EKONOMSKA KRIZA-IZGOVOR ZA NERAD I LOPOVLUKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

iz dna duše

#1 EKONOMSKA KRIZA-IZGOVOR ZA NERAD I LOPOVLUKE

Post by iz dna duše »

Kriza u zemlji ne samo da ne jenjava, ona kao da se tek zahuktava...
Hiljade ljudi ostaju i dalje bez posla, loše odrađene privatizacije nam sada ispostavljaju račun...
A ja još ne pročitah u novinama ili pogledah u nekoj TV emisiji, da se neko time bavi, da to nekoga brine.
Imam osjećaj da su se uzde otele, onima koji bi trebalo da vode ovu državu, pod uslovom da su ih ikada i imali u rukama.

Mi građani smo se također nekako predali, niti se nešto bunimo, niti šta poduzimamo...
Sem toga, ja ne vidim da na vlast može doći neko ko bi ovu državu poveo iz krize. Jer, pogledajte samo teme kojima se oni bave, sve drugo samo ne ono od čega se živi.
Šta mislite, brine li se iko o tome da se učini nešto, kako bi se stanje promijenilo?
Ja nemam taj utisak, mislim da sve više tonemo, a da u vlasti trenutno nemamo nikoga ko bi bio sposoban da bilo šta promijeni.

Tema je posvećena svim onima koji su ostali bez posla, a moraju se hraniti, moraju se grijati na ovim minus temeperaturama, a nemaju ogreva, koji moraju djecu slati u školu, moraju platiti režije, onima koji nisu godinama bili kod ljekara jer im knjižica nije ovjerena i koji se nakon otkaza ne mogu prijaviti ni na biro rada, jer doprinosi nisu plaćeni (dioprinos za slučaj nezaposlenosti)
U iole normalnoj državi, država bi preuzela plaćanje njegovih troškova režije, dala mu da ima za hranu i odjeću, platila mjesečne karte da djeca mogu ići u školu...

Naša država ima samo za sebe i svoj aparat.
Inspektore i policajce je pretvorila u komercijaliste koje pošalje na teren da izdaju što više prekršajnih naloga i tako začepe rupe u budžetu, koje ostanu zbog firmi koje su propale i na čije poreze i doprinose više ne mogu računati. Jer, njihove plate i troškovi moraju biti na vrijeme, a običnom puku kako bude.
A mi ćemo se danas okomiti na studente koji bi se usudili da protestiraju, sutra na penzionere, nezaposlene...
Studente smo proglasili lezihljebovićima, nezaposlene ćemo proglasiti neradnicima...
Nemoj samo da ko digne glas, ili podrži takve, jer, uvijek može biti gore :x, postaje naša deviza!
Last edited by iz dna duše on 01/04/2010 21:44, edited 1 time in total.
blueblue

#2 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by blueblue »

Ma daj ba covjece, opusti se. Sada sam slusao premijera na TV, kaze pare od MMF dolaze :-) . Par zakona spremaju da usvoje vezano za plate direktora, funkcionera itd. (ne mislim na cenzus). Strane investicije vec dolaze u Bugojno i ostale dijelove zemlje :-) itd. A i kriza u Americi i Evropi lagano prolazi . Ne kontam :) za sta se brinuti :?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by Truba »

od paničarenja ništa nećemo dobiti :cry:
iz dna duše

#4 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by iz dna duše »

Nije paničarenje, nego moje razmišljanje nakon komuniciranja sa ljudima oko sebe, nakon čitanja novina, gledanja vijesti...Niko se ne brine o ovim elementarnim stvarima...A ništa, ama baš ništa se ne rješava...
Dodik proda telekom i onda k'ofol nešto pokrene, prkosi gradeći velelepne objekte, u FBiH razvojna banka daje kredite tajkunima da se "razvijaju", premijer FBiH,je po meni kao Alisa u zemlji čudesa, pogubljen sav, zaduži se, potroši pare, ostavi našoj djeci da vraćaju...Vijeće ministara je svakako bezveze već odavno, svaki član vuče svom stvarnom šefu i sluša njega (Dodika, Harisa, Sulejmana...) Žali bože para koje na njih trošimo...
Jedna dobra domaćica bi ovu kuću koja se zove BiH bolje vodila od ovih nazovi stručnjaka.
Arc_Angel

#5 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by Arc_Angel »

Naravno da pravi udar krize kod nas tek dolazi, ali Bog nam tu nece pomoci tako da necu da kazem onu narodnu "nek nam je Bog na pomoci"

Nasa vlada nije uradila apsolutno nista po tom pitanju, jedina mjera koju su uradili jeste da je centralna banka BiH smanjila procenat obaveznih depozita 2 puta i kad se to izracuna koliko je para u pitanju dodje oko 700 miliona maraka za kreditiranje, e sad kad uzmemo u obzir da je to ustvri novac koji ce se isisati preko komercijalnih banaka nazad u MMF(tj zemlje koje su po % kvoti dale tih milijardu maraka nasoj zemlji) ispadne da je to ustvari prva rata vracanje naseg kredita MMF-u. mi cemo u sustini tih milijardu maraka vratiti 2 puta ali otom potom :)

Smijesno je apsolutno govoriti o prolasku krize kod nas, jer smo mi u nekoj vrsti ekonomske krize od 2000, posebno je smijesno slusati sta nasi politicari imaju da kazu o tome, jer ja koliko se sjecam prvo su svi odreda odgovorno tvrdili da ce nas ekonomska kriza zaobici :-) :-) :-) :-) :-) a ona vec bila pocela, sad kad najgore tek dolazi oni opet LAZU i mazu oci nadom o laznom oporavku :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

a ta prica o ZAPADU kako ce se oni oporavljaju pa cemo i mi zajedno sa njima super zvuci samo ima jedan mali problem, skroz mali problem. EU je izdvojila preko 2000 MILIJARDI EURA da bi potpomogla svoju privredu i sanirala gubitke banaka, SAD je isti tako izdvojio skoro 1800 MILIJARDI DOLARA da bi sanirao dugove svojih banaka i potpomogao svoju privredu. i sad kljucni momenta poslije skoro godinu dana od ubrizgavanja tih para u svoje ekonomije, ljudi i dalje gube radna mjesta 85 000 radnih mjesta izgubljeno u SAD-u u Januaru ove godine, i cak naj optimisticniji ekonomski analiticari STIDLJIVO govore o malom i blagom ekonomskom oporavku.

i sada na drugu stranu stavis nasu drzavu BiH, koja nije pfeninga prebijenog ulozila za subvencioniranje svoje privrede, koja u momentu ekonomske krize umjesto da dize kredit za pokretanje kapitalnih infrastrukturnih radova, dize kredit da bi omogucila i dalje rad glomaznog drzavnog aparata i pokrila budzetske rupe javne potrosnje :-) :-) :-) :-) :-) sve ti bude jasno.

Znaci nije pitanje moze li se kreditno zaduziti, nego poima oni nemaju o zivotu a mi im dali da vode drzavu, sve i jedan, oni samo kontaju kako bi se ti krediti eventualno preusmjerili kroz svoje firme i kako bi kroz maksimalno godinu dana na TV-u prcali o tome kako je neko ukrao te novce ali ni jedan od njih nebi znao ko i kako :-) :-) :-)
Arc_Angel

#6 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by Arc_Angel »

Druga stvar

mi te ljude dovodimo na vlast, ca i oni koji ne glasaju DIREKTNO ih dovode na vlast, ja sam recimo prvi put glasao na zadnjim opstim izborima, i ako sam prije toga imao pravo da glasam vec 5 godina, na lokalne izbore niti jedne nisam nikada izasao.

Ali znas kako je, kad je narod glup i nepismen, ne govorim ovdje samo o starijim ljudima, govorim i o ovim mladjim generacijama koji sada izlaze iz srednjih skola i sa fakulteta lako je sa njim baratati. emocije su cudo, te stranke unajmljuju timove psihologa i doktora i marketinskih strucnjaka samo kako bi napravili strategije da zavade i podjele narod prije svakih izbora, i uspjeva im vec zadnjih 15 godina se smjenjuju medjusobno na vlasti isto ko u igri muzickih stolica o ekonomiji i pravosudju i pravnoj drzavi se uopste ne govori.

ja ti zivotom svojim garantujem da niti jedan od politicara koji su na sceni zadnjih 15 godina blage veze nema o ekonomiji, da ne govorim o njihovim samoprozvanim "analiticarima" i "savjetnicima" svi znamo kako se taj kadar zaposljava u drzavnim sluzbama, u strankama je stvar hijadu puta gora odnosno laksta za te samoprozvane strucnjake.
Arc_Angel

#7 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by Arc_Angel »

ono sto sam rekao da je nasa ekonomija u krizi od 2000 evo sad cu ti reci zasto, tad su se stranci povukli u znacajnom broju, i UN osoblje i tadasnji SFOR. evo ti primjer iz licnog iskustva konkretno za tada SFOR-ove vojnike.
kad je NATO tek dosao bilo ih je 65000 hiljada, 2000 ih bilo cca 36000 i tada se povuklo vise od polovine vojnika.

svaki taj vojnik je dobijo mjesecnu akontaciju od 500 EUR da ima za troska svog mjesenog (plate su ima varirale ali neki prosjek kad uzmes to je bilo oko 3500 EUR mjesecno po vojniku) i vidi sad ovu racunicu samo za SARAJEVO, u sarajevu ih bilo stacionirano 2000 cca 7000 (butimir, kasarna tito, rajlovac) 7000 x 500 = 3 500 000 EUR na mjesecnom nivou x 12 mjeseci 42 000 000 EUR ( 80 000 000) maraka, vise od pola tog novca se trosilo van baza (znam jer sam radio tamo) a gdje je u svemu tome UN osoblje i koliko je njih bilo i kolike su njihove plate bile (govorim o strancima) i sad skontaj koliko je poreza godisnje ubirano od malih obrtnika, trgovaca, ugostitelja samo do SFOR vojnika, koliko je stanova i Kuca bilo izdato tim istim strancima i po kojim basnoslovnim ciframa. i to vrati unazad od '95 pa do 2000 samo na kanton sarajevo.

druga stvar,

gdje su pare koje je dijaspora slala sve ove godine, i prvi put kad je i dijaspora pocela da ima manje prihode zbog ekonmske krize doznake iz dijaspore su pale naravno, ako se nisu i preopolovile( ovom djelu nemam licnog primjera, ali idem linijom logike)

sta je zakljucak

nema sanse da nasa vlast namakne taj manjak para, ali nikako jer je to cista naucna fantastika za njh jer su glupi, a gdje su pare od donacija koje je BiH dobila za obnovu i razvoj? Nakon rata BiH dobila vise para po glavi stanovnika nego jedna Njemacka nakon drugog svjetskog rata u sklopu Marshall-ovog plana.

zakljucak je da smo mi krivi za ovkvo stanje u nasoj drzavi. svaki covjek koji ima gradjansku duznost da glasa, koje je glasao i oni koji nisu glasali su direktno odgovorni za ovo stanje u drzavi time sto se glupa vladajuca elita rotira na vlasti zadnjih 15 godina, svi smo mi odgovorni sve i jedan pojedinac, jer smo pustili da strah koji imamamo jedni prema drugima bude veci od straha za opstanak nase djece i naseg potomstva, jer smo postali sebicni i mislimo samo na sebe.
statix

#8 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by statix »

@arc angel
:thumbup:
Treba zahtjevati od svake stranke da u izbornim kampanjama izlozi svoj plan, strategiju za razvoj nacionalne ekonomije, a ne da nam se mute oci hoce li ili nece ukinuti RS, kakvo je stanje bosnjaka, korupcija, kriminal, vitalni nacionalni interesi, itd...Silajdzic je najbolji primjer kako se lako moze doci na vlast, jebe se njega za ekonomiju ove zemlje.
covjek_sam_zeno

#9 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by covjek_sam_zeno »

Ekonomska kriza se tice bogatih, a obicne lljude vise ubi medijsko "kljukanje" nego realna "kriza". Ekonomska kriza je prirodni proces bankarskog sistema koji traje od 1900 neke i koji je ocigledno trebalo davno promjeniti ali nekom se ne mijenja :D
seln

#10 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by seln »

statix wrote: Treba zahtjevati od svake stranke da u izbornim kampanjama izlozi svoj plan, strategiju za razvoj nacionalne ekonomije, a ne da nam se mute oci hoce li ili nece ukinuti RS, kakvo je stanje bosnjaka, korupcija, kriminal, vitalni nacionalni interesi, itd...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ne zamjeri....jesi li ti tek stigao u Bosnu?
Truba

#11 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by Truba »

covjek_sam_zeno wrote:Ekonomska kriza se tice bogatih, a obicne lljude vise ubi medijsko "kljukanje" nego realna "kriza". Ekonomska kriza je prirodni proces bankarskog sistema koji traje od 1900 neke i koji je ocigledno trebalo davno promjeniti ali nekom se ne mijenja :D
ne nego svi bi mijenjali ali ne preko svojih leđa i ne za mog života :mrgreen:
iz dna duše

#12 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by iz dna duše »

covjek_sam_zeno wrote:Ekonomska kriza se tice bogatih, a obicne lljude vise ubi medijsko "kljukanje" nego realna "kriza". Ekonomska kriza je prirodni proces bankarskog sistema koji traje od 1900 neke i koji je ocigledno trebalo davno promjeniti ali nekom se ne mijenja :D
Hoćeš da kažeš da ovdje realno nema krize i da je sve plod medijske kampanje, dešava se samo u našim glavama...Ja ne znam gdje ti živiš, ali kriza se vidi golim okom, samo treba pogledati, ako ne kod sebe, a ono oko sebe...
Problem nije samo ova kriza, globalna i to da je li nas "zakačila" ili nije...
Problem je kriza koja ne prestaje, a počela je davno prije ove globalne...
Problem je što naše vlade nisu ni jednu prepoznale kao razlog da počnu raditi svoj posao...
problem je što oni to i ne znaju...mislim raditi to zašto su postavljeni da rade.
A krize ima, itekako.
zonbirile

#13 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by zonbirile »

kaže bosanska mudrost da gladnom međedu i muha u guzici je za uhar.Ne kontam o čemu pričate,sam rat i poraće je jedna igra,a sada slijedi finale.Kredit MMF,pa kredit da bi se otplatio kredit,pa kredit.....e onda ide naplata,voda,energetski sektor,ne zna se za naftu,ali saznaće se,baza ovdje,baza ondje,koji udar,atentat,grupa ova ,ona i tako u krug.Da nije tako,ovo sranje bi se okončalo u 3 mjeseca,očito je dogovoreno nešto drugo.
covjek_sam_zeno

#14 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

zonbirile wrote:kaže bosanska mudrost da gladnom međedu i muha u guzici je za uhar.Ne kontam o čemu pričate,sam rat i poraće je jedna igra,a sada slijedi finale.Kredit MMF,pa kredit da bi se otplatio kredit,pa kredit.....e onda ide naplata,voda,energetski sektor,ne zna se za naftu,ali saznaće se,baza ovdje,baza ondje,koji udar,atentat,grupa ova ,ona i tako u krug.Da nije tako,ovo sranje bi se okončalo u 3 mjeseca,očito je dogovoreno nešto drugo.
šta predlažeš :D
zonbirile

#15 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by zonbirile »

covjek_sam_zeno wrote:
zonbirile wrote:kaže bosanska mudrost da gladnom međedu i muha u guzici je za uhar.Ne kontam o čemu pričate,sam rat i poraće je jedna igra,a sada slijedi finale.Kredit MMF,pa kredit da bi se otplatio kredit,pa kredit.....e onda ide naplata,voda,energetski sektor,ne zna se za naftu,ali saznaće se,baza ovdje,baza ondje,koji udar,atentat,grupa ova ,ona i tako u krug.Da nije tako,ovo sranje bi se okončalo u 3 mjeseca,očito je dogovoreno nešto drugo.
-------------------------------------------
dobri stari komunistički fol,kada nešto kritikuješ,odmah ti traže riješenje.Ja znam šta ne valja,ja konstatujem,zar moram znati riješenje.Ovaj scenario viđen mnogo puta na cijeloj planeti,naša tragedija,a vjerovatno i drugih je što uvijek misliš da se to događa drugom i da ljudi nisu govna-jesu i to naši najveća,najgora,jer su na krvi i suzama poklanog naroda pljačkali i pristali na pljačku.
Mahalac

#16 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by Mahalac »

Nema krize, a da je tako dokazuje protest prijatelja zivotinja u Subotu ispred katedrale.
Oni su se okupili, bili ih je mnogo i bili su jako glasni da bi ukazali na zastitu zivotinja i zivotinjskog krzna :shock: .
OK fine, nemam nista protiv, ali ako ih je to okupilo i organizirali se u proteste znaci da nam u svim drugim poljima gdje vidimo tj ne vidimo nikakvu RE akciju jednostavno CVJETAJU RUZE :skoljka:
covjek_sam_zeno

#17 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

zonbirile wrote:
covjek_sam_zeno wrote:
dobri stari komunistički fol,kada nešto kritikuješ,odmah ti traže riješenje.Ja znam šta ne valja,ja konstatujem,zar moram znati riješenje.Ovaj scenario viđen mnogo puta na cijeloj planeti,naša tragedija,a vjerovatno i drugih je što uvijek misliš da se to događa drugom i da ljudi nisu govna-jesu i to naši najveća,najgora,jer su na krvi i suzama poklanog naroda pljačkali i pristali na pljačku.
moraš, nema kukanja u prazno, kukaš samo kad se moze nesto promjeniti :D sve ostalo je puka filozofija i nabijanje nepotrebene muke, treba biti ekonomičan i u kritikovanju. Ti mozda nisi ni svjestan svoje ljenosti da mijenjas stvari koje možes mijenjati pa pominjesh ove koje ne mozesh--- Smrt fašizmu!
iz dna duše

#18 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by iz dna duše »

zonbirile wrote:
covjek_sam_zeno wrote:
I ja se slažem da kao građanin ove zemlje imam pravo da kritikujem, a vlast koja je izabrana i plaćena za to, neka nađe rješenje, kako bi se nezadovoljstvo građana otklonilo ili bar umanjilo.
Ja znam, osjetim na svojoj koži da ne štima ništa, ali imamo stručnjake ili bar one koji se deklarišu kao takvi i na osnovu toga su zaposjeli visoke pozicije, da to poprave. Ako nisu sposobni, ne znaju kako, neka podnesu ostavke. To valjda tako ide,, ili? Ne, kod nas ne ide tako, jer tako rade oni koji imaju čast...a Imaju li naši vlastodršci imalo časti? Ne!
covjek_sam_zeno

#19 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

iz dna duše wrote: kao građanin ove zemlje imam pravo da kritikujem, a vlast koja je izabrana i plaćena za to, neka nađe rješenje, kako bi se nezadovoljstvo građana otklonilo ili bar umanjilo.
je li ti to ozbiljno?
iz dna duše

#20 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by iz dna duše »

covjek_sam_zeno wrote:
iz dna duše wrote: kao građanin ove zemlje imam pravo da kritikujem, a vlast koja je izabrana i plaćena za to, neka nađe rješenje, kako bi se nezadovoljstvo građana otklonilo ili bar umanjilo.
je li ti to ozbiljno?
Cijeli post mislim ozbiljno, ne ovo što si izvukao iz konteksta...
uvjek dobar gost

#21 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by uvjek dobar gost »

Bez gladnih na ulicama, bes jasnog jakog upornog i drskog pristiska na vlast nema naprijed. Cijela europa bila je na ulicama, tražila bolji životni standard tražili su radnici povećanje plata u skladu sa rastom troškova života, gorila je Grčka, Mađarska.. padale su vlade... kod nas...?
Poljoprivrednici, radnici, studenti bez obzira u kojem entitetu il kantonu žive, bez obzira kako se zovu i prezivaju trebaju ustati kao jedan i tražiti provođenje antirecesionih mijera, trebaju tražiti reviziju privatizacija, trebaju tražiti reforme i planove za izlazak na zelenu granu, trebaju tražiti odgovornost i na kraju krajeva trebaju zahtjevati ostavke uz krivično gonjenje svih onih koji ništa nisu učinili !
Apsurd je da mi imamo novaca koji stoji i leži u bankama a nemamo kadar na opštinskom, kantonalnom , entitetskom nivou koji zna i može da pravi projekte koji mogu da povuku novac iz pretpristupnih fondova.
Nazadno provincijski mentalitet ljudi koji su od nas izabrani na pozicije neće nam pomoći da se iskopamo iz krize, ova godina biće gora no prošla, manje je para, manje će biti ulaganja, manje premija i poticaja, tako će biti sve dok dovoljno ne ogladnimo... jer kad nam se Radončić, Džaferović, Dodik, Čović, Mujezinović i Co smiješe sa Tv ekrana i govore nam da đive skromno sa platama od 2000 - 13000 km, a mi ništa, mi palamudimo dok nam očevi, majke, prijatelji i članovi familije ostaju bez poslova....
Aferim, kako smo se nadali dobro smo se udali !
zonbirile

#22 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by zonbirile »

ne bih da se ponavljam,ali nigje i nikad se to nije desilo.Čak i kada izgleda kao najčišća spontana reakcija na nepravdu,na ovo ,ono,uspostavi se da je orkestrirano sa nekim ciljom od nekog.Niti imamo cilja,niti tog Nekog,a on je obično daleko,daleko...
uvjek dobar gost

#23 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by uvjek dobar gost »

zonbirile wrote:ne bih da se ponavljam,ali nigje i nikad se to nije desilo.Čak i kada izgleda kao najčišća spontana reakcija na nepravdu,na ovo ,ono,uspostavi se da je orkestrirano sa nekim ciljom od nekog.Niti imamo cilja,niti tog Nekog,a on je obično daleko,daleko...
Da jer mi nemamo jakog sindikata krovnog niti granskog nit neovisnog.... nemamo svarnu opoziciju... nemamo čak ni neke intelektualce koji su jaki i sa integritetom.... da sve to nemamo, ali šta onda da radimo, da ja pozovem ljude u generalni štrajk.... ili ti ? Zar fakat čekamo dno bez ikakvog plana B bez artikulisanog sava i poruke...?

Mislim sve znam samo se retorički pitam !
Truba

#24 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by Truba »

prije svega mi nismo južnoamerička republika
na pragu smo europe pa makar ušli za 20 godina :D
i u najgorem slučaju ćemo sa svih strana biti okuženi europom
nikom neće biti u interesu da ovo bude žarište u smislu političkih atentata i scenarija iz nikaragve i čilea argentine...

osnovni problem je dejtonsko uređenje to je bar jasno :cry:

problem u federaciji = decentralizirana vlast
problem u RSu = diktatura

sve zajedno veliki problem za BiH
pozitivna stvar je izborna godina
mogućnost promjene ali i mogućnost da političari konačno u 5 do 12 počnu nešto raditi :mrgreen: (sf scenarij)

nije tako crno... kriza je od 87. godine
nezavisni

#25 Re: EKONOMSKA KRIZA NE JENJAVA, BRINE LI KO O TOME?

Post by nezavisni »

Strpite se ba, nekako do oktobra, a onda ce nas Fahro sve izvuci iz krize. :D

btw. nije nama bas toliko tesko. Sjetite se samo gdje ste bili za prosli 1. maj, dok je citava Evropa protestovala... i usput razmislite gdje cete biti za ovaj 1. maj.
Post Reply