ELEKTRIČNE INSTALACIJE I PROJEKTI

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bihbond007

#1 ELEKTRIČNE INSTALACIJE I PROJEKTI

Post by bihbond007 »

Pregledao sam forum i nigdje nisam našao ovakvu temu, a ako postoji unaprijed se ispričavam za dupliranje.
Pošto je ovo forum sa najvećim brojem forumaša koji se međusobno pomažu, napravio sam ovu temu da bi se pomoglo svim elektrotehničarima i onima koji to žele da bude.
Pa neka se ovdje objavljuju svi linkovi vezano za električne instalacije i projekte elektroinstalacija.
A ako neko ima neki urađen projekat elektroinstalacija sa crtežima i proračunima mnogi bi mu na tome bili zahvalni.
bihbond007

#2 Re: ELEKTRIČNE INSTALACIJE I PROJEKTI

Post by bihbond007 »

Vidim da ima interesovanja za ovu temu. 24 pregleda, ali se niko ne usuđuje dati svoj doprinos, stoga evo da ja počnem sa knjigom (Električne instalacije i osvjetljenja) koja je jako dobra za sve elektrotehničare.
http://tesanj.net/uploads/pdfs/AmirHalep-knjiga.pdf
Last edited by bihbond007 on 05/05/2009 19:02, edited 1 time in total.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#3 Re: ELEKTRIČNE INSTALACIJE I PROJEKTI

Post by pape »

@bihbond007, .... :roll: ... znas li ti da se reklamiranje ovdje placa?
Btw, .... imas puno gresaka u knjizi, .... :D ... starih, prevazidjenih tehnickih rjesenja, losih opisa, ... al` eto, .... probaj, ... :skoljka:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#4 Re: ELEKTRIČNE INSTALACIJE I PROJEKTI

Post by dr.gog »

Imam ja pitanja :D :) :

Kako pravilno osvijetliti stan? Da preciziram- mama ima slabiji vid radi glaukoma i ljekar joj je preporučio da dobro osvijetli stan kako ne bi naprezala oči.

Radi se o pravougaonoj prostoriji gdje žena spava,odmara i čita i ima jedan kompjuter,ima jedan prozor standardne velićine i svjetlo -uobičajeno nasred plafona.

Ja sam stavio štednu Philips-ovu sijalicu od 100 vati, toplo žuto svjetlo( jer imaju i one sijalice koje svjetle kao neonke a mislim da je to nekako neprirodno :? )

Pokraj kreveta sam joj stavio lampu i sijalicu od 40 vati za čitanje.Međutim, stalno imam osjećaj da je nekako loše osvjetljenje, čak i meni..

Znam da imaju neki principi za pravilno osvjetljavanje ali zaista je velika zbrka na internetu, jer ima previše materijala i preporuke su često oprečne :roll: .
Osim toga, ja lično se zaista ne razumijem u instalacije pa bih volio neki savjet.

Gdje postaviti sijalice, koje sijalice su najbolje i kako kombinovati osvjetljenje da bude ugodno, čisto, jasno ali ipak ne prejako( da ne "bije" u oči..)?

Kako da joj postavim osvjetljenje pored kompa? ugradnjom lampe iznad tastature ili negdje oko monitora..

Hvala na duminama i savjetima unaprijed :)
cocochanel

#5 Re: ELEKTRIČNE INSTALACIJE I PROJEKTI

Post by cocochanel »

bihbond007, izgleda hoce da mu neko uradi seminarski :-)
bihbond007

#6 Re: ELEKTRIČNE INSTALACIJE I PROJEKTI

Post by bihbond007 »

cocochanel wrote:bihbond007, izgleda hoce da mu neko uradi seminarski :-)
Izgleda da je neko pogrešno shvatio. Ja ne želim da bilo tko obavlja tuđe poslove, a mislim da ima još ovakvih kao ja i želim samo da naučim kako se to radi i da vidim neki konkretan primjer.
Naučio sam raditi u AutoCAD-u, ali još uvijek ne znam koliko čega gdje treba da postavljam, kako to da izračunam, kako da znam koliko je potrebno sijalica, utičnica itd.
Dead Man Walking

#7 Re: ELEKTRIČNE INSTALACIJE I PROJEKTI

Post by Dead Man Walking »

Nema tu nekog konkretnog pravila jer sve zavisi od namjene objekta za koji radis dizajn. Ja konkretno nemam iskustva sa stambenim objektima jer radim samo na komercijalnim zgradama, ali vjerujem da nema bas puno razlike. Sve zavisi od prostorije i sta ce biti u njoj. Kao npr, ako radis dizajn za ofis znas da ce tu biti komp, mozda telefon i jos ponesto sto zahtjeva prikljucak pa ces staviti jedan quad (uticnicu sa 4 izlaza) za komp i sve sto ide uz njega, i jedan duplex (uticnicu sa 2 izlaza) za stvari koje su tu povremeno i koje ces mozda ponekad ukljuciti. Sto se tice rasvjete, opet ti zavisi od objekta. Neces isto osvjetliti prostoriju koja ima prozore i recimo hodnik koji je zatvoren sa svih strana. Ako imas neki nacrt od arhitekte mozes postaviti sliku pa mozda pitati konkretnije.

@dr.gog
Mislim da ti je najbolje da pokusas sa LED sijalicama koje su dosta dobre i fleksibilne, a dolaze u raznoraznim bojama. Ne znam tacno koliko tvojoj mami svjetlosti treba, ali kad kupujes sijalicu bitnije ti je da vodis racuna koliko ima lumena nego koliko ima vati.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#8 Re: ELEKTRIČNE INSTALACIJE I PROJEKTI

Post by pape »

Dead Man Walking wrote:Nema tu nekog konkretnog pravila jer sve zavisi od namjene objekta za koji radis dizajn. Ja konkretno nemam iskustva sa stambenim objektima jer radim samo na komercijalnim zgradama, ali vjerujem da nema bas puno razlike. Sve zavisi od prostorije i sta ce biti u njoj. Kao npr, ako radis dizajn za ofis znas da ce tu biti komp, mozda telefon i jos ponesto sto zahtjeva prikljucak pa ces staviti jedan quad (uticnicu sa 4 izlaza) za komp i sve sto ide uz njega, i jedan duplex (uticnicu sa 2 izlaza) za stvari koje su tu povremeno i koje ces mozda ponekad ukljuciti. Sto se tice rasvjete, opet ti zavisi od objekta. Neces isto osvjetliti prostoriju koja ima prozore i recimo hodnik koji je zatvoren sa svih strana. Ako imas neki nacrt od arhitekte mozes postaviti sliku pa mozda pitati konkretnije.
Ili u par rijeci, ..... moras imati projektni zadatak, ... eto, ... :oops:
zijancer

#9 Re: ELEKTRIČNE INSTALACIJE I PROJEKTI

Post by zijancer »

hej dajte primjere, lumeni, luxi, bljestavila :cry:
soboslikari su spremni za pocetak predavanja :P

i koja literatura je ok?
Post Reply