eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

ljubav_aha

#1 eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by ljubav_aha »

"Njemački diplomata Christian Schwartz-Schilling, bivši visoki predstavnik u BiH, u jučerašnjim izjavama za njemačku štampu pocrtao je eksplozivnu i opasnu situaciju na Balkanu, misleći pri tome isključivo na BiH i Srbiju.
On je kazao da se Evropska unija ne osjeća nadležnom za probleme koji tište Balkan i prodložio da hitno povuče dva poteza – prvo da ukine vize građanima Balkana, a drugo da nađe novi način za prijem balkanskih država u EU.

- Na horizontu se naziru novi tragični sukobi na Balkanu – opominje.

U svim pričama o najnovijim događajima u Gruziji i sukobu Rusije i Amerike, odnosno NATO saveza, stalno se provlači Kosovo i međunarodno priznavanje te države. BiH, odnosno njen entitet Republika Srpska se sporadično pominje u nekim komentarima, a kako „San“ saznaje lider RS Milorad Dodik već u nekim svojim uskim krugovima priča da se njegova taktika i strategija isplatila i da je spreman da proglasi nezavisnost Republike Srpske, u saradnji sa Srbijom i Rusijom.

Poznato je, inače, da Rusija želi da ovlada Srbijom i da ima ključnu ulogu na tom dijelu Balkana, a na izvjestan način „poklopila“ je i Crnu Goru – Rusi su manje-više pokupovali sve što se u toj zemlji moglo pokupovati."

inace ,cijeli tekst mozete naci na temi "Dodik spreman proglasiti nezavisnost RS-a" na http://www.seebiz.eu/sr/politika/dodik- ... 23798.html
Fair Life

#2 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by Fair Life »

"Spavajte mirno, rata nece biti."

U kraljevstvu Jutututu...
Obećao svom narodu... neće biti ratatata.
vjesticanametli

#3 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by vjesticanametli »

a sta tog matorog mrcinu za zaboli za bih ............. kreten je bio ovdje i mogao je nesto uciniti...........ali jok on fino ĐŽukelu seto i spavo..............crna paro odabi :D
Tullius Iustinius

#4 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by Tullius Iustinius »

Napili se bosanac, hrvat i srbin u Saudijskoj Arabiji i uhvate ih i odvedu Sultanu. Kaže on, pošto niste znali da ne smete ovde piti, neću vas ubiti nego samo po 50 batina i plus imate pravo na po jednu želju da vam ispunim a Muji ću dve. Legne prvi srbin, kaže:
- "Meni je želja da mi vežete jastuk na leđa."
Posle 20 batina mu spadne jastuk i ubiju ga ko vola.
Legne hrvat, kaže:
-"Meni je želja da mi vežete 2 jastuka."
Njemu spadnu jastuci posle 30 batina.
Legne Mujo, kaže:
- "Paša, meni je prva želja da mi 100 batina odvališ." Sultan shvati ovaj lud, aj hajde, kaže:
"Dobro, šta ti je druga želja ?"
-"Meni zaveži srbina za ledja."
:-)
fantom slobode

#5 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by fantom slobode »

Joj Krste Karapfeninga, sto ga on nakiti. Mene samo interesuje na koji nacin ce se prebacivati ruske trupe ili nije valjda da se zeli iskoristiti snazna armija Srbije :-) :-) :-) :-) :-) :-) uz podrsku ruske avijacije :-) :-) :-) :-) Sa preletima preko Rumunije :-) :-) :-) :-) Odavno bolje sege ne vidjeh :-) :-) :-) Je li se ovo moze ocekivati da ce saveznicke snage uci u prijestolnicu na uscu Save u Dunav :-) :-) :-) Ma super :-) :-) :-)
zlajo

#6 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by zlajo »

ljubav_aha wrote:"Njemački diplomata Christian Schwartz-Schilling, bivši visoki predstavnik u BiH, u jučerašnjim izjavama za njemačku štampu pocrtao je eksplozivnu i opasnu situaciju na Balkanu, misleći pri tome isključivo na BiH i Srbiju.
On je kazao da se Evropska unija ne osjeća nadležnom za probleme koji tište Balkan i prodložio da hitno povuče dva poteza – prvo da ukine vize građanima Balkana, a drugo da nađe novi način za prijem balkanskih država u EU.

U svim pričama o najnovijim događajima u Gruziji i sukobu Rusije i Amerike, odnosno NATO saveza, stalno se provlači Kosovo i međunarodno priznavanje te države. BiH, odnosno njen entitet Republika Srpska se sporadično pominje u nekim komentarima, a kako „San“ saznaje lider RS Milorad Dodik već u nekim svojim uskim krugovima priča da se njegova taktika i strategija isplatila i da je spreman da proglasi nezavisnost Republike Srpske, u saradnji sa Srbijom i Rusijom.

Poznato je, inače, da Rusija želi da ovlada Srbijom i da ima ključnu ulogu na tom dijelu Balkana, a na izvjestan način „poklopila“ je i Crnu Goru – Rusi su manje-više pokupovali sve što se u toj zemlji moglo pokupovati."

inace ,cijeli tekst mozete naci na temi "Dodik spreman proglasiti nezavisnost RS-a" na http://www.seebiz.eu/sr/politika/dodik- ... 23798.html
Od svega ovog,naravno nema nista i sluzi samo Schwartzu-Schillingu da se prije penzije pojavi jos koji put u novinama.
Niti su Rusi toliko glupi da bi se mjesali u RS,a niti bi Ameri i MZ dozvolili neku vecu ekalaciju nasilja u BiH (u Srbiji mozda i bi :mrgreen: ).Gruzija je ipak suvise blizu Rusiji, da bi ono sto se tamo desilo Rusi ignorirali.Mislim da je tu vise bila namjera Amera da ispita granice ruske tolerancije, na sto su se Gruzijci naivno naveli. Sto se tice Balkana, tu je Rusija vec izgubila.Veci poraz na Balkanu od samostalnog Kosova nije se mogao zamisliti.Niti Rusiji,a niti Evropi (pogotovo Njemackoj) nije u interesu da se sukobljavaju,jer su trgovinski i privredno jako ovisni jedno od drugi.Gruzija je bila samo jedna provokacija,za koju mislim da je podrzana od USA-a, i kada je rijec o ruskim interesima to je skroz drugi par postola nego Balkan.
Isto tako,kome je jos stalo do ratovanja na Balkanu.Kada se pogleda najglasniji su inernet ratnici,dok je ogromnoj vecini ljudi vise stalo do ekonomske i politicke sigurnosti. Polticka prebacivanja i optuzivanja ce jos dugo trajati....a kako se uvijek govorilo....psi koji laju ne ujedaju......
Loreley

#7 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by Loreley »

ljubav_aha wrote:"Njemački diplomata Christian Schwartz-Schilling, bivši visoki predstavnik u BiH, u jučerašnjim izjavama za njemačku štampu pocrtao je eksplozivnu i opasnu situaciju na Balkanu, misleći pri tome isključivo na BiH i Srbiju.

Možeš li linkati izjavu Schlaf-Schillinga "za njemačku štampu". Ne vjerujem puno prevodima jer se često na Balkanu dešava da je neko lost in translation pa radi vjerodostojnosti navedenog i citiranog molim original. Hvala.
zeko071

#8 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by zeko071 »

kako je lijepo sto nije vise 92, i sto me stari vise nece slati u pm kada kazem da ima cetnika oko zgrade
Judge_Dread

#9 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 01:23, edited 1 time in total.
dalinton

#10 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by dalinton »

Sliver wrote:Samo ne znam koliko su jake separatisticke snage u BiH, naravno mislim vojno. Vrlo tanko podrucje istocne BiH, daje veoma realne sanse da se u roku od 48h oslobodi, ako ne i prije uzimajuci u obzir gusto naseljeno podrucje u FBiH duz zamisljene granice FBiH i RS. Ista situcaija je i u Opcinama Doboj Jug/Istok, gdje gotovo cjelokupno stanovnistvo ima posjede u Doboju(RS), a dijeli ih samo 2km. Brcko je sada daleko daleko spremnije, nego sto je to bilo '92. Grbavica, Dobrinja, dakle sarajevska naselja, vec odavno dominiraju ovim dijelom granice. Sanski Most, Prijedor, Kozarac sa bihackim zaledjem. Gorazde je jedino strateski ugrozeno, ali bi vrlo brzo moglo biti potpomognuto iz Sarajeva. Mrkonjic Grad je vec pokazao koliko je odbrambeno sposoban, tako uzimajuci u obzir njegovo totalno okruzenje, vrlo male sanse bi bile da u roku od 12h OBiH ne bi usle, ponovo, u taj grad. Vjerovatno bi malo duzi otpor, ali ne i jak, bio na jugoistoku BiH, oko Trebinja, jer strateski se taj dio BiH nalazi u slijepom crijevu, pa ne bi bilo potrebe za hitnim oslobodjenjem. B.Novi, B.Kostajnica bi stezala obruc oko same Banja Luke. Naravno treba uzeti u obzir da su za razliku od '92. stanovnici vrlo dobro naoruzani i sto je bitnije spremni odgvoroiti novim izazovima ocuvanja BiH, ovaj put za sva vremena.

PS ovo je moje neko misljenje sta bi bilo kad bi bilo, ne zelim ratni scenario, kao niti separatisticki. Stoga molim da me ne napadate, vec ukoliko se vase misljenje razlikuje od mog, da mi predocite moje propuste vezano za osujecavanje secesionizma u BiH
Kad pročitam komentare ovakvih fanatika shvatim koliko je MZ bila pametna kad nam je ukinula vojske i napravila jedinicu za mirovne operacije. Svaka im čast. Danas bi se pare od Telekoma i sl. koristile za opremanje entitetskih vojski ovako...
Vrli ratniče, rat se ne pokreće sa puškom zakopanom u dvorištu, treba tu još dosta toga.
Ako bi se desio (a neće) raspad BiH on bi morao biti potpomognut sa strane. Primjer, Rusija prizna RS. Desilo bi se ništa jer smo de facto demilitarizovani i dobili bi još jednu polupriznatu državu poput Kosova, Osetije itd. Jednog dana će Srbija odlučiti da povrati Kosovo, Gruzija svoje pokrajine a ja ne bih volio da živim u polupriznatoj državi koja će se u strahu naoružavati i čekati dan kada će Bošnjaci odlučiti da povrate RS u BiH. Ko može garantovati Kosovu da će ga SAD vječno čuvati, promjeni se vlast i eto Srpskih vojnika na svojim ognjištima.
Kosovo, Osetija, Abhazija (biće ih još) će još dugo godina bit krizna žarišta i ne bih volio biti u koži njenih stanovnika. Mi možemo biti normalna država ako bude pameti.
RS nema ni jedan razlog za nezavisnost jer već ima sve institucije poput bilo koje nezavisne države. Nema fudbalsku reprezentaciju i predstavnika eurosonga :D ali pošto ne znamo igrati fudbal a ni pjevati ne treba nam. Samo bi se brukali.
MuaDib

#11 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by MuaDib »

Ja već vidim rješenje ove krize koju je izazvao rat u Gruziji. Rusija i SAD će se dogovoriti i priznati nezavisnost Kosova, Južne Osetije, Abhazije i Darfura, jer su ta područja u nedavnoj prošlosti ugrožena, a njihovo stanovništvo izloženo zločinima genocida. I vuk sit i ovce na broju. A što se tiće rusko0g uplitanja na Balkan, oni od toga nemaju nikakvu korist i njihov strateški interes je prostor bivšeg SSSR, sem pribaltičkih zemalja. 8)
turban

#12 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by turban »

Fair Life wrote:"Spavajte mirno, rata nece biti."

U kraljevstvu Jutututu...
Obećao svom narodu... neće biti ratatata.
Sta bi bilo da je rekao"bice rata".
dallton

#13 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by dallton »

PS ovo je moje neko misljenje sta bi bilo kad bi bilo, ne zelim ratni scenario, kao niti separatisticki. Stoga molim da me ne napadate, vec ukoliko se vase misljenje razlikuje od mog, da mi predocite moje propuste vezano za osujecavanje secesionizma u BiH[/quote]

Kad pročitam komentare ovakvih fanatika shvatim koliko je MZ bila pametna kad nam je ukinula vojske i napravila jedinicu za mirovne operacije. Svaka im čast. Danas bi se pare od Telekoma i sl. koristile za opremanje entitetskih vojski ovako...
Vrli ratniče, rat se ne pokreće sa puškom zakopanom u dvorištu, treba tu još dosta toga.
Ako bi se desio (a neće) raspad BiH on bi morao biti potpomognut sa strane. Primjer, Rusija prizna RS. Desilo bi se ništa jer smo de facto demilitarizovani i dobili bi još jednu polupriznatu državu poput Kosova, Osetije itd. Jednog dana će Srbija odlučiti da povrati Kosovo, Gruzija svoje pokrajine a ja ne bih volio da živim u polupriznatoj državi koja će se u strahu naoružavati i čekati dan kada će Bošnjaci odlučiti da povrate RS u BiH. Ko može garantovati Kosovu da će ga SAD vječno čuvati, promjeni se vlast i eto Srpskih vojnika na svojim ognjištima.
Kosovo, Osetija, Abhazija (biće ih još) će još dugo godina bit krizna žarišta i ne bih volio biti u koži njenih stanovnika. Mi možemo biti normalna država ako bude pameti.
RS nema ni jedan razlog za nezavisnost jer već ima sve institucije poput bilo koje nezavisne države. Nema fudbalsku reprezentaciju i predstavnika eurosonga :D ali pošto ne znamo igrati fudbal a ni pjevati ne treba nam. Samo bi se brukali.[/quote]

cuj glupe tautologije - imamo sva obiljezja drzavnosti osim drzave :D ja licim na bila klintona po svim obiljezjima - osim sto nisam bil klinton .... :D zaboravio si dodati na listu kriznih zarista i pc :D A za "polupriznato" kosovo se ti ne boj, ne trebaju amerikanci vise da ga brane, kosovari ce to sad sami - sto se mene tice, pozdravljam nezavisnost Osetije, ko zeli da je prizna neka je prizna, cisto da vidimo snagu "Ruskog Medvjeda" (a inteligentne asocijacije:) u medjunarodnim odnosima...
kosmos

#14 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by kosmos »

Christian Schwartz-Schilling govori o situaciji na Balkanu i potpuno je u pravu. Razmislite kako Hrvatska gleda na postojanje i politicko i ekonomsko jacanje RS a u stvari Srbije. Srbija (kroz RS) je za Hrvatsku tamo gdje nikad u istoriji nije bila.Normalno je da glasno o tome ne moze govoriti jer bi to znacilo mijesanje u stvari druge drzave. Manite sitne podjebancije kao aktuelni bosnjacki politicari u vlastitoj nemoci nego stvari gledajte sire. Svakako je za ocekivati da Hrvatska s pravom se ukljuci u rjesavanje problema u BiH i to treba pozdraviti .
dalinton

#15 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by dalinton »

kosmos wrote:Svakako je za ocekivati da Hrvatska s pravom se ukljuci u rjesavanje problema u BiH i to treba pozdraviti .
To bi bilo narušavanje integriteta BiH a jadni mi ako nam Srbija i Hrvatska budu rješavali probleme.
dallton

#16 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by dallton »

kosmos wrote:Christian Schwartz-Schilling govori o situaciji na Balkanu i potpuno je u pravu. Razmislite kako Hrvatska gleda na postojanje i politicko i ekonomsko jacanje RS a u stvari Srbije. Srbija (kroz RS) je za Hrvatsku tamo gdje nikad u istoriji nije bila.Normalno je da glasno o tome ne moze govoriti jer bi to znacilo mijesanje u stvari druge drzave. Manite sitne podjebancije kao aktuelni bosnjacki politicari u vlastitoj nemoci nego stvari gledajte sire. Svakako je za ocekivati da Hrvatska s pravom se ukljuci u rjesavanje problema u BiH i to treba pozdraviti .
pa mislim da je siroko rasprostranjeno misljenje da hrvatskoj ni u jednoj kombinaciji ne godi da joj BiH u danasnjem obliku bude susjed (i radi pca i radi polozaja hrvata), i vrlo vjerovatno vec dobro lobira iza zatvorenih vrata, jer otvoreno mijesanje jednostavno ne ide...
dallton

#17 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by dallton »

dalinton wrote:
kosmos wrote:Svakako je za ocekivati da Hrvatska s pravom se ukljuci u rjesavanje problema u BiH i to treba pozdraviti .
To bi bilo narušavanje integriteta BiH a jadni mi ako nam Srbija i Hrvatska budu rješavali probleme.
Hrvatska nema takve interese kakve ima Srbija u BiH - ne mislim da ih mozes poistovjecivati.
kosmos

#18 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by kosmos »

Postojanjem RS Srbija vojno dominira i kontrolise kompletnu Hrvatsku, kako kontinentalnu tako i Dalmaciju, i sve do Zagreba. Sa tudjmanovskim rukovodstvom Hrvatska je davno rascistila, ali sa njegovim naslijedjem ocito nije. Surovanje Slovenije sa RS ( a u stvari sa Srbijom) jedino ide u pravcu slabljenja Hrvatske, nikako Federacije jer su nju Slovenci davno ekonomski pokorili kroz razne fondove i privatizacije.
jefferson

#19 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by jefferson »

Doci ce do politickog zaostravanja samo iz jednog razloga, a to je da Dodik dobije i naredne izbore jer je svima jasno da njegovo "ekonomsko cudo" ima veze koliko i ja sa Carlom Bruni!
Sada ce zaostriti situaciju, nezavistnost, itd, i onda ce mu buduci VP SAD, Biden opaliti cvoku jer nikad amerikanci nisu zaboravili svoje diplomate na Igmanu a za ciju smrt su direktno odgovorni Milosevic i Mladic.
Takodje, Rusija se pomirila da je izgubila Rumuniju i Bugrasku, sto znaci da na balkan gleda samo kao na budale u Srbiji koje traze neku slamku spasa. medjutim, kako Srbija ima ljude poput Djelica, i njima je jasno da Rusi sada pokusavaju da spasu sta se spasiti moze, tj. da Ukrajina i Gruzija ne dodju pod kontrolu NATO-a. Nece doci ni pod kontrolu Rusije, ali sve dok se flota NATO saveza, tj. amerike drzi dalje od Ukrajine i Sevastopola, njima odgovara, jer trenutni ugovor izmedju Rusije i ukrajine o koristenju Sevastopola istice 2017 godine, i Rusija nece da dodje u poziciju da se tu smjesti 5 flota americke mornarice. Stoga, Rusi su stekli zbog petrodolara dovoljno snage da drze ovakvim potezima NATO dalje od Gruzije i Ukrajine, medjutim govoriti o ruskoj ekspanziji je smijesno, jer sve dok je barel nafte preko 80 dolara Rusi mogu glumiti silu, medjutim ako barel padne ispod 80 dolara, a hoce jer ce ga amerikanci spustiti uz pomoc S.Arabije i vjerovatno Brazila, a nije iskljuceno da se naglo "poprave" odnosi i sa Iranom, tada ce Rusi opet doci u zavisnost od Amerike, jer Rusi lete bombarderima, glume silu, a Amerikanci im placaju obezbjedjenje i skladistenje njihovih nuklearnih objekata.
Ma Rusi nisu medvjed, oni su pateticni!

Sto se tice nekog vojnog sukoba u BiH, mislim da kad bi se to desilo (a nece) prvi Dodik bi bio na granici, jer ovaj put niko ne bi trpio RS i njihova istorijska sranja i hvalospjeve, vjerujem da bi cak mnogi iz MZ, a posebno amerike (Hoolbrooke, Clark, Lake, Albright itd) to docekali kao rpiliku da se rjesi stanje konacno. medjutim, "ekonomski div" iz laktasa to vrlo dobro zna, osim ako nije sam poceo vjerovati svojim glupostima, sto je opet vrlo moguce!
Lincoln-Burrows

#20 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by Lincoln-Burrows »

kosmos wrote:Postojanjem RS Srbija vojno dominira i kontrolise kompletnu Hrvatsku, kako kontinentalnu tako i Dalmaciju, i sve do Zagreba. Sa tudjmanovskim rukovodstvom Hrvatska je davno rascistila, ali sa njegovim naslijedjem ocito nije. Surovanje Slovenije sa RS ( a u stvari sa Srbijom) jedino ide u pravcu slabljenja Hrvatske, nikako Federacije jer su nju Slovenci davno ekonomski pokorili kroz razne fondove i privatizacije.
Nemoj da se previše zanosiš snagom Srbije, ni nekakvom opasnosti za Hrvatsku, a istina je da
Hrvatskoj ne odgovara ovakva BiH, ali ne zbog blizine RS-e već zbog napetosti u blizini Hrvatske i
položaja Hrvata u BiH. Hrvatska ako bude a hoće, lobirat će za ravnopravan položaj Hrvata u BiH
sa ostala dva naroda. Hrvatska će nastojati da u rat ne bude uvučena a time će se voditi i Hrvati u BiH.
Ipak se nadam da rata neće biti jer, niti bi ja pripao hrvatskom entitetu niti bi bio pošteđen rata.
dallton

#21 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by dallton »

Lincoln-Burrows wrote:
kosmos wrote:Postojanjem RS Srbija vojno dominira i kontrolise kompletnu Hrvatsku, kako kontinentalnu tako i Dalmaciju, i sve do Zagreba. Sa tudjmanovskim rukovodstvom Hrvatska je davno rascistila, ali sa njegovim naslijedjem ocito nije. Surovanje Slovenije sa RS ( a u stvari sa Srbijom) jedino ide u pravcu slabljenja Hrvatske, nikako Federacije jer su nju Slovenci davno ekonomski pokorili kroz razne fondove i privatizacije.
Nemoj da se previše zanosiš snagom Srbije, ni nekakvom opasnosti za Hrvatsku, a istina je da
Hrvatskoj ne odgovara ovakva BiH, ali ne zbog blizine RS-e već zbog napetosti u blizini Hrvatske i
položaja Hrvata u BiH. Hrvatska ako bude a hoće, lobirat će za ravnopravan položaj Hrvata u BiH
sa ostala dva naroda. Hrvatska će nastojati da u rat ne bude uvučena a time će se voditi i Hrvati u BiH.
Ipak se nadam da rata neće biti jer, niti bi ja pripao hrvatskom entitetu niti bi bio pošteđen rata.
Kakva snaga Srbije, sta pricate? Pa Srbija nema snage da sama sebe izdrzava a kamo li nesto drugi da ucini. Za Hrvatsku se ne bojte, oni svoju racunicu znaju. i nikakav rat nece dozvoliti tek tako.
kosmos

#22 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by kosmos »

"Kakva snaga Srbije, sta pricate?" ovo mi lici na ono sto su bosnjacki politicari pricali 91 da rata nece biti, pa mi od srbije dobismo genocid i pola otcjepljene zemlje kao i totalnu kontrolu politicke situacije u BiH kao i ekonomije. Stvarno ne znam ciji si exponent pa pricas takve stvari. Srbija je stara drzava, vrlo zajebana sa jakom infrastrukturom svih elemenata i to smo vec krvavo okusili a ti ako si bio u Becu ili Istambulu od 92-95 trebo si odmah reci. Situacija i jeste explozivna zar ne vidis po nasoj diskusiji?
ljubav_aha

#23 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:Doci ce do politickog zaostravanja samo iz jednog razloga, a to je da Dodik dobije i naredne izbore jer je svima jasno da njegovo "ekonomsko cudo" ima veze koliko i ja sa Carlom Bruni!
Sada ce zaostriti situaciju, nezavistnost, itd, i onda ce mu buduci VP SAD, Biden opaliti cvoku jer nikad amerikanci nisu zaboravili svoje diplomate na Igmanu a za ciju smrt su direktno odgovorni Milosevic i Mladic.
Takodje, Rusija se pomirila da je izgubila Rumuniju i Bugrasku, sto znaci da na balkan gleda samo kao na budale u Srbiji koje traze neku slamku spasa. medjutim, kako Srbija ima ljude poput Djelica, i njima je jasno da Rusi sada pokusavaju da spasu sta se spasiti moze, tj. da Ukrajina i Gruzija ne dodju pod kontrolu NATO-a. Nece doci ni pod kontrolu Rusije, ali sve dok se flota NATO saveza, tj. amerike drzi dalje od Ukrajine i Sevastopola, njima odgovara, jer trenutni ugovor izmedju Rusije i ukrajine o koristenju Sevastopola istice 2017 godine, i Rusija nece da dodje u poziciju da se tu smjesti 5 flota americke mornarice. Stoga, Rusi su stekli zbog petrodolara dovoljno snage da drze ovakvim potezima NATO dalje od Gruzije i Ukrajine, medjutim govoriti o ruskoj ekspanziji je smijesno, jer sve dok je barel nafte preko 80 dolara Rusi mogu glumiti silu, medjutim ako barel padne ispod 80 dolara, a hoce jer ce ga amerikanci spustiti uz pomoc S.Arabije i vjerovatno Brazila, a nije iskljuceno da se naglo "poprave" odnosi i sa Iranom, tada ce Rusi opet doci u zavisnost od Amerike, jer Rusi lete bombarderima, glume silu, a Amerikanci im placaju obezbjedjenje i skladistenje njihovih nuklearnih objekata.

Sto se tice nekog vojnog sukoba u BiH, mislim da kad bi se to desilo (a nece) prvi Dodik bi bio na granici, jer ovaj put niko ne bi trpio RS i njihova istorijska sranja i hvalospjeve, vjerujem da bi cak mnogi iz MZ, a posebno amerike (Hoolbrooke, Clark, Lake, Albright itd) to docekali kao rpiliku da se rjesi stanje konacno. medjutim, "ekonomski div" iz laktasa to vrlo dobro zna, osim ako nije sam poceo vjerovati svojim glupostima, sto je opet vrlo moguce!
znanjem kvalitetno i informacijama obogaceno detaljno pisanje
MuaDib

#24 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by MuaDib »

Pa šta vam je ljudi, ovdje ni muha ne može prnuti, a da to ne zna MZ. :shock:
zavrzlama

#25 Re: eksplozivna i opasna situacija na Balkanu

Post by zavrzlama »

ljubav_aha wrote:
jefferson wrote:Doci ce do politickog zaostravanja samo iz jednog razloga, a to je da Dodik dobije i naredne izbore jer je svima jasno da njegovo "ekonomsko cudo" ima veze koliko i ja sa Carlom Bruni!

znanjem kvalitetno i informacijama obogaceno detaljno pisanje
odlican post....

samo bi se osvrnuo na ovo
Doci ce do politickog zaostravanja samo iz jednog razloga, a to je da Dodik dobije i naredne izbore
Dodik se ne treba uopste truditi da dobije izbore,jer Srbija je ta koja odlucuje koja ce politicka opcija vladat u rs(a u rs sve stranke imaju jedan cilj,samo je razlicita strategija dolazenja do tog cilja) dodik je za srbiju najbolja opcija jer podrzavanje SDS je besmisleno radi ratne proslosti...Dodik koristi huskacku retoriku radi destabiizacije BIH i odrzavanja nacionalne netrpeljivosti, ne zbog straha da ne izgubi izbore...Dodik je ucijenjen i ne moze nazad..on mora izazvati neko sranje u BIH jer Srbiji treba destabilizacija prilika na balkanu nebi li se promijenili svjetski odnosi i sprijecila stabilizacija Kosova i BIH a oni ponovo ozivili 90-e...
Post Reply