Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
Tesla Edison

#2851 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tesla Edison »

Tambure wrote: 08/07/2020 23:26 Opstace veliki ... ja koji sam imao veliku placu vec imam vecu .. moj bruda sa malom placom je pao na minimalac. Nemam vise opravdanosti biti mu bruda. Fukaru gurni nogama na dno.
Da ali kapitalizam je krug. Ako mali izgube posao, vremenom ga gube i veliki. Prekida se lanac ponuda-potražnja-potrošnja-ponuda. Bez poreza i doprinosa ni ministar sa platom od 5000KM neće imati prihoda. Slijedom toga, dolazi do pada prosječne plate i sve se ruši kao domine.
Tambure

#2852 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

TESLA_EDISON wrote: 08/07/2020 23:33
Tambure wrote: 08/07/2020 23:26 Opstace veliki ... ja koji sam imao veliku placu vec imam vecu .. moj bruda sa malom placom je pao na minimalac. Nemam vise opravdanosti biti mu bruda. Fukaru gurni nogama na dno.
Da ali kapitalizam je krug. Ako mali izgube posao, vremenom ga gube i veliki. Prekida se lanac ponuda-potražnja-potrošnja-ponuda. Bez poreza i doprinosa ni ministar sa platom od 5000KM neće imati prihoda. Slijedom toga, dolazi do pada prosječne plate i sve se ruši kao domine.
Za ministrovu placu ce se zaduziti mali i njegovo dijete.
shape of despair

#2853 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by shape of despair »

Sa koliko firmi radi moja firma samo fiskalna kasa zna, a to je oko 350, što direktno što indirektno, što povremeno što redovno.
I zaista je sve, da ne kažem stalo, ali palo jeste. NIt ima redovnih uplata, dugovi prema nama se nagomilali, potražujemo sad 30kKM a taj se broj naglo povećava jer u zadnje vrijeme niko ništa ne plaća, kažu nema se, i nama su dužni.
Radi se i dalje, lomimo se od posla al kad treba naplatiti jok, nema. I prije je bilo povuci potegni, sad je pogotovo. Drži nas još koliko toliko nekoliko, hajmo da upotrijebim izraz, giganata BH ekonomije, koji nisu prekidali radni proces i i dalje dobro posluju.
Međutim ako se ovako nastavi, poslije 23 godine postojanja možda nam za 2-3 mjeseca počne kasniti plata.
Lock down smo bez problema pregurali, i pad naplate evo guramo, ali do jeseni ako se stanje ne popravi nemamo više rezervi.
MMM1977

#2854 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by MMM1977 »

shape of despair wrote: 09/07/2020 09:29 Sa koliko firmi radi moja firma samo fiskalna kasa zna, a to je oko 350, što direktno što indirektno, što povremeno što redovno.
I zaista je sve, da ne kažem stalo, ali palo jeste. NIt ima redovnih uplata, dugovi prema nama se nagomilali, potražujemo sad 30kKM a taj se broj naglo povećava jer u zadnje vrijeme niko ništa ne plaća, kažu nema se, i nama su dužni.
Radi se i dalje, lomimo se od posla al kad treba naplatiti jok, nema. I prije je bilo povuci potegni, sad je pogotovo. Drži nas još koliko toliko nekoliko, hajmo da upotrijebim izraz, giganata BH ekonomije, koji nisu prekidali radni proces i i dalje dobro posluju.
Međutim ako se ovako nastavi, poslije 23 godine postojanja možda nam za 2-3 mjeseca počne kasniti plata.
Lock down smo bez problema pregurali, i pad naplate evo guramo, ali do jeseni ako se stanje ne popravi nemamo više rezervi.
Ovakva je situacija u mnogo firmi, često sam u razgovoru sa vlasnicima istih i upravo svi ukazuju na isto. Čeka nas paklena jesen a o zimi ne smijem ni misliti... Kod nas je građevina ključni pokretač razvoja i trenutno se radi ono što je ranije započeto ili eventualno projektovano a novih projekata nema. Isto tako, izvoz je dramatično pao i mnoge firme koje rade lohn poslove su već otpustile radnike, dijaspore nema, turizma nema... Zajebano.
Tesla Edison

#2855 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tesla Edison »

shape of despair wrote: 09/07/2020 09:29 Sa koliko firmi radi moja firma samo fiskalna kasa zna, a to je oko 350, što direktno što indirektno, što povremeno što redovno.
Ma zdravlje je bitnije, sve treba zatvoriti :zzzz:
avenija

#2856 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by avenija »

Na jesen da bude 80 000 dnevno zarazenih nema zatvaranja vise ekonomije to je i budali jasno.

Iovako zbog marta i aprila se 30 % obrta gasi krajem godine
Nadzorna_ploca

#2857 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Nadzorna_ploca »

Zdravlje jest bitnije od svakog posla, ali glupo je to poredjenje i nema potrebe da se takvim stvarima argumentujete.
Treba zadrzati nekako i radna mjesta i zdravlje ljudi.
dzipalo

#2858 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by dzipalo »

Pa ako ljudima ne das posao i platu, mislis da im cuvas zdravlje, prije ce ih to poslati u grob nego korona.
Tesla Edison

#2859 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tesla Edison »

Nadzorna_ploca wrote: 09/07/2020 11:33 Zdravlje jest bitnije od svakog posla, ali glupo je to poredjenje i nema potrebe da se takvim stvarima argumentujete.
Treba zadrzati nekako i radna mjesta i zdravlje ljudi.
To samo kod uhljeba je moguće ali do jeseni i zime. Poslije ni njima nema pOra.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2860 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Domaci izdajnik »

avenija wrote: 09/07/2020 11:30 Na jesen da bude 80 000 dnevno zarazenih nema zatvaranja vise ekonomije to je i budali jasno.

Objasniti ti to nekima. Može biti zaraženih koliko hoćeš ali ako naša ekonomija u pokušaju stane ovo u Srbiji će biti seoski vašar šta će uslijediti i to ne samo u BIH. Neke zemlje u Evropi već imaju početke nemira i protesta zbog zatvaranja granica i pada ekonomije. Lockdown nam je svima jebao nanulicu, najebem se majke "struci" ovom prilikom :evil:
Ironmen

#2861 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ironmen »

Hotelska grupacija Europe saopštila je da bilježi milionske gubitke i da su sve rezervacije otkazane do 2021. godine zbog pandemije koronavirusa.
Ističu da je u turističkom sektoru došlo je do nesagledivnih gubitaka gdje je pet mjeseci u nizu zabilježen 100 posto pad prometa. To je dovelo i do gubitka radnih mjesta u ovom sektoru.

Hotelska grupacija Europe ističe da će, iz navedenih razloga, biti primorani zatvoriti najuglednije hotele u Sarajevu, ako se granice ne otvore i ako se sredstva za stabilizaciju privrede ne preusmjere za finansijsku pomoć hotelskom sektoru.
Normalno prvo ce u BiH da krene turizam da propada kao kula od karata, a posle toga i ostale grane, neki su me ismijavali na drugim temama kada sam upozoravao da totalni lockd down nam donosi kap koja preljeva nasu casu sto se tice ekonomije u BiH.

Tuzna slika nas ceka u narednom periodu.
Ironmen

#2862 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ironmen »

Lajavikrelac wrote: 09/07/2020 15:47
avenija wrote: 09/07/2020 11:30 Na jesen da bude 80 000 dnevno zarazenih nema zatvaranja vise ekonomije to je i budali jasno.

Objasniti ti to nekima. Može biti zaraženih koliko hoćeš ali ako naša ekonomija u pokušaju stane ovo u Srbiji će biti seoski vašar šta će uslijediti i to ne samo u BIH. Neke zemlje u Evropi već imaju početke nemira i protesta zbog zatvaranja granica i pada ekonomije. Lockdown nam je svima jebao nanulicu, najebem se majke "struci" ovom prilikom :evil:
Jednostavno budzetski korisnici na ovom forumu koji su u vecini sigurno preko 90% ne zele da svate sta se trenutno desava sa nasom ekonomijom.
Ironmen

#2863 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Ironmen »

– Hitno otvaranje granica, subvencioniranje iznosa minimalnih plata radnika i pripadajućih doprinosa za privredna društva u turizmu najmanje do 2021. godine, subvencioniranje 100 posto iznosa za troškove vode, struje, gasa, odvoza smeća (režijski troškovi), nastalih u periodu od 1. aprila 2020. pa sve do 01. aprila 2021.godine., oslobađanje od plaćanja svih javnih davanja po tipu parafiskalnih nameta (TV taksa, taksa na istaknutu reklamu, i slično) do 1. aprila 2021.godine su samo neke od hitnih mjera koje su zahtjevane – navodi se u saopštenju Hotelske grupacija Europe.
Tuzno mi je ovo citati :sad: :sad:
biglebovski

#2864 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by biglebovski »

A ovo je šta će dobiti... Veliko olakšanje privrednicima... 232 KM po zaposlenom za one koji imaju promet za 20% manji od prošlogodišnjeg u istom mjesecu. To je otprilike iznos doprinosa za minimalnu platu, bez nekih dodatnih dažbina, kantonalnih, opštinskih...

Niđe nikoga jebote, ko novembar da je... :bih:

Vlada FBiH izdvaja skoro 33 miliona KM za subvencije doprinosa radnicima pogođenih krizom

Prema toj informaciji, za april 2020. godine, po 20.889 zahtjeva poslovnih subjekata, za 141.019 zaposlenika, odobreno je ukupno 32.808.698 KM, od toga za doprinose za PIO 18.308.313 KM, za zdravstveno osiguranje 12.927.836,59 KM i za osiguranje od nezaposlenosti 1.572.549 KM.

https://www.klix.ba/biznis/vlada-fbih-i ... /200709095
nekome

#2865 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by nekome »

Zbog pandemije Grupacija Europe najavila zatvaranje uglednih sarajevskih hotela

https://www.klix.ba/biznis/privreda/zbo ... /200709142
Silos

#2866 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Silos »

Gosti iz EU ne mogu vjerovati da smo zatvorili granicu.
Granična policija vrati na desetine auta samo sa GP Bijača.
Kao da nam je na vlasti Enver Hodža.
Tambure

#2867 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Tambure »

nekome wrote: 09/07/2020 18:48 Zbog pandemije Grupacija Europe najavila zatvaranje uglednih sarajevskih hotela

https://www.klix.ba/biznis/privreda/zbo ... /200709142
Suza mi krenu
konami666

#2868 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by konami666 »

Silos wrote: 09/07/2020 18:49 Gosti iz EU ne mogu vjerovati da smo zatvorili granicu.
Granična policija vrati na desetine auta samo sa GP Bijača.
Kao da nam je na vlasti Enver Hodža.
Čemu to “kao”? Pogodio si iz prve, bez tog “kao”
konami666

#2869 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by konami666 »

Bit će teška jesen ne samo u Bosni nego svugdje u svijetu. Zeznuto nema šta, glavno je pitanje šta ko radi kako bi smanjio udar koji će ovo imati na ekonomiju. Koliko vidim u EU pripremaju kojekakve fondove, stimulanse, porezne olakšice i slično. U bosni gledaju kako ukrasti sto vise glasova na jesen. Da ima iko pametan izašli bi svi na ulice.
kormax

#2870 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by kormax »

Ironmen wrote: 09/07/2020 16:19
Lajavikrelac wrote: 09/07/2020 15:47

Jednostavno budzetski korisnici na ovom forumu koji su u vecini sigurno preko 90% ne zele da svate sta se trenutno desava sa nasom ekonomijom.
Budžetski korisnici su svakako poremećeni, nemaju nikakvog dodira sa stvarnosti
kormax

#2871 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by kormax »

konami666 wrote: 10/07/2020 10:00 Bit će teška jesen ne samo u Bosni nego svugdje u svijetu. Zeznuto nema šta, glavno je pitanje šta ko radi kako bi smanjio udar koji će ovo imati na ekonomiju. Koliko vidim u EU pripremaju kojekakve fondove, stimulanse, porezne olakšice i slično. U bosni gledaju kako ukrasti sto vise glasova na jesen. Da ima iko pametan izašli bi svi na ulice.
U Bosni gledaju da ne usvoje budžet, nikako ne održe izbore i pošalju inspekcije i policiju da deru narod
Hajlac

#2872 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Hajlac »

kormax wrote: 10/07/2020 10:04
konami666 wrote: 10/07/2020 10:00 Bit će teška jesen ne samo u Bosni nego svugdje u svijetu. Zeznuto nema šta, glavno je pitanje šta ko radi kako bi smanjio udar koji će ovo imati na ekonomiju. Koliko vidim u EU pripremaju kojekakve fondove, stimulanse, porezne olakšice i slično. U bosni gledaju kako ukrasti sto vise glasova na jesen. Da ima iko pametan izašli bi svi na ulice.
U Bosni gledaju da ne usvoje budžet, nikako ne održe izbore i pošalju inspekcije i policiju da deru narod
U sridu!
GAU8

#2873 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by GAU8 »

TESLA_EDISON wrote: 08/07/2020 23:33
To je zabluda, tj. prevara od strane velikih. Tu i taj ministar spada zapravo u male, da se razumijemo..
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2874 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Domaci izdajnik »

made_in_sarajevo

#2875 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by made_in_sarajevo »

iskreno pocelo mi je ovo sve oko korone na neku stvar ici. odes na bjelasnicu gore vise gradilista nego u gradu. ganjam kredit za stan, kaze u banci pomalo jebem ga, glave ne mogu dici od reprograma, moratorija, novih kredita, itd...

ne kazem da nema krize ili da nece sve usporiti, ali majke mi kad uzmem citati forum, portale pa najbolje se ubiti odma. sta imamo cekati jesen onda i da tad umremo. klix neki dan izbaci jedan clanak kako je njemacka za mjesec dana digla za 10% vec proizvodnju i taj clanak je nestao u roku 20min,a zamjenili ih clanci korona, umro, korona, zatvorili, korona...
Locked