električna energija

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
gurman

#1 električna energija

Post by gurman »

Nisam uspio naći ovu temu, pa ako već ima uputite me.
Zanima me da li je normalno da jedno domaćinstvo potroši za mjesec dana 490kwh struje?
radi se o privatnoj kući, koristimo oko 100 m2 stambenog prostora, troje nas je. Električni potrošači su nam uobičajeni kao kod većine porodica: frižider, tv, dvd, veš mašina u prosjeku radi 3-4 puta sedmično, bojler svaki dan po 2-3 sata, što se tiće štednjaka i kuhanja koristimo uglavnom kola dok rernu ne uključujemo kada je grijna sezona, kupatila zagrijavamo grijalicom kada se kupamo, znači 2-3 puta sedmično po 2 sata. Radnim danima odemo iz kuće u 8h i ponovo se vraćamo u 18h, što znači da u to vrijeme ne radi skoro ništa osim frižidera i punjača za bežični telefon. Prije 2-3 mjeseca su nam zamijenili mjerni sat i čini mi se da je od tada naglo porasla potrošnja. Ima li neko ideja ili prijedloga ako ovo nije realna potrošnja šta da radim?

Pozdrav
atko

#2 Re: električna energija

Post by atko »

Sve si fino opiso, jos samo pogledaj snagu pojedinih potrosaca i mozes priblizno izracunati potrosnju ;)
potpuni stranac

#3 Re: električna energija

Post by potpuni stranac »

gurman wrote:Nisam uspio naći ovu temu, pa ako već ima uputite me.
Zanima me da li je normalno da jedno domaćinstvo potroši za mjesec dana 490kwh struje?
radi se o privatnoj kući, koristimo oko 100 m2 stambenog prostora, troje nas je. Električni potrošači su nam uobičajeni kao kod većine porodica: frižider, tv, dvd, veš mašina u prosjeku radi 3-4 puta sedmično, bojler svaki dan po 2-3 sata, što se tiće štednjaka i kuhanja koristimo uglavnom kola dok rernu ne uključujemo kada je grijna sezona, kupatila zagrijavamo grijalicom kada se kupamo, znači 2-3 puta sedmično po 2 sata. Radnim danima odemo iz kuće u 8h i ponovo se vraćamo u 18h, što znači da u to vrijeme ne radi skoro ništa osim frižidera i punjača za bežični telefon. Prije 2-3 mjeseca su nam zamijenili mjerni sat i čini mi se da je od tada naglo porasla potrošnja. Ima li neko ideja ili prijedloga ako ovo nije realna potrošnja šta da radim?

Pozdrav
naravno da je normalno, čak šta više, mislim da uopće ne trošite puno. ja i zena smo sami, 55m2 stan, ne grijemo se na struju, oboje radimo od 8-16, a mjesečno potrošimo oko 350 kwh.
arslanica

#4 Re: električna energija

Post by arslanica »

onda sam ja pravo stedljiva .... cca nekih 100kw :D :D :D
Wind

#5 Re: električna energija

Post by Wind »

Zadnji racun mi je 380 kWh za stan. Znaci posto je kod tebe kuca...tu si negdje...a neko rece pogledaj potrosace
u kuci, vidi ko koliko trosi kad radi pa ces lako sabrati neki dnevni prosjek tj. mjesecni.

A sto se tice naglog povecanja racuna od prije 2-3 mjeseca kad su ti zamjenili sat....taman je pocela zimska tarifa... :D
i pogledaj stare racune pa uporedi jeli vise ili nije...
AdnanSA

#6 Re: električna energija

Post by AdnanSA »

Moj racun 20 nov- 20 dec 92 kwh skupe struje i 102 kwh jeftine struje. Total u parama 30 KM.
Sam zivim u kući ovaj mjesec. Mašina za veš 4 puta se upalila i 4 puta sušilica sve po jeftinoj. Televizor skoro nikako. Frižider uvijek. 3 štedne sijalice skoro uvijek. Kompjuter 5 sati dnevno. Grijanje na plin kao i topla voda.
U prosjeku si manje trosio od mene vas je troje a ja sam sam.
Post Reply