Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
Moderator: anex
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#1 Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
Uopste: Da li posjedujete jednu ili ne? Da li biste voljeli da imate!? Sta mislite da li su opravdano skupe i bolje po vama, bas kao sto to njihovi proizvodjaci isticu recimo jedan Philips u odnosu na one rucne
- kinderlada
#2 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
Ja imam tu elektricnu cetkicu,firme Braun ja mislim, i samo da kazem da su itekeko bolje od obicnih. Preporucujem svakako da probate.
Tek nakon jednog pranja takvom cetkicom osjetit cete razliku, tek ce onda zubi da se cakle i bijele
Tek nakon jednog pranja takvom cetkicom osjetit cete razliku, tek ce onda zubi da se cakle i bijele
-
Vernes_AMG
#3 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
klasicna cetkica + dentalni konac + redovno pranje zuba i ne treba vam nikakvo tehnolosko cudo da bi imali lijepe zube , ja sam pitao par profesora stomatologa o ovome , niko nije rekao da su bolje od klasicnih , cak ukoliku ih dugo koristite mozete ostetiti gledj iliti caklinu koja se nalazi na povrsini zuba i time napraviti ogromne probleme u buducnosti .... Isto vazi i za ordinacijsko izbjeljivanje zuba ...
- The Nightwatchman
#4 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
elektricna. 100% bolja. imam braunovu, ma škripe zubi poslije pranja ko ispolirano staklo. super stvar.
- kamen spoticanja
#5 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
100% bespotrebnaThe Nightwatchman wrote:elektricna. 100% bolja. imam braunovu, ma škripe zubi poslije pranja ko ispolirano staklo. super stvar.
osim sto ne moras mahat rukom kad peres zube
- Loulou
#6 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
Imam je dugi niz godina, i samo ako teška muka pritisne bih opet prešla na klasičnu. I nije u pitanju "mahanje rukama" ili ljenost, nego činjenica da klasičnom četkicom nikada nisam uspjela adekvatno "dohvatiti" stražnje zube. Što se mene tiče, nemam nikakve dileme - električna uvijek!
- chuchumbamayumbe
#7 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
Ima Braunovu Oral B Sonic Complete i ne bih se nikada vratio na klasičnu četkicu.
Prvo, mnogo mi je lakše oprati zube električnom, mnoga mjesta lakše dohvatim i temeljitije očistim. Ne umorim se trljajući kao što bi to bio slučaj kod klasične četkice.
Vibracije su sjajne za kamenac, masažu desni i općenito kompletan dojam nakon pranja je bolji.
Baterija traje po 15 dana, napuni se preko noći, ima dvije brzine.
Jedina maHana Him je što same zamjenske četkice koštaju solidno, ali kada skontam na kakve sve gluposti dajem pare, izdvojiti neku sumu za zamjensku četkicu jednom kada izblijedi (jer vlakna postepeno blijede i "govore" kada je vrijeme za zamjenu), je fakat trivijalno u odnosu uživanciju pranja zuba.
Prvo, mnogo mi je lakše oprati zube električnom, mnoga mjesta lakše dohvatim i temeljitije očistim. Ne umorim se trljajući kao što bi to bio slučaj kod klasične četkice.
Vibracije su sjajne za kamenac, masažu desni i općenito kompletan dojam nakon pranja je bolji.
Jedina maHana Him je što same zamjenske četkice koštaju solidno, ali kada skontam na kakve sve gluposti dajem pare, izdvojiti neku sumu za zamjensku četkicu jednom kada izblijedi (jer vlakna postepeno blijede i "govore" kada je vrijeme za zamjenu), je fakat trivijalno u odnosu uživanciju pranja zuba.
- kamen spoticanja
#8 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
ma u sustini meni odgovara svaka...samo je vazno da se pere...a ako ce se prati bolje i redovnije kazem +Loulou wrote:Imam je dugi niz godina, i samo ako teška muka pritisne bih opet prešla na klasičnu. I nije u pitanju "mahanje rukama" ili ljenost, nego činjenica da klasičnom četkicom nikada nisam uspjela adekvatno "dohvatiti" stražnje zube. Što se mene tiče, nemam nikakve dileme - električna uvijek!
ni licno je nemam...i nikad je necu imati...osim ako mi je ko ne pokloni na kakvom strucnom predavanju
a tad bi je mogao koristiti da malo i ja odmorim rukicu
nego ona i jeste prvenstveno napravljena za djecu s down sindromom...to je bila prvobitna namjera...ali su je komercijalizovali...ipak kosta 200 KM...ona klasicna je samo 2 marke
no opet ponavljam...samo perite...nije vazno cim...
- Loulou
#9 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
Do nedavno je Braun Oral B električnu četkicu bilo moguće kupiti i u DM-u, po cijeni od 53 KM, u paketu s Blend-a Med pastom za zube.kamen spoticanja wrote:ma u sustini meni odgovara svaka...samo je vazno da se pere...a ako ce se prati bolje i redovnije kazem +
ni licno je nemam...i nikad je necu imati...osim ako mi je ko ne pokloni na kakvom strucnom predavanju![]()
a tad bi je mogao koristiti da malo i ja odmorim rukicu![]()
nego ona i jeste prvenstveno napravljena za djecu s down sindromom...to je bila prvobitna namjera...ali su je komercijalizovali...ipak kosta 200 KM...ona klasicna je samo 2 marke![]()
A @chuchu je objasnio ovo za zamjenske. I više se nego isplati.
- kamen spoticanja
#10 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
nastranu prica o cetkanju...ali ne mislis valjda da se zaista isplati?Loulou wrote:Do nedavno je Braun Oral B električnu četkicu bilo moguće kupiti i u DM-u, po cijeni od 53 KM, u paketu s Blend-a Med pastom za zube.kamen spoticanja wrote:ma u sustini meni odgovara svaka...samo je vazno da se pere...a ako ce se prati bolje i redovnije kazem +
ni licno je nemam...i nikad je necu imati...osim ako mi je ko ne pokloni na kakvom strucnom predavanju![]()
a tad bi je mogao koristiti da malo i ja odmorim rukicu![]()
nego ona i jeste prvenstveno napravljena za djecu s down sindromom...to je bila prvobitna namjera...ali su je komercijalizovali...ipak kosta 200 KM...ona klasicna je samo 2 marke![]()
A @chuchu je objasnio ovo za zamjenske. I više se nego isplati.
- Loulou
#11 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
Mislim, jer isplativost ne podrazumijeva samo novac koji daš za četkicu nego i kvalitet četkanja/čišćenja i postignute rezultate. S obzirom na to da jedna zamjenska moze dugo trajati, a sama električna četkicama godinama, da, itekako se isplati i s te strane.
-
Vernes_AMG
#12 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
chuchumbamayumbe wrote:Ima Braunovu Oral B Sonic Complete i ne bih se nikada vratio na klasičnu četkicu.
cisto informativno , nakon koliko vremena ti "kaze" da je mjenjas ?
- chuchumbamayumbe
#13 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
Počne da blijedi nakon jedno 3-4 mjeseca, nakon 6 mjeseci je tu negdje (ako hoćeš da bude kako treba da se mijenja kako svi preporučuju), mada evo ova meni za sada traje 5 mjeseci i ne pokazuje znake umora, ofucanosti, smekšavanja...tako da mislim da je sve to manje-više, još jedan marketinški trik.Vernes_AMG wrote:chuchumbamayumbe wrote:Ima Braunovu Oral B Sonic Complete i ne bih se nikada vratio na klasičnu četkicu.
- kamen spoticanja
#14 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
ali vidi ne postoji dokazana prednost u sprecavanju nastanka cariesa ni kod jedne opcije...dapace rezultati su isti...Loulou wrote:Mislim, jer isplativost ne podrazumijeva samo novac koji daš za četkicu nego i kvalitet četkanja/čišćenja i postignute rezultate. S obzirom na to da jedna zamjenska moze dugo trajati, a sama električna četkicama godinama, da, itekako se isplati i s te strane.
e sad ako mjenjas vrhove elektricne svaka 4 mjeseca plus baterije plus struja a konvenciolanu mjenjas svaka tri mjeseca ja zaista ne vidim sta se tu isplati?
- Loulou
#15 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
Ova koju ja koristim nije na baterije, količina struje koju električna četkica koristi je beznačajna (u odnosu na klasična trošila), vrhovi koji traju mjesecima i kvalitet koji sam spomenula - isplati se.kamen spoticanja wrote:ali vidi ne postoji dokazana prednost u sprecavanju nastanka cariesa ni kod jedne opcije...dapace rezultati su isti...
e sad ako mjenjas vrhove elektricne svaka 4 mjeseca plus baterije plus struja a konvenciolanu mjenjas svaka tri mjeseca ja zaista ne vidim sta se tu isplati?
Što se mene tiče, otkako sam prešla na električnu (a bilo je to jako davno), moje posjete stomatologu se svode (uglavnom) na kontrolne preglede.
Najbolje je da onaj koga zanima proba (ali ne da odustane nakon 2-3 korištenja), pa prosudi.
- chuchumbamayumbe
#16 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
Ova moja ima i tajmer, svakih 30 sek prestane da vibrira na trenutak (možda koju stotinku)...zubalo dijeli na 4 četvrtine, gornji lijevi, gornji desni, donji lijevi, donji desni...po 30 sec...nakon 2 minute ima malo duži signal da je vrijeme za pranje OK, a ja mogu da produžim ako želim...to sa tajmerom i vibracijom je prava stvar!
- Loulou
#17 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
A postoje i ona family editions (sa spremnikom za vrhove četkica). I to je dobra stvar.chuchumbamayumbe wrote:Ova moja ima i tajmer, svakih 30 sek prestane da vibrira na trenutak (možda koju stotinku)...zubalo dijeli na 4 četvrtine, gornji lijevi, gornji desni, donji lijevi, donji desni...po 30 sec...nakon 2 minute ima malo duži signal da je vrijeme za pranje OK, a ja mogu da produžim ako želim...to sa tajmerom i vibracijom je prava stvar!
- kamen spoticanja
#18 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
eh vidi sad to je ono sto je briga stomatoloske struke vezano za elektricnu cetkicu...dakle stetni uticaj koji ostavljaju vlakna el.cetkice na zubnu strukturu...ja ne znam da li ste imali priliku vidjet zube kod nekoga "ko pere zube kao da smirgla celik"...recimo ovakve stvari: http://search.winamp.com/search/image?q ... rasion...e sad na to dodas cvrstinu el cetkice plus dugotrajnu upotrebu i imas belaj...izgubis zube zbog pranja zuba...doduse jos su friske...vrijeme ce pokazat da li su bojazni opravdane...za abraziju klasicnom cetkicom potrebno je 20tak godina preefektnog cetkanja...chuchumbamayumbe wrote:Počne da blijedi nakon jedno 3-4 mjeseca, nakon 6 mjeseci je tu negdje (ako hoćeš da bude kako treba da se mijenja kako svi preporučuju), mada evo ova meni za sada traje 5 mjeseci i ne pokazuje znake umora, ofucanosti, smekšavanja...tako da mislim da je sve to manje-više, još jedan marketinški trik.Vernes_AMG wrote:chuchumbamayumbe wrote:Ima Braunovu Oral B Sonic Complete i ne bih se nikada vratio na klasičnu četkicu.
doduse moje iskustvo kaze da je bolje pustiti masini da obavi stvari nego pustiti covjeku da odredjuje pritisak cetkice na zube...i to je ono sto bi moglo biti prednost el.cetkice...no to su vec stanja koja su problem karaktera ne cetkice...vidjet cemo
- kamen spoticanja
#19 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
ma kazem ti ok je to sto se mene tice...samo peri zube...ali napravi najobicniju matematiku...klasicna cetkica je 2 KM ovaj philips iz pocetnog posta menscini 180 KM...a mjenjaju se gotovo u isto vrijemeLoulou wrote:Ova koju ja koristim nije na baterije, količina struje koju električna četkica koristi je beznačajna (u odnosu na klasična trošila), vrhovi koji traju mjesecima i kvalitet koji sam spomenula - isplati se.kamen spoticanja wrote:ali vidi ne postoji dokazana prednost u sprecavanju nastanka cariesa ni kod jedne opcije...dapace rezultati su isti...
Što se mene tiče, otkako sam prešla na električnu (a bilo je to jako davno), moje posjete stomatologu se svode (uglavnom) na kontrolne preglede.
Najbolje je da onaj koga zanima proba (ali ne da odustane nakon 2-3 korištenja), pa prosudi.
i ja koristim klasicnu cetkicu i nisam otisao stomatologu ima eeee....osim kad odem na posao naravno
ah i da kad pricamo o pranju...(a jedini razlog mog javljanja na ovu temu i jeste to:da pricamo o pranju,svjestan sam da je borba protiv vjetrenjaca prica o el cetkici
- Ma.Le.Na
#20 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
jedno pitanje
vecina kaze da sa elek. cetkicom moze dohvatiti dijelove koje obicna ne moze doseci...ne razumijem ovo..
i
inace koristim obicnu i vec duze vrijeme mjerkam elektricnu
i cekam i naletim na onu koja dodje sa muzikom 
vecina kaze da sa elek. cetkicom moze dohvatiti dijelove koje obicna ne moze doseci...ne razumijem ovo..
i
inace koristim obicnu i vec duze vrijeme mjerkam elektricnu
- kamen spoticanja
#21 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
ima logike jer joj je glava puno manja...ali istu stvar radi i ona klasicna s manjom glavomMa.Le.Na wrote:jedno pitanje
i
inace koristim obicnu i vec duze vrijeme mjerkam elektricnui cekam i naletim na onu koja dodje sa muzikom
ali recimo ne moze oprati aproximalna podrucja(ona izmedju zuba) ni elektricna ni klasicna...tu je jedino rjesenje konac
- Ma.Le.Na
#22 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
upravo my point...uzmes cetkicu sa manjom glavom i zacvuce se gdje je potrebno..kamen spoticanja wrote:ima logike jer joj je glava puno manja...ali istu stvar radi i ona klasicna s manjom glavomMa.Le.Na wrote:jedno pitanje
i
inace koristim obicnu i vec duze vrijeme mjerkam elektricnui cekam i naletim na onu koja dodje sa muzikom
![]()
ali recimo ne moze oprati aproximalna podrucja(ona izmedju zuba) ni elektricna ni klasicna...tu je jedino rjesenje konac
- kamen spoticanja
#23 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
Ma.Le.Na wrote:upravo my point...uzmes cetkicu sa manjom glavom i zacvuce se gdje je potrebno..kamen spoticanja wrote:ima logike jer joj je glava puno manja...ali istu stvar radi i ona klasicna s manjom glavomMa.Le.Na wrote:jedno pitanje
i
![]()
- Loulou
#24 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
Naravno, imam i konac. Ali ga, nažalost, ne koristim redovito. Konac mi stvara probleme ma koliko ga pažljivo koristila (blago krvarenje desni - svaki put pri upotrebi) i bolne desni i do 2 dana nakon korištenja.kamen spoticanja wrote:uz cetkicu nabavi i konac...i onda ce sve biti sjajno...konac je 45% higijene usne duplje
@Ma.Le.Na, pazi da ne dočekaš tu s muzikom
EDIT: Iz mog iskustva - nisam pronašla klasičnu četkicu koja ima manju glavu od električne. Doduše, već jako dugo niti ne gledam klasične.
- Ma.Le.Na
#25 Re: Elektricne Cetkice, Da ili Ne?
Loulou wrote:Naravno, imam i konac. Ali ga, nažalost, ne koristim redovito. Konac mi stvara probleme ma koliko ga pažljivo koristila (blago krvarenje desni - svaki put pri upotrebi) i bolne desni i do 2 dana nakon korištenja.kamen spoticanja wrote:uz cetkicu nabavi i konac...i onda ce sve biti sjajno...konac je 45% higijene usne duplje
@Ma.Le.Na, pazi da ne dočekaš tu s muzikomEvo, @kamen je objasnio kako može doći do teško dostupnih, stražnjih zuba.
EDIT: Iz mog iskustva - nisam pronašla klasičnu četkicu koja ima manju glavu od električne. Doduše, već jako dugo niti ne gledam klasične.
znam da ih ovdje nema ali se potajno nadam da cu je nekako negdje iskopati
jos da mogu sama izabrati sta da mi svira