Eksperiment 2

Rasprave o vjerskim temama.
TIFA29

#1 Eksperiment 2

Post by TIFA29 »

Prva postavljena tema na zalost je krenula putem kojim nije zamisljena (maltene "chat" od nje napravljen, i sa uzajamnim prepucavanjem, zajebavanjem i podjebavanjem). Stoga otvaram novu temu sa istim ciljem kojoj, nadam se, nece biti ista sudbina. :)

Ponavljam: Ova tema je zamisljena kao diskusija o monoteizmu (odbrana kritike monoteizma), ali sa zamijenjenim ulogama. Ja, iako ateista, cu ovdje "braniti" teizam, konkretnije monoteizam. Teisti, (ili i drugi ateisti) ce kritikovati isti.

Kopirat` cu ovdje dva primjera koja su postavljena na toj temi, i pokusat` cu dati odgovore na njih:

TIFA, kad si pametan, de mi objasni:
Tvrde nam svi veliki vjerski znalci da je sve na svijetu s nekim razlogom napravljeno. Recimo, ako covjek nije savrsen, onda je to zato sto bog hoce da vidi koliko je dobar, da li zasluzuje njegovu milost ili ne.

Zasto ih onda nije napravio dobrima? Zamisljam da imam fabriku auta, mogu napraviti savrsen, ali ne - pustam slucajnosti da neke napravi savrsene, a neke ne, pa poslije testiram. I jos, iz nekog perverznog zadovoljstva, one lose pustam da se voze cestama po 90 godina, iako su opasni po okolinu, uzrokuju smrt desetina ljudi, a neke savrsene unistavam nove.

Da to prenesem natrag na ljude - zasto nismo napravljeni svi dobri? Zasto losi ostaju u zivotu do duboke starosti, a neke dobre pusta da umru mladi, zasto pusta da umru djeca koja nistu stigla da postanu ni dobra ni losa?

I jos, kad vi teisti pricate o onom svijetu, zasto i sami placete kad umre neko koga volite? Zar niste sretni "sto je baka sada sa svojim stvoriteljem?"

Vjerovanje teizma sadrzi (bas pomenuto od tebe) vjerovanje da nista na ovom svijetu nije bez razloga i znanja Allaha dz.s. Tvoje spominjanje tzv. "problema teodezije" nije novo. Oduvijek ljudi to spominju, te oduvijek ljudi pokusavaju naci bolje argumente za i protiv tog "problema". Ti si naveo konkretan primjer, stoga se zadrzimo na istom:

Ti zamisljas da mozes napraviti savrseno auto, ali takodje zamisljas da to (iako mozes) ne cinis. Kao razlog tome, navodis udovoljavanje svojoj perverziji. Ili drugacije: Navodis da, iako mozes, ne stvaras savrseno auto, jer s time zelis udovoljiti svojoj zlokobi.

No, ne dugo zatim taj primjer prebacujes na Allaha dz. s. kao stvoritelja, a ljude poistovjecujes sa nesavrsenim autima, te pitas za sto to On cini. Zar nemas odgovor tome? Kada vec primjer o konstrukteru i autima poistovjecujes sa Allahom dz. s. i ljudima, zasto onda ne prebacujes i razlog? Dakle, zasto udovoljavanje svojoj zlokobi ne navodis kao razlog Allahovom (dz.s.) udovoljavanju svoje zlokobi pri stvaranju covjeka?

Od mene ocekujes takav odgovor? Ocekujes da se slozim s tobom? To ne mogu, niti zelim. Ti mozes navesti takav razlog (udovoljavanje svojoj preverziji) kao primjer, kada si ti konstrukter nesavrsenih auta, jer... ti to tvrdis kao takvo, i uslovljavas kao takvo. Valjda sebe dovoljno dobro poznajes. Ja to ne cinim pri primjeru u kojem spominjes Allaha dz.s. i ljude. Ne cinim, jer ja ne znam sta je konkretna namjera ili razlog za ovog ili onog covjeka, pa ga Bog ostavlja duze ili krace da zivi. Znas li ti? Ako smatras da je to udovoljavanje Njegovoj perveziji, mozes li to potkrijepiti ili dokazati? Mozes li dokazati da je to jedna od njegovih osobina kojima On zeli (ili mora) da uvodolji? Ja ne znam. Ono sto znam je, da nista na ovom dunjaluku ne moze biti savrseno niti je kao takvo zamisljeno. Ovo nije dzenet (raj), ovo je dunjaluk (nasa Zemlja). Ovdje nismo da bismo savrseni bili, i savrsen zivot (te zivotne uslove) imali. Ovdje ne. Ovdje smo na iskusenju.

Šta je s budistima (u odnosu na izneseni tekst)?
Šta je s onima koji vjeruju u milijune bogova? Hinduisti? (dakle koji ne vjeruju u jednog Boga)
Šta je s Kinezima?
Šta je s sektašima? (kršćanski)
Šta je s onima koji nikada nisu čuli za Isusa zbog konformizma teologa? (draže je teologu biti u Rimu nego misionariti tamo gdje će možda biti ubijeni)
Na zalost. Sada moram ici u kupovinu (zena iza mene s oklagijom stoji). Na ovaj drugi citat cu ti odgovoriti kasnije. Odgovor nece biti dug. To obecavam. :)
Last edited by TIFA29 on 15/11/2004 23:31, edited 1 time in total.
sorge_sa

Post by sorge_sa »

EKSPERIMENT.....................se pise :?
LudoALudjiJA

#3 Re: Ekspiriment 2

Post by LudoALudjiJA »

TIFA29 wrote:Prva postavljena tema na zalost je krenula putem kojim nije zamisljena (maltene "chat" od nje napravljen, i sa uzajamnim prepucavanjem, zajebavanjem i podjebavanjem). Stoga otvaram novu temu sa istim ciljem kojoj, nadam se, nece biti ista sudbina. :)
ako znas brojati i dalje od 2... :sad:

:razz:
zensko

Post by zensko »

:lol:
H2SO4

Post by H2SO4 »

mozemo znati,kada smo vec pokusni kunici :D ,u svrhu cega i koje nauke nas dragi drug tifa vrsi experimente?
sorge_sa

Post by sorge_sa »

h2so4

expirimente..... :D :P :lol: :razz: 8) :-) :) :-D
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

sorge_sa wrote:h2so4

:x :x :x
da se svaki profesor Image obeshrabrivao nakon prvog ekspirimenta...
daj mu priliku za 10...
ako nijedan ne uspije, onda moze poceti sa eksperimentima :-D
Last edited by LudoALudjiJA on 15/11/2004 16:58, edited 2 times in total.
H2SO4

Post by H2SO4 »

LudoALudjiJA wrote:
sorge_sa wrote:h2so4

:x :x :x
da se svaki profesor Image obeshrabrivao nakon prvog eksperimenta... :-?
podsjeca me na skljocu :D

djete iz epruvete :lol:
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

joj :roll:
zachatasmo covjeku...exepru..experiment :oops:
sad me stid :oops:
necu vise :sad:
faaka

Post by faaka »

mala opaska:

Ako je Tifa taj koji brani teizam (ili bilo ko ko zeli to da proba) onda mu se mora dati prilika prvom da govori jer on nesto potvrduje, tj. postojanje Boga. I on radi toga ima prednost nad ateistima. Jer ateista negira. Radi toga teista prvo treba pokusati dokazati bozije postojanje a ateista ce odgovarati na njegovo argumentovanje... jer kako bi ateista negirao nesto cije postojanje nije potvrdeno ili o cijem postojanju nema dokaza?

Vrlo vazna stvar je i to da teizam stoji nasuprot ateizma. a onda u teizmu ima politeizam, dualizam, monotheism, monizam i jos nekih kategorija cijih se imena trenutno ne sjecam.

Dakle predlazem Tifi da pocne o dokazima za postojanja Boga uopce. A o prirodi Boga se moze govoriti na nekoj drugoj temi. Ona je tema za sebe.

A raja se zafrkaje... nema veze... humor je dobro dosao :-D da razbije ovu monotoniju teista :lol: (igra je pocela)
TIFA29

Post by TIFA29 »

sorge_sa: Valjda priznajes mogucnost greske pri tipkanju. Druga tema ne sadrzi istu gresku, ili? :)

ludo: Od tebe i ne ocekivah bolji komentar. Nakon ramazana, mozes opet nastaviti sa omalozavanjem forumasa? Fino. Sto se mene tice, slobodno nastavi ako ti je to potrebno. :)

P.S: Ova tema je postavljena na sugestiju od forumasa faaka. :)
Last edited by TIFA29 on 15/11/2004 18:39, edited 1 time in total.
faaka

Post by faaka »

izgleda nije lahko biti teista :-)
TIFA29

Post by TIFA29 »

Nastavljamo:
Šta je s budistima (u odnosu na izneseni tekst)?
Šta je s onima koji vjeruju u milijune bogova? Hinduisti? (dakle koji ne vjeruju u jednog Boga)
Šta je s Kinezima?
Šta je s sektašima? (kršćanski)
Šta je s onima koji nikada nisu čuli za Isusa zbog konformizma teologa? (draže je teologu biti u Rimu nego misionariti tamo gdje će možda biti ubijeni)

Svaki covjek ima priliku da udje u raj, ako ispunjava slijedece uslove:
  • - Da vjeruje u postojanje samo jednog Boga, i da nesto drugo Njemu ravnim ne smatra.
    - Da postuje i izvrsava odredbe Njegove koje su mu predocene Objavom.
    - Da porok i zla djela ne cini.
To je sve. :)

Pitas me konkretno Sta je s budistima, uopste Kinezima, kriscanima. Odgovor je takodje jednostavan: U proslosti, vecina njih nisu znali (mozda ni mogli znati) za pripovjed o Allahu dz.s. Oni, kao takvi, znaci nisu ispunjavali dva uslova za ulazak u dzenet. No, Uzviseni Allah dz. s. ne kaznjava za ono sto nisi znao, ili nisi mogao znati. Dakle, u slucaju da u proslosti su Budisti bili dobri ljudi (tj. da nisu cinili poroke i zla djela), oni su takodje u dzenetu. Sta su poroci i zla djela (ne ubij ako nije u samoodbrani, ne kradi, itd.) to covjek i sa razumom svojim saznati, spoznati moze.

No, danas vecina ljudi je cula za pripovjedanje o Uzvisenom Allahu dz.s., i kao takvi su duzni da se informisu o Njegovom pripovjedanju i o Njegovoj Objavi. Dakle, u mogucnosti su da upoznaju to. Samim time oni su duzni, da bi dospjeli u dzenet, ispuniti i prva dva uslova.

Spominjao sam proslost i Kriscane, i naveo sam da i oni ce dospjeti u raj, iako oni ne ispunjavaju prvi uvjet, a upoznati su sa Njegovom Objavom: kako je onda to moguce? I ovdje je odgovor: Ono sto nisi znao (ili nisi mogao znati) da je pogresno, a cinio si, za to ne mozes biti kaznjen. Hriscani, koji nisu znali ili culi za islamsko ucenje, bili su uvjereni da pripovjedanje kojem su ih poducavali je ispravno. Dakle, i u njihovom slucaju vrijedi ako nisu cinili poroke i zla djela.... :)

Jos jednom: Danas vecina ljudi je cula za pripovjedanje o Uzvisenom Allahu dz.s i za Njegovu Objavu, i kao takvi su duzni da se informisu o Njegovom pripovjedanju i o Njegovoj Objavi. :)
faaka

Post by faaka »

dobro ti ovo ide :)
TIFA29

Post by TIFA29 »

faaka wrote:izgleda nije lahko biti teista :-)
LudoALjudiJA je teista. Njemu na dusu njegov nastup. :)

P.S: Kazes da navedem dokaze Njegovom postojanju? Posluzit` cu se jednostavnim primjerom:

TIFA29: Na ruci imas sat. Otkud ti na ruci sat?
faaka: Kupio sam ga u pradavnici.
TIFA29: Na moje pitanje si samo djelimicno odgovorio. Da bi taj sat kupio u prodavnici, on (sat) je morao odnekud tu doci.
faaka: Iz skladista su ga donijeli tu. A, u skladiste je dospjeo iz fabrike.
TIFA29: Slobodno nastavi. Jos uvijek nisi naveo konacno polaziste.
faaka: Pa, konacno polaziste je mjesto gdje je napravljen.
TIFA29: Ni to nije konacni uzrok. Nastavi dalje.
faaka: Kuzim. Urar ga napravio, neko drugi ga je smislio itd. No, takvo sto ide u beskonacnost.
TIFA29: Da li to onda znaci da ne postoji konacni uzrok za egzistiranje tvojeg sata? Ako ne postoji, tada taj sat ne bi smjeo da postoji!
faaka: Ali, on egzistira! Na mojoj ruci je.
TIFA29: Znaci, ipak mora postojati konacni uzrok, iako ga mi ne poznajemo.
faaka: Cudan uzrok. Jedan takav uzrok bio morao biti takav uzrok, koji nema svojeg uzroka.
TIFA29: Da, on (uzrok) je potpuno drugaciji. Taj uzrok ja zovem Bogom.
faaka: Ti cinis dug lanac obrazlozenja kroz proslost. Kao na jednom lancu si kariku po kariku isao unazad, ali sada tvrdis da taj lanac ima kraj. Zasto se ne pitas za uzrok tom lancu?
TIFA29: Kada bi zadnji (tj. prvi!) uzrok bio kao i ostali uzroci, tada je tvoja primjedba s pravom navedena. No, beskonacni lanac s karikom za karikom ne postoji! Prvi uzrok, nije dio tog lanca. On je uzrok svim uzrocima, a sam uzrocen nije. Da je to tako, tome postoji dokaz. Taj dokaz je na tvojoj ruci. :)
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

religija kaze da kod svakog covjeka postoji slobodna volja, dakle od Boga je svakom covjeku dato neprikosnoveno pravo na izbor...kada dodje sudnji dan, svakome ce biti sudjeno prema njegovim djelima, dakle prema tome kako je doticna individua odabrala da vodi svoj zivot...na prvi pogled vrlo jednostavno, samo sto pritom zaboravljamo slijedece:

sto se tice samog rodjenja, dakle zivota koji nam je dat, siguran sam da nikad niko na svijetu nije pitan da li ga zeli ili ne...

u svakoj igri postoje pravila, i rezultat ce biti odgovarajuci tome kako smo igrali, i da li smo se pridrzavali pravila te igre...ali na ovom mjestu moramo a priori uzeti u obzir da u svaku igru ulazimo SVOJOM SLOBODNOM VOLJOM, pa tako dakle i u zivot, ako vec pricamo o religiji kao "igri" sa svojim pravilima...

to medjutim nikako nije slucaj, zivot, koji vjernici smatraju najvecim poklonom od Boga, nam je u stvari NAMETNUT, mi smo prisiljeni da zivimo ovaj zivot koji je u vecini slucajeva tezak i nepravedan...

i na kraju, da bih pojasnio, napravicu jos jedno malo poredjenje:

zamisli da ti neko da neku polovnu, razlupanu krsinu i kaze: "evo ti poklanjam auto, mozes da se vozas dok god ne odapne, ja doduse znam kad ce to biti, ali ti necu reci, osim toga uslov je da ga peres, vozis na servis i pazis najbolje sto znas i ne smijes ga odvesti na otpad ako ti postane teret"...
a ti na to kazes:"neka, hvala, takvo auto mi ne treba, zadrzi ga za sebe"...

nikad niko od nas nije dobio pravo na izbor da NE BUDE RODJEN i da ne ucestvuje u ovom stovaristu sto se zove zivot...

kako ovo komentarises?
faaka

Post by faaka »

Tifa legendo, imam dvije primjedbe na tvoj argument:
Prva je zasto ne da taj lanac ide beskonacno, beskrajno, bespocetno? i zasto da uzrocno posljedicna veza ne postoji vjecno nego da se mora vratiti bas na pocetak? i zasto sama uzrocno posljedicna veza ne bude uzrok nastanku svemira i zivota?

Drugo tamam da se i slozim sa tim da sve ima jedan daleki uzrok zasto bas da taj uzrok bude Bog?

A kurt da li si bas SIGURAN da niko na svijetu nije pitan? Mozda neko jest? Jesi li pito sviju? MOzda su zaboravili? Mozda se ne mogu sjetit? Zvuci sofisticki ali moram reagovati radi slabosti argumenta. A posto zastupam ateisticki pravac ovdje ( :-) )nikad o tome ne bih ni razmisljao! Jednostavno zivot dode i ode. Nazivim se koliko mogu. A ganjat ta neka velika pitanja.. ne isplati se. Zivot je i suvise kratak.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

faaka wrote:A kurt da li si bas SIGURAN da niko na svijetu nije pitan? Mozda neko jest? Jesi li pito sviju? MOzda su zaboravili? Mozda se ne mogu sjetit?
faaka, niko nije ni MOGAO biti pitan...jer da bi te neko nesto pitao, moras biti ziv, ili u nekoj slicnoj sferi svijesti da bi uopste registrovao da ti se neko obraca, da komunicira sa tobom...ako cemo vec postovati kauzalitet...

sto znaci da smo samim rodjenjem stavljeni pred svrsen cin, dakle zrtve jedne igre (koja cesto zna biti prilicno okrutna), cak i sa prijetnjom da cemo ako, je li, ne budemo igrali kako muzika svira, zavrsiti u strasnom mucilistu za sva vremena...i tu ti nista ne pomaze da vices kako te ne zanima ni veliki stvoritelj, ni njegove kreacije, ni raj, ni pakao, niti na kraju krajeva zivot koji si prisiljen da zivis...ja to ne bih bas nazvao fair play :)
TIFA29

Post by TIFA29 »

Kurt_Kombajn wrote:religija kaze da kod svakog covjeka postoji slobodna volja, dakle od Boga je svakom covjeku dato neprikosnoveno pravo na izbor...

sto se tice samog rodjenja, dakle zivota koji nam je dat, siguran sam da nikad niko na svijetu nije pitan da li ga zeli ili ne...
Na osnovu cega si siguran? Zbog cinjenice da se toga ne sjecas? Ni ja se toga ne sjecam, ali ne mogu reci da sam siguran, kao sto to cinis ti.

Uzmimo najlaksi primjer:

Kada te je mati prvi puta, sa smjeskom na usnama dok ti je rukom presla preko kose, a ti joj na krilu sjedio, upitala: "Sine, volis li ti svoju mamu?" Kada si imao 2 godine? 3? 4 i po? Ne sjecas se tacno? Zapravo, siguran si da to nikada nije ucinila? Ne sjecam se ni ja, ali opet siguran nisam da to nikada ucinila nije.
Kurt_Kombajn wrote:u svakoj igri postoje pravila, i rezultat ce biti odgovarajuci tome kako smo igrali, i da li smo se pridrzavali pravila te igre...ali na ovom mjestu moramo a priori uzeti u obzir da u svaku igru ulazimo SVOJOM SLOBODNOM VOLJOM, pa tako dakle i u zivot, ako vec pricamo o religiji kao "igri" sa svojim pravilima...

to medjutim nikako nije slucaj, zivot, koji vjernici smatraju najvecim poklonom od Boga, nam je u stvari NAMETNUT, mi smo prisiljeni da zivimo ovaj zivot koji je u vecini slucajeva tezak i nepravedan...
Slazem se da je u vecini slucajeva (evo dodajem: u apsolutnoj vecini slucajeva) zivot tezak, i na izgled nepravedan. No, glede ostalog pitam te jos jednom: Odakle znas, kako mozes biti siguran da nam je zivot bas nametnut?

Kurt_Kombajn wrote:i na kraju, da bih pojasnio, napravicu jos jedno malo poredjenje:

zamisli da ti neko da neku polovnu, razlupanu krsinu i kaze: "evo ti poklanjam auto, mozes da se vozas dok god ne odapne, ja doduse znam kad ce to biti, ali ti necu reci, osim toga uslov je da ga peres, vozis na servis i pazis najbolje sto znas i ne smijes ga odvesti na otpad ako ti postane teret"...
a ti na to kazes:"neka, hvala, takvo auto mi ne treba, zadrzi ga za sebe"...
Da se ne bih opet ponavljao, da te upitam slijedece:

Sta mislis ti o svojem sinu? Jesi ga upitao da li zeli biti rodjen? Ako jesi, sta ti je odgovorio? :) Ako nisi, niti to mozes, da li ocekujes od njega da ti prigovori na identican nacin: "Tata, ti mene nisi pitao da li zelim da se rodim! Ucinio si mi veliku nepravdu!" ? Zelis li? Ima li on pravo s tim? Ako razmislja na nacin kao ti, onda on to pravo ima. I, tada je - po tvojem - logicno i opravdano da te on (tvoj sin) zbog toga grdi, psuje, proklinje ili cak, kazni?

Ili obrnimo slucaj: Svaki puta kada si se samozadovoljavao, da li si sve potecijalne kcerke i sinove upitao da li zele da ne budu rodjeni? Jesi? Nisi? Da li su oni zeljeli da "skoncaju" na nekoj salveti, nekoj travi ili u WC-skoljki?
Kurt_Kombajn wrote:nikad niko od nas nije dobio pravo na izbor da NE BUDE RODJEN i da ne ucestvuje u ovom stovaristu sto se zove zivot...
Nikad niko... to kazujes i navodis tako sigurno. ;)
Kurt_Kombajn wrote:kako ovo komentarises?
Procitao si. Nadam se da ces se zamisliti malo slijedeci put, kada se pozelis "jarana" u rukama svojim. :)
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

TIFA29 wrote: LudoALjudiJA je teista. Njemu na dusu njegov nastup. :)
:? :? :?
a ja mislio na ovoj temi kocije-bundeve i bundeve-kocije :sad:
bas se bio uzivio u ulogu ateiste :D
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

TIFA29 wrote: sorge_sa: Valjda priznajes mogucnost greske pri tipkanju. Druga tema ne sadrzi istu gresku, ili? :)
ne znam, ali nije tesko provjeriti :D
TIFA29 wrote: ludo: Od tebe i ne ocekivah bolji komentar. Nakon ramazana, mozes opet nastaviti sa omalozavanjem forumasa? Fino. Sto se mene tice, slobodno nastavi ako ti je to potrebno. :)
stari dobri tifa, as opusten as always, prije i poslije ramazana :roll:
TIFA29 wrote: P.S: Ova tema je postavljena na sugestiju od forumasa faaka. :)
ova? mislis, ona druga (tj. prva)? :? :? :?
TIFA29

Post by TIFA29 »

faaka wrote:Tifa legendo, imam dvije primjedbe na tvoj argument:
Prva je zasto ne da taj lanac ide beskonacno, beskrajno, bespocetno? i zasto da uzrocno posljedicna veza ne postoji vjecno nego da se mora vratiti bas na pocetak? i zasto sama uzrocno posljedicna veza ne bude uzrok nastanku svemira i zivota?
Mi poznajemo stvari cija egzistencija je moguca i cija egzistencija nije moguca, posto sve te stvari sto poznajemo nekada nastaju (egzistiraju) i nekad nestaju (ne egzistiraju). (Sta mislis koliko je stvari u 8. stoljecu postojalo, a koliko od tih istih danas ne postoji?) Za sve te stvari je ne moguce da vjecno postoje, jer je moguce da postoji vrijeme kada i one (te stvari) ne postoje. Ako ti smatras da je za sve moguc trenutak ne postojanja (ne egzistiranja), tada zaista mora postojati trenutak (vremenski period) kada nista postojalo nije. No, ako bi to bio slucaj, onda danas nista postojalo ne bi. Naime, nesto sto ne egzistira pocinje egzistirati samo uzrokovano necim sto vec postoji (neko je dobio ideju da napravi TV, nakon toga TV, kojeg prije nije bilo, postoji.). Dakle, ako je postojao trenutak (vremenski period) kada nista nije postojalo, tada nista ni nastati nije moglo. (ako ne postoji covjek koji ce izmisliti TV, tada taj TV i nece nastati.) To (da bas sve u jednom vremenskom periodu nije postojalo) je ocigledno pogresno. Stoga nije samo moguce da stvari postoje, vec mora postojati nesto cije egzistiranje je uvjetno.

Svako uvjetno (potrebno) ima uzrok svojem uvjetu (potrebi) u necem drugom, ili nema. No, nije moguce da uvjetne (potrebne) stvari (dakle one koje nemaju svoj uzrok u drugoj stvari) idu u nedogled (beskonacnost). Da to nije moguce, dokazano je sa uzrocno-posljedicnim lancem koji smo gore naveli.

Znaci: Potrebno je nesto pretpostaviti, sto je samo sebi uvjetno i uzrocno, dakle ciji uzrok uvjetnosti nije uzrokovan necim drugim, vec je ono uzrok za ostale stvari. To nesto zovemo Bog.
faaka wrote:Drugo tamam da se i slozim sa tim da sve ima jedan daleki uzrok zasto bas da taj uzrok bude Bog?
Ako imas bolji odgovor tome, slobodno ga navedi. Ja licno taj uzrok smatram Bogom, to je, i tada je, meni logicno. :)
LudoALudjiJA

Post by LudoALudjiJA »

tifa,
necu ti vise kvariti temu, danas sam prosto lahorno, povrsno i zafrkantski raspolozen.
valjda ces halaliti meni bezbozniku sto se kazne ne boji ;)
pozdrav
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

TIFA29 wrote: Sta mislis ti o svojem sinu? Jesi ga upitao da li zeli biti rodjen? Ako jesi, sta ti je odgovorio? :) Ako nisi, niti to mozes, da li ocekujes od njega da ti prigovori na identican nacin: "Tata, ti mene nisi pitao da li zelim da se rodim! Ucinio si mi veliku nepravdu!" ? Zelis li? Ima li on pravo s tim? Ako razmislja na nacin kao ti, onda on to pravo ima. I, tada je - po tvojem - logicno i opravdano da te on (tvoj sin) zbog toga grdi, psuje, proklinje ili cak, kazni?
grdio on mene, psovao, ili mi naprotiv, bio zahvalan, ostaje fakat da ga NISAM PITAO, kao sto to nijedan roditelj (ovaj put zaista POSVE SIGURNO) nikada nije ucinio!!

ni mene moji roditelji nisu pitali, sto ne znaci da ih ja mrzim, kao sto nisam rekao ni da mrzim Boga, jednostavno zelim da imam ciste racune...
-kada dodjes u restoran, onda je prirodno da prvo pogledas u jelovnik, da bi se odlucio, pa tek onda narucis ono sto zelis za jelo...ili vise volis da ti kelner kaze :"iznenadicu te necim za jelo, ali moras pojesti po svaku cijenu"?...hoces li ostati u tom restoranu i dopustiti da te za tvoj novac zajebavaju?

dakle argument ni slucajno nije pobijen, jedini odgovor je da ne mogu biti siguran da li sam ili nisam odlucio (prihvatio) da zivim..no na kraju krajeva to nije ni bitno, jer, ako vec ne mogu da se sjetim, ako mi je izbrisan taj dio pamcenja ("krivicom" bozjom), onda ni "ugovor" sa partnerom koji me na taj nacin izigra ne vazi, ili??
Engram::X

Post by Engram::X »

Image
Post Reply