Ekonomski rat i odljev mozgova

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
-Chesterfield-

#1 Ekonomski rat i odljev mozgova

Post by -Chesterfield- »

Osim neposrednog udara na rusku ekonomiju, država će godinama patiti od takozvanog “odljeva mozgova” – egzodusa obrazovanih Rusa srednje klase s finansijskim mogućnostima da napuste zemlju – te od izvoza kontrole tehnologije od strane SAD-a i EU-a, uključujući mikroelektroniku, koja će godinama kočiti tehnološki razvoj u Rusiji.

Istovremeno, “samosankcionisanje” stranih kompanija koje više ne žele poslovati sa Rusijom dovest će do slabljenja važnih sektora ruske ekonomije, navedeno je u izvještaju.

“Negativan efekt na srednjoročne i dugoročne ekonomske izglede mogao bi biti još razorniji”, napisali su ekonomisti.
https://balkans.aljazeera.net/news/econ ... -ekonomije

Vidimo da se pored oružanog sukoba i agresije Rusije na Ukrajinu vodi i ekonomski rat.

Mene zanima ovaj odljev Ruskih mozgova. Ne sumnjam da stvarno ima pametnih Rusa, ali kome treba Ruska pamet?
Ja vjerujem da je ta pamet ucrvana - zadojena mitomanijom, nacionalizmom...kao i kod naših komšija.

Kakav bi miks mogao nastati mješavinom Ruske pameti sa uvoznikom te pameti?

Drugo pitanje se odnosi na naše političare, a vezano za ekonomski rat koji je i nas zahvatio.

Šta oni rade i koji su im planovi? Vidimo da Njemačka traži alternativu za Ruski plin. Sklapaju se ugovori sa državom Katar...
Šta bi trebalo da naši političari urade za osiguraju građane od neizvjesne budućnosti? Prvenstveno mislim na energente i hranu.
Dozer

#2 Krize i ponašanje trgovaca - extra profiti

Post by Dozer »

Posto je sve ovo tek krenulo, kriza oko svega ce se vjerovatno povecavati, red je da malo propratimo i cijene kod raznih trgovaca.

Za gorivo vec svi znamo sta je i kako je, pa tako imamo situaciju da je istovremeno na Energopetrolu B95 3.11 KM, na Petrolu 3.06 KM, a kod Neskovica u Lukavici 1.45 KM (ne znam da li se sta promijenilo u zadnja 2-3 dana).

Maloprije odem da kupim nesto, pa nesto zaboravim i udjem u istu prodavnicu (Bingo), ali razlicite poslovnice, i kupim istu stvar.
Racuni govore sasvim dovoljno....

Image

I ovako je za sve sad, i ne samo sad nego i dosta vremena unazad. Extra profiti se uzimaju gdje god se stigne, nove marze se uredno dodaju na stare zalihe, a drzava to samo nijemo posmatra. Cak i kada se, kao, pokrene, to je opet smijesno i ne daje rezultate jer su kazne visestruko manje od ostvarenog ili potencijalnog profita, tako da svi uredno nastavljaju po svom.

Ali...kako drugacije moze i biti kada premijer hladno i javno kaze da nista nije poskupilo, samo se za iste pare moze uzeti manje... Standardna visedecenijska SDA polupismena mantra....

O zvanicnim statistikama, u kojima je poskupljenje cca. 12-13%, takodjer je suvisno bilo sta reci. Ali, to je tako kada vlast zeli minimizirati problem, pa da se ne bi prikazalo stvarno stanje, namjerno pomijesaju babe i zabe, avione i krompir, zlato i plastiku....

Najinteresantnuje je sto uvijek i u svemu izostaje reakcija naroda. Da li smo zaista toliki glupaci....?
Kiki_Musampa

#3 Re: Krize i ponašanje trgovaca - extra profiti

Post by Kiki_Musampa »

Dozer wrote: 26/03/2022 12:53 Posto je sve ovo tek krenulo, kriza oko svega ce se vjerovatno povecavati, red je da malo propratimo i cijene kod raznih trgovaca.

Za gorivo vec svi znamo sta je i kako je, pa tako imamo situaciju da je istovremeno na Energopetrolu B95 3.11 KM, na Petrolu 3.06 KM, a kod Neskovica u Lukavici 1.45 KM (ne znam da li se sta promijenilo u zadnja 2-3 dana).

Maloprije odem da kupim nesto, pa nesto zaboravim i udjem u istu prodavnicu (Bingo), ali razlicite poslovnice, i kupim istu stvar.
Racuni govore sasvim dovoljno....

Image

I ovako je za sve sad, i ne samo sad nego i dosta vremena unazad. Extra profiti se uzimaju gdje god se stigne, nove marze se uredno dodaju na stare zalihe, a drzava to samo nijemo posmatra. Cak i kada se, kao, pokrene, to je opet smijesno i ne daje rezultate jer su kazne visestruko manje od ostvarenog ili potencijalnog profita, tako da svi uredno nastavljaju po svom.

Ali...kako drugacije moze i biti kada premijer hladno i javno kaze da nista nije poskupilo, samo se za iste pare moze uzeti manje... Standardna visedecenijska SDA polupismena mantra....

O zvanicnim statistikama, u kojima je poskupljenje cca. 12-13%, takodjer je suvisno bilo sta reci. Ali, to je tako kada vlast zeli minimizirati problem, pa da se ne bi prikazalo stvarno stanje, namjerno pomijesaju babe i zabe, avione i krompir, zlato i plastiku....

Najinteresantnuje je sto uvijek i u svemu izostaje reakcija naroda. Da li smo zaista toliki glupaci....?
Jesmo :kiss:
karanana

#4 Re: Krize i ponašanje trgovaca - extra profiti

Post by karanana »

Pa sampinjoni pojeftinili. To je dobro.
vjeshalica

#5 Re: Krize i ponašanje trgovaca - extra profiti

Post by vjeshalica »

Bingo, kralj dobre krađe.
Dozer

#6 Re: Krize i ponašanje trgovaca - extra profiti

Post by Dozer »

Bacih omote... ali gljive su imale isti datum, sto znaci i da su nabavljene po istoj cijeni.

A ovako je na gomili istih proizvoda, ali u razlicitim poslovnicama.
Najklasicnije moguce otimanje u prometnijim objektima u odnosu na slabije posjecene, pa su eazlije u cijenama od 10 do 30%, ponegdje i ponesto i vise.

Da, jesmo glupaci....
bumerangss

#7 Re: Krize i ponašanje trgovaca - extra profiti

Post by bumerangss »

Mislim da nije trebalo otvarati temu jer razbacamo se na više sličnih tema... neko otvorio temu ekonomski rat... mislim da je ovo sve trebalo pisati na temu poskupljenja

Sutra na HRT1 nedeljom u 2 gost neki ekonomist i ova vruca tema inflacija, da li nam banke tj inflacija pojede štednju...
dječak sa šibicama

#8 Re: Krize i ponašanje trgovaca - extra profiti

Post by dječak sa šibicama »

JEsi siguran da nisu dva razlicita pakovanja sampinjona u pitanju, ja sam primjetio istina u konzumu, da imaju skoro identicna pakovanja samo je jedno mrvicu manja gramaza i nisu na isti nacin ociscene gljive pa je jedno 2,20 ili 2,30 a drugo blize 3 km.

No nebitno, uzimaju nas lopatom, a sad je zaista i doslo vrijeme da priglupi narod kaze "samo nek ne puca" i svi zato i sute, dok ne puca dobro je.

Tek ce nas ova govna na vlasti plasiti ratovima, samo dok pocne predizborna kampanja.
mayab

#9 Re: Ekonomski rat i odljev mozgova

Post by mayab »

Čuj šta rade naši tzv.političari ?

Prijatelju , gdje ti živiš?

Ako si u BiH, valjda znaš da ne rade ništa :zzzz: njima njihove funkcije uglavnom služe za svoje lične i uskostranačke interese , ako to šta usput "zakači" i građane i državu, dobro je
mognjen

#10 Re: Ekonomski rat i odljev mozgova

Post by mognjen »

Interesantno da navodiš kako vjeruješ da je tudja pamet ucrvana nacionalizmom, dok tvoj post prožima šovinizam i mržnja prema drugima.
:lol:
crveni_makovi

#11 Re: Ekonomski rat i odljev mozgova

Post by crveni_makovi »

-Chesterfield- wrote: 25/03/2022 09:37 Mene zanima ovaj odljev Ruskih mozgova. Ne sumnjam da stvarno ima pametnih Rusa, ali kome treba Ruska pamet?
Ja vjerujem da je ta pamet ucrvana - zadojena mitomanijom, nacionalizmom...kao i kod naših komšija.
Iz mog ograničenog životnog, pa i iskustva obrazovanja i rada s vršnjacima iz Rusije uvijek sam imala poštovanje za njihovo obrazovanje i radnu etiku. Kad pomislim na Ruse prvo mi padnu na pamet svi ti ljudi koje poštujem. Doduše većina ih je već godinama iselila iz Rusije, neki čak i u BiH.
-Chesterfield-

#12 Re: Ekonomski rat i odljev mozgova

Post by -Chesterfield- »

mognjen wrote: 27/03/2022 08:04 Interesantno da navodiš kako vjeruješ da je tudja pamet ucrvana nacionalizmom, dok tvoj post prožima šovinizam i mržnja prema drugima.
:lol:
Gdje sam ja napisao da mrzim nekoga?

Više me zanimaju neke analize ljudi koji poznaju ovu tematiku.
Ja ne znam ništa, ali svi mi koji smo doživjeli rat devedesetih možemo povući neku paralelu i sličnosti sa agresijom na Ukrajinu.

Studije, članci, analize forumaša...

https://www.ifimes.org/BA/istrazivanja/ ... alkan/3591

I Hrvatsku treba posmatrati u kontekstu prethodno rečenog, uključujući i jedan društveno-politički paradoks. Ako se ozbiljno analiziraju ideološke dimenzije političkih partija u Hrvatskoj, pa i na Balkanu, doći ćemo do zaključka da su partije desnice, u praktičnom delovanju, bliže ruskoj nego evropskoj politici, a partije levice upravo obrnuto. No, taj paradoks ne treba da zabrinjava. Treba znati da upravo tajne službe funkcionišu po principima paradoksa. Oni koji operativno rade za Istok, uglavnom žive na Zapadu, glumeći veliko evropejstvo. I obrnuto. Sve do momenta kada moraju emigrirati u državu-poslodavca.

Regrutovanje rusofilskog podmlatka, strateški je cilj geopolitičkih igrača. Mnogi novoformirani privatni fakulteti, akademije i instituti na Balkanu (a posebno u Srbiji) su pod jakim uticajem proruske politike. Bezbednost, diplomatija i menadžment, težišni su sadržaji njihovih studijskih programa. Rusofilstvo i „urota Amerike i Zapada“ protiv Srbije i srpskog naroda, osnovne su odrednice kadrova, koji su radno angažovani u tim institucijama. Mnogi od njih su bili radnici (a neki veoma angažovani saradnici) tajnih državnih i vojnih službi.

Urota ćutanja o svojim profesionalnim biografijama, osnovna je karakteristika bivših obaveštajaca i bezbednjaka na Balkanu. Zakletva službama i „profesionalna etika“ su floskule, kojima se mnogi od njih brane od sumnjive ili nečiste savesti. Jer, njihova iskrenost o svemu što su radili, bila bi blagotvorni lek za utvrđivanje istine o jednom vremenu i svemu onome što ga je karakterisalo. Na svu sreću, Srbija bi, u tom pogledu, uskoro mogla biti pozitivan primer. Počeli su se otvarati.

Godinama ističem da će se Rusija uskoro suočiti sa velikim problemima. Nedostatak demokratije, uskraćena ljudska prava i slobode, autoritaran režim, te ogromne socijalne razlike između novokomponovanih bogataša (dojučerašnjih siromaha) i velikog broja građana u oskudici, Rusiju mogu uvesti u građanski rat. Režim je toga svestan, pa će permanentno primenjivati strategiju „isturene odbrane“. Šta to konkretno znači? Svojim prisustvom na Balkanu (prvenstveno preko tajnih službi i oligarha), nastojaće da što duže održe ili stanje hladnog rata ili stanje vrućeg mira, i na taj način pažnju međunarodne zajednice zadrže na većoj distanci od svojih granica. Sledeća linija odbrane njihovog režima će biti Ukrajina i Kavkaz. Nagorno Karabah, Abhazija, Južna Osetija i severni Kavkaz su odavno zamrznuti konflikti. Proces odmrzavanja tih konflikata će ići daleko brže nego što zvanične politike misle ili žele. Odmrzavanje tih konflikata će otpočeti odmah nakon stabilizovanja Balkana. U to sam siguran!

[1] Objavljeno u elektronskom časopisu Centra za evroatlantske studije Beograd 12.02.2014
Forumerrer

#13 Re: Krize i ponašanje trgovaca - extra profiti

Post by Forumerrer »

Nisu iste cijene, uporedi cijene iz Konzum SCC-a i iz drugih Konzuma. Nisam nesto obracao paznju na to dok nisam obavio kupovinu u SCC-u.

Ocito je "ekskluziva" skuplja i kod Binga (ako se Kolodvorska moze nazvat tako).
Dozer

#14 Re: Ekonomski rat i odljev mozgova

Post by Dozer »

Cuj "ekskluziva"... Znaci, dole u novom Bingo TC te iste gljive bi trebae kostati bar 3,50 KM...? Jbg, "ekskluzivni" objekat...

Po toj logiKi bi onda i plate radnicima trebale biti vise u "ekkskluzivnim" objektima, jer i ti objekti zaradjuju vise. Ali znamo da nisu.
Post Reply