Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
King Theoden

#551 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

coco1 wrote: 25/03/2020 10:42 bosanci su vec, uveliko, kreditno zaduzeni. preduslov, i za vracanje postojecih kredita i za nova kreditna zaduzenja, je ocuvanje radnih mjesta.

jucer sam pisao, a i jutros je ista slika, pred biroom stari grad je konstantno po 5 do 10 ljudi.
Prvo, ovo bi bili indirektni pokloni. Dobiješ 4k a rata 20 maraka :mrgreen:
Drugo, to bi sačuvalo radna mjesta jer niko ne bi morao isplaćivati plate niti bi nešto gubio.
Poslodavci bi tim poklonom platili doprinos za radnike i ne bi morali isplaćivati plate.
Ekonomija bi normalno nastavila tamo gdje je stala.
coco1

#552 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

King Theoden wrote: 25/03/2020 10:56
coco1 wrote: 25/03/2020 10:42 bosanci su vec, uveliko, kreditno zaduzeni. preduslov, i za vracanje postojecih kredita i za nova kreditna zaduzenja, je ocuvanje radnih mjesta.

jucer sam pisao, a i jutros je ista slika, pred biroom stari grad je konstantno po 5 do 10 ljudi.
Prvo, ovo bi bili indirektni pokloni. Dobiješ 4k a rata 20 maraka :mrgreen:
Drugo, to bi sačuvalo radna mjesta jer niko ne bi morao isplaćivati plate niti bi nešto gubio.
Poslodavci bi tim poklonom platili doprinos za radnike i ne bi morali isplaćivati plate.
Ekonomija bi normalno nastavila tamo gdje je stala.
ok, 4-clana porodica, radio jedan clan, imao 2.000 KM platu. sada, ostao bez posla. dobije 4.000 KM kredita na 10 godina. moze se prebacit dva-tri mjeseca. sta dalje? a, posla nema. cime vracat i tih 20 KM? + od ranije kreditno zaduzen, nek i prolongiraju placanje rata kredita i rezija, ali sve ce se to morati nekada i nekako platiti. ocekujem da hrana poskupi i da se, opcenito, povecaju troskovi zivota. hoce li radnik iz primjera i dalje imati 2.000 KM platu? usljed povecanja nezaposlenosti, kako sadasnjim trendom otpustanja, tako i povratkom ljudi iz dijaspore koji ce tamo izgubiti poslove, nemogucnosti odlaska nasih sezonaca na rad u inostranstvo ovog ljeta... doci ce do pada cijene rada. nazalost, mislim da ce se to dijelom desiti i zbog gramzivosti pojedinih "gazdurina", ali ce biti i dosta slucajeva da ce plate padati zbog objektivnih okolnosti.

corona, kao corona, jeste direktna opasnost, ali, bojim se da ce indirektna opasnost poluciti daleko poraznije i teze posljedice. ovim ne ponidastavam bilo ciju smrt usljed zaraze coronom. zivot je najbitniji, ali se od necega mora zivjeti. da bi se zivjelo, mora se raditi i zaradjivati.

ne crnjacim, samo pokusavam realno sagledati situaciju i okruzenje u kojem zivim i radim, na nacin kako je ja vidim i kroz stecena zivotna iskustva.

niko sretniji od mene, ako se pokaze da nisam bio u pravu.
King Theoden

#553 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

coco1 wrote: 25/03/2020 11:19 ok, 4-clana porodica, radio jedan clan, imao 2.000 KM platu. sada, ostao bez posla. dobije 4.000 KM kredita na 10 godina. moze se prebacit dva-tri mjeseca. sta dalje? a, posla nema.
Pa da se podijele te pare, ne bi bilo otkaza.
To je sva mudrost.
Ako ga pojedini i dobiju, pukneš moratorij dok ne nađe posao.
coco1

#554 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

King Theoden wrote: 25/03/2020 11:27
coco1 wrote: 25/03/2020 11:19 ok, 4-clana porodica, radio jedan clan, imao 2.000 KM platu. sada, ostao bez posla. dobije 4.000 KM kredita na 10 godina. moze se prebacit dva-tri mjeseca. sta dalje? a, posla nema.
Pa da se podijele te pare, ne bi bilo otkaza.
To je sva mudrost.
Ako ga pojedini i dobiju, pukneš moratorij dok ne nađe posao.
ok, u pravu si :thumbup:
bunk

#555 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

King Theoden wrote: 25/03/2020 10:32
Zeleni12 wrote: 25/03/2020 07:02
King Theoden wrote: 25/03/2020 00:22
Ne znam kako je u bosni. Što se tiče njemačke, normalno je 1:15 s tim da velike banke poput db nemaju ni 5% kapitala.
Posudjuju novac koji nemaju.
A oni koji koriste kredit ne mogu vratiti novac jer ga nema toliko u opticaju i kad dodje recesija koja se ponavlja svakih nekoliko godina, problemi nastaju.

Ovi tzv. nelegalni lihvari ti na posudjeni novac u roku par mjeseci na kamati, ako kasnis, mogu uzeti sve, visestruko vise vratis nego si posudio.
Dok ove legalne banke, samo cekaju neku recesiju, da te opeljese, jer ti mozes vracati kredit dok radis, ali kad dodje recesija, onda su problemi sa otplatom kredita.
Tu sam laik i zato pitam.
Kontam, možda bi upravo tu moglo biti rješenje za bosansku krizu.
Šta kažu eksperti, da naša marka ne bi otišla u k krasni, potrebna je minimalno stopostotna pokrivenost eurom.
Koliko znam, trenutno je 130%
Dakle, imamo tj centralna banka ima dosta više eura nego maraka.
Dodik je tražio da cb oslobodi 2,5 milijardi.
Stručnjaci kažu da bi taj potez konvertibilnu marku odveo u propast.
Ok, ali šta ako bi se oslobodio isključivo višak eura koje imamo i proslijedio bankama u neki krizni fond?
Recimo 200 ili 300 miliona.
Koliko se kredita može izdati?
Onda napraviš da svako domaćinstvo čija su primanja manja od 3000 km dobije neki kredit čija bi rata bila toliko mala da bi ga otplaćivao 10 ili 20 godina.
Recimo, jedna porodica ima ukupna primanja 2500 km.
Zbog trenutne krize u martu su imali samo 1000 a u aprilu ništa.
Onda im daš kredit u visini od 4000 km i rok otplate 10 godina.
Ostatak love podijeliš kao kredit poslodavcima.
Msm, luda idja, ali i svjetske banke trenutno povlače lude poteze, tako da... :mrgreen:
Marka bi ostala stabilna jer bi i dalje imala 100% pokrivenost eurom, i to je najvažnije.
Tvoja ideja je ok i vise id toga.
Ali zapamti.
Sve sto dodik predlozi a tice se uzimanja love treba kategoricki odbiti.
Konvertibilna marka i njena stabilnost garantovana Centralnom bankom i lovom u njoj su sveti gral.
Poput stranih sudija i Nato puta.
Ako love treba ima MMF.
Centralnu banku ni za zivu glavu ne dirat.
madner

#556 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by madner »

Svaki nezaposleni gradjanin stariji od 18 dobije 500 KM 3-6 mjeseci. Recimo da je milion takvih. To je samo 3 milijarde.
To bi spasilo ekonomiju.
King Theoden

#557 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

bunk wrote: 25/03/2020 11:39 Konvertibilna marka i njena stabilnost garantovana Centralnom bankom i lovom u njoj su sveti gral.
Poput stranih sudija i Nato puta.
Ako love treba ima MMF.
Centralnu banku ni za zivu glavu ne dirat.
Razumijem i slažem se.
Stopostotna pokrivenost marke eurom je neupitna.
Govorio sam o onom višku od 30-ak posto.
Dakle, cb ima više eura nego što je maraka u opticaju.
Da samo izdvoje 300 miliona, obične banke bi od toga napravile 4,5 milijardi.
Zakon se pobrine da lešinari ne podignu cijene i bosna bi iz krize izašla sa malim ogrebotinama, ali ne u nokautu.
MaksprotivMarksa

#558 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MaksprotivMarksa »

Basel 1,2 i 3.
Kreditni odbori.
Upravljanje rizicima.
Agencija za bankarstvo.

Kapital banke je i dug, osim ako se pitanje uvazenog Theodona odnosilo na osnivacki kapital (a minimum osnivackog kapitala je 15 milki).
Nemoguce je odgovoriti na pitanje koje u samom pitanju ima gresku, banka ne moze od 100 miliona izdati 1.5 milijardi kredita, to je laicko poimanje stvari.

Dok god ne zelite reformu CB, BiH jednostavno nema mehanizme da iskoristi svoj potencijal bankarskog sektora, mehanizam kojim se porobljuje drzava ne moze biti argument za ocuvanje iste, a vi i dalje znanje ubirite kod Pernara.

Selam
King Theoden

#559 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

MaksprotivMarksa wrote: 25/03/2020 12:22 osnivacki kapital
Ne, nego bi se taj paket zapakovao kao "bespovratne mjere u borbi protiv pandemije"

Ovo je tvoj fah. Misliš li da je moguće?
TheCitizen

#560 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by TheCitizen »

aerodinamika wrote: 24/03/2020 21:14
TheCitizen wrote: 24/03/2020 20:42 Tacno. Lova ce trebati nakon ovoga i za saniranje tj. vracanje radnih mjesta, a ne sad. Sad gazde treba da pokazu da su prave gazde, poput @coco1 i da pripaze svoje radnike do kad i koliko mogu. Solidarnost u ovom smislu je sad vrlo bitna.
treba podrska da bude i obostrana, ako neko ima 2 ili 30 radnika nebitno, svaki radnik moze podrzatoii firmu ranim nacinima, pa financijski ako treba, odricanjem od plate, ili ukoliko bude potrebno doniranjem rada vremna i novca, kasnije ce i on sam nastaviti radit u firmi
Ovo je donekle tacno. Realan problem je ako se radi o radnicima koji imaju male plate, recimo do 1500 KM. Problem je u tome sto ce oni ostati bez sredstava za zivot porodica ako ovo potraje.
TheCitizen

#561 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by TheCitizen »

Haris.ba wrote: 24/03/2020 21:18 Javne nabavke i jesu pomoc realnom sektoru. Bruku firmi i zivi od javnih nabavki. Pa sta.mislite gdje se te pare trose? Drugo je pitanje trose li se pare gdje treba i kupuje li drzava sta treba. A korupcija je posebna stvar.

Sustina je da drzava ne trosi pare gdje ne treba, na izmisljene poslove tipa jaran ima firmi prpdaje stolove, kupicemo stolove koji sustinski ne trebaju.
Upravo se ovo radi. Ogromna kolicina novca od javnih nabavku bude potrosena upravo na ovaja nacin. Po raznim familjarnim i haverskim vezama i semama cime se guraju mnoge privatne firme ciji su stvarni vlasnici u politici ili usko vezani za nju i ljude u njoj. I ovo i jeste problem.

Par godina pratim tu potrosnju i primjetno je da se u izbornim godinama desavaju skoskovi javne potrosnje i do 200%. Najgore je sto su izbori svake dvije godine i onda se desava da se skoro svake godine mnoge javne nabavke stvari koje su daleko od potrebnih stalno ponavljaju. Jos je gore sto je veliki broj tih nabavki na neki nacin nastiman nekome. Pri tome nije rijetkost da je pocetna dolumentacija na jedan iznos, ugovor na drugi, a onda postoji i ankes ugovora na treci iznos. I svaki naredni iznos je veci od prethodnog.
TheCitizen

#562 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by TheCitizen »

King Theoden wrote: 24/03/2020 21:59 Imam jedno pitanje za ekonome ili one koji se razumiju.
Ako jedna banka ima kapital od 100 miliona, koliko kredita smije dati svojim mušterijama?
Zavisi od ukupne aktive banke. Obicno je 1:10, ali moze ici i vise.
TheCitizen

#563 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by TheCitizen »

madner wrote: 25/03/2020 12:02 Svaki nezaposleni gradjanin stariji od 18 dobije 500 KM 3-6 mjeseci. Recimo da je milion takvih. To je samo 3 milijarde.
To bi spasilo ekonomiju.
Ovo je konkretan i dobar prijedlog. I ostvariv. Jos jednom cu u ovo uvrstiti javne nabavke. Posto je ovo izborna godina pretpostavljam, jer nisam gledao, da je planirano sigurno oko 2 milijarde KM za javne nabavke. Ovoliko je sigurno nepotrebno s obzirom na trenutnu situaciju.
King Theoden

#564 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

TheCitizen wrote: 25/03/2020 14:19
King Theoden wrote: 24/03/2020 21:59 Imam jedno pitanje za ekonome ili one koji se razumiju.
Ako jedna banka ima kapital od 100 miliona, koliko kredita smije dati svojim mušterijama?
Zavisi od ukupne aktive banke. Obicno je 1:10, ali moze ici i vise.
Pa da, to bi bio onaj "višak" kojeg imamo u cb.
Koliko sam upratio, pokrivenost marke eurom je oko 130%
MaksprotivMarksa

#565 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

King Theoden wrote: 25/03/2020 12:33
MaksprotivMarksa wrote: 25/03/2020 12:22 osnivacki kapital
Ne, nego bi se taj paket zapakovao kao "bespovratne mjere u borbi protiv pandemije"

Ovo je tvoj fah. Misliš li da je moguće?
Nisi me skontao, mislio sam na to da govoris o kapitalu neke nn banke, a pitao si koliko sredstava moze ta banka da plasira u formi kredita, medjutim nisi naznacio na sta mislis pod kapitalom, koji krediti, a sve to zavisi od citavog niza medjunarodnih i drzavnih propisa, sporazuma i na kraju krajeva politika svake od banaka ponaosob.

Naravno da je moguce, to ce i biti uradjeno ali za privredne subjekte, a ne za gradjane kojima je to neophodno da bi prosli kroz ovaj period krize. Ja zagovaram nacionalizaciju privrednih subjekata i sektora od strateskog znacaja, price o gazdama su bile samo plastican primjer kojim zelim da ukazem na kontradiktornosti vladajuceg modela, a on je jednak na nivou nargilhane i farmaceutskog sektora.

Za direktnu pomoc radnicima i stanovnsitvu za koju si pitao ne postoji politicka volja, a ni klima u drustvu, vjerovatno bi to bilo proglaseno idiotarijama komunizma staljijistickog tipa, ostacima rigidnog socijalizma, a to u osnovi nema veze sa tim stvarima, ali dobro, kada bih birao izmedju direktne pomoci gradjanima i nacionalizacije pojedinih privrednih grana od strateskog interesa sa visokim profitnim stopama, uvijek bih izabrao ovo drugo, a za gradjane se pobrinuo drugim setom mjera koji bi ih oslobodio placanja razlicith za zivot neophodnih stvari, odgodom placanja kredita na duzi vremenski rok, racuna za odredjeni period, a one najugrozenije potpomogao i novcanim sredstvima po jasnim i strogim kriterijima, ali to su samo mastarije jer politicka volja ne postoji, suverenitet BiH ne postoji, a da bi se ovakve mjere do kraja realizirale mora da postoji globalno koordinirano djelovanje, a to takodjer ne postoji.

Kompletno ovo stanje nam ukazuje da zivimo u pogresnom drustveno-ekonomskom uredjenju, drustco je puklo po svim savovim zbog jedne mini krize, izasle su na povrsine baljezgarije o inovativnosti, optimizaciji, efikasnosti, efektivnosti, danas svjedocimo realnosti u kojoj se ljudi guse zbog optimizacije zdravstvenog sektora, posmatranja tog sektora kao ultimativne privredne grane u kojoj je profit mjera stvari, dok u isto vrijeme privatni proizvodjaci u okolnostima krize ne mogu da servisiraju potrebe, zbog optimizacije ne postoje zalihe,a svaka reakcija drustva je onemogucena pravnim propisima krojenim za divne preduzetnike, dakle, cak i kada drzava moze da organizuje proizvodnju modificiranih respiratora zarad osiguranja zdravlja stanovnistva i opstojnosti zdravstvenog sistema, neki inovativni preduzetnik ih pucne po prstima i upozori na propise koji su doneseni od te iste drzave, sada drustvo zavisi od volje pojedinca, a pojedinac svoje odluke donosi iskljucivo kroz prizmu ostvarivanja profita, sami smo trazili, sada uzivajmo.
purgatorio

#566 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by purgatorio »

Odgoditi lokalne izbore za 2022. godinu, novac preusmjeriti na financiranje životnih potreba građana. Ograničiti max. platu u javnom sektoru na 2 prosječne iz februra, ukinuti tople obroke, prevoze, odvojeni život, naknade svim komisijam, nadzornim/upravnim odborima i sve preusmjeriti na rješavanje krize.
MaksprotivMarksa

#567 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

purgatorio wrote: 25/03/2020 15:19 Odgoditi lokalne izbore za 2022. godinu, novac preusmjeriti na financiranje životnih potreba građana. Ograničiti max. platu u javnom sektoru na 2 prosječne iz februra, ukinuti tople obroke, prevoze, odvojeni život, naknade svim komisijam, nadzornim/upravnim odborima i sve preusmjeriti na rješavanje krize.
I ? Gdje je tu dugorocno rjesenje za problem ?
Nivelacija

#568 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Nivelacija »

Jos 15-tak dana do humanitarne katastrofe.
Mnogi nece biti isplaćeni od privatnika ni za 15 dana Marta.
King Theoden

#569 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

MaksprotivMarksa wrote: 25/03/2020 15:07 Nisi me skontao, mislio sam na to da govoris o kapitalu neke nn banke, a pitao si koliko sredstava moze ta banka da plasira u formi kredita, medjutim nisi naznacio na sta mislis pod kapitalom, koji krediti, a sve to zavisi od citavog niza medjunarodnih i drzavnih propisa, sporazuma i na kraju krajeva politika svake od banaka ponaosob.
U redu, ali vanredne situacije pravdaju vanredne mjere.
Eno i trump je obećao pomoći obične građane.
Ovaj "moj paket" bi mogao upakovati tako da i lihvarski sektor bude zadovoljan.
Mislim da bi mile dodik kao ekonom shvatio i usvojio ovaj prijedlog.

Kad smo već fini, da promijenimo još koju :mrgreen:
MaksprotivMarksa wrote: 25/03/2020 15:07 zagovaram nacionalizaciju privrednih subjekata i sektora od strateskog znacaja, price o gazdama su bile samo plastican primjer kojim zelim da ukazem na kontradiktornosti vladajuceg modela, a on je jednak na nivou nargilhane i farmaceutskog sektora.
Davno sam shvatio šta predlažeš i mislim da bi to u nekim drugim okolnostima bilo odlično rješenje bi nacionalizacija preduzeća bila protuteža nekim kancerogenim radnjama koje imaš isključivo u kapitalizmu.
Banalni primjer su divljanje cijena i izrabljivanje radnika.
Ali, kao što rekoh, u drugim okolnostima, a to se isključivo odnosu na političku klimu i djelovanje.

Konkretno, taj potez bi u jednoj bosni doveo do katastrofalnih posljedica za nacionalizovane firme jer bi iste bile centri za uhljebe tj politički podobne i u kratkom roku ne bi bile konkurentne.
To je jedini problem u tvom prijedlogu.
Ne znam kome pripadaju benzinske pumpe.
One bi i u ovom sistemu mogle u državno vlasništvo.
Isto tako, što se mene tiče, mislim da je bolje da se i sama rafinerija vrati u državno vlasništvo a da se zabrani uvoz gotovog goriva.
Asfaltne baze, aluminij(preduslov je menadžment u kojem će sjediti struka koja će obogatiti ponudu), te željezara.
Ako želimo da se razvijemo, od bosne se mora napraviti veliko gradilište.

Haj sad, ispravi tamo gdje sam pogriješio :zoka:
TheCitizen

#570 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by TheCitizen »

Sad se vec ulazi i u neke makro i mikroekonomske teme i poteze koji su nemoguci u BiH. Nema od toga nista niti ce ikad vise biti. Pozicije su zauzete, kapital podijeljen i tacno se zna ko sta kontrolise i ko odakle i od cega uzima. I to je zavrsena prica.

Pa zar ne vidite da niko nije ni spomenuo bilo kakvo diranje BH budzeta. Prica se samo o novim zaduznejima i pomoci izvana ali ne i o bilo kakvom rebalansu i preusmjeravanju vlastitih sredstava. To je zato jer su nepsosobni za to, a ni ne zele to da diraju. I to je bas radi ovih utabanih sema i planiranih podjela svega toga.

BiH je u krizi vec 24 godine. Zar postoji jos neko ko nije shvatio da niko od vladajucih nece razmisljati o preraspodjeli sredstava unutar drzave jer bi to znacilo manje tala njima samima. Nema te corone ni kataklizme koja ce to poremetiti. Nova zaduzenja da, ali diranje njihovog ni slucajno. Zaduzenja ionako vracaju gradjani, a njih se to ne dotice jer i iz tih zaduzenja oni sebi izvuku dobar dio.
channel10

#571 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by channel10 »

....
detroit-mercy

#572 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by detroit-mercy »

King Theoden wrote: 25/03/2020 15:45
MaksprotivMarksa wrote: 25/03/2020 15:07 Nisi me skontao, mislio sam na to da govoris o kapitalu neke nn banke, a pitao si koliko sredstava moze ta banka da plasira u formi kredita, medjutim nisi naznacio na sta mislis pod kapitalom, koji krediti, a sve to zavisi od citavog niza medjunarodnih i drzavnih propisa, sporazuma i na kraju krajeva politika svake od banaka ponaosob.
U redu, ali vanredne situacije pravdaju vanredne mjere.
Eno i trump je obećao pomoći obične građane.
Ovaj "moj paket" bi mogao upakovati tako da i lihvarski sektor bude zadovoljan.
Mislim da bi mile dodik kao ekonom shvatio i usvojio ovaj prijedlog.

Kad smo već fini, da promijenimo još koju :mrgreen:
MaksprotivMarksa wrote: 25/03/2020 15:07 zagovaram nacionalizaciju privrednih subjekata i sektora od strateskog znacaja, price o gazdama su bile samo plastican primjer kojim zelim da ukazem na kontradiktornosti vladajuceg modela, a on je jednak na nivou nargilhane i farmaceutskog sektora.
Davno sam shvatio šta predlažeš i mislim da bi to u nekim drugim okolnostima bilo odlično rješenje bi nacionalizacija preduzeća bila protuteža nekim kancerogenim radnjama koje imaš isključivo u kapitalizmu.
Banalni primjer su divljanje cijena i izrabljivanje radnika.
Ali, kao što rekoh, u drugim okolnostima, a to se isključivo odnosu na političku klimu i djelovanje.

Konkretno, taj potez bi u jednoj bosni doveo do katastrofalnih posljedica za nacionalizovane firme jer bi iste bile centri za uhljebe tj politički podobne i u kratkom roku ne bi bile konkurentne.
To je jedini problem u tvom prijedlogu.
Ne znam kome pripadaju benzinske pumpe.
One bi i u ovom sistemu mogle u državno vlasništvo.
Isto tako, što se mene tiče, mislim da je bolje da se i sama rafinerija vrati u državno vlasništvo a da se zabrani uvoz gotovog goriva.
Asfaltne baze, aluminij(preduslov je menadžment u kojem će sjediti struka koja će obogatiti ponudu), te željezara.
Ako želimo da se razvijemo, od bosne se mora napraviti veliko gradilište.

Haj sad, ispravi tamo gdje sam pogriješio :zoka:
Inace drzava zna kako upravljati preduzecima :mrgreen:. Mozes zamisliti da se SDA gamad dokopa i ono malo privatnih firmi :mrgreen:. Isto tako pogledati ko su najveci poreski duznici :mrgreen: .
Nacionalizacija uvod u propast a vi kako hocete :mrgreen: .
purgatorio

#573 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by purgatorio »

MaksprotivMarksa wrote: 25/03/2020 15:21
purgatorio wrote: 25/03/2020 15:19 Odgoditi lokalne izbore za 2022. godinu, novac preusmjeriti na financiranje životnih potreba građana. Ograničiti max. platu u javnom sektoru na 2 prosječne iz februra, ukinuti tople obroke, prevoze, odvojeni život, naknade svim komisijam, nadzornim/upravnim odborima i sve preusmjeriti na rješavanje krize.
I ? Gdje je tu dugorocno rjesenje za problem ?
Kupiti vrijeme potrebno za smišljanje dugoročnijeg rješenja. Pokrenuti nešto ovakvo i javno objaviti mjere pod hitno i na taj način spriječiti paniku kod naroda i stvaranje kaosa. A potom u tom periodu pronalaziti druga rješenja i druge mjere.
TheCitizen

#574 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by TheCitizen »

Jutros pricam s prijateljem u Svedskoj, privatnik. Kaze da je vlada donijela odluku da svi privatnici radnike drze na poslu 40% radnog vremena i da ih za to placaju 90% plate, a drzava ce svima namiriti preostalih 10%. Tako radnici nece biti osteceni i firme ce nastaviti da rade, a vlasnici kompanija ce imati 10% snizenja na svoje izdatke po osnovu plata.
MrShadow

#575 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MrShadow »

danas sam bio svjedok jos 40 otkaza :( . Od tih 40, pola ih je jedini zaposleni u kuci.
Neka je dragi Bog na pomoci svima, ovo je tuga velika.
Locked