Eksplozija u Starom gradu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
anda 1

#1 Eksplozija u Starom gradu

Post by anda 1 »

Sadf sam čula eksplozije a ubrzo i sirene kod Baščaršije. Zna li neko više ?
piper82

#2 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by piper82 »

Kuća u Kozaračkoj ulici. Plamen se vidi sa Čaršije. Nije dobro...
chino

#3 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by chino »

Sad sam bio tamo, to ja poznata kuca Hadzisabanovica, koja je pod zastitom drzave.Prlijepa kuca. Niko nije povrijedjen . Trenutno se gasi pozar, ALI prosto je nevjerovatno kakva je nasa vatrogasna sluzba....
Plamen sa krova kuce je bio sigurno 10m visok a oni gase zidove kuce i to je nevjerovatno kakvu imaju opremu. Pa moj slauf u avliji je jaci od njihovih :shock:
Ljudi su snimali klipove pa cete vidjeti na sta je to licilo...
Bruka i sramota, i to samo stoje dva vatrogasca i kao gase... Potom im je nestalo vode :shock: :shock:
A Jucerasnji pozar koji se desio u H.Kaimije, trebalo je pola sata da dodju vatrogasci a vjerujte mi od te kuce pa do vatrogasne stanice na Carsiji u ulici Prote Bakovice treba 3 minute i to pjeske.... :shock:
Ma katastrofa totalna...
amrica

#4 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by amrica »

u zadnjih 20-30 min 4 vatrogasna vozila su izasla iz PVB sa sirenama
Last edited by amrica on 11/01/2009 15:27, edited 1 time in total.
campa_xxx

#5 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by campa_xxx »

Dvije starije osobe koje su bile u toj kuci srecom nisu zadobile povrede ....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by PipiDugaDevetka »

Sto posto sam siguran da vatrogasci rade svoj posao na najbolji mogući način.
To što nemaju svu opremu za spratove iznad 8., vozila i opremu za uske ulice na padinama, ili možda još nešto što ja ne znam da im fali, što su prilazi zgradama blokirani parkiranim autima ili žardinjerama (Vidi zgradu Sindikata), NIJE DO VATROGASACA!
alica.k

#7 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by alica.k »

chino, vatrogasci rade najbolje sto mogu sa onim sto imaju. mislim, normalno da je bitnije obnavljati fasade i ponovo i ponovo poplocavati ferhadiju, nego imati sposobnu vatrogasnu opremu.
hakazvaka

#8 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by hakazvaka »

jel to opet onaj jebeni plin ? jebo ga rusi da Bog da im isto bilo
mirzazmaj

#9 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by mirzazmaj »

chino wrote:Sad sam bio tamo, to ja poznata kuca Hadzisabanovica, koja je pod zastitom drzave.Prlijepa kuca. Niko nije povrijedjen . Trenutno se gasi pozar, ALI prosto je nevjerovatno kakva je nasa vatrogasna sluzba....
Plamen sa krova kuce je bio sigurno 10m visok a oni gase zidove kuce i to je nevjerovatno kakvu imaju opremu. Pa moj slauf u avliji je jaci od njihovih :shock:
Ljudi su snimali klipove pa cete vidjeti na sta je to licilo...
Bruka i sramota, i to samo stoje dva vatrogasca i kao gase... Potom im je nestalo vode :shock: :shock:
A Jucerasnji pozar koji se desio u H.Kaimije, trebalo je pola sata da dodju vatrogasci a vjerujte mi od te kuce pa do vatrogasne stanice na Carsiji u ulici Prote Bakovice treba 3 minute i to pjeske.... :shock:
Ma katastrofa totalna...

raspitaj se bolan pa onda pricaj gluposti. prvo neznas nista o tome a baljezgas.
mirzazmaj

#10 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by mirzazmaj »

bio sam i gasio, prvo hidranti su zaledjeni pa nismo imali dovoljno vode, drugo ulice su tako uske da kada mi dodjemo do mjesta pozara treba nam 40 minuta da se vratimo sa kamionima da bi napunili vodu, i ulazili smo unutra pokusavali ugasiti al je pravo zeznuto zato sto je stara gradnja i padaju grede i dr. mi radimo svoj poso i vise nego dobro. najgore je kad se skupi par besposlicara koji nemaju pametnijeg posla nego da ubijaju svoju dosadu lazima, svakojakim pricama i izmisljotinama. a i raspitaj se koliko su vrijednih stvari i starina vatrogasci spasili i iznijeli iz objekta. ti si chino samo vidio sta se izvana desava a unutra nas je bilo bar 15.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#11 Re: Eksplozija u Starom gradu

@mirzazmaj,
Da li vaša oprema može djelovati iznad 8. sprata, mislim, znam da zavisi šta i kako je upaljeno, ali eto, ako treba nekoga izvući (Blokiran požarom) sa 17. sprata, imate li potrebnu opremu?
chino

#12 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by chino »

mirzazmaj wrote:bio sam i gasio, prvo hidranti su zaledjeni pa nismo imali dovoljno vode, drugo ulice su tako uske da kada mi dodjemo do mjesta pozara treba nam 40 minuta da se vratimo sa kamionima da bi napunili vodu, i ulazili smo unutra pokusavali ugasiti al je pravo zeznuto zato sto je stara gradnja i padaju grede i dr. mi radimo svoj poso i vise nego dobro. najgore je kad se skupi par besposlicara koji nemaju pametnijeg posla nego da ubijaju svoju dosadu lazima, svakojakim pricama i izmisljotinama. a i raspitaj se koliko su vrijednih stvari i starina vatrogasci spasili i iznijeli iz objekta. ti si chino samo vidio sta se izvana desava a unutra nas je bilo bar 15.
Trebalo vam je pola sata do 45min danas da skontate da se kuci moze prici i sa druge strane ulice,a da ne kazem da vam nije ni naumpalo da pridjete iz ulice Abdesthana koja je sa donje strane kuce...
Ovo nije samo moje misljenje vec misljenje svih prisutnih i cinjenica...
Pa ona jacina vasih "smrkova" je smijesna, stvarno ne zelim da komantarisem vise... Jao kad se samo sjetim.... :x
Sto se tice jucerasnje ekspozije, bruka je da vam je trebalo pola sata da stignete i da pocnete da gasite pozar.
Toliko od mene :x
mirzazmaj

#13 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by mirzazmaj »

chino wrote:
mirzazmaj wrote:bio sam i gasio, prvo hidranti su zaledjeni pa nismo imali dovoljno vode, drugo ulice su tako uske da kada mi dodjemo do mjesta pozara treba nam 40 minuta da se vratimo sa kamionima da bi napunili vodu, i ulazili smo unutra pokusavali ugasiti al je pravo zeznuto zato sto je stara gradnja i padaju grede i dr. mi radimo svoj poso i vise nego dobro. najgore je kad se skupi par besposlicara koji nemaju pametnijeg posla nego da ubijaju svoju dosadu lazima, svakojakim pricama i izmisljotinama. a i raspitaj se koliko su vrijednih stvari i starina vatrogasci spasili i iznijeli iz objekta. ti si chino samo vidio sta se izvana desava a unutra nas je bilo bar 15.
Trebalo vam je pola sata do 45min danas da skontate da se kuci moze prici i sa druge strane ulice,a da ne kazem da vam nije ni naumpalo da pridjete iz ulice Abdesthana koja je sa donje strane kuce...
Ovo nije samo moje misljenje vec misljenje svih prisutnih i cinjenica...
Pa ona jacina vasih "smrkova" je smijesna, stvarno ne zelim da komantarisem vise... Jao kad se samo sjetim.... :x
Sto se tice jucerasnje ekspozije, bruka je da vam je trebalo pola sata da stignete i da pocnete da gasite pozar.
Toliko od mene :x

pa bolan nebio citavo smo vrijeme gasili sa sve tri strane i iznutra samo sto se to nevidi odande odakle si ti gledo

ps: nije nas bilo dvojica nego 27 vidi se koliko si vidio
Last edited by mirzazmaj on 12/01/2009 00:04, edited 1 time in total.
mirzazmaj

#14 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by mirzazmaj »

PipiDugaDevetka wrote:@mirzazmaj,
Da li vaša oprema može djelovati iznad 8. sprata, mislim, znam da zavisi šta i kako je upaljeno, ali eto, ako treba nekoga izvući (Blokiran požarom) sa 17. sprata, imate li potrebnu opremu?

nemamo, al uvijek postoji neki nacin da se dodje do ugrozenih, al vjeruj mi sa ovom opremom koju mi imamo ni ameri ni bilo ko drugi to nebi odradio bolje.
Biznis

#15 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by Biznis »

prvo pravilo postupanja u nesrecama je sigurnost spasilaca. ako je cijena kuce u plamenu zivot nekog vatrogasca neka kuca izgori. ona se moze rekonstruisati, vatrogasac se ne moze ozivjeti ako pogine.

vatrogasci su dobri ljudi i rade jako tezak posao za male pare. ali kao sto je vec receno najlakse je dva puta poplocati ferhadiju, uzeti desetine skupih vozila i ogranizovati raznorazne gluposti nego vatrogascima dati sve materijalne i kadrovske preduslove za rad. a kad zagusti onda su oni krivi. najlakse je opstini da zazmiri na nelegalnu gradnju, nepropisno postavljene instalacije, automobile parkirane na sve strane, nepostovanje osnovnih mjera zastite od pozara. uvijek se mogu vaditi da su vatrogasci krivi.

ovdje vlada cudno misljenje da je policija mora stvoriti sama sve neophodne uslove za sigurnost, vatrogasci za protivpozarnu zastitu, ljekari za zastitu zdravlja a da ce gradjani pasivno stajati sa strane i ne dati nista od sebe. greska. gradjani su odgovorni sami za sebe i za provodjenje osnovnih mjera zastite svog i zivota/imovine zajednice. sto prije to shavte bice im bolje. zato se uci prva pomoc u skoli, zato su u svim stambenim jedinicama hidranti i pp aparati, zato postoji saradnja policije i gradjana.

stari grad je uzas sa svojom arhitekturom. ovdje je jos super ispalo da su mogli prici. ako pozar izbije u cebedzijama ili prijekoj cesmi moze se desiti da izgori cijela ulica jer se kucama ne moze prici. to je gradjeno bez reda i pravila, tako uske ulice da se to granici sa nevjerovatnim. kad se kuce u sarajevu grade niko nikad ne misli na slucaj nesrece i da im neko nekad mora prici da im pomogne. bitni su kvadrati, sigurnost nije u planu nikada.

nego, ko je izvukao ove dvije nepokretne osobe iz kuce? komsiluk ili pvb?
amrica

#16 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by amrica »

stanujem blizu vatrogasaca, toliko blizu da cujem kad zazvoni interno zvono za uzbunu, i kad saberem sve cinjenice, kad procitam u novinama kad je pozar poceo, kad je zvono zazvonilo i kad su se cule sirene vozila koja su krenula, nema tu vise od 1-2 min....
I jutros sva ta silna vozila koja sam cula su prosla prije nego sto sam otvorila net i vidjela info o eksploziji, mozda u 5 min ...

Vatrogascima svaka cast, sto se organizacije i ljudi tice, postizu vise od maximuma, pogotovo kad se uzmu u obzir raspoloziva tehnicka sredstva i okolnosti na nasim ulicama
PipiDugaDevetka

#17 Re: Eksplozija u Starom gradu

Biznis wrote: zato su u svim stambenim jedinicama hidranti i pp aparati, zato postoji saradnja policije i gradjana.
I 2 (Slovima: Samo dva na 500 000 stanovnika) kantonalna inspektora za zaštitu od požara postoje.

Tri požara, odnosno, ovaj treći je bilo curenje plina i ujedno najopasnije, u mojoj maloj zgradi za 9 mjeseci 2006./2007.g.. Sve na instalacijama i uredjajima nadogradjenih i sve od vremena kada je upravitelj, ujedno nadograditelj nadogradio stanove po nezakonitom zakonu o nadogradnji.

Đaba moja prijava da nemamo PP aparate, da dva od tri hidranta ne rade-nisu kompletna. Inspektor se nije udostojio napisati zapisnik i donijeti rješenje, nego kao neku opomenu napisao upravitelju. Donacija PP aparata nas mimoišla iako smo bili na spiskovima za dodjelu PP aparata (50% plaća CZ Kantona), nismo ih dobili. Infantilna osveta upravitelja jer sam se prethodno žalio inspekciji.

Šta drugo mogu misliti, nego da je inspektor potkupljen. Dimnjačar već treću sezonu grijanja ne dolazi u moju zgradu računajući od 2006./2007.g. kada je gorio dimnjak, a u ostalim zgradama (Isti upravitelj) bio u novembru 2008.g.

Što ne reći imena, pa o glavi mi rade, to su upravitelj Famos-gradnja sa direktorom Muharemović Enverom i inspektor, ujedno šef kantonalnih PP inspektora, MUamer Slinić.
Hitno da kupe sebi ćefine od azbesta, biće im lakše kada budu gorjeli u džehenemskoj vatri!

(Da ne bi bilo zabune, dogovor sa predstavnikom i komšijama ne dolazi u obzir. Već sam bio 50 dana u zatvoru zbog svadja sa njima. Jedva čekam da opet plane i ujedno se žalim ministarstvu).
slavkoimamodilera

#18 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by slavkoimamodilera »

Svaka cast vatrogascima, komsija mi je penzionisani vatrogasac, vrlo dobro znam u kakvim (ne)uslovima rade... kad se samo sjetim nedavnog pozara na stupu i nemogucnosti da se prodje od silne kolone na petlji... stara mi je odrasla u Kozarackoj, vrlo dobro znam kako to gore izgleda, dobro je da su ista uspjeli spasiti, a za spasavanje dvoje starih sta reci nego kapa dole...
Pametnjakovicima je najlakse kenjat, a da ni ne pomislis kako je to kad ti je posao uci u vatru da spasis drugog... takodjer iz slucajnog razgovora sa jednim vatrogascem znam da su bili medju prvima koji su se odazvali na poziv dubrovackih vatrogasaca da im pomognu u gasenju velikih pozara pretproslog ljeta, ljudi nisu spavali po 3 dana zaredom su bili na pozaristima...
PVB Sarajevo - kapa dole!
Banksy

#19 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by Banksy »

slavkoimamodilera wrote:
Svaka cast vatrogascima

PVB Sarajevo - kapa dole!
Niko ih se ne sjeti ...

sinoć slušam, stigli za 4 min, ugasili odmah kuću ... punu plinskih boca :roll:

niko da upita kako su uspjeli, kako je bilo, da ih pohvali, bilo šta ...

stoka
slavkoimamodilera

#20 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by slavkoimamodilera »

Nije uvijek amerika neka zemlja za velikih primjera, ali kod njih biti vatrogasac je velika cast i velika tradicija... vrlo su cesto ocevi i sinovi i njihovi sinovi generacijama vatrogasci... biti komandir vatrogasnih kola (ladder) je velika cast, a biti komandir stanice u svom gradu znaci biti covjek kojeg postuju svih, od najmladjih do najstarijih...
mirzazmaj

#21 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by mirzazmaj »

bas mi je drago da svi normalni i iole razumni gradjani imaju ovako lijepo misljenje o nama, hvala Vam puno.
Banksy

#22 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by Banksy »

mirzazmaj wrote:bas mi je drago da svi normalni i iole razumni gradjani imaju ovako lijepo misljenje o nama, hvala Vam puno.
ma imaju svi, ne brini,
samo sad je moderno neselektivno pljuvati sve oko sebe, pa ste i vi naletili :D
mirzazmaj

#23 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by mirzazmaj »

e dobro si to reko svaka ti cast :D
PipiDugaDevetka

#24 Re: Eksplozija u Starom gradu

mirzazmaj wrote:e dobro si to reko svaka ti cast :D
Upratili smo vas. Sve ok. osim ono što je bilo u vezi sa promjenom prethodnog k-dira PVB i molim te šta bi sa onim vatrogascem, što mu ne dadoše potvrdu da jeu ratu ranjen prilikom gašenja? Je li došao do potvrde, je li sve riješeno?
mirzazmaj

#25 Re: Eksplozija u Starom gradu

Post by mirzazmaj »

nisam upucen u to, al od smjene komandanta sve je poslo na bolje, nije ni on bio losh al valjda je predugo bio na tom mjestu
Post Reply