Ekonomski rast u RBIH (najbrzi u svijetu)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Vodenjak

Post by Vodenjak »

savjest wrote:
Vec jednom si dokazao da nemas blage veze sto se tice ekonomije:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... p&start=75

Jer poredivati bruto proizvod jedne zemlje od preko 20 miliona stanovnika sa nekom od 3.5 miliona moze samo neko ko nema ni minimum znanja. To se nauci na drugom casu ekonomije, najdalje!

Sada da se osvrnem na recenicu od Car-x jer ocito da si los i u matematici ili bolje reci statistici. Zasto je gornja recenica besmislena?

Recenica bi bila ispravna da se umjesto procenta nalaze samo brojevi. Nemoguce je rasti sa 1% na 9%(ako se ne doda cega iza tih procenata). Ne proizvode se procenti(sto se da zakljuciti iz gornje recenice). Procenti moraju da se odnose na nesto, u ovome slucaju na proizvodnju. Stoga, moze se reci da je proizvodnja povecala sa 10 na 15 a povecanje se izrazava u procentima to jeste 50%. (primjer)

Ono, valjda sto je on htio reci je da je bolje povecati proizvodnju sa 51.6 na 51.8(recimo milijardi $ ) nego sa 1 na 9mil$.

No ekonomski gledano i to je sasvim besmisleno i to nece podrzati niti jedan ekonomista. Svaki ce od njih vise pozeljeti da se nade u drugom nego u prvom, gore navedenom primjeru.
Ono sto se racuna u ekonomiji je povecanje u procentima. "VAZDA I UVIJEK". Sami "bruto " brojevi nemaju aposlutno nikakvo znacenje. Nacin na koji neki razmisljaju ovdje nema blage veze sa ekonomskim pricipima.

A sto se tice ovoga sto sam ga citirao, dva puta: prosto receno ; glup si covjece i nemas blage veze o ekonomiji i zato se ne javljaj na ovakvim temama jer nizes biser za biserom.

Imas hrpu debilnih tema kao ova gdje se skupila kamarila idiota i "raspravljauju" o tome kako bi bilo bolje da smo ostali u "krnjoj jugoslaviji". Vidim na istoj ste "talasnoj duzini". Ne zacatavaj na temama o kojima nemas blage veze.
Dobro, idiote balavi!

Na puno toga bih odgovorio da imam kome. Ali posto si ti jedan neodgojeni, uobrazeni papak, dovoljno je samo da ti kazem da su ti glupi mamica i tatica koji su te tako odgojili i sredina u kojoj zivis i koja te trpi takvog kakav jesi!
Pored mene sa svojom "savjescu" i svojim "argumentima" sasvim sigurno ne bi dobro prosperirao!
Sto se tice mog poznavanja ekonomije, da imam s kim, ponosali bi se, ali posto ti sve sto znas preuzimas sa neta, ne mozemo mi o tome!
Na one komentare za koje si link postavio nisam ti htio ni odgovoriti, ali svakom bi pametnom bilo jasno na sta sam mislio i zasto sam onako napisao!
Samo nadobudni, ubrazeni, slijepi i bolesni idiot moze o jednoj zemlji koja je na pragu ulaska u Evropu pisati ovako:
savjest wrote:Rumunija? haha

Njihov glavni izvoz su im cure i djeca koja se nalaze po trotoarima, zeljeznickim stanicama i javnim kucama tzv. zapadne Evrope.No istini za volju nisu jedini. Tu su jos i Poljska, Madarska i Moldavija. Daleko poznate po izvozu "te vrste robe".
Time oni dizu svoju ekonomiju(koja je bijedna da bijednija ne moze biti).

Njihov ulazak u tzv. EU nema nikakve veze sa ekonomskim razvojom, demokratijom i tome slicno... Ovi "zapadnjaci " ne zele da ista spadne pod rusku sferu uticaja i zato je i guraju u EU i NATO.

To je zemlja gdje na desetine hiljada djece zivi u kanalizacijama i koja su zrtve raznih trafika(organi,prostitucija, itd..). Plata je ispod 100 eura.

Bezvrijedno je davati bilo kakav daljni komentar. Dovoljno je otici u Bijeljinu i okolinu pa da vidis rumune koji rade na njivama kao sezonski radnici... pored tolikog bogatstva.
Bitno je da ti znas koji su kriteriji za ulazak u istu!
Mozda si ti i Terzicev savjetnik kad nam ovako dobro ide? :roll: :zzzz:

Toliko od mene!
Od sad si za mene samo vazduh (iliti zrak, sta ti vise pashe!)
Eliminisan si djecak!
Na bljuvotine koje pises se vise ne osvrcem!
Nisi vrijedan!

Adios muchachos! :roll: :D
da pamtis

Post by da pamtis »

Vodenjak ti ga pretjera.......
savjest

Post by savjest »

Vodenjak wrote: brlj , brlj
Toliko prostora a nista korisno.
Cak i zna odakle mi znanje. :-) . Eh kamo srece da se ti malo potrazis po netu prije nego sto pocnes da postiras... :wink:
Prenj

Post by Prenj »

rehaktor wrote:
Prenj wrote:
U naslovu stranice pise
This page was last updated on 30 August, 2005
Naravno, da je na 100 stranica citiran, CIA World Facts je siroko citiran referentni izvor.

Ako imas neku konkretnu primjedbu na sadrzaj, bujrum.
evo i tebi http://goeasteurope.about.com/library/p ... bosnia.htm

pogledaj kada su oni copirali ovaj izvjestaj na svoju stranicu... 2002... to ti je 3 godine :D

konkretna primjedba jeste da mi raspravljamo izvjestaj iz ekonomista iz septembra 2005 :)
Jos gore, to samo znaci da nikakve razlike nema u ekonomiji BiH izmedju 2002. i 2005. :( (I 2002. smo bili prvi u istoj rubrici 'Pocket Worlda'.)

Opet te pitam: Imas li kakvu konkretnu primjedbu na sadrzaj izvjestaja?

Mozda su propustili da navedu ogromne uspjehe tipa 'da je u izgradnji 500 metara zapadnog prilaza gradu' ili sljedecih 'devet kilometara autoputa'?
rehaktor

Post by rehaktor »

Prenj wrote:
rehaktor wrote:
Prenj wrote:
U naslovu stranice pise
Naravno, da je na 100 stranica citiran, CIA World Facts je siroko citiran referentni izvor.

Ako imas neku konkretnu primjedbu na sadrzaj, bujrum.
evo i tebi http://goeasteurope.about.com/library/p ... bosnia.htm

pogledaj kada su oni copirali ovaj izvjestaj na svoju stranicu... 2002... to ti je 3 godine :D

konkretna primjedba jeste da mi raspravljamo izvjestaj iz ekonomista iz septembra 2005 :)
Jos gore, to samo znaci da nikakve razlike nema u ekonomiji BiH izmedju 2002. i 2005. :( (I 2002. smo bili prvi u istoj rubrici 'Pocket Worlda'.)

Opet te pitam: Imas li kakvu konkretnu primjedbu na sadrzaj izvjestaja?

Mozda su propustili da navedu ogromne uspjehe tipa 'da je u izgradnji 500 metara zapadnog prilaza gradu' ili sljedecih 'devet kilometara autoputa'?
prenj, zasto se ti ne angaziras politicki... evo, imas moj glas, sigurno ti kazem... glasati cu za tebe...
Prenj

Post by Prenj »

rehaktor wrote: prenj, zasto se ti ne angaziras politicki... evo, imas moj glas, sigurno ti kazem... glasati cu za tebe...
glas po glas ... po glas = Mirnes :-)
rehaktor

Post by rehaktor »

Prenj wrote:
rehaktor wrote: prenj, zasto se ti ne angaziras politicki... evo, imas moj glas, sigurno ti kazem... glasati cu za tebe...
glas po glas ... po glas = Mirnes :-)
ma bio bi ti bolji od mirnesa :D

glede izvjestaja cie... nemam mu sta zamjeriti, niti vidim ista po cemu bi ovaj izvjestaj imao veze s ovom temom, fakat
Harrys

Post by Harrys »

savjest wrote: Glupo,besmisleno i neadekvatno poredenje. Sasvi drugi sistemi i siutacija,historijski kontekst ili prosto receno mjesanje baba i zaba.

.
@savjest

imao sam namjeru sa tobom voditi ozbiljnu diskusiju ali poslije ovog posta ocito je da nisi nikakav sagovornik.Nedostaje ti opsta kultura i postivanje sagovornika.Imas ti jos dosta da ucis o kulturi ponasanja pa tek onda da se upustis u diskusije.
Dezze

Post by Dezze »

savjest wrote:
Zadig wrote:
Dalje, ja ne znam kako neko moze da kaze da je BIH stabilna za ulaganje, to je smijesno. Zemlja koja je prakticno okupirana i koja nema "kapaciteta" da sacuva mir u svojoj teritoriji treba da bude stabilna? WTF?
Ma dajte molim vas.
Apsolutno netacno. Nema nesigurnije zemlje od Iraka a strane investicije probijaju sve plafone; i to ne samo naftnoj industriji. Primjera je bezbroj. Ono sto traze investitori je jedno prosperitetno trziste, trziste koje ima stabilan rast i perspektivu a ovaj izvjestaj to upravo pokazuje za RBiH.
Ne znam odakle ti podatak da investicije probijaju plafon u iraku....
Kako god, ali investitori traze ne samo prosperitetna trzista, vec i zastitu (i prije svega zastitu) svojih investicija....Ima tu jos faktora na koje se gleda.
Dezze

Post by Dezze »

savjest wrote:
rehaktor wrote:
sto se bezveze ljutis... sta dijete zna sta je %... uzme i odnese
Daleko od toga da se ljutim(nije on toga vrijedan),vec samo skrecem paznju na par iznesenih gluposti. Jednostavno mrzim kad neke mahaluse mlate bez ikakvog smisla i pri tome misle da su interesantne.

No sama bit teme je trebala da bude vezana za ovaj izvjestaj i kako iskoristiti isti ali nema dovoljno ozbiljnih osoba za to.
Pa dobro, kako bi ga ti iskoristio???

Ozbiljna osoba :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Prosperitetno trziste ! Mi smo prosperitetno trziste ?
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Dezze wrote:
savjest wrote:
Zadig wrote:
Dalje, ja ne znam kako neko moze da kaze da je BIH stabilna za ulaganje, to je smijesno. Zemlja koja je prakticno okupirana i koja nema "kapaciteta" da sacuva mir u svojoj teritoriji treba da bude stabilna? WTF?
Ma dajte molim vas.
Apsolutno netacno. Nema nesigurnije zemlje od Iraka a strane investicije probijaju sve plafone; i to ne samo naftnoj industriji. Primjera je bezbroj. Ono sto traze investitori je jedno prosperitetno trziste, trziste koje ima stabilan rast i perspektivu a ovaj izvjestaj to upravo pokazuje za RBiH.
Kako god, ali investitori traze ne samo prosperitetna trzista, vec i zastitu (i prije svega zastitu) svojih investicija....Ima tu jos faktora na koje se gleda.
Upravo to!
Traze zakone trzista a ne korumpirane institucije kojih je BiH prepuna.

@savjest,
mislim da si malo previse optimistican a neces da sagledas realnost danasnje BiH. Danasnja BiH je politicki podijeljena, jos uvijek je protektorat, politicari se ne mogu dogovoriti o osnovnim stvarima kao o reformi policije, svi bi i da kake i da piske, da prostite. Stoji to da je Economist ugledna novina u svijetu ali pogledaj malo i druge medije, u kojima vjeruj mi nista pozitivno ne pise o BiH. Jos uvijek traje potraga za ratnim zlocincima, omladina gleda kako da se izvuce jer ne vide neku buducnost, etnocentrizam je opasno zavladao, nezaposlenja koliko hoces itd itd (spucace me depresija ako nastavim).
Sta bi to zapravo privuklo strane investitore u BiH?
Dezze

Post by Dezze »

Fair Life wrote:Prosperitetno trziste ! Mi smo prosperitetno trziste ?
Dugorocno gledano, da. Koliko god to cudno i nestvarno zvucalo...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Ima li neko da zna objasniti te zakljucke koje navodi? ;)

Recimo iz cega vidite da smo prospertetno trziste?
Kako to znate? Na osnovu toga sto smo 1. mjesto?
A koje mjesto je neprosperitetno? I zasto? To je najvaznije pitanje.. Zasto?;)

Puno je vazniji ovaj dio o konkurentnosti, ali je i to samo parametar koji pokazuje pravac u kojem treba djelovati, da bi se postigla konkurentnost.
Ali ja licno sumnjam da u cijeloj ministarskoj sviti (komada 130+zamjenici i doministri) ove drzave imate pet-sest ljudi koji kontaju o cemu je tu rijec.

Evo pitanje ovima koji studiraju ekonomiju
na kojem predmetu to rade i koje su teorije koje stoje iza izrade ovih izvjestaja ;).
Dezze

Post by Dezze »

Sarafcina wrote:Ima li neko da zna objasniti te zakljucke koje navodi? ;)

Recimo iz cega vidite da smo prospertetno trziste?
Kako to znate? Na osnovu toga sto smo 1. mjesto?
A koje mjesto je neprosperitetno? I zasto? To je najvaznije pitanje.. Zasto?;)

Puno je vazniji ovaj dio o konkurentnosti, ali je i to samo parametar koji pokazuje pravac u kojem treba djelovati, da bi se postigla konkurentnost.
Ali ja licno sumnjam da u cijeloj ministarskoj sviti (komada 130+zamjenici i doministri) ove drzave imate pet-sest ljudi koji kontaju o cemu je tu rijec.

Evo pitanje ovima koji studiraju ekonomiju
na kojem predmetu to rade i koje su teorije koje stoje iza izrade ovih izvjestaja ;).
Zemlje jugoistocne Evrope pripadaju tzv. emerging markets. Trzista koja rastu, iliti nastaju. Prosperitetna trzista se prepoznaju po mnogim faktorima, ali najvaznije je to da smo izasli iz tzv. zatvorenog sistema i prelazimo u otvoreni (popularan pojam ovdje je "Zemlja u tranziciji").

Bogatstvo prirodnih resursa je razlog sto smo mi prosperitetno trziste. Uz to dolazi: visoka je nezaposlenost, malo domaceg kapitala, a Balkan je trziste od nekih 20-tak miliona ljudi tj. potrosaca, koje je tek nastalo (samim otvaranjem). To su neki od najvaznijih razloga sto smo mi prosperitetno trziste.
To sto imamo veliku nezaposlenost znaci da je jedan od glavnih ciljeva bh vlade (tj. bi trebao biti) da istu smanji, a te mjere vlade ce opet uzrokovati otvaranje radnih mjesta, povecace se prihodi domacinstava, zaposlenost raste, sto znaci da ce ljudi vise zaradjivati pa samim time i vise trositi...vise ce se ulagati, vise proizvoditi, uvoz ce opadati a izvoz rasti. Ovo su, svakako, dugorocne manifestacije ekonomskog razvoja.

A pitas za teorije. Uzmi knjigu Ekonomika razvoja ili sl. od Prase, izdata u Mostaru. Imas tamo teorija, da ti pamet stane. A opet se sve svodi na pojedinacna rjesenja..... :D
anti-patriota

Post by anti-patriota »

Dezze wrote:Bogatstvo prirodnih resursa je razlog sto smo mi prosperitetno trziste.
bzzz greska! probaj ponovo.
savjest

Post by savjest »

Harrys wrote:
@savjest

imao sam namjeru sa tobom voditi ozbiljnu diskusiju ali poslije ovog posta ocito je da nisi nikakav sagovornik.Nedostaje ti opsta kultura i postivanje sagovornika.Imas ti jos dosta da ucis o kulturi ponasanja pa tek onda da se upustis u diskusije.
Da da... Moja poruke mozda i jeste bila " previse direktna" ali je bar bila vise nego jasna. Vise ne znam na koji nacin objasniti da su ta poredenja neosnovana. Iza tog dijela kojeg si citirao sam napisao jos nesto sto je trebalo pomoci da tebi( a drugima koji vrse ta "poredenja") padne novcic.

Procitaj ponovo ako si to izostavio prviput. jos jednom ponavljam da su ta poredenja besmislena i da su puko presipanje iz supljeg. A na ovome forumu imas na stotine tih supljih tema kao ; "tito ili alija", "osmanski period ili sad" itd...

Sta sad bi ja trebao reci pa prije je 95% auta bilo fica, stojadin i lada dok danas ne predstavljaju ni 2 % ili recimo juce je pocela konstrukcija kanalizacija u Bijeljini dok to prije nije ni postojalo i da iz toga donosim neke zakljucke?

Jos jednom: drugi uslovi, historijski kontekst, vremenski period, okolina itd... i poredenje se svodi na presipanje iz supljeg u prazno i gubljenje vremena.

Zadnji put da se osvrcem na ovo.
anti-patriota

Post by anti-patriota »

savjest wrote:Sta sad bi ja trebao reci pa prije je 95% auta bilo fica, stojadin i lada dok danas ne predstavljaju ni 2 % ili recimo juce je pocela konstrukcija kanalizacija u Bijeljini dok to prije nije ni postojalo i da iz toga donosim neke zakljucke?
nije to nista, sad i mobitele svi imaju. e mobiteleee !!!
savjest

Post by savjest »

Dezze wrote:
Svi mediji ili organizacije koje daju ekonomske informacije izvjestavaju o tome. Irak je razrusena zemlja i sve vaznije firme se bore da dodu na to trziste. UsofA kao sto su i obecali ne dopustaju zemljama koje im nisu pomogle da dodu na isto. Jednostavno stavili su sapu na tu zemlju.

Naravno da firme zele zastitu svojih investicija ali te firme imaju mogucnost i spremne su na eventualne gubitke (pa i one ljudkse to jeste gubitke svojih radnika) samo da bi zadobili to trziste. Ti eventualni gubici su minimalni prema dobicima. Ugovorne cijene (kao obnova elektronskog sistema, telekomunikacije itd) su astonomske i ta steta od par hajde recimo miliona $ je za njih potpuno beznacajna.
To su firme kao recimo halliburton i slicne.
Harrys

Post by Harrys »

savjest wrote: Da da... Moja poruke mozda i jeste bila " previse direktna" ali je bar bila vise nego jasna. Vise ne znam na koji nacin objasniti da su ta poredenja neosnovana.
.
Kao sto sam ti vec rekao,moras jos dosta da se obrazujes i ucis da bo mogao da diskutujes sa postivanjem sagovornika.
Rijecima kao,glupo,besmisleno,ne mozes nista dokazati.Samo iznosenjem argumenata mozes ostvariti svoj cilj.

Npr,u jednom od tvojih gornjih postova,napisao si da oko 350 milona kineza zivi istim standardom kao EU.Za takvu tvrdnju mogao sam upotrebiti tvoje rijeci(glupo.besmisleno,)ali nisam.
savjest

Post by savjest »

Soul_Sista wrote:
@savjest,
mislim da si malo previse optimistican a neces da sagledas realnost danasnje BiH. Danasnja BiH je politicki podijeljena, jos uvijek je protektorat, politicari se ne mogu dogovoriti o osnovnim stvarima kao o reformi policije, svi bi i da kake i da piske, da prostite. Stoji to da je Economist ugledna novina u svijetu ali pogledaj malo i druge medije, u kojima vjeruj mi nista pozitivno ne pise o BiH. Jos uvijek traje potraga za ratnim zlocincima, omladina gleda kako da se izvuce jer ne vide neku buducnost, etnocentrizam je opasno zavladao, nezaposlenja koliko hoces itd itd (spucace me depresija ako nastavim).
Sta bi to zapravo privuklo strane investitore u BiH?
Svakako da sam optimista, bio i ostao. I '92-e drug kad mi je kuca opljackana i srusena i kad sam ostao bez icega i kad su centici bili tu iznad glave bio sam optimista. Od kukanja i pomaganja nema pomoci. treba gledati naprijed i misliti kako promjeniti stvari.

U vezi trenutasnje situacija. Svak zna da je ona losa. To nije nikakva tajna. Opet sam primoran da pomenem glavni razlog zbog danasnje situacije a to je agresija i nedozvoljavanje 1995 da se oslobodi kompletna teritorija RBIH(isto ono sto je dozvoljeno Hrvatskoj), no i to ce se desiti prije ili kasnije, to je neminovno. I to je sami epicentar svih problema. U drzavi ima preko milion onih koji doslovno ruse istu, to jeste rade za interese susjeda i plus tome dodati NATO okupatora i sasvim je logicno da stvari idu ovako sporo.
To su stvari koje je neophodno uzeti u obzir.

I tako je kako je i treba probati izvuci ono najbolje iz danasnje situacije i raditi na tome da se stvari promjene u buducnosti.

I sama znas na sta je licilo Sarajevo 1996 a gdje su Mostar, Brcko itd... Jos niko nije izracunao kolika je steta nanesena RBIH a i tesko da to vise iko moze i izracunati i "normalno " je da se situacija ne moze biti ni priblizna onoj u Svicarskoj recimo.

Evo recimo nedavno je prohujala "katrina" u USofA i steta se procjenjuje na 250 milijardi$ i sami se pitaju gdje naci te pare i kako to obnoviti(a ljudske zrtve nisu tao velike), a kroz Bosnu je proslo 300 "katrina" i sad neki krelci bi zeljeli da je sve "cakum pakum".

I sve to kad uzemem u obzir i kad pogledam kako je danas i kakvi su trendovi ja sam optimsita.

U vezi stranih investitora. Njih ima i bit ce ih i u buducnosti. Naravno da RBIH nije najprivlacnija drzava na svijetu niti ce to ikada biti. To je jedna mala drzava bez nekih ogromnih resursa,ljudstva, atraktivnog okruzenja i naravno da se tu nema nista previse privlacno za neke megakompanije. Nikad mi necemo imati investicije na nivou Brazila ili Rusije ali to i nije nas cilj. Mi ne igramo u toj kategoriji.

Kao sto ima svoje mane Bosna ima i svoje prednosti za poslovne ljude. Kao sto rekoh u nekom od prethodnih poruka, imamo vise nego povoljan potencijal za razvijanje turizma i siguran sam da ce uraditi dosta na tom u narednom periodu. Jedan primjer toga :
http://www.trnovo.ba/index.php?id=13

A na ove "drevne mahaluse" i "rovace crne hronike" ne treba obracati paznju. Ti bi silovali i rodenu mater samo da se to nade u crnoj hronici pa da to mogu staviti ovdje na forum.
savjest

Post by savjest »

Harrys wrote:
Npr,u jednom od tvojih gornjih postova,napisao si da oko 350 milona kineza zivi istim standardom kao EU.Za takvu tvrdnju mogao sam upotrebiti tvoje rijeci(glupo.besmisleno,)ali nisam.
Nista nema besmisleno u ovoj izjavi. Ocito da nisi bas najboje upoznat o svjetskim trendovima. Nadam se da nisi i ti jedna od ovih mahalusa koja nema blage veze o ekonomiji i samo se javi tek onako da napise nesto?

I ovo je vec treci put da kazem na ovome forum da ja nikad ne pisem nesto ako to nije provjereno! Ono sto napisem je provjereno i provjerljivo.

1. Prvi put sam to uradio kad je St germain rekao da nije istina da se prenose krsne mise na zapadu a u roku od 3 min. sam dokazao suprotno i cak me nazvao lazovom a poslije se nije ni javljao.

2. Drugi put je to bilo kad je neko rekao da nije istina da je Marat Safin musliman.

3. I evo treci put ti koji kazes da nije istina da 350mil. kineza ima isti zivotni standard kao gradani EU?
A evo samo jedan tekst koji tvrdi da je onako kako sam rekao :

"Les 350 millions de Chinois qui ont un niveau de vie comparable aux Européens ..."
http://www.assemblee-nationale.fr/12/cr ... 405068.asp

U prevodu : 350 miliona kineza koji imaju zivotni standard slican europskom...

I da ovo nije tek neki brzopleti tekst vec izvjestaj francuske parlametnarne komsije o komercijalnim odnosima Kine i Francuske.

No ono sto me zabrinjava je to da vi niste svjesno da se sve moze provjeriti za samo par minuta! Internet i jeste tu zbog toga. Ali kao sto kaze narodna poslovica " ili nezno' ili nemo'".
da pamtis

Post by da pamtis »

ja samo imam jedno pitanje ovdje sta je 350 mil na odnosu 1+bil
Harrys

Post by Harrys »

savjest wrote:
A evo samo jedan tekst koji tvrdi da je onako kako sam rekao :

"Les 350 millions de Chinois qui ont un niveau de vie comparable aux Européens ..."
http://www.assemblee-nationale.fr/12/cr ... 405068.asp

U prevodu : 350 miliona kineza koji imaju zivotni standard slican europskom...

I da ovo nije tek neki brzopleti tekst vec izvjestaj francuske parlametnarne komsije o komercijalnim odnosima Kine i Francuske.
.
savjest,ti si jedno malo drsko deriste.

Kao prvo to je izjava samo jedne osobe koja je uvrstena u izvjestaj.

M. Jean-Pierre Gorges a déploré que certains veuillent faire peur aux Français. Ce rapport a le mérite de rassurer. Aux États-Unis, le développement des échanges commerciaux avec la Chine a, certes, provoqué la perte de 2,5 millions d'emplois, mais il a, par ailleurs, contribué ? la création de 4,2 millions d'emplois. Il est regrettable que les chiffres équivalents pour la France ne figurent pas dans ce rapport. Les 350 millions de Chinois qui ont un niveau de vie comparable aux Européens doivent ?tre considérés comme nos clients potentiels. Ce qui se passe aujourd'hui en Chine est une chance pour la France.

Drugo,rijec comparable,ne znaci slican nego da se moze uporediti,a to je sirok pojam i ko zna sta je on mislio.
Kad kinez izgubi posao,primali od zavoda za zaposljavanje, godinu/dvije 80% od svoje plate,itd,itd.
savjest

Post by savjest »

da pamtis wrote:ja samo imam jedno pitanje ovdje sta je 350 mil na odnosu 1+bil
Ne vidim poentu ovoga pitanja? Mozes malo objasniti sta si htio reci? 350 miliona osoba je jedno veliko trziste (kao pola Europe) i to je najperspektivnije trziste a svijetu. Uz to broj kineza koji dostizu taj standard raste iz dana u dan. Recimo u Kini imas 1 auto na 300 stanovnika dok recimo u EU i UsofA imas preko 60 auta na 100 stanovnika.

Sad zamisli kakva je mogucnost razvoja autoindustrije u Kini! U EU se potraznja vise nece povecavati jer broj kupaca ostaje isti(cak i opada). Trzsite je doseglo svoj makmimum. Nasuprot tome u Kini postoje nova trzista(naveo sam samo ono od automobila). U Kini postoji potencijal za razvoj i to je ono sto zanima sve firme.

Interesantnije je prodavati auta u jednoj zemlji gdje znas da svaki 300-ti stanovnik ima auto neko tamo gdje ga ima svaki drugi. U prvom slucaju postoji potraznja dok je u drugom trziste vec zadovoljeno ili nepostojece.

Evo uzmimo Francusku kao primjer. Ona ima sve autoputeve, aerodrome, pruge i nema vise potreba za neke nove velike radove. Neka firma koja se bavi tom vrstom poslova vise nema sta da radi u Francuskoj(osim krpljenja). Dok je u Kini suprotno.

No to nema puno veze sa RBIH.
Post Reply