Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

tandmand

#126 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by tandmand »

Ništa Tomahawk, laser sa satelita, malware ...
Hrđave cijevi, pohabani ventili, napukli varovi i sl. zapravo hantraga iz socijalizma.
Kako piše portal Srpskainfo, najvjerojatnije je do nesreće došlo tako što je procurilo gorivo koje je zahvatilo postrojenje toplane zbog čega je buknuo požar.
foton

#127 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by foton »

vivaldi wrote:
bosan wrote:Dugovi rafinerije preko 600 miliona KM i kome ide u prilog da sve ode u PM ? Amerima ? Ma dajte
dugovi ovdje ne igraju ulogu jer je rusi taj dug nabijaju kroz transferne cijene da ne placaju porez na dobit i da ne placaju onaj dug za porez sto su se obavezali izmirit kad su kupili rafineriju. skoro sav taj dug je fiktivan jer su to dugovi prema sestrinskim firmama (sve imaju istog vlasnika).

dodik to trpi jer nema izbora, ustvari to je vrlo moguce i dogovoreno u 4 oka jos kad su je kupovali jer je niko nije htio kupiti osim rusa, a sve je bolje od kljuca u bravu
Fiktivni dugovi se nabijaju iz mnogo razloga, glavni je placanje poreza. Ima i isplata dividendi (mali dionicari koji su se ponadali dobroj investiciji i kupili dionice rafinerije nisu nikad ni cvonjka dobili, a nemaju uticaj na odluke jer postoji vecinski vlasnik). Mislim da se ni regres po zakonu ne isplacuje radnicima kada je firma u gubitku... Itd... Uglavnom rafinerija pravi svaki dan znacajnu dodatnu vrijednost, ali kamate ludih kredita uzetih od samog vecinskog vlasnika je "pojedose". Da su zaista gubici preko 600 miliona i da konstantno rastu, davno bi se to zatvorilo.
Fudo387

#128 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Fudo387 »

vivaldi wrote:
Fudo387 wrote:Nema to nekog smisla, al haj.
ti prodajes cokoladu koja relano vrijedi 1 marke, meni, svom rodjenom bratu :D za 2 marke. ja tebi kazem da nemam 2 marke, vec ti dam 1,2 marke. u stvarnosti, ti si zaradio 20 feninga, a u knjigama ja tebi dugujem 80 feninga
Pa sta smo zaradili?
Sem sto smo eto drzavu zajebali za porez...
Bodkin

#130 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Bodkin »

vivaldi wrote:
bosan wrote:Dugovi rafinerije preko 600 miliona KM i kome ide u prilog da sve ode u PM ? Amerima ? Ma dajte
dugovi ovdje ne igraju ulogu jer je rusi taj dug nabijaju kroz transferne cijene da ne placaju porez na dobit i da ne placaju onaj dug za porez sto su se obavezali izmirit kad su kupili rafineriju. skoro sav taj dug je fiktivan jer su to dugovi prema sestrinskim firmama (sve imaju istog vlasnika).

dodik to trpi jer nema izbora, ustvari to je vrlo moguce i dogovoreno u 4 oka jos kad su je kupovali jer je niko nije htio kupiti osim rusa, a sve je bolje od kljuca u bravu
:thumbup: neplatiti porez u bih je bolje nego u rusiji. Samo biraju gdje ostaviti dobit/gubitak. Al ajd objasni ti to. Kakve transferne cijene, pise klix da ima pola milijarde duga. To je dosta

Da, ne placaju porez na dobit. Al placaju odv, radnike, doprinose bla bla
Bodkin

#131 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Bodkin »

Fudo387 wrote:
vivaldi wrote:

Pa kako prave profit?
U rusiji
Tomahawk11
Globalni moderator

#132 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Tomahawk11 »

tandmand wrote:Ništa Tomahawk, laser sa satelita, malware ...
Hrđave cijevi, pohabani ventili, napukli varovi i sl. zapravo hantraga iz socijalizma.
Kako piše portal Srpskainfo, najvjerojatnije je do nesreće došlo tako što je procurilo gorivo koje je zahvatilo postrojenje toplane zbog čega je buknuo požar.
Jah, Tito rahmetli kriv.
Bodkin

#133 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Bodkin »

HAVANA wrote:
vivaldi wrote:
Fudo387 wrote:Nema to nekog smisla, al haj.
ti prodajes cokoladu koja relano vrijedi 1 marke, meni, svom rodjenom bratu :D za 2 marke. ja tebi kazem da nemam 2 marke, vec ti dam 1,2 marke. u stvarnosti, ti si zaradio 20 feninga, a u knjigama ja tebi dugujem 80 feninga
Mozda sam glup ali ne kontam ni ja.Kakve veze ova prica ima sa onim sto napisa da ne placas porez na dobit...? ima kif,kuf,ima formirana izlazna cijena koja ide na fakturi.Ako fakturisem 2 marke zaboli njih kako sam ih ja naplatio.Imam izlazni pdv u te 2 marke koji mi direktno ide u obracun i moram ga platiti.Ako vrijedi marku a ja prodao za dvije a naplatio 1.20... jos gore.Knjizim dobit koja mi ulazi u godisnji obracun i moram platiti veci porez na dobit.De objasni sta si mislio,svaka ti dala,da sta naucim i zavrtim... :lol: Zar mogu nenaplacenim potrazivanjima smanjiti pdv ili godisnji obracun poreza na dobit ako sam fakturisao robu? Nisam znao to.Doduse i nemam nenaplacenih potrazivanja :D
Ne placaju porez na dobit jer nemaju dobiti. Tj placaju ga u drugim zemljama gdje je registrovan. Placaju pdv, doprinose itd
tandmand

#134 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by tandmand »

Tomahawk11 wrote:
Jah, Tito rahmetli kriv.
Ne već Kardelj, on je ideolog Republika i njihove državnosti.

Bolan stara postrojenja, kad je bio socijalizam u prošlom stoljeću.
HAVANA

#135 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by HAVANA »

Morate tacno napisati sta mislite da bi se o ovakvim stvarima detaljisalo.Ako u zemlji poslovanja prodas nesto za 2 marke i fakturises 2 marke,a nabavna ti marka...ti si ostvario dobit i platices ga bez obzira je li ti neko duzan ili nije.Ja sam tako shvatio onu pricu o marka,dvije...Uostalom jebo to,tu je milion varijacija na temu...A i da je brat u zanzibaru ako si mu prodao za 2 marke ono sto ti je nabavna 1 marka,imas dobit na papiru.Bez obzira sto ti nije platio dio sredstava na papiru imas dobit...Malo to drugacije ide al hajd... :serbo: sviramo qrcu.
Last edited by HAVANA on 10/10/2018 13:38, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#136 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Tomahawk11 »

tandmand wrote: Bolan stara postrojenja, kad je bio socijalizam u prošlom stoljeću.
Valjda nekad treba nešto i zamjeniti, ponoviti se malo.
Pogotovo ovako nešto, osjetljivo. Očito je jeftiniji ljudski život od koje cijevi i spojice.
tandmand

#137 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by tandmand »

Tomahawk11 wrote:
tandmand wrote: Bolan stara postrojenja, kad je bio socijalizam u prošlom stoljeću.
Valjda nekad treba nešto i zamjeniti, ponoviti se malo.
Pogotovo ovako nešto, osjetljivo. Očito je jeftiniji ljudski život od koje cijevi i spojice.
Ne treba gledati u postrojenja giganata kakva su, dovoljno je pogledati kakve se skele postavljaju na građevinama a što je daleko manja investicija od modernizacije starih preduzeća.
Tomahawk11
Globalni moderator

#138 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Tomahawk11 »

tandmand wrote: Ne treba gledati u postrojenja giganata kakva su, dovoljno je pogledati kakve se skele postavljaju na građevinama a što je daleko manja investicija od modernizacije starih preduzeća.
Jučer postavljaju okvire za reklamu (koji su teški koju tonu), ništa ograda, ništa trake upozorenja, pješaci se provlače ispod :shock: još onaj neki govori, nemamo sve šarafe, ma nešto improvizuj :roll:
U pravu si sve, ne vrijedi ništa ni komentarisati.
Fudo387

#139 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Fudo387 »

Tomahawk11 wrote:
tandmand wrote: Ne treba gledati u postrojenja giganata kakva su, dovoljno je pogledati kakve se skele postavljaju na građevinama a što je daleko manja investicija od modernizacije starih preduzeća.
Jučer postavljaju okvire za reklamu (koji su teški koju tonu), ništa ograda, ništa trake upozorenja, pješaci se provlače ispod :shock: još onaj neki govori, nemamo sve šarafe, ma nešto improvizuj :roll:
:lol:
DaffyDuck

#140 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by DaffyDuck »

HAVANA wrote:Morate tacno napisati sta mislite da bi se o ovakvim stvarima detaljisalo.Ako u zemlji poslovanja prodas nesto za 2 marke i fakturises 2 marke,a nabavna ti marka...ti si ostvario dobit i platices ga bez obzira je li ti neko duzan ili nije.Ja sam tako shvatio onu pricu o marka,dvije...Uostalom jebo to,tu je milion varijacija na temu...A i da je brat u zanzibaru ako si mu prodao za 2 marke ono sto ti je nabavna 1 marka,imas dobit na papiru.Bez obzira sto ti nije platio dio sredstava na papiru imas dobit...Malo to drugacije ide al hajd... :serbo: sviramo qrcu.
Neces platiti dobit na zaradjenu marku, vec na iznos koji ti je ostao nakon troskova.
Doziraju se s cijenama ulaza i izlaza da pokriju tekuce troskove, gdje mogu zavale i ne plate. Istim nacinom vjerovatno i regulisu izlazni i ulazni PDV i voila. RS i institucije im to tolerisu, a da ti to uradis, prva kontrola bi te zatvorila.
Bodkin

#141 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Bodkin »

HAVANA wrote:Morate tacno napisati sta mislite da bi se o ovakvim stvarima detaljisalo.Ako u zemlji poslovanja prodas nesto za 2 marke i fakturises 2 marke,a nabavna ti marka...ti si ostvario dobit i platices ga bez obzira je li ti neko duzan ili nije.Ja sam tako shvatio onu pricu o marka,dvije...Uostalom jebo to,tu je milion varijacija na temu...A i da je brat u zanzibaru ako si mu prodao za 2 marke ono sto ti je nabavna 1 marka,imas dobit na papiru.Bez obzira sto ti nije platio dio sredstava na papiru imas dobit...Malo to drugacije ide al hajd... :serbo: sviramo qrcu.
A ako je nabavna 3? :)
HAVANA

#142 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by HAVANA »

Bodkin wrote:
Ne znam,mene bi momentalno ogulili.Znas onu ...zakon kaze izlazni pdv ne smije biti manji od ulaznog... :roll: = belaj.Za nas obicne smrtnike.Belaj mi je kad sam u pretplati a ne sta drugo...
Bodkin

#143 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Bodkin »

HAVANA wrote:
Bodkin wrote:
Ne znam,mene bi momentalno ogulili.Znas onu ...zakon kaze izlazni pdv ne smije biti manji od ulaznog... :roll: = belaj.Za nas obicne smrtnike.Belaj mi je kad sam u pretplati a ne sta drugo...
Ljudi smislili transferne cijene da ne placaju porez po raznim drzavama :)
Ramzess Veliki

#144 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Ramzess Veliki »

Kriv dihtung.
radostan dan

#145 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by radostan dan »

Tomahawk11 wrote:
prije par godina, igrom slučaja stojim sa nadzornim organom ispod novosagrađenog krova tribine na stadionu....
konstatujem - sila materijala je tu...teško je ovo, da ne padne na tribine?
pogleda nadzorni u vis jedno pet sekundi, pa u mene, kaže - ne bi trebalo.
Haris.ba

#146 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Haris.ba »

Bodkin wrote:
Ljudi smislili transferne cijene da ne placaju porez po raznim drzavama :)
Ma ima tu još kemijanja. Nisu samo transferne cijene.
PRAVILNIK O TRANSFERNIM CIJENAMA RS

ČLAN 2 – PRINCIP VAN DOHVATA RUKE

Poreski obveznik koji ima transakcije s povezanim licima dužan je da odredi svoju poresku osnovicu u skladu sa proncipom van dovata ruke. Poreska osnovica je u skladu sa navedenim proncipom ukoliko se transakcije ne rezlikuju od uslova pod kojim bi se odvijale između nepovezanih lica u uporedivim transakcijama u uporedivim okolnostima. Ukoliko se uslovi kontrolisanih transakcija obveznika razlikuju od onih u uporedivoh nekontrolisanoj transakciji neophodno je izvršiti povećanje oporezivog prihoda ili smanjivanje priznatih rashoda.

ČLAN 13 – PRIJAVA KONTROLISANIH TRANSAKCIJA

U slučaju kada ukupan iznos kontrolisanih transakcija (uljučujući zajmove i kredite) poreskog obveznika u godini prelazi 700.000 KM, poreski obveznik je obavezan Poreskoj upravi podneti godišnju prijavu kontrolisanih transakcija. Prilikom određivanja ukupnog iznosa transakcija neophodno je uvrstiti prihode i rashode.
salik79

#147 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by salik79 »

Bodkin wrote: Ljudi smislili transferne cijene da ne placaju porez po raznim drzavama :)
Jeste, al' zato ja svake godine revizorskoj kuci za "Studiju o transfernim cijenama" za prethodnu godinu (pamflet od 50-tak stranica) iskesiram haman 4 milje maraka. A i to nije nikakva garancija da ce se inspektorima "svidjeti"...
Fudo387

#148 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by Fudo387 »

radostan dan wrote:
Tomahawk11 wrote:
prije par godina, igrom slučaja stojim sa nadzornim organom ispod novosagrađenog krova tribine na stadionu....
konstatujem - sila materijala je tu...teško je ovo, da ne padne na tribine?
pogleda nadzorni u vis jedno pet sekundi, pa u mene, kaže - ne bi trebalo.
:lol:
insomnia78

#149 Re: Eksplozija u rafineriji Bosanski Brod

Post by insomnia78 »

De ba ekonomi. Jebo vas prica. Otvorite temu pa se nadmecite. Dje onaj inzinjer, sta jos kazu u dokumentarcu?
Post Reply