pitaj.
- delllboy79
#8 Re: Elektrodistribucija i obracun utroska

Značenje pojedinih stavki na računu
1.Podaci o podružnici Elektrodistribucije kojoj pripadate
2Podaci o kupcu
3 Informacije o računu za električnu energiju: broj računa, obračunski period, mjesto i datum izdavanja računa, datum očitanja i datum dospijeća, te kategorija i tarifna grupa kupca
4
a) Šifra potrošača – jedinstvena šifra kupca
5
b) Šifra mjernog mjesta – jedinstvena šifra mjernog mjesta
Jedinice mjere pojedinih obračunskih elemenata
Količine energetskih veličina utrošenih u obračunskom razdoblju
Jedinične cijene
Obračunati iznos po pojedinim stavkama, odnosno proizvod količina i cijena, zaokružen na dvije decimale
Električna energija (trošak nabavke električne energije koji osim troškova vlastite proizvodnje električne energije i snabdijevanja električnom energijom sadrži i troškove nabavke električne energije od proizvođača iz OIE, troškove obezbjeđenja garantovanosti isporuke, troškove obezbijeđenja prekograničnih kapaciteta i troškove vezane za rizik poslovanja)
Mrežarina (trošak mrežarine koji se odnosi na troškove prenosne i distributivne mreže, odnosno izgradnju i održavanje prenosne i distributivne mreže, troškove vezane za održavanje i očitanje mjernog mjesta, troškove gubitaka električne energije, troškove rada Nezavisnog operatora sistema u BiH – NOS BiH, troškove pomoćnih/sistemskih usluga i balansiranja, i koje snabdjevač plaća Elektroprijenosu BiH, NOS BiH i Operatoru distributivne mreže)
Naknada za obnovljive izvore koja se naplaćuje od svih krajnjih kupaca električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine i koja je uvedena u skladu sa Uredbom o podsticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije
Zajedničko trošilo (npr. stubišna rasvjeta, lift, hidrofor...)
Iznos za potrošenu električnu energiju– porezna osnovica
Iznos PDV-a koji se računa primjenom propisane stope poreza na poreznu osnovicu
Ukupan iznos za plaćanje dobiva se sabiranjem porezne osnovice, pripadajućih iznosa poreza i zateznih kamata
- delllboy79
#9 Re: Elektrodistribucija i obracun utroska
Obratiti paznju na stavku 11 te pare uzavrsavaju u đepu bivšeg direktora Bicakcica.
- Danguba
#10 Re: Elektrodistribucija i obracun utroska
...i ne samo njegovom.delllboy79 wrote:Obratiti paznju na stavku 11 te pare uzavrsavaju u đepu bivšeg direktora Bicakcica.
- iceman ze
#11 Re: Elektrodistribucija i obracun utroska
Nema druge nego paziti vise kad je NT, pa koristiti.