Elektro privreda
- frakson
#1 Elektro privreda
Neznam da li je netko imao problema sa Elektrom, mene zanima da li neko ima neki link da se moze procitati koje su zakonske odredbe u slucaju utvrdivanja krade struje.
Prvenstveno sam mislio i na to cije je odrzavanje sata koji se nalazi u ulazu, a pitanje je ko je odgovoran tza njega?
Desilo se u par navrata da se gradane otuzuje da su neovlasteno koristili elektricnu energiju (krali) , i porad toga sto su kvarove prijavljivali, pa me zanima sta kaze zakon i ko mora utvrditi Njihova navode, interna inspekcija, elektricari na terenu, ili ????
Mislim da ovih slucajeva ima, samo se ne spominju, a krasti struju radi frizdera, sijalica i bojlera ... u najmanju je ruku smjesno!
Prvenstveno sam mislio i na to cije je odrzavanje sata koji se nalazi u ulazu, a pitanje je ko je odgovoran tza njega?
Desilo se u par navrata da se gradane otuzuje da su neovlasteno koristili elektricnu energiju (krali) , i porad toga sto su kvarove prijavljivali, pa me zanima sta kaze zakon i ko mora utvrditi Njihova navode, interna inspekcija, elektricari na terenu, ili ????
Mislim da ovih slucajeva ima, samo se ne spominju, a krasti struju radi frizdera, sijalica i bojlera ... u najmanju je ruku smjesno!
- sheilak
#3 Re: Elektro privreda
@ frakson
Kako sam u vise navrata na ovom forumu pisala - mi smo imali ( i imamo jos ) jako puno problema sa tim. Dolazili su nam zaista visoki racuni - oko 160 KM. Zalili smo se nekoliko puta , mijenjali ( gospoda iz EP ) su nam satove i bez naseg znanja ( ukupno 5 ) puta i uvijek bi govorili da su satovi ok, ali bi naknadno uvijek vracali neka druga brojila. Govorili bi nam da sumnjaju da nam neko krade struju , ali da smo mi sami duzni otkriti da li je kradja u pitanju i ko to evtl. radi. Nakon naseg inzistiranja, dosla je neka njihova inspekcija koja nije mogla nista utvrditi, ali su ponovo bili izuzeli sat. Moram reci da nisu bili korektni , spocitavajuci nam cak da se bavimo nekim poslom u stanu te da nam zbog toga dolaze tako visoki racuni, sto je, naravno, nebulozno. Obracali smo se i samom direktoru EP ( tada je to bio gosp. Kreso, sada je Amer Jerlagic) te nadleznom ministarstvu , sa gosp. Hecom na celu, cak i nekakvim inspekcijama, ali nema od toga koristi, barem nije bilo u nasem slucaju. Jedino smo stekli dojam da se svi zajedno bave nekim sumnjivim poslovima - tako zaista izgleda . Jer zaista je cudno da ljudi u nasoj zgradi koji imaju puno vise el. uredjaja od nas , placaju struju ljeti oko 35 KM ( i sam Amer Jerlagic je u jednoj emisiji rekao da njegovi racuni iznose oko 38 KM! ), a zimi evtl. oko 50 -70KM. MI smo ljeti placali oko 60KM, zimi 90KM i tako je to islo nekoliko godina, dok racuni odjednom nisu poceli skakati na 100, 120, i 169 KM! Stice se dojam da je nekim domacinstvima precijenjena voda, nekim struja, nekima plin jer, cini mi se, da, ako bi svim domacinstvima ispostavljali visoke ( sumnjive ) racune za samo jedan energent, ljudi bi postali sumnjicavi.
Obratili smo se advokatima i, naravno, tuzili ih . Vec 2 godine cekamo ishod. Tuzno i sramotno, pogotovo sto su me je kontaktiralo vise osoba u vezi slicnog ili istog problema - oni su platili te racune i jos cekaju da im se vrati razlika.
Ne znam sta bih ti savjetovala protiv samovolje Elektroprivrede - posluju poput zelenasa - moras platiti sto ti oni zacrtaju, bez obzira jesi li to potrosio ili ne . Samo budi uporan i glasan.
Kako sam u vise navrata na ovom forumu pisala - mi smo imali ( i imamo jos ) jako puno problema sa tim. Dolazili su nam zaista visoki racuni - oko 160 KM. Zalili smo se nekoliko puta , mijenjali ( gospoda iz EP ) su nam satove i bez naseg znanja ( ukupno 5 ) puta i uvijek bi govorili da su satovi ok, ali bi naknadno uvijek vracali neka druga brojila. Govorili bi nam da sumnjaju da nam neko krade struju , ali da smo mi sami duzni otkriti da li je kradja u pitanju i ko to evtl. radi. Nakon naseg inzistiranja, dosla je neka njihova inspekcija koja nije mogla nista utvrditi, ali su ponovo bili izuzeli sat. Moram reci da nisu bili korektni , spocitavajuci nam cak da se bavimo nekim poslom u stanu te da nam zbog toga dolaze tako visoki racuni, sto je, naravno, nebulozno. Obracali smo se i samom direktoru EP ( tada je to bio gosp. Kreso, sada je Amer Jerlagic) te nadleznom ministarstvu , sa gosp. Hecom na celu, cak i nekakvim inspekcijama, ali nema od toga koristi, barem nije bilo u nasem slucaju. Jedino smo stekli dojam da se svi zajedno bave nekim sumnjivim poslovima - tako zaista izgleda . Jer zaista je cudno da ljudi u nasoj zgradi koji imaju puno vise el. uredjaja od nas , placaju struju ljeti oko 35 KM ( i sam Amer Jerlagic je u jednoj emisiji rekao da njegovi racuni iznose oko 38 KM! ), a zimi evtl. oko 50 -70KM. MI smo ljeti placali oko 60KM, zimi 90KM i tako je to islo nekoliko godina, dok racuni odjednom nisu poceli skakati na 100, 120, i 169 KM! Stice se dojam da je nekim domacinstvima precijenjena voda, nekim struja, nekima plin jer, cini mi se, da, ako bi svim domacinstvima ispostavljali visoke ( sumnjive ) racune za samo jedan energent, ljudi bi postali sumnjicavi.
Obratili smo se advokatima i, naravno, tuzili ih . Vec 2 godine cekamo ishod. Tuzno i sramotno, pogotovo sto su me je kontaktiralo vise osoba u vezi slicnog ili istog problema - oni su platili te racune i jos cekaju da im se vrati razlika.
Ne znam sta bih ti savjetovala protiv samovolje Elektroprivrede - posluju poput zelenasa - moras platiti sto ti oni zacrtaju, bez obzira jesi li to potrosio ili ne . Samo budi uporan i glasan.
- 8. sekretar SKOJ-a
#4 Re: Elektro privreda
@frakson & @sheilak,
Da li u komšilooku imate nekog uposlenika, umirovljenika EDP ili nekog ko ima ''bliske'' tamo?
Da li se vaš predstavnik pred upraviteljem ''slizao'' sa upraviteljem?
Da li je vaša zgrada pretrpjela nadogradnju?
I ja imam ''problem'' sa krađom ''državne'' struje u zgradi, a đuturum-penzioner EDP-a ujedno ''slizani'' predstavnik pred upraviteljem provukao žicu do svog stana, a kao nulovod koristi radno uzemljenje zgrade i time ugrožava sve nas u zgradi. EDP mu taj pasjaluk tolerišu, još mu i pomažu u krađi.
Privatna firma u ime EDP mijenjala razv. ploču sa brojilima nakon požara u haustoru koji je samozapaljenjem izazvao strujomjer nadogradjenog komšije, Iskra-EmecoBH tip: T31CD-74-A1 i pokazali su mi tačno kako je ''vrli'' EDP umirovljenik krao.
Vlasnik strujomjera je EDP iako je vlasnik stana kupio i platio isti. Takav je zakon, a isto vrijedi i za MRU za plin. Nadležnost u vezi sa održavanjem i popravkom ''struje'' je da EDP održava do strujomjera uključujući strujomjer, a dalje do tvoje razvodne ploče sa osiguračima u stanu, nadležnost je upraviteljeva. Krađa struje je krivično djelo i kazne zatvorom slijede počinitelju,...ili bi bar tako trebalo biti.
Imam poznanika koji je živio u malo većoj baraci sa dva stana, pa je 1988.g. otišao u Dojčland, zaradio i renovirao tu baraku, te je prilikom renoviranja otkrio da mu je dugogodišnji komšija bio ''nakačen'' na njegovu instalaciju negdje na krovu.
http://www.elektroprivreda.ba
Bolje vam je angažovati iskusnog tehničara/električara, nego advokate i sudove čekati da otkrije ko i šta krade. Ukoliko taj iskusni tehničar otkrije lopova, sve uslikati foto-aparatom koji pokazuje datume i vrijeme. Pitati ga koji strujomjeri imaju fabričku projektantsku grešku (Iskra-EmecoBiH sa pvc sklopkama), pa ako zna koji su to i izjavi da se sami od sebe zapaljuju,...onda taj tehničar, jeste iskusan i zna znanje.
Pokušati iskljčiti osigurače ili sve potrošače uključujući i frižider, pa ako se strujomjer i dalje ''vrti'' (Čekati dan-noć, 24 sata), onda nema sumnje da vam neko krade struju.
Da li u komšilooku imate nekog uposlenika, umirovljenika EDP ili nekog ko ima ''bliske'' tamo?
Da li se vaš predstavnik pred upraviteljem ''slizao'' sa upraviteljem?
Da li je vaša zgrada pretrpjela nadogradnju?
I ja imam ''problem'' sa krađom ''državne'' struje u zgradi, a đuturum-penzioner EDP-a ujedno ''slizani'' predstavnik pred upraviteljem provukao žicu do svog stana, a kao nulovod koristi radno uzemljenje zgrade i time ugrožava sve nas u zgradi. EDP mu taj pasjaluk tolerišu, još mu i pomažu u krađi.
Privatna firma u ime EDP mijenjala razv. ploču sa brojilima nakon požara u haustoru koji je samozapaljenjem izazvao strujomjer nadogradjenog komšije, Iskra-EmecoBH tip: T31CD-74-A1 i pokazali su mi tačno kako je ''vrli'' EDP umirovljenik krao.
Vlasnik strujomjera je EDP iako je vlasnik stana kupio i platio isti. Takav je zakon, a isto vrijedi i za MRU za plin. Nadležnost u vezi sa održavanjem i popravkom ''struje'' je da EDP održava do strujomjera uključujući strujomjer, a dalje do tvoje razvodne ploče sa osiguračima u stanu, nadležnost je upraviteljeva. Krađa struje je krivično djelo i kazne zatvorom slijede počinitelju,...ili bi bar tako trebalo biti.
Imam poznanika koji je živio u malo većoj baraci sa dva stana, pa je 1988.g. otišao u Dojčland, zaradio i renovirao tu baraku, te je prilikom renoviranja otkrio da mu je dugogodišnji komšija bio ''nakačen'' na njegovu instalaciju negdje na krovu.
http://www.elektroprivreda.ba
Bolje vam je angažovati iskusnog tehničara/električara, nego advokate i sudove čekati da otkrije ko i šta krade. Ukoliko taj iskusni tehničar otkrije lopova, sve uslikati foto-aparatom koji pokazuje datume i vrijeme. Pitati ga koji strujomjeri imaju fabričku projektantsku grešku (Iskra-EmecoBiH sa pvc sklopkama), pa ako zna koji su to i izjavi da se sami od sebe zapaljuju,...onda taj tehničar, jeste iskusan i zna znanje.
Pokušati iskljčiti osigurače ili sve potrošače uključujući i frižider, pa ako se strujomjer i dalje ''vrti'' (Čekati dan-noć, 24 sata), onda nema sumnje da vam neko krade struju.
Last edited by 8. sekretar SKOJ-a on 03/12/2008 13:28, edited 3 times in total.
-
kone
#5 Re: Elektro privreda
Covjek vam je sve tacno rekao,ali ovi vasi postovi su jako lose napisani.Nigdje nista da se moze reci da je crno po bijelom.Sve nesto proizvoljno.Neko rece mijenjali sat 5 puta
Prvo sto ti mogu reci,EP nikad nece zamijeniti sat,a da ti ne ostavi zapisnik.Znaci neko je dobio pet zapisnika u vrlo kratkom roku
,a oni ne mjenjaju brojila ukoliko to kupac ne zahtijeva i mislim da kupac mora platiti 50 KM ukoliko hoce da se provjeri brojilo(odnese na bazdarenje).Znaci neko je morao traziti 5 puta i uplatiti 5x50KM da se brojilo bazdari,Hajmo dalje,kad se uplati tih 50 KM,nakon bazdarenja ako se utvrdi da brojilo nije bilo uredu,tacnije da je kupac u pravu,vraca se tih 50 KM kupcu i vrse se ispravke racuna u nekom periodu.Znaci nemoguce je da se brojilo mjenjalo 5 puta.Drugo,neko rece za taj neki skriveni vod.Pa zar je tesko dovesti bilo kakvog elektricara da ti samo pogleda brojilo i da utvrdi je li sve uredu???Trece,racuni,odnosno povecanje racuna.Ne mogu da vjerujem da je nekome tesko skontati da li je mogao uduplati potrosnju u samo jednom mjesecu???Hajde da se ocitanje vrsi kao u HR,polugodisnje ili godisnje,ali koda nas je ocitanje svakoga mjeseca itd.....
Puno ima smrada u ta dva prva posta...
- frakson
#6 Re: Elektro privreda
kone
Za ovog gos. koji ožito zivi od EP, ili se varam ... nije mi dat nikakav zapisnik, niti im pada na pamet da mi daju a sto je propisano zakonom, i mjenjanja sata nisam nista platio, ali su mi natovarili racune koji nisu realni (ko da topim aluminijum) ...
Moje je pitanje bilo , da li neko zna po zakonu ko je na licu mjesta odgovoran za nastale kvarove bili tehnicke ili mehanicke prirode?
Jer kada sat ode na bazdarenje od njega mogu raditi bilo sta jer potrisac nije u mogucnosti biti prisutan na licu mjesta kada se vrsi bazdarenje ili ustanovljava da li je bila krada struje ...
Mislim da je pitanje jednostavno, ovo ponasanje EP je doista retrdirajuce, prijavis da ti sat nije u redu a EP te nakon dva mjeseca koliko im je bilo potrebno da se udodtoje doci , proglase lezerno da krades struju, iako nema dugovanja ?
Ispadne da neko treba drzati strazu u ulazu da neko nebi ostetio satove, stim da EP ima jedini kljuceve od sanduka
Nedavno je nestao automat za stubisno svjetlo, a elektricari koji imaji kljuceve, a nije obijen sanduk, kategoricki tvrde da nemaju sa time veze!
Za ovog gos. koji ožito zivi od EP, ili se varam ... nije mi dat nikakav zapisnik, niti im pada na pamet da mi daju a sto je propisano zakonom, i mjenjanja sata nisam nista platio, ali su mi natovarili racune koji nisu realni (ko da topim aluminijum) ...
Moje je pitanje bilo , da li neko zna po zakonu ko je na licu mjesta odgovoran za nastale kvarove bili tehnicke ili mehanicke prirode?
Jer kada sat ode na bazdarenje od njega mogu raditi bilo sta jer potrisac nije u mogucnosti biti prisutan na licu mjesta kada se vrsi bazdarenje ili ustanovljava da li je bila krada struje ...
Mislim da je pitanje jednostavno, ovo ponasanje EP je doista retrdirajuce, prijavis da ti sat nije u redu a EP te nakon dva mjeseca koliko im je bilo potrebno da se udodtoje doci , proglase lezerno da krades struju, iako nema dugovanja ?
Ispadne da neko treba drzati strazu u ulazu da neko nebi ostetio satove, stim da EP ima jedini kljuceve od sanduka
Nedavno je nestao automat za stubisno svjetlo, a elektricari koji imaji kljuceve, a nije obijen sanduk, kategoricki tvrde da nemaju sa time veze!
- frakson
#7 Re: Elektro privreda
Ko je ovlasten da utvrdi na licu mjesta kvarove i da li potrosac mora biti prisutan?
Ako neko ima zakon ili neki link, molo bi!
Hvala
Ako neko ima zakon ili neki link, molo bi!
Hvala
-
kone
#8 Re: Elektro privreda
Ako je tacno sve to sto pises(za zamjenu satova,a nisi dobio nikakav zapisnik)onda ih mozes komotno tuziti.Dalje mozes ih tuziti zato sto su ti dosli nakon dva mjeseca od prijave(naravno ako imas dokaz da si prijavio tada i tada).Kljuceve mozda ima predsjednik ks,pa trebas provjeriti i kod njega,da nije neko od njega uzimao kljuceve pa nesto radio.
P.S.Ako si mislio na mene da zivim od EP,pogrijesio si.Ja samo imam iskustva sa tim gelipterima i tesko im je uci u trag.Bukvalno moras poznavati kompletan proces rada da bi nesto uspio izganjati i takodjer zaboravio sam jednu vrlo bitnu stavku a to je da imas nekoga,koji poznaje nekoga koji radi tu,pa mozda nesto i izganjas.Na kraju krajeva,bas kao i u svim segmentima ovog drustva.
P.S.Ako si mislio na mene da zivim od EP,pogrijesio si.Ja samo imam iskustva sa tim gelipterima i tesko im je uci u trag.Bukvalno moras poznavati kompletan proces rada da bi nesto uspio izganjati i takodjer zaboravio sam jednu vrlo bitnu stavku a to je da imas nekoga,koji poznaje nekoga koji radi tu,pa mozda nesto i izganjas.Na kraju krajeva,bas kao i u svim segmentima ovog drustva.
- 8. sekretar SKOJ-a
#9 Re: Elektro privreda
frakson wrote:Ako neko ima zakon ili neki link, molo bi!
Hvala
http://www.elektroprivreda.bahttp://www.elektroprivreda.ba/np/ep/epp?bp=2&mp=6 wrote: Vodič o pristupu informacijama
Vodič o pristupu informacijama u posjedu JP Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo
Vodič je sačinjen u cilju da se svakom fizičkom i pravnom licu pomogne da u Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo ostvari svoja prava u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u Federaciji BiH.
Propisi
Osnovi propisi koji regulišu osnivanje, poslovanje, upravljanje i obavljanje djelatnosti JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo su: Zakon o privrednim društvima F BiH, Zakon o javnim preduzećima FBiH i Zakon o električnoj energiji F BiH.
Od internih pravnih akata JP Elektroprivreda BiH najviši je Statut, a u primjeni su i drugi akti: Etički kodeks, Pravilnik o radu, Pravilnik o organizaciji ...
Pažljivo pregledati web. sajt EP BiH, a zakone pogledati na http://www.fbihvlada.gov.ba
ili u Sl. novinama FBiH i Sl. novinama Kantona SA kojih nema na netu. Plati ili posudi Sl. novine Kantona, pa čitaj.
Za Pravilnike EP BiH pitati u EP,...Nisam ni ja čitavu web. stranicu EPBiH pregledao, možda su tu negdje?!
- frakson
#10 Re: Elektro privreda
kone
Moje izvinjenje!
Listao sam zakon, ALI NIGDJE NISAM USPIO NACI KO UTVRDUJE NASTALU STETU, mislim na satove u zajednickim prostorijama - ulazu
Član 108.
28
Pod neovlaštenom potrošnjom električne energije iz člana 106. tačka 2.
podrazumijeva se:
1. samovoljno priključivanje kupca ne mrežu isporučioca,
2. trošenje električne energije bez mjernih uređaja ili mimo njih,
3. samovoljno skidanje plombi,
4. samovoljno priključenje nakon isključenja isporučioca,
5. samovoljno premještanje priključka sa mjernim uređajima,
6. djelovanje kupca na uklopni sat, MTK prijemnik ili drugi uređaj za
distribuciju tačnog vremena u cilju korištenja manje tarife,
7. trošenje električne energije za nedozvoljenu namjenu potrošnje, u cilju
sticanja koristi.
ILI
Član 87.
Kupac je odgovoran za nestanak i oštećenje mjernih uređaja koji su smješteni na
njegovom objektu, kao i za posljedice koje iz tog proizilaze.
Kupac je dužan izvijestiti isporučioca o nestanku, kao i o svim smetnjama ili
oštećenjima na dijelovima mjernog sloga, plombama i osiguračima, odmah čim smetnje,
nestanak ili oštećenje primijeti, odnosno smatra da postoje.
U zgradama sa više stanara (kupaca), gdje je izvršena koncentracija brojila i
drugih uređaja za mjerenje i zaštitu, kupci su se dužni organizovati radi zaštite mjernih
ormara i uređaja od oštećenja, skidanja plombi ili otuđenja uređaja. U ovom slučaju
isporučilac može zahtjevati potpisivanje protokola sa ovlaštenim predstavnicima kupaca
u kojem će se regulisati međusobne obaveze i način zaštite mjernih uređaja. U slučaju
nepotpisivanja protokola isporučilac ne odgovara za posljedice nemogućnosti normalne
isporuke električne energije.
Isporučilac je dužan obavijestiti kupca o svim smetnjama ili oštećenjima na
mjernim uređajima instalisanim kod isporučioca.
Kako ovo tumaciti, doista treva advokat

Moje izvinjenje!
Listao sam zakon, ALI NIGDJE NISAM USPIO NACI KO UTVRDUJE NASTALU STETU, mislim na satove u zajednickim prostorijama - ulazu
Član 108.
28
Pod neovlaštenom potrošnjom električne energije iz člana 106. tačka 2.
podrazumijeva se:
1. samovoljno priključivanje kupca ne mrežu isporučioca,
2. trošenje električne energije bez mjernih uređaja ili mimo njih,
3. samovoljno skidanje plombi,
4. samovoljno priključenje nakon isključenja isporučioca,
5. samovoljno premještanje priključka sa mjernim uređajima,
6. djelovanje kupca na uklopni sat, MTK prijemnik ili drugi uređaj za
distribuciju tačnog vremena u cilju korištenja manje tarife,
7. trošenje električne energije za nedozvoljenu namjenu potrošnje, u cilju
sticanja koristi.
ILI
Član 87.
Kupac je odgovoran za nestanak i oštećenje mjernih uređaja koji su smješteni na
njegovom objektu, kao i za posljedice koje iz tog proizilaze.
Kupac je dužan izvijestiti isporučioca o nestanku, kao i o svim smetnjama ili
oštećenjima na dijelovima mjernog sloga, plombama i osiguračima, odmah čim smetnje,
nestanak ili oštećenje primijeti, odnosno smatra da postoje.
U zgradama sa više stanara (kupaca), gdje je izvršena koncentracija brojila i
drugih uređaja za mjerenje i zaštitu, kupci su se dužni organizovati radi zaštite mjernih
ormara i uređaja od oštećenja, skidanja plombi ili otuđenja uređaja. U ovom slučaju
isporučilac može zahtjevati potpisivanje protokola sa ovlaštenim predstavnicima kupaca
u kojem će se regulisati međusobne obaveze i način zaštite mjernih uređaja. U slučaju
nepotpisivanja protokola isporučilac ne odgovara za posljedice nemogućnosti normalne
isporuke električne energije.
Isporučilac je dužan obavijestiti kupca o svim smetnjama ili oštećenjima na
mjernim uređajima instalisanim kod isporučioca.
Kako ovo tumaciti, doista treva advokat
- frakson
#11 Re: Elektro privreda
Zaboravih najvaznije !
Član 86.
Isporučilac se brine o održavanju mjernih uređaja.
Troškove održavanja baždarenja, i opravke snosi vlasnik mjernih uređaja
Član 86.
Isporučilac se brine o održavanju mjernih uređaja.
Troškove održavanja baždarenja, i opravke snosi vlasnik mjernih uređaja
-
kone
#12 Re: Elektro privreda
Sta tebe zanima u vezi svega ovoga???Ovo je sve tako nejasno(mislim na tvoj problem).Ako je izgorio cijeli ormar,to ce oni snositi.Ako je kod tebe utvrdjena neovlastena potrosnja,na tvom brojilu,onda imas valjda zapisnik i u njemu pise sta su oni utvrdili.
- sheilak
#13 Re: Elektro privreda
@ konekone wrote:Covjek vam je sve tacno rekao,ali ovi vasi postovi su jako lose napisani.Nigdje nista da se moze reci da je crno po bijelom.Sve nesto proizvoljno.Neko rece mijenjali sat 5 putaPrvo sto ti mogu reci,EP nikad nece zamijeniti sat,a da ti ne ostavi zapisnik.Znaci neko je dobio pet zapisnika u vrlo kratkom roku
,a oni ne mjenjaju brojila ukoliko to kupac ne zahtijeva i mislim da kupac mora platiti 50 KM ukoliko hoce da se provjeri brojilo(odnese na bazdarenje).Znaci neko je morao traziti 5 puta i uplatiti 5x50KM da se brojilo bazdari,Hajmo dalje,kad se uplati tih 50 KM,nakon bazdarenja ako se utvrdi da brojilo nije bilo uredu,tacnije da je kupac u pravu,vraca se tih 50 KM kupcu i vrse se ispravke racuna u nekom periodu.Znaci nemoguce je da se brojilo mjenjalo 5 puta.Drugo,neko rece za taj neki skriveni vod.Pa zar je tesko dovesti bilo kakvog elektricara da ti samo pogleda brojilo i da utvrdi je li sve uredu???Trece,racuni,odnosno povecanje racuna.Ne mogu da vjerujem da je nekome tesko skontati da li je mogao uduplati potrosnju u samo jednom mjesecu???Hajde da se ocitanje vrsi kao u HR,polugodisnje ili godisnje,ali koda nas je ocitanje svakoga mjeseca itd.....
Pa je li ti mislis da se ja zezam sa ovim?! Nista tu nije proizvoljno! Satovi JESU mijenjani 5 puta, a samo 2 puta je ostavljen zapisnik! Toliko o proizvoljnosti!
Placali smo mi i za bazdarenje i rekli su da je sa brojilom sve ok, pa su opet ugradili drugo.
Nemoj mi , molim te, spocitavati lazi i izmisljotine niti pretjerivanja. Ovo su vrlo ozbiljne stvari koje se , za divno cudo, vrlo cesto desavaju!
I da, sve imamo crno na bijelo - toliko, da su se i sami sluzbenici EP-a u cudu nasli, kao i minstar Heco, koji nista nije mogao ( htio ) uciniti! Dokazi su tu, ali im se nista ne moze jer kroje zakone po svom nahodjenju, dakle, kako njima odgovara.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#14 Re: Elektro privreda
Postoji i Kantonalna elektro-energeska inspekcija Sarajevo: Tel # 033/660-700, pa centralista prespoji. RTV Dom. Nadležnost: Ne znam za šta su nadležni.
-
kone
#15 Re: Elektro privreda
Zasto ih onda niste tuzili???Platili ste provjeru brojila i ispalo ispravno i onda ste dopustili da vam postave opet drugo brojilo(sumnjivog porijekla).Ispade dzabe dali pare i onda vam jos postavili drugo brojilo,koje ce te mozda opet morati slati na bazdarenje i tako sve u krug.DOsta toga je do vas.Oni su svoje odradili,a sad je na vama.Nadjite dobrog advokata,pa se ganjajte sa njima.Nema vam druge.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#16 Re: Elektro privreda
Ako je sumnjivo brojilo tipa Iskra-EmecoBH: T31CD-74-A1 , to vam je definitivno i 100% tempirana zapaljiva bomba koja je tako podešena da samo Onaj Gore zna kada će se zapaliti. Majstori koji su ugradjivali novu razvodnu ploču sa desetak strujomjera u mom haustoru su mi rekli da znaju za slučaj kada je zbog ovakvog brojila izorjela kuća i dijete u njoj. Eto razloga za prijavu Kantonalnoj el.-energetskoj inspekciji.kone wrote:Zasto ih onda niste tuzili???Platili ste provjeru brojila i ispalo ispravno i onda ste dopustili da vam postave opet drugo brojilo(sumnjivog porijekla).Ispade dzabe dali pare i onda vam jos postavili drugo brojilo,koje ce te mozda opet morati slati na bazdarenje i tako sve u krug.DOsta toga je do vas.Oni su svoje odradili,a sad je na vama.Nadjite dobrog advokata,pa se ganjajte sa njima.Nema vam druge.
-
kone
#17 Re: Elektro privreda
Takvo brojilo je bilo kod mog komsije na vikendici.To brojilo i plasticni ormaric(mali,providni) su velika greska i vrlo su zapaljivi,pa su mu zbog toga i promijenili.
- PipiDugaDevetka
#18 Re: Elektro privreda
Provjeri u svom haustoru sva brojila. Da, tako je, pvc ormarić sa sklopkama.kone wrote:Takvo brojilo je bilo kod mog komsije na vikendici.To brojilo i plasticni ormaric(mali,providni) su velika greska i vrlo su zapaljivi,pa su mu zbog toga i promijenili.
Ako ijedan ima da je ovog tipa, zovi inspekciju.