Ekonomski rast u RBIH (najbrzi u svijetu)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

26.9.2005. 12:00

BiH ima najbrže rastuće gospodarstvo u svijetu

Zemlja s najvišom prosječnom godišnjom stopom gospodarskog rasta u svijetu je Bosna i Hercegovina, tvrdi se u izdanju knjige Pocket World in Figures za 2005., koju izdaje The Economist.

Prema podacima britanskog tjednika, gospodarstvo BiH u razdoblju od 1992. do 2002. raslo je po prosječnoj stopi od čak 20,5 posto na godinu, što je najviše u svijetu.

Štoviše, prosječni godišnji rast BDP-a u BiH u tom je razdoblju bio znatno veći od onog u Liberiji i Kini, drugoj i trećoj zemlji na ljestvici s prosječnim stopama od 9,4 odnosno 9,3 posto.

Pritom valja imati na umu kako je visoka prosječna stopa rasta BDP-a u BiH posljedica poslijeratne obnove, ali i - zbog rata i tranzicije - niske početne baze.

Četvrto mjesto drži Mozambik (8,4 posto), a slijede Mijanmar (8,1), Irska (7,7), Vijetnam (7,5), Butan (sedam posto), Uganda (6,7), a deseto mjesto dijele Albanija i Laos (6,3 posto).

Kako danas prenosi zagrebački Vjesnik Hrvatske nema na Economistovu popisu 50-ak zemalja s najvišim prosječnim stopama rasta BDP-a u svijetu.

Osim BiH, Irske i Albanije, među eropskim su zemljama tu još Luksemburg, Poljska, Slovenija i Malta.

26.9.2005.
Pincom.info
Ja ne razumijem ovu prognozu. Sta je to rasalo u BiH od 92 pa do 95???
Drzava u krizi, logori na sve strane, groblja na sve strane...nema mi nikakve logike u ovome gore :? BIlo bi pozenjo da su napisali odakle im ova statistika, mislim na izvor informacije.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Soul_Sista wrote: Ja ne razumijem ovu prognozu. Sta je to rasalo u BiH od 92 pa do 95???
Drzava u krizi, logori na sve strane, groblja na sve strane...nema mi nikakve logike u ovome gore :? BIlo bi pozenjo da su napisali odakle im ova statistika, mislim na izvor informacije.
Ma i u ratu su bile firme koje su proizvodile. Raja je radila sa parama. Radilo se u domenu usluga.
Ali je sve to tanko. Lahko je reci da imas veliki rast na malim ciframa ;).
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Sarafcina wrote:Naputak je :D
Kako lagati kroz statistiku ;)
Djeda od 75 godina..
Unuk od 5 godina...

U prosjeku imaju 40 godina...
Obojica, dakle, mogu taslaciti! :zzzz: :zzzz: :D

Otprilike ko sto nas ovi jalovci taslace razno-raznim statistikama i papirima... :x
Saian

Post by Saian »

Kako reche Mark Twain "There are three kinds of lies: lies, damned lies and statistics."

:D :D :D
winetou

Post by winetou »

To što je i Irska pri vrhu je živa istina. Jedno je rast u Irskoj a drugo u Bosni.
ne znam što ste toliko iznervirani velikom stopom rasta u BiH. Skroz moguce a vjerujem da je u pocket booku objašnjen i način kako se čita ta stopa rasta.
Stari

Post by Stari »

Statistike ...da jasta radi...ne kontam kako neko moze ovako neargumentovano diskutovati o jednoj egzaktnoj nauci?

Evo vam primjera (doduse malo hipotetickog no uvazicete moju ispriku nadam se).

Zamislite sad ...da neko uzme i usporedjuje koliko ja mogu skociti u vis, sa recimo koliko moze skociti gospodjica Kajsa Bergquist (aktuelna svijetska sampionka u tom sportu).

Hipoteticka situacija:
Jedan dan izvedu mene i Kajsu na stadion i skacem ja prvi ....i dosegnem nevjerovatnih 45cm u strahovitom odrazu. To isto ucini i gospodjica Kajsa i dostigne pisljivih 190cm. Zapisnicari sve to sprovedu kroz knjige.

Nakon toga, ja se dadnem u bjesomucan trening (sam vrag zna kako bi to trebalo izgledati...no situacija je...jelte... zamisljena) i treniram svaki dan dva puta, i kondicione i visinske i nakon pola godine se opet sastanemo u novom odmjeravanju snaga.

Tad ja, premasujuci samog sebe, se vinem iznad letvice koja je postavljena na visini od ciglih 68,5 cm i time svima pokazem koliko sam uznapredovao u proteklom 6-mjesecnom periodu. Nakon mene ...na zaletiste izlazi drazesna Kajsa i skoci i preskoci...jadnih 192 cm ...i nakon toga sa uzasom u ocima uvidja da je u odnosu na starog sevca ...zaostala u razvoju.

Ako to neko misli da je, statisticki gledano, ovaj rezon pogresan.....grdno se vara :D
Harrys

Post by Harrys »

Kada BDP pokazuje rast za godinu dana od 20%(podatci tacni)to odmah govori da se doticna zemlja nalazi na samom dnu ekonomskog razvoja jer je toliki rast moguc samo kod ekonomsko nerazvijenih zemalja.
Visoko razvijene zemlje imaju godisnji rast BDP oko 1%.
rehaktor

Post by rehaktor »

Harrys wrote:Kada BDP pokazuje rast za godinu dana od 20%(podatci tacni)to odmah govori da se doticna zemlja nalazi na samom dnu ekonomskog razvoja jer je toliki rast moguc samo kod ekonomsko nerazvijenih zemalja.
i? ne razumijem sta sada zelis da kazes?
da bih, koja je potpuno razorena ratom, a ekonomija prakticno kolapsirala treba da bude u sredini ove liste? imamo najveci rast na svijetu... da je bogdo taj rast jos i veci, ali eto toliki je koliki je...
ipak, mi nismo ekonomski najnerazvijenija zemlja na svijetu, evo npr. albanija je nerazvijenija od nas, a ima manji rast... dakle, nije sve tako crno kao sto zelite reci :D
mahe

#34 Super

Post by mahe »

[quote="Harrys"]Kada BDP pokazuje rast za godinu dana od 20%(podatci tacni)to odmah govori da se doticna zemlja nalazi na samom dnu ekonomskog razvoja jer je toliki rast moguc samo kod ekonomsko nerazvijenih zemalja.
Visoko razvijene zemlje imaju godisnji rast BDP oko 1%.[/quote]

Samo nadrogirani loser tako pesimisticki razmislja o okolini u kojoj zivi
Bosna se razvija i za 5-10 godina ovdje ce biti bolji zivot nego u Americi a sljam kojem se gadi bosna ala bakir ftv (fucktv) mars napolje
skojevski ljenivci koji samo kukaju a nece da rade ce morati poceti raditi (nema vise na guzove da ti drugi daju stan) i prestat trovat i tjerat omladinu iz NAJBOLJE ZEMLJE NA SVIJETU

BOSNE

nije ni cudo da bakir zivi u 30 kvadrata cumezu kad je nesposobni prdojevic pa ugledajte se loseri na njega
Harrys

Post by Harrys »

rehaktor wrote:
Harrys wrote:Kada BDP pokazuje rast za godinu dana od 20%(podatci tacni)to odmah govori da se doticna zemlja nalazi na samom dnu ekonomskog razvoja jer je toliki rast moguc samo kod ekonomsko nerazvijenih zemalja.
da bih, koja je potpuno razorena ratom, a ekonomija prakticno kolapsirala treba da bude u sredini ove liste? imamo najveci rast na svijetu... da je bogdo taj rast jos i veci, ali eto toliki je koliki je...
ipak, mi nismo ekonomski najnerazvijenija zemlja na svijetu, evo npr. albanija je nerazvijenija od nas, a ima manji rast... dakle, nije sve tako crno kao sto zelite reci :D
Rehaktor,nista ja ne zelim reci,samo tumacim iznesene cifre po zakonostima ekonomske nauke. :)
Trenutno stvarno ne znam na kom nivou ekonomske razvijenosti je Albanija u odnosu na BiH.Ako ti kazes da je ispod BiH a ima rast BDP od 7%,onda je to samo porazavajuce za Albaniju.A ti se tjesi samo.
Last edited by Harrys on 27/09/2005 15:05, edited 1 time in total.
savjest

Post by savjest »

car-x wrote:meni bi bilo draze da smo narasli sa 51.6% na 51.8% nego sto smo narasli sa 1% na 9%..
Ponovo forumulisi svoju recenicu jer ova nema apsolutno nikakvog smisla.
mahe

Post by mahe »

[quote="Harrys"]
Rehaktor,nista ja ne zelim reci,samo tumacim iznesene cifre po zakonostima ekonomske nauke. :)[/quote]

statisticki sto vise skole imas i vise doktorata sve veci ludzaci egomanijaci jer moramo reci magistar ispred harrys? nemoj da te uvrjedimo

Bosna je najbolja zemlja za zivot na svjetu a uskoro cemo traziti vize od dijaspore iz amerike i njemacke jer necemo sljam da nam snizava standard

Akobogda idemo naprijed usprkos neradnicima iz proslog sistema propalim teoreticarima seljacinama koji kukaju :)
Prenj

Post by Prenj »

mahe wrote:
Harrys wrote: Rehaktor,nista ja ne zelim reci,samo tumacim iznesene cifre po zakonostima ekonomske nauke. :)
statisticki sto vise skole imas i vise doktorata sve veci ludzaci egomanijaci jer moramo reci magistar ispred harrys? nemoj da te uvrjedimo

Bosna je najbolja zemlja za zivot na svjetu a uskoro cemo traziti vize od dijaspore iz amerike i njemacke jer necemo sljam da nam snizava standard

Akobogda idemo naprijed usprkos neradnicima iz proslog sistema propalim teoreticarima seljacinama koji kukaju :)
Pape, evo novog kandidata za ultra-desno krilo :D
savjest

Post by savjest »

Soul_Sista wrote:
Ok, mislim da si ti jedina ozbiljna osoba ovdje(a da ne pricam o onima koji se razumiju u ekonomiju kao Marica u krivi,; vidjeti temu o Rumuniji)) a stoga si i jedina koja zasluzuje jednu ozbiljnu repliku.

Mislim da si izrazila cudenje u vezi onoga sto si stavila u crvenu boju. U tvom odgovoru si napisala u periodu 92-95 dok se u tekstu navodi period 92-2005. Vjerujem da ti je sada jasnije zbog cega nisi bas najbolje shvatila odakle potice toliki rast.

U vezi samog teksta. Isti je objavljen u listu the economist i to je jedna vrlo ozbiljna novina i to su najvjerodostojniji podaci koji se mogu dobiti. Osim toga raporti iz ovoga lista imaju veliki uticaj kod svih poslovnih ljudi u svijetu. Isto tako, tacna je tvrdnja da vecina zemalja nakon rata ima veliki ekonomski rast(mada i to nije opsto pravilo) ali je ohrabrujuce da se RBIH nalazi na samom vrhu. Prvenstveno to je jedan dobar znak za sve strane investitore i poslovne ljude jer on pokazuje odlicnu stabilnost i prosperitet trizista i ovaj izvjestaj moze da bude jedan veliki plus u nasim rukama ako ga budemo znali iskoristiti. Neophodno je da se vrsi jedan velika marketinska propaganda kod inozemnih poslovnih ljudi putem nasi izaslanstava.

Dovoljno se sjetiti kako je reagirala Hrvatska prosle sedmice na jedan slican izvestaj koji je stavio na samo dno poslovnih zemalja.
Naivno je misliti da su ovakvi i slicni izvjestaji samo mlacenje prazne slame.

Ekonomski rast u RBIH je veoma visok i vecina nasih firmi biljezi rast proizvodnje iz godine u godinu. Moje licno misljenje da se mozemo poboljsati jos u dva sektora a to su turizma i poljoprivredna proizvodnja. Medutim natom polju do sada nije ucinjeno skoro nista, pogotovo sto se tice turizma.

Neko je spomenuo i rast od 1% kod ekonomski razvijenih zemalja. To je bolje nazvati stagniranjem nego rastom. To stagniranje je rezultat ekonosmke krize koja vlada vec par godina u EU i SAD(mada to oni rijetko priznaju). Dok je EU bila ekonomski pokretac svijeta rast se nalazio oko 5-6%. No stvari se okrecu i EU i SAD gube uticaj iz godine u godinu.

Azija preuzima glavnnu ulogu i sad imamo recimo Kinu i Indiju gdje je rast od nekih 8-9% godisnje.

http://www.economistshop.com/asp/bookde ... ?book=2036
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

savjest wrote:
Soul_Sista wrote:
Ok, mislim da si ti jedina ozbiljna osoba ovdje(a da ne pricam o onima koji se razumiju u ekonomiju kao Marica u krivi,; vidjeti temu o Rumuniji)) a stoga si i jedina koja zasluzuje jednu ozbiljnu repliku.

Mislim da si izrazila cudenje u vezi onoga sto si stavila u crvenu boju. U tvom odgovoru si napisala u periodu 92-95 dok se u tekstu navodi period 92-2005. Vjerujem da ti je sada jasnije zbog cega nisi bas najbolje shvatila odakle potice toliki rast.

U vezi samog teksta. Isti je objavljen u listu the economist i to je jedna vrlo ozbiljna novina i to su najvjerodostojniji podaci koji se mogu dobiti. Osim toga raporti iz ovoga lista imaju veliki uticaj kod svih poslovnih ljudi u svijetu. Isto tako, tacna je tvrdnja da vecina zemalja nakon rata ima veliki ekonomski rast(mada i to nije opsto pravilo) ali je ohrabrujuce da se RBIH nalazi na samom vrhu. Prvenstveno to je jedan dobar znak za sve strane investitore i poslovne ljude jer on pokazuje odlicnu stabilnost i prosperitet trizista i ovaj izvjestaj moze da bude jedan veliki plus u nasim rukama ako ga budemo znali iskoristiti. Neophodno je da se vrsi jedan velika marketinska propaganda kod inozemnih poslovnih ljudi putem nasi izaslanstava.

Dovoljno se sjetiti kako je reagirala Hrvatska prosle sedmice na jedan slican izvestaj koji je stavio na samo dno poslovnih zemalja.
Naivno je misliti da su ovakvi i slicni izvjestaji samo mlacenje prazne slame.

Ekonomski rast u RBIH je veoma visok i vecina nasih firmi biljezi rast proizvodnje iz godine u godinu. Moje licno misljenje da se mozemo poboljsati jos u dva sektora a to su turizma i poljoprivredna proizvodnja. Medutim natom polju do sada nije ucinjeno skoro nista, pogotovo sto se tice turizma.

Neko je spomenuo i rast od 1% kod ekonomski razvijenih zemalja. To je bolje nazvati stagniranjem nego rastom. To stagniranje je rezultat ekonosmke krize koja vlada vec par godina u EU i SAD(mada to oni rijetko priznaju). Dok je EU bila ekonomski pokretac svijeta rast se nalazio oko 5-6%. No stvari se okrecu i EU i SAD gube uticaj iz godine u godinu.

Azija preuzima glavnnu ulogu i sad imamo recimo Kinu i Indiju gdje je rast od nekih 8-9% godisnje.

Razlog zasto sam napisala od 92-95 je taj da mi nije jasno kako mogu uracunati te krizne godine u sveopstu sliku razvoja BiH kad zapravo ni industrije a ni poljoprivreda nisu funkcionisale. Sta je uslo u tu statistiku bas tih kriznih godina??? Ne znam da li ti shvatas sta ja pitam ali ukratko mene zanima sta su uracnuli u tu statistiku rasta? O tome se nista ne govori u clanku.
Sarafcina

#41 Re: Super

Post by Sarafcina »

mahe wrote:
Samo nadrogirani loser tako pesimisticki razmislja o okolini u kojoj zivi
Bosna se razvija i za 5-10 godina ovdje ce biti bolji zivot nego u Americi a sljam kojem se gadi bosna ala bakir ftv (fucktv) mars napolje
skojevski ljenivci koji samo kukaju a nece da rade ce morati poceti raditi (nema vise na guzove da ti drugi daju stan) i prestat trovat i tjerat omladinu iz NAJBOLJE ZEMLJE NA SVIJETU

BOSNE

nije ni cudo da bakir zivi u 30 kvadrata cumezu kad je nesposobni prdojevic pa ugledajte se loseri na njega
Lipsaj magarce dok trava ozeleni :(

Oni koji odlaze ;)
Pik meni da prepisu stanove :D

Mi cemo sjediti i cekati ;) dobre koke stizu :D samo cu tad imat 75 :D
Prenj

Post by Prenj »

savjest wrote: Neophodno je da se vrsi jedan velika marketinska propaganda kod inozemnih poslovnih ljudi putem nasi izaslanstava.
Ako nas "kadrovi" iz nasih izaslanstava ne izvuku iz krize, niko drugi nece :roll:
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Prenj wrote:
savjest wrote: Neophodno je da se vrsi jedan velika marketinska propaganda kod inozemnih poslovnih ljudi putem nasi izaslanstava.
Ako nas "kadrovi" iz nasih izaslanstava ne izvuku iz krize, niko drugi nece :roll:

E taman bi Dragan Bozanici nekoga trebo izvlaciti :D
Zadig

Post by Zadig »

a ne razumijem ovu prognozu. Sta je to rasalo u BiH od 92 pa do 95???
Drzava u krizi, logori na sve strane, groblja na sve strane...nema mi nikakve logike u ovome gore Confused BIlo bi pozenjo da su napisali odakle im ova statistika, mislim na izvor informacije.
Ja mislim da su oni jednostavno uzeli sve te godine i zabiljeizli rast, nakon cega su jednostavno izracunali prosjecan godisnji rast.
Tako da ako nije bilo (kao sto nije bilo razvoja zabiljezenog 92- do Oktobra 95), to nema veze za statisticare jer:
g. razvoj %
92 15
93 0
94 0
95 0
96 40
97 40
98 35
99 30
00 35

prosjecan rast godisnje je 21.6%, statisticki opravdano, ali ne pokazuje realnost trzista zglave. Ko god je to racunao, nije trebao da racuna godina kada je bio rat. Bez tih godina, prosjecan rast bi izgledao jos veci na nekih 35-36%. Ovo su samo hipoteticni brojevi. Zato se postavlja dilema, dali racunati ratne godine ili ne? Neko je donio odluku da racuna. Ali statistika zanemaruje socijalno politicke i "ratne" faktore.

Normalno da kada se krene od nule opet, ili od minusa da ce se biljeziti samo rast, ali taj rast je samo relativan u odnosu na onaj "nerast" prije racunjanja rasta.

Dalje, ja ne znam kako neko moze da kaze da je BIH stabilna za ulaganje, to je smijesno. Zemlja koja je prakticno okupirana i koja nema "kapaciteta" da sacuva mir u svojoj teritoriji treba da bude stabilna? WTF?
Ma dajte molim vas.

Jedinu vrstu ulaganja koju vidim je da dolaze firme i brutalno crpe nase resurse iskoristavajuci slabe ili nepostojece zakone i tako dalje.

Dosao Ajnstajn kuci kod mame i kaze
Mama mama, ostavila me danas cura iz skole i krene plakat
Mama kaze, sve ti je to sine Alberte relativno
:D
Harrys

Post by Harrys »

savjest wrote:

Ja sam spomenuo rast od 1% jer je to godisnji rast BDP posljednjih godina u Svicarskoj.A planira se izmedju 1,5-2%.Jedan od razloga pada sa nekadasnjih 5-6% na 1-2% je sto ogroman broj firmi prebacuje kompletne fabrike na daleki istok.
Sinoc sam gledao jednu emisiju o ekonomskom razvoju Kine.Planiraju da proizvedu vlastito auto koje ce se prodavati po cijeni od 4000 US $,ali mjesecna plata zaposlenog radnika ce ostati 50 US $.Kad Kinezi odluce da imaju platu 1000$,vidjecemo koliku ce stopu rasta imati.
rehaktor

Post by rehaktor »

Harrys wrote:
rehaktor wrote:
Rehaktor,nista ja ne zelim reci,samo tumacim iznesene cifre po zakonostima ekonomske nauke. :)
Trenutno stvarno ne znam na kom nivou ekonomske razvijenosti je Albanija u odnosu na BiH.Ako ti kazes da je ispod BiH a ima rast BDP od 7%,onda je to samo porazavajuce za Albaniju.A ti se tjesi samo.
otkuda ti ideja da se ja nesto tjesim... samo komentarisem da je, ipak, pozitivno da smo 1. po rastu... moje je misljenje da bi taj rast bio mnogo bolji da imamo bolje politicko okruzenje (ocigledno je da rep. mrska sa svojom politikom izmoravanja gradjana bih i njihove zelje da zive u normalnoj drzavi), domaci politicari koji ne razmisljaju o napretku i onome sto nas ceka za 10 - 20 god nego samo o tome kako da zadrze svoju licnu poziciju i da za to vrijeme obezbijede i svoje unuke...
helem, da ne duzim... mislim da je pozitivna stvar biti 1. u ovakvoj analiiz koju je sproveo jedan od najutjecajnijih magazina koji se bave svjetskom ekonomijom...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Lijepo je imati statistiku i rast. I biti prvi u svijetu.
Ali ovo nije trka na sto metara.

Koji je zakljucak spomenute statistike? Zasto je znacajno to sto smo prvi?
Mcdonald`s

Post by Mcdonald`s »

kekec wrote:Najbolji primjer ekonomskog rasta je broj ljudi, u ovom slucaju
stanovnika Sarajeva (a mozda dodju i iz drugih mjesta), koje
mozemo vidjeti ispred zgrade Predsjednistva gdje poljoprivrednici
(koji i dalje strajkuju) dijele osnovne zivezne namirnice. :sad:

Danas je to bilo 5 kg brasna. :(
I bi guzva, velika... :sad:
A gospoda poslanici u zgradi ni repom da mrdnu. :-x
Gospodi ne treba brasno oni jedu
BELI HLEB
UGRLU IM ZASTAO
bpsang

Post by bpsang »

Mcdonald`s wrote:
kekec wrote:Najbolji primjer ekonomskog rasta je broj ljudi, u ovom slucaju
stanovnika Sarajeva (a mozda dodju i iz drugih mjesta), koje
mozemo vidjeti ispred zgrade Predsjednistva gdje poljoprivrednici
(koji i dalje strajkuju) dijele osnovne zivezne namirnice. :sad:

Danas je to bilo 5 kg brasna. :(
I bi guzva, velika... :sad:
A gospoda poslanici u zgradi ni repom da mrdnu. :-x
Gospodi ne treba brasno oni jedu
BELI HLEB
UGRLU IM ZASTAO
dobro si jaran/e/ice
treba njih svezati sve i strpati ih u satore na marijin dvoru i dati im polubjeli od prije dva dana,a natjerati ih da kusaju staru vodu isto dva dana i jos im poslati djeparose da ih izbunare kad prime svoje crkavice od po 2500 i 3000 konvertibilnih maraka
Harrys

Post by Harrys »

rehaktor wrote: otkuda ti ideja da se ja nesto tjesim... samo komentarisem da je, ipak, pozitivno da smo 1. po rastu... moje je misljenje da bi taj rast bio mnogo bolji da imamo bolje politicko okruzenje (ocigledno je da rep. mrska sa svojom politikom izmoravanja gradjana bih i njihove zelje da zive u normalnoj drzavi), domaci politicari koji ne razmisljaju o napretku i onome sto nas ceka za 10 - 20 god nego samo o tome kako da zadrze svoju licnu poziciju i da za to vrijeme obezbijede i svoje unuke...
helem, da ne duzim... mislim da je pozitivna stvar biti 1. u ovakvoj analiiz koju je sproveo jedan od najutjecajnijih magazina koji se bave svjetskom ekonomijom...
Rehaktor,izjava da smo prvi u svijetu po rastu BDP veoma gordo zvuci.Takvom izjavom moze da se manipulise narod jer mnogi ne znaju da toliki rast mogu imati samo zemlje koje se nalaze na dnu ekonomskog razvitka.zato su pottebna dodatna obrazlozenja.
Moze se postaviti i pitanje,treba li biti zadovoljan sa 20%,zasto nije 30 ili 40%.
Post Reply