Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
detroit-mercy

#577 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:
sredoje wrote:
limeni wrote:hrvatska je uvijek bila razvijenija od nas, bili su manje pod osmanskom carstvu i u sfrj je bila razvijenija od nas..tako i danas, gdje oni imaju drzavnost a mi se ganjamo sa seperatistima koji blokiraju sve, normalno da su u boljoj poziciji nego mi..ali to ne znaci da bosnjo treba da place i govori da su svi bolji od nas kada nisu..dok bi i hrvati trebali skontati da su i oni u banani i da njihovo "furanje" da su neko i nesto i da se mogu porediti sa zap. zemljama postaje smijesno..
Isto tako je i sa Hrvatskom i Slovenijom. Slovenija je oduvijek bila 20-30% bogatija od Hrvatske a slicno je i danas.

Forumi daju iskrivljenu sliku o nekoj naciji. Dovoljno je da imas jednog trola pa da dobijes kriva uvjerenja.
hmm,,
jugoslavija je bila drzavna zajednica zagreba i beograda. oni su imali glavnu rijec, i normalno je da su bili ekonomski jaci od ostalih republika.
hoces reci da je srbija danas ekonomski jaca od BiH ? ne budi smjesan.
danas je new deal.
nije ni slovenija ni blizu onoga sto je bila za vrijeme jugoslavije.
to ti moze reci bilo koji radnika iz BiH koji se jos nalazi tamo.
Zaboravljas da dodas da i BiH nije ni blizu onoga sto je bila za vrijeme Jugoslavije :mrgreen: ili smo to mi u medjuvremenu uznapredovali :mrgreen: . Cini mi se da jos nismo dosegli pocetak devedesetih po bruto proizvodu.
Inace sva je tema otisla u racku :-), kao i obicno prepucavanja na licnoj osnovi i komentari tipa "vidi mu glave".
blazh

#578 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

nosara wrote:
kerima1 wrote:Ne znam za stanje u RH,ali kad smo dozivili da nemamo za lijeka oboljelima od raka kud ce gora kriza i bijeda! :(
:-)

Ne pratis... U pereciji je to vec odavno redovna pojava... Svakih par dana neka klinika vraca polumrtve ljude jer nema terapiju za njih zbog unistenog zdravstva, gubitaka i medjusobnog "dodjem ti" odnosa...
ma svaki dan, šta svako par dana.. ali neka, dat će bog pa će i nama svanuti jednog dana da budemo kao BIH. zemlja blagostanja prosperiteta. dok su svi padali i tonuli u bijedu, BIH je dosezala visine. obama traži od bih zvaničnika recept kako pokrenuti svoju zemlju, čelnici eu mole da ih se primi u pederaciju, švicarska ukida nezavisnost i referendumom traži pripajanje bosni i hercegovini.

:bih: :bih: :bih: :thumbup:
kerima1

#579 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by kerima1 »

Ne pratis... U pereciji je to vec odavno redovna pojava... Svakih par dana neka klinika vraca polumrtve ljude jer nema terapiju za njih zbog unistenog zdravstva, gubitaka i medjusobnog "dodjem ti" odnosa...
sta ti je ovo "u pereciji" ?da nisi htjeo napisati pederaciji hehe.
nemaju ovdje niti drugih likova koji su neophodni za neke bolesti cak i obicne.evo ja narucila jedan lijek u Hrvatskoj,obican lijek protiv crijevnih gljivica,ovdje i sto imaju u ponudi ne pomazu.
nosara

#580 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

blazh wrote:
nosara wrote:
kerima1 wrote:Ne znam za stanje u RH,ali kad smo dozivili da nemamo za lijeka oboljelima od raka kud ce gora kriza i bijeda! :(

ma svaki dan, šta svako par dana.. ali neka, dat će bog pa će i nama svanuti jednog dana da budemo kao BIH. zemlja blagostanja prosperiteta. dok su svi padali i tonuli u bijedu, BIH je dosezala visine. obama traži od bih zvaničnika recept kako pokrenuti svoju zemlju, čelnici eu mole da ih se primi u pederaciju, švicarska ukida nezavisnost i referendumom traži pripajanje bosni i hercegovini.

:bih: :bih: :bih: :thumbup:
Kasno... Ogrezli ste u zlocinu... Trebam li podsjecat sta ste radili i radite po BiH...?

Ubijedi svoje sunarodnjake da zive u zemlji blagostanja... Ako prezivis, javi se... :D
nosara

#581 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

kerima1 wrote:

nemaju ovdje niti drugih likova koji su neophodni za neke bolesti cak i obicne.evo ja narucila jedan lijek u Hrvatskoj,obican lijek protiv crijevnih gljivica,ovdje i sto imaju u ponudi ne pomazu.
Perecija... tudjmanov izraz za hrvatsku... Lici na perec valjda...
blazh

#582 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

nosara wrote:
kerima1 wrote:

normalno, kad si gladan sve ti liči na hranu.. samo nemoj klonuti duhom, bit će neka donacija opet..
iamia

#583 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

detroit-mercy wrote:[
Zaboravljas da dodas da i BiH nije ni blizu onoga sto je bila za vrijeme Jugoslavije :mrgreen: ili smo to mi u medjuvremenu uznapredovali :mrgreen: . Cini mi se da jos nismo dosegli pocetak devedesetih po bruto proizvodu.
Inace sva je tema otisla u racku :-), kao i obicno prepucavanja na licnoj osnovi i komentari tipa "vidi mu glave".
pihh,,, BiH sada i BiH za vrijeme jugoslavije se ne moze porediti.
hiljadu puta je bolje.
ali,, naravno, sad ces ti mljeti o gdp.. o bijedi, i neradnicima,, o svim i svacim.... i sve to iz tople sobe iz michigena.
avaj,, znas ti sve o BiH..
pa tu si barem dva put godisnje, po 15 dana.. sve znas :lol:
amazon

#584 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by amazon »

nosara wrote:
kerima1 wrote:

Ovaj mrzi Hrvatsku vise no sto je Bin Laden Ameriku :D Jadan, vjerovatno, mu se povraca kad cuje dobre vijesti od nasi susjeda..
blazh

#585 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

iamia wrote: pihh,,, BiH sada i BiH za vrijeme jugoslavije se ne moze porediti.
hiljadu puta je bolje.
ali,, naravno, sad ces ti mljeti o gdp.. o bijedi, i neradnicima,, o svim i svacim.... i sve to iz tople sobe iz michigena.
avaj,, znas ti sve o BiH..
pa tu si barem dva put godisnje, po 15 dana.. sve znas :lol:
čekaj, :D ti hoćeš reći da je svugdje gore nego prije samo je u bih bolje :lol: :lol: :lol:

volim ovaj podforum, nigdje se ne nasmijem ko ovdje. poznati bosanski humor ni ovaj put nije zakazao :bih: :thumbup: :lol:
iamia

#586 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

pa nije u hrvatskoj puno gore nego u jugi.
mislim,, talasika ste bili i tada,,, samo zbog jaceg PRa i posmatranja BiH kao srpskohrvatske africke kolonije, mogli ste proci kao napredni i sofisticirani.
danas ne mozete ni to.

slovenija je druga prica.
oni su bili bog i batina za vrijeme juge.
realno ekonomski su bili mnogo ispred ostatka jugo republika.
danas nisu ni blizu stare slave.
upali si u istu zamku kao i mnoge zapadne zemlje. kreirajuci lazni balon ekonomskog booma, kroz rast cijena na imobilijama, koji nije pratio rast plata,,
kad je balon pukao, ostale su cijene kuca i stanova, zajedno sa cijenama zivotnih namirnica, puno iznad prosjecne plate..
novi.dan.nova.nafaka

#587 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by novi.dan.nova.nafaka »

iamia wrote:niti je realna nezaposlenost 43% , niti je inflacija 3.8%
(cb je procjenila inflaciju manju od 2% , a realna nezaposlenost je manja od 15%)
...
iamia

#588 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

trebao sam reci izmedju 15 i 20%...
sigurno nije vece od 20.
amazon

#589 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by amazon »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
(cb je procjenila inflaciju manju od 2% , a realna nezaposlenost je manja od 15%)
...
Gdje to, u zemlji gdje ima vise penzionera no stanovnika..
amazon

#590 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by amazon »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
...
Gdje to, u zemlji gdje ima vise penzionera no stanovnika..
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#591 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Domaci izdajnik »

blazh wrote: normalno, kad si gladan sve ti liči na hranu.. samo nemoj klonuti duhom, bit će neka donacija opet..
Ko se javlja :roll: zinulo vam bilo dupe za teritorijom prvo u ratu (BIH) a sad i u miru (EU) ko je sad gladan čega? Ček polako dok donacije koje ste vi dobili dođu na naplatu bićete podstanari u vlastitoj zemlji :mrgreen:
dalmatinka

#592 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by dalmatinka »

Lajavikrelac wrote:
blazh wrote: normalno, kad si gladan sve ti liči na hranu.. samo nemoj klonuti duhom, bit će neka donacija opet..
Ko se javlja :roll: zinulo vam bilo dupe za teritorijom prvo u ratu (BIH) a sad i u miru (EU) ko je sad gladan čega? Ček polako dok donacije koje ste vi dobili dođu na naplatu bićete podstanari u vlastitoj zemlji :mrgreen:
Vi niste dobijali donacije? :roll:
blazh

#593 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

Lajavikrelac wrote:
stvarno si krelac :D kako će doći na naplatu ako je donacija? upravo stoga što mi sve svoje sami plaćamo ti to govorim. vi ste zemlja donacija. od gradskih autobusa do škola i zdravstvenih ustanova. svako malo kad putujem kroz bosnu viđam natpise "donacija vlade norveške, švedske, naroda japana..." zato kažem, ako je sad mala kriza, ne klonuti duhom, kad se svi oporavimo malo, opet će se nešto i bosni donirat. samo vam radne navike ne možemo dat. jbg.
iamia

#594 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

vama nisu mogli donirati skole i zdrastvene ustanove (ne znam ni kako je to mislio da se uradi? donirat skolu ? cc).. kada nisu bile srusene. ne ?
BiH je infrastruktura bila unistena tokom rata.
ne moze se porediti sa hrvaCHkom.

vama je "donirano" 50 milijardi ojra.
da li ce se otplatiti.?.. ako bude hajra.. ako ne. sredit ce vatikan i njemacka. :lol:
blazh

#595 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

iamia wrote:vama nisu mogli donirati skole i zdrastvene ustanove (ne znam ni kako je to mislio da se uradi? donirat skolu ? cc).. kada nisu bile srusene. ne ?
BiH je infrastruktura bila unistena tokom rata.
ne moze se porediti sa hrvaCHkom.

vama je "donirano" 50 milijardi ojra.
da li ce se otplatiti.?.. ako bude hajra.. ako ne. sredit ce vatikan i njemacka. :lol:
:lol: :lol: :lol: i amerika, nemoj ameriku zaboravit
dalmatinka

#596 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by dalmatinka »

Ova tema je postala vic, i to onaj vic o dvije palačinke: Kaže jedna palačinka drugoj: Što si ti smotana!

Sad mi je donekle i žao što pola postova ne vidim jer mi je postavljač već godinama na ignore listi, ali mi se ne da vraćati unatrag zbog viceva. :D
iamia

#597 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

ameriku boli kk za vama,, nama,, i nekom trecem.
ameriku samo interesuje amerika,,, i izrael.
blazh

#598 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

dalmatinka wrote:Ova tema je postala vic, i to onaj vic o dvije palačinke: Kaže jedna palačinka drugoj: Što si ti smotana!

Sad mi je donekle i žao što pola postova ne vidim jer mi je postavljač već godinama na ignore listi, ali mi se ne da vraćati unatrag zbog viceva. :D
šteta, ja se nasmijem prije spavanja. da nema nosare iamije i onog lajavog krelca svijet bi bio tužnije mjesto :D
esad_plavi

#599 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by esad_plavi »

@blazh

Vidim ja kume da je u tebe pomalo iskrivljena slika ekonomije u zemljama Balkana. Isto tako vidim da nema svrhe raspravljati se sa tobom, kad ti niti sta cujes, niti zelis da cujes, samo znaj da ce cijela Hrvatska za koju godinu spominjati ime Sukera, Linica i ovih sto ih nasljede, samo ne u pozitivnom smislu :-?

Jos dok je guverner HNB-a bio Rohatinski znalo se da je Hrvatska privreda "u trubi", samo njega niko nije slusao, zasto i bi kad je Suker svako malo isao u Vasington po 500 miliona kuna - pa je bilo za svega i svacega, a vidim da se niste plaho osvijestili ni do danas.
nosara

#600 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

blazh wrote:
dalmatinka wrote:Ova tema je postala vic, i to onaj vic o dvije palačinke: Kaže jedna palačinka drugoj: Što si ti smotana!

šteta, ja se nasmijem prije spavanja. da nema nosare iamije i onog lajavog krelca svijet bi bio tužnije mjesto :D
Samo veselo, plakaces sutra... :wink:
Locked