Eksport auta iz BiH - povrat PDV-a

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_dreamer_

#1 Eksport auta iz BiH - povrat PDV-a

Post by _dreamer_ »

Vec neko vrijeme vozim auto u inostranstvu na bh tablama koje je registrovano na ime mog oca. medjutim, situacija je takva da to u drzavi gdje zivim (austrija) nije dozvoljeno tako da ga moram prevesti na sebe i preregistrovati. Planiram napraviti kupoprodajni ugovor sa ocem da izbjegnem vjestacenje o vrijednosti auta, no opet mi valja pri uvozu u austriju platiti skoro 30 % poreza, od toga 10% na carinu i 20% na njihov uvozni pdv.

Ne poznajem BH pravo i nemam pristup nasim zakonima pa se pitam da li iko ovdje zna da li je moguce i pod kojim uslovima traziti povrat PDV-a od drzave, buduci da auto mjenja zemlju koristenja... Auto je staro 3 godine...

Hvala unaprijed na odg.
supercali

#2 Re: Eksport auta iz BiH - povrat PDV-a

Post by supercali »

je li ti vise odgovara da gore kupis auto a to prodas ovdje?
_dreamer_

#3 Re: Eksport auta iz BiH

Post by _dreamer_ »

Pa upravo je to i moja dilema i razlog sto sam pisao na forumu. Da mogu uzeti neke fine pare u Bosni, prodao bih ga. No tesko cu ga prodati jer je benzinac, a kod nas ljudi od benzinca bjeze k'o djavo od krsta.

U medjuvremenu sam iscitao zakon i dosao do zakljucka da nemam nikakve osnove traziti povrat placenog PDV-a, no procitao sam da je od 1.1.2013 ukinuta carina na uvoz polovnih vozila iz EU u BiH.

Kontam da po principu reciprociteta mora biti isto i u obratnom slucaju, dakle da se pri uvozu u EU iz BiH ne placa carina, vec samo PDV. Ne znam ima li neko iskustva s tim?
supercali

#4 Re: Eksport auta iz BiH - povrat PDV-a

Post by supercali »

Ne bjeze bas svi koje je auto i motor?
_dreamer_

#5 Re: Eksport auta iz BiH - povrat PDV-a

Post by _dreamer_ »

supercali wrote:Ne bjeze bas svi koje je auto i motor?
Opel Astra J, 2011 god. 1.6.
supercali

#6 Re: Eksport auta iz BiH - povrat PDV-a

Post by supercali »

Mozes ti to fino prodati malo ispod cijene ostalih na piku i kupis fino gore koji ti pase
Post Reply