Hrđave cijevi, pohabani ventili, napukli varovi i sl. zapravo hantraga iz socijalizma.
Kako piše portal Srpskainfo, najvjerojatnije je do nesreće došlo tako što je procurilo gorivo koje je zahvatilo postrojenje toplane zbog čega je buknuo požar.
Kako piše portal Srpskainfo, najvjerojatnije je do nesreće došlo tako što je procurilo gorivo koje je zahvatilo postrojenje toplane zbog čega je buknuo požar.
Fiktivni dugovi se nabijaju iz mnogo razloga, glavni je placanje poreza. Ima i isplata dividendi (mali dionicari koji su se ponadali dobroj investiciji i kupili dionice rafinerije nisu nikad ni cvonjka dobili, a nemaju uticaj na odluke jer postoji vecinski vlasnik). Mislim da se ni regres po zakonu ne isplacuje radnicima kada je firma u gubitku... Itd... Uglavnom rafinerija pravi svaki dan znacajnu dodatnu vrijednost, ali kamate ludih kredita uzetih od samog vecinskog vlasnika je "pojedose". Da su zaista gubici preko 600 miliona i da konstantno rastu, davno bi se to zatvorilo.vivaldi wrote:dugovi ovdje ne igraju ulogu jer je rusi taj dug nabijaju kroz transferne cijene da ne placaju porez na dobit i da ne placaju onaj dug za porez sto su se obavezali izmirit kad su kupili rafineriju. skoro sav taj dug je fiktivan jer su to dugovi prema sestrinskim firmama (sve imaju istog vlasnika).bosan wrote:Dugovi rafinerije preko 600 miliona KM i kome ide u prilog da sve ode u PM ? Amerima ? Ma dajte
dodik to trpi jer nema izbora, ustvari to je vrlo moguce i dogovoreno u 4 oka jos kad su je kupovali jer je niko nije htio kupiti osim rusa, a sve je bolje od kljuca u bravu
Pa sta smo zaradili?vivaldi wrote:ti prodajes cokoladu koja relano vrijedi 1 marke, meni, svom rodjenom bratuFudo387 wrote:Nema to nekog smisla, al haj.za 2 marke. ja tebi kazem da nemam 2 marke, vec ti dam 1,2 marke. u stvarnosti, ti si zaradio 20 feninga, a u knjigama ja tebi dugujem 80 feninga
vivaldi wrote:dugovi ovdje ne igraju ulogu jer je rusi taj dug nabijaju kroz transferne cijene da ne placaju porez na dobit i da ne placaju onaj dug za porez sto su se obavezali izmirit kad su kupili rafineriju. skoro sav taj dug je fiktivan jer su to dugovi prema sestrinskim firmama (sve imaju istog vlasnika).bosan wrote:Dugovi rafinerije preko 600 miliona KM i kome ide u prilog da sve ode u PM ? Amerima ? Ma dajte
dodik to trpi jer nema izbora, ustvari to je vrlo moguce i dogovoreno u 4 oka jos kad su je kupovali jer je niko nije htio kupiti osim rusa, a sve je bolje od kljuca u bravu
U rusijiFudo387 wrote:Pa kako prave profit?vivaldi wrote:dugovi ovdje ne igraju ulogu jer je rusi taj dug nabijaju kroz transferne cijene da ne placaju porez na dobit i da ne placaju onaj dug za porez sto su se obavezali izmirit kad su kupili rafineriju. skoro sav taj dug je fiktivan jer su to dugovi prema sestrinskim firmama (sve imaju istog vlasnika).bosan wrote:Dugovi rafinerije preko 600 miliona KM i kome ide u prilog da sve ode u PM ? Amerima ? Ma dajte
Jah, Tito rahmetli kriv.tandmand wrote:Ništa Tomahawk, laser sa satelita, malware ...
Hrđave cijevi, pohabani ventili, napukli varovi i sl. zapravo hantraga iz socijalizma.Kako piše portal Srpskainfo, najvjerojatnije je do nesreće došlo tako što je procurilo gorivo koje je zahvatilo postrojenje toplane zbog čega je buknuo požar.
Ne placaju porez na dobit jer nemaju dobiti. Tj placaju ga u drugim zemljama gdje je registrovan. Placaju pdv, doprinose itdHAVANA wrote:Mozda sam glup ali ne kontam ni ja.Kakve veze ova prica ima sa onim sto napisa da ne placas porez na dobit...? ima kif,kuf,ima formirana izlazna cijena koja ide na fakturi.Ako fakturisem 2 marke zaboli njih kako sam ih ja naplatio.Imam izlazni pdv u te 2 marke koji mi direktno ide u obracun i moram ga platiti.Ako vrijedi marku a ja prodao za dvije a naplatio 1.20... jos gore.Knjizim dobit koja mi ulazi u godisnji obracun i moram platiti veci porez na dobit.De objasni sta si mislio,svaka ti dala,da sta naucim i zavrtim...vivaldi wrote:ti prodajes cokoladu koja relano vrijedi 1 marke, meni, svom rodjenom bratuFudo387 wrote:Nema to nekog smisla, al haj.za 2 marke. ja tebi kazem da nemam 2 marke, vec ti dam 1,2 marke. u stvarnosti, ti si zaradio 20 feninga, a u knjigama ja tebi dugujem 80 feninga
Zar mogu nenaplacenim potrazivanjima smanjiti pdv ili godisnji obracun poreza na dobit ako sam fakturisao robu? Nisam znao to.Doduse i nemam nenaplacenih potrazivanja
Ne već Kardelj, on je ideolog Republika i njihove državnosti.Tomahawk11 wrote:Jah, Tito rahmetli kriv.tandmand wrote:Ništa Tomahawk, laser sa satelita, malware ...
Hrđave cijevi, pohabani ventili, napukli varovi i sl. zapravo hantraga iz socijalizma.Kako piše portal Srpskainfo, najvjerojatnije je do nesreće došlo tako što je procurilo gorivo koje je zahvatilo postrojenje toplane zbog čega je buknuo požar.
Valjda nekad treba nešto i zamjeniti, ponoviti se malo.tandmand wrote: Bolan stara postrojenja, kad je bio socijalizam u prošlom stoljeću.
Ne treba gledati u postrojenja giganata kakva su, dovoljno je pogledati kakve se skele postavljaju na građevinama a što je daleko manja investicija od modernizacije starih preduzeća.Tomahawk11 wrote:Valjda nekad treba nešto i zamjeniti, ponoviti se malo.tandmand wrote: Bolan stara postrojenja, kad je bio socijalizam u prošlom stoljeću.
Pogotovo ovako nešto, osjetljivo. Očito je jeftiniji ljudski život od koje cijevi i spojice.
Jučer postavljaju okvire za reklamu (koji su teški koju tonu), ništa ograda, ništa trake upozorenja, pješaci se provlače ispodtandmand wrote: Ne treba gledati u postrojenja giganata kakva su, dovoljno je pogledati kakve se skele postavljaju na građevinama a što je daleko manja investicija od modernizacije starih preduzeća.
Tomahawk11 wrote:Jučer postavljaju okvire za reklamu (koji su teški koju tonu), ništa ograda, ništa trake upozorenja, pješaci se provlače ispodtandmand wrote: Ne treba gledati u postrojenja giganata kakva su, dovoljno je pogledati kakve se skele postavljaju na građevinama a što je daleko manja investicija od modernizacije starih preduzeća.još onaj neki govori, nemamo sve šarafe, ma nešto improvizuj
![]()
U pravu si sve, ne vrijedi ništa ni komentarisati.
Neces platiti dobit na zaradjenu marku, vec na iznos koji ti je ostao nakon troskova.HAVANA wrote:Morate tacno napisati sta mislite da bi se o ovakvim stvarima detaljisalo.Ako u zemlji poslovanja prodas nesto za 2 marke i fakturises 2 marke,a nabavna ti marka...ti si ostvario dobit i platices ga bez obzira je li ti neko duzan ili nije.Ja sam tako shvatio onu pricu o marka,dvije...Uostalom jebo to,tu je milion varijacija na temu...A i da je brat u zanzibaru ako si mu prodao za 2 marke ono sto ti je nabavna 1 marka,imas dobit na papiru.Bez obzira sto ti nije platio dio sredstava na papiru imas dobit...Malo to drugacije ide al hajd...sviramo qrcu.
A ako je nabavna 3?HAVANA wrote:Morate tacno napisati sta mislite da bi se o ovakvim stvarima detaljisalo.Ako u zemlji poslovanja prodas nesto za 2 marke i fakturises 2 marke,a nabavna ti marka...ti si ostvario dobit i platices ga bez obzira je li ti neko duzan ili nije.Ja sam tako shvatio onu pricu o marka,dvije...Uostalom jebo to,tu je milion varijacija na temu...A i da je brat u zanzibaru ako si mu prodao za 2 marke ono sto ti je nabavna 1 marka,imas dobit na papiru.Bez obzira sto ti nije platio dio sredstava na papiru imas dobit...Malo to drugacije ide al hajd...sviramo qrcu.
Ne znam,mene bi momentalno ogulili.Znas onu ...zakon kaze izlazni pdv ne smije biti manji od ulaznog...Bodkin wrote:A ako je nabavna 3?HAVANA wrote:Morate tacno napisati sta mislite da bi se o ovakvim stvarima detaljisalo.Ako u zemlji poslovanja prodas nesto za 2 marke i fakturises 2 marke,a nabavna ti marka...ti si ostvario dobit i platices ga bez obzira je li ti neko duzan ili nije.Ja sam tako shvatio onu pricu o marka,dvije...Uostalom jebo to,tu je milion varijacija na temu...A i da je brat u zanzibaru ako si mu prodao za 2 marke ono sto ti je nabavna 1 marka,imas dobit na papiru.Bez obzira sto ti nije platio dio sredstava na papiru imas dobit...Malo to drugacije ide al hajd...sviramo qrcu.
Ljudi smislili transferne cijene da ne placaju porez po raznim drzavamaHAVANA wrote:Ne znam,mene bi momentalno ogulili.Znas onu ...zakon kaze izlazni pdv ne smije biti manji od ulaznog...Bodkin wrote:A ako je nabavna 3?HAVANA wrote:Morate tacno napisati sta mislite da bi se o ovakvim stvarima detaljisalo.Ako u zemlji poslovanja prodas nesto za 2 marke i fakturises 2 marke,a nabavna ti marka...ti si ostvario dobit i platices ga bez obzira je li ti neko duzan ili nije.Ja sam tako shvatio onu pricu o marka,dvije...Uostalom jebo to,tu je milion varijacija na temu...A i da je brat u zanzibaru ako si mu prodao za 2 marke ono sto ti je nabavna 1 marka,imas dobit na papiru.Bez obzira sto ti nije platio dio sredstava na papiru imas dobit...Malo to drugacije ide al hajd...sviramo qrcu.
= belaj.Za nas obicne smrtnike.Belaj mi je kad sam u pretplati a ne sta drugo...
Kriv dihtung.tandmand wrote:Ništa Tomahawk, laser sa satelita, malware ...
prije par godina, igrom slučaja stojim sa nadzornim organom ispod novosagrađenog krova tribine na stadionu....Tomahawk11 wrote:Jučer postavljaju okvire za reklamu (koji su teški koju tonu), ništa ograda, ništa trake upozorenja, pješaci se provlače ispodtandmand wrote: Ne treba gledati u postrojenja giganata kakva su, dovoljno je pogledati kakve se skele postavljaju na građevinama a što je daleko manja investicija od modernizacije starih preduzeća.još onaj neki govori, nemamo sve šarafe, ma nešto improvizuj
![]()
Ma ima tu još kemijanja. Nisu samo transferne cijene.Bodkin wrote:
Ljudi smislili transferne cijene da ne placaju porez po raznim drzavama
PRAVILNIK O TRANSFERNIM CIJENAMA RS
ČLAN 2 – PRINCIP VAN DOHVATA RUKE
Poreski obveznik koji ima transakcije s povezanim licima dužan je da odredi svoju poresku osnovicu u skladu sa proncipom van dovata ruke. Poreska osnovica je u skladu sa navedenim proncipom ukoliko se transakcije ne rezlikuju od uslova pod kojim bi se odvijale između nepovezanih lica u uporedivim transakcijama u uporedivim okolnostima. Ukoliko se uslovi kontrolisanih transakcija obveznika razlikuju od onih u uporedivoh nekontrolisanoj transakciji neophodno je izvršiti povećanje oporezivog prihoda ili smanjivanje priznatih rashoda.
ČLAN 13 – PRIJAVA KONTROLISANIH TRANSAKCIJA
U slučaju kada ukupan iznos kontrolisanih transakcija (uljučujući zajmove i kredite) poreskog obveznika u godini prelazi 700.000 KM, poreski obveznik je obavezan Poreskoj upravi podneti godišnju prijavu kontrolisanih transakcija. Prilikom određivanja ukupnog iznosa transakcija neophodno je uvrstiti prihode i rashode.
Jeste, al' zato ja svake godine revizorskoj kuci za "Studiju o transfernim cijenama" za prethodnu godinu (pamflet od 50-tak stranica) iskesiram haman 4 milje maraka. A i to nije nikakva garancija da ce se inspektorima "svidjeti"...Bodkin wrote: Ljudi smislili transferne cijene da ne placaju porez po raznim drzavama
radostan dan wrote:prije par godina, igrom slučaja stojim sa nadzornim organom ispod novosagrađenog krova tribine na stadionu....Tomahawk11 wrote:Jučer postavljaju okvire za reklamu (koji su teški koju tonu), ništa ograda, ništa trake upozorenja, pješaci se provlače ispodtandmand wrote: Ne treba gledati u postrojenja giganata kakva su, dovoljno je pogledati kakve se skele postavljaju na građevinama a što je daleko manja investicija od modernizacije starih preduzeća.još onaj neki govori, nemamo sve šarafe, ma nešto improvizuj
![]()
konstatujem - sila materijala je tu...teško je ovo, da ne padne na tribine?
pogleda nadzorni u vis jedno pet sekundi, pa u mene, kaže - ne bi trebalo.