https://balkans.aljazeera.net/news/econ ... -ekonomijeOsim neposrednog udara na rusku ekonomiju, država će godinama patiti od takozvanog “odljeva mozgova” – egzodusa obrazovanih Rusa srednje klase s finansijskim mogućnostima da napuste zemlju – te od izvoza kontrole tehnologije od strane SAD-a i EU-a, uključujući mikroelektroniku, koja će godinama kočiti tehnološki razvoj u Rusiji.
Istovremeno, “samosankcionisanje” stranih kompanija koje više ne žele poslovati sa Rusijom dovest će do slabljenja važnih sektora ruske ekonomije, navedeno je u izvještaju.
“Negativan efekt na srednjoročne i dugoročne ekonomske izglede mogao bi biti još razorniji”, napisali su ekonomisti.
Vidimo da se pored oružanog sukoba i agresije Rusije na Ukrajinu vodi i ekonomski rat.
Mene zanima ovaj odljev Ruskih mozgova. Ne sumnjam da stvarno ima pametnih Rusa, ali kome treba Ruska pamet?
Ja vjerujem da je ta pamet ucrvana - zadojena mitomanijom, nacionalizmom...kao i kod naših komšija.
Kakav bi miks mogao nastati mješavinom Ruske pameti sa uvoznikom te pameti?
Drugo pitanje se odnosi na naše političare, a vezano za ekonomski rat koji je i nas zahvatio.
Šta oni rade i koji su im planovi? Vidimo da Njemačka traži alternativu za Ruski plin. Sklapaju se ugovori sa državom Katar...
Šta bi trebalo da naši političari urade za osiguraju građane od neizvjesne budućnosti? Prvenstveno mislim na energente i hranu.