Ekonomski nacionalizam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dariosa

#1 Ekonomski nacionalizam

Post by dariosa »

Mislim da ovaj tekst zasluzuje posebnu temu. Svaka cast Josipe...

Piše: Josip BLAŽEVIĆ

Ekonomski nacionalizam
Nakon prehrambenih afera kojima smo zapljusnuti zadnjih nekoliko godina, i to uglavnom u režiji slovenskih tvrtki, krajnje je vrijeme da Bosanci i Hercegovci postanu ekonomski nacionalisti, baš poput građana države koja nam kontinuirano plasira robu sumnjive kakvoće (Slovenci, naime, rijetko da će se između slovenskog i stranog proizvoda na polici trgovine odlučiti za uvozni).

Bez obzira što su u dvije godine otkrivene poprilično ozbiljne afere, poput one s mlijekom u kojem je bilo tragova nedopuštenog antibiotika kloramfenikola, ili ove skorašnje sa sokovima napravljenim od "radioaktivnih" borovnica, stanovnici Bosne i Hercegovine nikako da se dozovu pameti.

Potrošnja roba inozemnoga porijekla raste premda tih proizvoda ima i u "domaćoj radinosti", možda čak i kvalitetnije sačinjenih (i jeftinijih!) nego što su to uvozni. Uz to, kupnjom domaćih proizvoda pridonosi se razvoju domaće industrije i održavanju radnih mjesta, pa su, u konačnici, i relativno skuplji domaći proizvodi jeftiniji od uvoznih.

U ovoj prilici vrijedi spomenuti i dvostruke kriterije - istina u okvirima zdravstveno ispravnih - pojedinih stranih tvrtki u proizvodnji i prodaji roba: isti proizvod namijenjen za tržište zapadnih zemalja nije sačinjen od jednakih sastojaka kao i onaj koji se plasira na nerazvijenija tržišta, premda su im deklaracije o kvaliteti istovjetne.

Nedavno je u uvodniku jednoga bh. tjednika obznanjen zanimljiv podatak: u popularnoj čokoladi milka, koja se prodaje na tržištu Italije, nalazi se 65 odsto kakaovca, najvažnijeg i najskupljeg sastojka čokolade; ista vrsta čokolade Milka koja se prodaje na tržištu Slovenije sadrži 55 odsto kakaovca, dok isti proizvod istog proizvođača na rumunjskom tržištu sadrži tek 46 odsto kakaovca. Koliko li se tek kakaovca nalazi u bosanskohercegovačkoj milki?

Iako nikako da se dozovemo pameti, sreća kao da je na našoj strani: uvoz robe iz Slovenije značajno je pao u zadnja dva mjeseca. Međutim, tome nije razlog naše osvješćenje nego primjenjivanje sustava Europske unije u trgovinskoj razmjeni, jer su prestali važiti trgovinski ugovori između naše države i Slovenije, budući da je potonja ušla u EU.

Inače, ovaj podatak je na nedavnoj konferenciji za novinare obznanio dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Petar Milanović.

Za nadati se je da se deficit slovenske robe neće nadomjestiti uvozom iz neke druge države, već bosanskohercegovačkim proizvodima.
dariosa

Post by dariosa »

"Krajnje je vrijeme da Bosanci i Hercegovci postanu ekonomski nacionalisti"

Nacionalizam mrzim, ali je ovaj prijeko potreban i podrzavam ga 1000000%... Ovaj nacionaliam nam je svima u interesu i veoma je pozeljan. Evo prilike da i mi Bosanci i Hercegovci jednom hajrujemo od nekog nacionalizma.
MilanT

Post by MilanT »

Ekonomski nacionalizam je nešto što svaka zapadna zemlja sprovodi pa nevidim šta ekonomisti u Bosni čekaju :shock:
MASON33.50

Post by MASON33.50 »

dariosa wrote:"Krajnje je vrijeme da Bosanci i Hercegovci postanu ekonomski nacionalisti"

Nacionalizam mrzim, ali je ovaj prijeko potreban i podrzavam ga 1000000%... Ovaj nacionaliam nam je svima u interesu i veoma je pozeljan. Evo prilike da i mi Bosanci i Hercegovci jednom hajrujemo od nekog nacionalizma.
Decko, da bi sprovodio ekonomski nacionalizam prvo moras imati dvije stvari, ekonomiju i naciju. :lol:
Ovako hoces da pravis pitu s jabukama bez jabuka. :D
Pravda30

Post by Pravda30 »

Nama je tesko voditi neku "pravu nacionalnu politku" jer imamo MMF za vratom. Zadnji primjer je ovaj u kojem su nase "vlasti" htjele da zabrane izvoz trupaca i da vise privileguju domace poljoprivrednike(nakon protesta). Odmah se javio MMF i zaprijetio da se to ne smije raditi jer: sloboda trgovine, necete vise moci dobivati "povoljne" kredite, bla bla bla...To se zove ucjenjivanje.

A upravo se u vladi vrsi "nacionalna politika". Ne treba biti naivan ko god moze(Ove kolonijalne sile) vrsi protekcionizam. Pravila igre nisu ista za sve i to je to..

A naravno da treba kupovati nase proizvode no to ce rijesiti problem , samo djelimicno.
Satriani

Post by Satriani »

Drzava ne smije provoditi javno tako nesto izuzev kampanje "Kupujmo Domace" ,tako da je taj nacionalizam individualna stvar.Mi smo se zadnjih godina pokazali kao dobri nacionalisti, ali jos uvijek skloni da vjerujemo da sve sto je iz inostranstva je odmah automatizmu bolje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

kaže mi jedan glupan

neću da idem u tunis i egipat

radije ću pare ostaviti našima na jadranu :x :x :x

koji debilizam :x
Pravda30

Post by Pravda30 »

Satriani wrote:Drzava ne smije provoditi javno tako nesto izuzev kampanje "Kupujmo Domace" ,tako da je taj nacionalizam individualna stvar.Mi smo se zadnjih godina pokazali kao dobri nacionalisti, ali jos uvijek skloni da vjerujemo da sve sto je iz inostranstva je odmah automatizmu bolje.

Opet ti kazem zavisi koja drzava. Pazi SAD. Za njih skoro i da nema pravila; Onda ove drzave po EU. Koliko oni pomaze svoje poljoprivrednike to se ne moze opisati...

A to da je u nas sve sto je strano bolje je opste poznato.

No treba biti malo oprezniji i u tome. Naravno da podrzavam kupovanja domacih proizvoda no tako sam isto i protiv ekcesa.Ne moze se ocekivati da narod kupuje neki domaci proizvod koji je losijeg kvaliteta a koji je istovremeno i skuplji od takvog samo stranog. Tu trebaju i nasi direktori da se zapitaju kako je moguce da jedan strani proizvod bude jeftiniji od domaceg?

Narod to moe radidit jedno vrijeme ali ne zauvjek.
BECHO

Post by BECHO »

komi wrote:kaže mi jedan glupan

neću da idem u tunis i egipat

radije ću pare ostaviti našima na jadranu :x :x :x

koji debilizam :x
I Neum je na Jadranu komac! ;) Zato, kupujmo domace! :D
Stari

Post by Stari »

Ja ..to pokusavam sprovoditi vec odavno ovdje u skandinaviji....samo fali proizvoda. Recimo ako hocu kokosiju pastetu ...moram uzeti Argetu (Portoroz) kad nema nikakve druge...bar ne ovdje...Evo upravo ovih dana su se poceli pojavljivati suhomesnati proizvodi nekakvog proizvodjaca Brajlovic cajna, krajiska, sudzuk ...skoro niko vise i ne pomislja kupovati Gavrilovica, Carnex ili slicno...Ne samo da je ovaj iz (tako kazu) iz BiH ...nego su mu proizvodi bolji od konkurenata....samo treba poceti proizvoditi i slati ovamo ...ovako je covjek primoran kupovati proizvode iz susjednih nam zemalja
Pravda30

Post by Pravda30 »

Stari wrote:Ja ..to pokusavam sprovoditi vec odavno ovdje u skandinaviji....samo fali proizvoda. Recimo ako hocu kokosiju pastetu ...moram uzeti Argetu (Portoroz) kad nema nikakve druge...bar ne ovdje...Evo upravo ovih dana su se poceli pojavljivati suhomesnati proizvodi nekakvog proizvodjaca Brajlovic cajna, krajiska, sudzuk ...skoro niko vise i ne pomislja kupovati Gavrilovica, Carnex ili slicno...Ne samo da je ovaj iz (tako kazu) iz BiH ...nego su mu proizvodi bolji od konkurenata....samo treba poceti proizvoditi i slati ovamo ...ovako je covjek primoran kupovati proizvode iz susjednih nam zemalja

Brajlovicu imaju tvornicu mesa u Sarajevu.Inace to su stari poznati mesari iz Foce. I prije rata su se bavili time.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ja uvijek dajem prednost domacem, nad uvoznim.

Ali, nazalost, sam se nekoliko puta razocarao u kvalitet nekih nasih proizvoda. Taman se odlucim da ubuduce trosim npr. jogurt nekog od nasih proizvodjaca, a sljedeci kupljeni se potrefi da nije ni slicnog ukusa kao onaj prethodni. Ima slicnih primjera dosta. :sad:

To me onda natjera na razmisljanje, da li neko ko nije u stanju da pruzi konstantan kvalitet, zasluzuje moju podrsku? Osim toga, mnoge domace firme izbjegavaju placanje poreza i doprinosa, te na taj nacin indirektno pomazem i bogacenje pojedinih kriminalaca, sto mi se isto tako ne svidja.

Primjetio sam da me cesto privuce neki od proizvoda iz Hrvatske, cisto zato sto ima onu oznaku Hrvatske kvalitete, koja je s vremenom stekla veliki kredibilitet, kao i neki Slovenski proizvodi sa SiQ oznakom. Sve dok se kod nas ne osnuje nekakva institucija za kontrolu kvaliteta, nista od kupovine iskljucivo domacih proizvoda. Dok se ne uvede veci red i ne poveca naplata poreza i doprinosa, svima nam skupa nece biti nista bolje i svi patriotski napori da se propagira potrosnja domacih proizvoda ce ici u korist nekolicine utjecajnih pojedinaca. :sad:
Stari

Post by Stari »

Recimo sirevi ...daj nek' neko organizuje izvoz Travnickog, Livanjskog i Trapista (iz Trapista kod Banjaluke ) ovamo u Svedsku....uvjeren sam da se ne bi imalo potrebe sprovoditi nikakav tzv "Ekonomski Nacijonalizam" ti proizvodi su jednostavno bolji od ovih koji ovdje "idu ko halva" (npr Podravec, Sirela, Vindija...i sl).

Proizvodi KLAS (tulumbe, hurmasice, baklave, jufke i td) su ovdje planuli za dan dva nakon sto su se pojavili ....al' od tad ih vise nema :?
Post Reply