Ponavljam: Ova tema je zamisljena kao diskusija o monoteizmu (odbrana kritike monoteizma), ali sa zamijenjenim ulogama. Ja, iako ateista, cu ovdje "braniti" teizam, konkretnije monoteizam. Teisti, (ili i drugi ateisti) ce kritikovati isti.
Kopirat` cu ovdje dva primjera koja su postavljena na toj temi, i pokusat` cu dati odgovore na njih:
TIFA, kad si pametan, de mi objasni:
Tvrde nam svi veliki vjerski znalci da je sve na svijetu s nekim razlogom napravljeno. Recimo, ako covjek nije savrsen, onda je to zato sto bog hoce da vidi koliko je dobar, da li zasluzuje njegovu milost ili ne.
Zasto ih onda nije napravio dobrima? Zamisljam da imam fabriku auta, mogu napraviti savrsen, ali ne - pustam slucajnosti da neke napravi savrsene, a neke ne, pa poslije testiram. I jos, iz nekog perverznog zadovoljstva, one lose pustam da se voze cestama po 90 godina, iako su opasni po okolinu, uzrokuju smrt desetina ljudi, a neke savrsene unistavam nove.
Da to prenesem natrag na ljude - zasto nismo napravljeni svi dobri? Zasto losi ostaju u zivotu do duboke starosti, a neke dobre pusta da umru mladi, zasto pusta da umru djeca koja nistu stigla da postanu ni dobra ni losa?
I jos, kad vi teisti pricate o onom svijetu, zasto i sami placete kad umre neko koga volite? Zar niste sretni "sto je baka sada sa svojim stvoriteljem?"
Vjerovanje teizma sadrzi (bas pomenuto od tebe) vjerovanje da nista na ovom svijetu nije bez razloga i znanja Allaha dz.s. Tvoje spominjanje tzv. "problema teodezije" nije novo. Oduvijek ljudi to spominju, te oduvijek ljudi pokusavaju naci bolje argumente za i protiv tog "problema". Ti si naveo konkretan primjer, stoga se zadrzimo na istom:
Ti zamisljas da mozes napraviti savrseno auto, ali takodje zamisljas da to (iako mozes) ne cinis. Kao razlog tome, navodis udovoljavanje svojoj perverziji. Ili drugacije: Navodis da, iako mozes, ne stvaras savrseno auto, jer s time zelis udovoljiti svojoj zlokobi.
No, ne dugo zatim taj primjer prebacujes na Allaha dz. s. kao stvoritelja, a ljude poistovjecujes sa nesavrsenim autima, te pitas za sto to On cini. Zar nemas odgovor tome? Kada vec primjer o konstrukteru i autima poistovjecujes sa Allahom dz. s. i ljudima, zasto onda ne prebacujes i razlog? Dakle, zasto udovoljavanje svojoj zlokobi ne navodis kao razlog Allahovom (dz.s.) udovoljavanju svoje zlokobi pri stvaranju covjeka?
Od mene ocekujes takav odgovor? Ocekujes da se slozim s tobom? To ne mogu, niti zelim. Ti mozes navesti takav razlog (udovoljavanje svojoj preverziji) kao primjer, kada si ti konstrukter nesavrsenih auta, jer... ti to tvrdis kao takvo, i uslovljavas kao takvo. Valjda sebe dovoljno dobro poznajes. Ja to ne cinim pri primjeru u kojem spominjes Allaha dz.s. i ljude. Ne cinim, jer ja ne znam sta je konkretna namjera ili razlog za ovog ili onog covjeka, pa ga Bog ostavlja duze ili krace da zivi. Znas li ti? Ako smatras da je to udovoljavanje Njegovoj perveziji, mozes li to potkrijepiti ili dokazati? Mozes li dokazati da je to jedna od njegovih osobina kojima On zeli (ili mora) da uvodolji? Ja ne znam. Ono sto znam je, da nista na ovom dunjaluku ne moze biti savrseno niti je kao takvo zamisljeno. Ovo nije dzenet (raj), ovo je dunjaluk (nasa Zemlja). Ovdje nismo da bismo savrseni bili, i savrsen zivot (te zivotne uslove) imali. Ovdje ne. Ovdje smo na iskusenju.
Na zalost. Sada moram ici u kupovinu (zena iza mene s oklagijom stoji). Na ovaj drugi citat cu ti odgovoriti kasnije. Odgovor nece biti dug. To obecavam.Šta je s budistima (u odnosu na izneseni tekst)?
Šta je s onima koji vjeruju u milijune bogova? Hinduisti? (dakle koji ne vjeruju u jednog Boga)
Šta je s Kinezima?
Šta je s sektašima? (kršćanski)
Šta je s onima koji nikada nisu čuli za Isusa zbog konformizma teologa? (draže je teologu biti u Rimu nego misionariti tamo gdje će možda biti ubijeni)

obeshrabrivao nakon prvog ekspirimenta...