Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Eh ovako tek sam poceo raditi kao pripravnik računovođa pa me malo bune ove kompenzacije tj. nekad je
2110/2110
pa
4320/2110
pa
4320/4320
Moje pitanje je sljedece kako se odredi kad je kupac, a kad dobavljac nemogu nikako da skontam.
Da li možda preko specifikacije poslovnih partnera pošto vidim da su na nekim specifikacijama
pisali kompenzirati odrađena dugovanja i sl.
Pa eto ako neko slucajno zna nek pomogne pleeeaaaaasseeee
Međutim ono što mene buni jeste da pošto oni imaju te kompenzacije nekako skicirane u 4 dijela 2 reda 2 kolone pa u nekim slucajevima firmu iz prve kolone stave na 4320 a 2110 potrazuje za 2 kolonu ,a onda nakon nekoliko tako uradenih kompenzacija obrnuto rade tj. 4320 duguje za iznos iz 2 kolone a 2110 potražuje za prvu kolonu a potpuno isto skicirana kompenzacija kao i prije.
Šuki druže ostavi se skica ganjaj suštinu, pokušaj razumjet transakcije.
Npr Imamo firmu A i firmu B, zanemarit ćemo poreze jer nisu bitni.
Firma A fakturiše svoje usluge firmi B u iznosu od BAM 10.000
Kod firme A se to knjiži: 211/60 - 10.000
Kod firme B se to knjiži 33/43 - 10.000
Dva dana nakon firma B pruža usluge firmi A, u iznosu od BAM 12.000
Kod firme A se to knjiži: 33/43 - 12.000
Kod firme B se to knjiži: 211/60 - 12.000
Na kraju firma A ima potraživanja prema firmi B u iznosu od BAM 10.000 i obaveze prema firmi B u iznosu od BAM 12.000
Firma B ima potraživanja od firme A od BAM 12.000 i obaveze od BAM 10.000
Uprava društava se dogovori da potraživanja i obaveze kompenziraju.
I kod društva A i kod društva B će se to knjižiti:
43/211 - 10.000
Na kraju će ostati potraživanja Firme B prema Firmi A od BAM 2.000.
To je suština, a svaka firma ima svoje skice, puno ih je lakše shvatiti ako znaš suštinu.
Pocetnik sam pa me zanima sljedece
Direktor mi je dao da uradim polugodišnji i sve vezano za to.
Da li to podrazumjeva samo one obrazce i knjizenja amortizacije
ILI ima još nešto što trebam da uradim pored toga?
CVIJET1111 wrote:Da li obrt/fizičko lice može primati avansne fakture u smislu PDv-da priznaje pdv kao ulazni kad je plaćen avans i dobijena avansna faktura?
Hvala
Svi PDV obveznici imaju jednaka prava i obaveze. Zakon ne tretira posebno obrtnike i društva.