Ekvivalencija, Nostrifikacija, šta ti ga ja znam ....

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
filozofija

#1 Ekvivalencija, Nostrifikacija, šta ti ga ja znam ....

Post by filozofija »

Elem, nedavno mi prijatelj, koji je završio Master u Tuzli reče da nije mogao upisati doktorat u Sarajevu bez provođenja neke "ekvivalencije". Meni nekako zvuči apsurdno i idiotski do bola. Nakon toga je odeslio u Graz i upisao doktorski bez ikakvih problema. Je li fakat istina da to postoji na našim fakultetima? Je li zaista stanje takvo da recimo neko ko je završio diplomski ne može upisati direktno doktorski, nego treba sakupljati neke bodove (ko da su sličice u pitanju) da bi mogao? Pitam jer znam da je praksa u zapadnom svijetu potpuno drugačija.

Također sam čuo da navodno ljudi koji žele upisati doktorski, a imaju diplome i višegodišnje radno iskustvo, također trebaju tih (ects) bodova. Što bi značilo da se rad u struci od strane fakulteta ne priznaje?
Drinski

#2 Re: Ekvivalencija, Nostrifikacija, šta ti ga ja znam ....

Post by Drinski »

Zasto se bezze zezas?
filozofija

#3 Re: Ekvivalencija, Nostrifikacija, šta ti ga ja znam ....

Post by filozofija »

Drinski wrote:Zasto se bezze zezas?
Iskreno, kontao sam da se vratim, tj. da izvršim nostrifikacije diploma, isl. Imam nekih planova za biznis. Međutim, biznis ne mogu pokrenuti bez priznatih diploma. Doduše, ja imam dva mastera, ali me frka koliko to sve traje (priznanje, isl) i koliko na kraju sve košta. Jedan od Mastera, koji je u principu istrazivacki (MPhil) koji imam nema nikakvih bodova, tj. ne boduje se uopce, pa me strah iskreno kako ce to ovi vrednovati.

Traze mnogo dokumentacije, te prevode, te ovjerene kopije. Nije mi jasno zasto se zahtjev ne moze predati preko e-maila i zasto tako dugo traje. Pa valja u tom centru ima neko ko ce nazvati doticni fakultet i provjeriti reference. Sta ce im pobogu orginalan dokument. Nigdje na svijetu ne traze prevod ako je dokument na engleskom. Master koji ja imam iz britanije su u austriji priznali za dva sata - besplatno. Online popunio obrazac (https://www.aais.at/Vorformular) i dodao skeniranu diplomu. Za dva sata putem emaila dobio elektronski dokument (PDF) koji potvrdjuje istovjetnost mog dokumenta sa nivoom u Austriji.

Razgovarajuci sa drugim ljudima, saznao sam za probleme navedene u ranije postu. Zato pitam, jer ako je tako, onda ne vidim smisla u bilo kakvim aktivnostima s moje strane.
O'zone
Globalni moderator

#4 Re: Ekvivalencija, Nostrifikacija, šta ti ga ja znam ....

Post by O'zone »

filozofija wrote:
Drinski wrote:Zasto se bezze zezas?
Iskreno, kontao sam da se vratim, tj. da izvršim nostrifikacije diploma, isl. Imam nekih planova za biznis. Međutim, biznis ne mogu pokrenuti bez priznatih diploma. Doduše, ja imam dva mastera, ali me frka koliko to sve traje (priznanje, isl) i koliko na kraju sve košta. Jedan od Mastera, koji je u principu istrazivacki (MPhil) koji imam nema nikakvih bodova, tj. ne boduje se uopce, pa me strah iskreno kako ce to ovi vrednovati.

Traze mnogo dokumentacije, te prevode, te ovjerene kopije. Nije mi jasno zasto se zahtjev ne moze predati preko e-maila i zasto tako dugo traje. Pa valja u tom centru ima neko ko ce nazvati doticni fakultet i provjeriti reference. Sta ce im pobogu orginalan dokument. Nigdje na svijetu ne traze prevod ako je dokument na engleskom. Master koji ja imam iz britanije su u austriji priznali za dva sata - besplatno. Online popunio obrazac (https://www.aais.at/Vorformular) i dodao skeniranu diplomu. Za dva sata putem emaila dobio elektronski dokument (PDF) koji potvrdjuje istovjetnost mog dokumenta sa nivoom u Austriji.

Razgovarajuci sa drugim ljudima, saznao sam za probleme navedene u ranije postu. Zato pitam, jer ako je tako, onda ne vidim smisla u bilo kakvim aktivnostima s moje strane.
Sjedi bolan gdje jesi i nemoj sebi praviti čir na žeulcu bez veze.
Drinski

#5 Re: Ekvivalencija, Nostrifikacija, šta ti ga ja znam ....

Post by Drinski »

Ma meni nije jasno da to ovo ne znas, zato sam te i pitao.

Ne vjerujem da treba nostrifikacija na relaciji između kantona, a da se skupljaju bodovi mislim da to i ima i vani, a koliko znam ima i opcija preracunavanja.
filozofija

#6 Re: Ekvivalencija, Nostrifikacija, šta ti ga ja znam ....

Post by filozofija »

Drinski wrote:Ma meni nije jasno da to ovo ne znas, zato sam te i pitao.

Ne vjerujem da treba nostrifikacija na relaciji između kantona, a da se skupljaju bodovi mislim da to i ima i vani, a koliko znam ima i opcija preracunavanja.
Koliko znam ovdje se priznaje nivo obrazovanja kada se radi o punoj kvalifikaciji. Znači, fokusira se na "outcomes". Da
znam za ECTS bodove, a ti se koriste iskljucivo kada se prebacujes sa jednog studija na drugi, a da pritom ovaj raniji nije zavrsen.
O'zone wrote: Sjedi bolan gdje jesi i nemoj sebi praviti čir na žeulcu bez veze.
Mislim da sam ga vec dobio :( pokusavajuci shvatiti sistem visokog obrazovanja u bih (ovog bolonjskog) kako su ga shvatili ovi nasi.
O'zone
Globalni moderator

#7 Re: Ekvivalencija, Nostrifikacija, šta ti ga ja znam ....

Post by O'zone »

filozofija wrote:
O'zone wrote: Sjedi bolan gdje jesi i nemoj sebi praviti čir na žeulcu bez veze.
Mislim da sam ga vec dobio :( pokusavajuci shvatiti sistem visokog obrazovanja u bih (ovog bolonjskog) kako su ga shvatili ovi nasi.
Eto vidiš! Napravio i grešku u startu a visoko obrazovan čovjek.

U BiH sve funkcioniše tako što ne funkcioniše i svima je to normalno i niko se uopće ne trudi da to razumije jer ako počneš to razlagati na faktore samo ćeš da pregoriš, padneš u depresiju i postaneš dio sivila...

Zato brate sjedi gdje jesi i uživaj kad ti je Bog već dao :thumbup: :wink:
filozofija

#8 Re: Ekvivalencija, Nostrifikacija, šta ti ga ja znam ....

Post by filozofija »

O'zone wrote: Eto vidiš! Napravio i grešku u startu a visoko obrazovan čovjek.

U BiH sve funkcioniše tako što ne funkcioniše i svima je to normalno i niko se uopće ne trudi da to razumije jer ako počneš to razlagati na faktore samo ćeš da pregoriš, padneš u depresiju i postaneš dio sivila...

A šta ćeš drug. Ako svi jednostavno budemo ostajali tu gdje jesmo, kako će se stanje uopće promjeniti.
Šta da kažem svom klincu poslije?! Da sam ostao jer je tako lakše bilo :?
O'zone
Globalni moderator

#9 Re: Ekvivalencija, Nostrifikacija, šta ti ga ja znam ....

Post by O'zone »

filozofija wrote:

A šta ćeš drug. Ako svi jednostavno budemo ostajali tu gdje jesmo, kako će se stanje uopće promjeniti.
Jesi dužan kome da popravljaš stvari?

Nemoj da ovo ispadne kao da te odgovaram ali ovdje nema volje da se mjenja. Taj nedostatak volje se vidi u svakom segmentu društva i u svakoj privrednoj grani. Želja da neko drugi uradi za tebe nešto a ti da ne mrdneš dupetom ali da si svaki moment na raspolaganju ako treba popljuvati tu osobu ili postupak je ogromna.

Da se razumijemo kapaciteti BiH su ogromni, polovica nacije nije ni svjesna šta imamo i šta smo u mogućnosti ali kukanje je uzelo primat. Želja za radom je svedena na minimum posebno u privatnom sektoru, poslovnost je katastrofalna (ovo govorim kao vlasnik privrednog subjekta), uslovi za pokretanje posla i rad su otežani do maksimuma...

Da ne dužim. Ja svom sinu ne bih imamo nikakvih problema reći "sine otišli smo gdje je bolje i normalnije" Čak šta više podržat ću ga u tome ako ikad izrazi želju da ispali odavde.
filozofija

#10 Re: Ekvivalencija, Nostrifikacija, šta ti ga ja znam ....

Post by filozofija »

O'zone wrote:
filozofija wrote:

Jesi dužan kome da popravljaš stvari?

Nemoj da ovo ispadne kao da te odgovaram ali ovdje nema volje da se mjenja. Taj nedostatak volje se vidi u svakom segmentu društva i u svakoj privrednoj grani. Želja da neko drugi uradi za tebe nešto a ti da ne mrdneš dupetom ali da si svaki moment na raspolaganju ako treba popljuvati tu osobu ili postupak je ogromna.

Da se razumijemo kapaciteti BiH su ogromni, polovica nacije nije ni svjesna šta imamo i šta smo u mogućnosti ali kukanje je uzelo primat. Želja za radom je svedena na minimum posebno u privatnom sektoru, poslovnost je katastrofalna (ovo govorim kao vlasnik privrednog subjekta), uslovi za pokretanje posla i rad su otežani do maksimuma...

Da ne dužim. Ja svom sinu ne bih imamo nikakvih problema reći "sine otišli smo gdje je bolje i normalnije" Čak šta više podržat ću ga u tome ako ikad izrazi želju da ispali odavde.
Tebi hvala na diskusiji svakako. Međutim, ja bih svoj posao bazirao isključivo na zapadnu europu. Posao je više intelektualnog karaktera i nudile bi se intelekturalne usluge high-tech konzaltinga. Zbog toga, oko administrativnih problema, mislim da ne bih imao previše dodira sa lokalnim poslovanjem.

Meni je iskreno divno u Austriji i ne zalim se sto se toga tice, ali volio bih da moj klinac, zivi malo dole, savlada jezik, itd. Zbog toga sam najvise i krenuo sa inicijacijom s ciljem poslovanja u domovini :)
O'zone
Globalni moderator

#11 Re: Ekvivalencija, Nostrifikacija, šta ti ga ja znam ....

Post by O'zone »

filozofija wrote: Tebi hvala na diskusiji svakako. Međutim, ja bih svoj posao bazirao isključivo na zapadnu europu. Posao je više intelektualnog karaktera i nudile bi se intelekturalne usluge high-tech konzaltinga. Zbog toga, oko administrativnih problema, mislim da ne bih imao previše dodira sa lokalnim poslovanjem.

Meni je iskreno divno u Austriji i ne zalim se sto se toga tice, ali volio bih da moj klinac, zivi malo dole, savlada jezik, itd. Zbog toga sam najvise i krenuo sa inicijacijom s ciljem poslovanja u domovini :)
Neka je sa srećom :thumbup: šta god odlučiš.
Post Reply