Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
zlo zlo

#351 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by zlo zlo »

pardon insomnia, tu zagorka, podravka sam..negdje izmedu :D ... daj..kud je u hr bolje.. prosjecan radnik u nasim tvornicama ima placu 1800 kuna i to ako je dobi.. isto sranje ko u bosni. to sto u prosjek ide tudmanova stotka...to je druga prica.. nasi na vrhu si daju vece place nego u bosni, izato je prosjek place veci. obicnom je isto, to je realnost.
ta ko sto kazes mrvu veca placa,ali su i troskovi isto toliko malo veci.. pa ispadne isto sranje samo drugo pakovanje.
blazh

#352 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

ne trolaj, minimalna plaća u hrvatskoj je 2300 kn. prosječna je 5 5oo. relano najviše ljudi ima negdje oko 4ooo. ono što u bosni mogu samo sanjati.
dalmatinka

#353 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by dalmatinka »

zlo zlo wrote:pardon insomnia, tu zagorka, podravka sam..negdje izmedu :D ... daj..kud je u hr bolje.. prosjecan radnik u nasim tvornicama ima placu 1800 kuna i to ako je dobi.. isto sranje ko u bosni. to sto u prosjek ide tudmanova stotka...to je druga prica.. nasi na vrhu si daju vece place nego u bosni, izato je prosjek place veci. obicnom je isto, to je realnost.
ta ko sto kazes mrvu veca placa,ali su i troskovi isto toliko malo veci.. pa ispadne isto sranje samo drugo pakovanje.
S plaćom od 1.800 kn se ne može preživjeti. S tim tvojim prosjekom mi smo već odavno trebali biti mrtvi, ne znam od kuda si to izvukla. Radim u branši gdje su najbjednije plaće - oko 3.000 kn najniže, moja je 4,500 - debelo ispod prosječne. Moja bolja polovica ima od 7-9.000 zavisno o godišnjem dobu. Za tročlanu obitelj više nego dovoljno usprkos studentu u obitelji. Inače taj prosjek koji si navela je nezakonit, koje su te tvornice?

Minimalna plaća za razdoblje od 01. lipnja 2011. do 31. svibnja 2012. godine u Republici Hrvatskoj iznosi 2.814,00 kuna (''Narodne novine'', br. 60/12.).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za 2011. godinu iznosila je 5.441 kuna („Narodne novine“, br. 30/12)
zlo zlo

#354 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by zlo zlo »

eto primjer sto znam jer mi rodakinja tamo radi.. varteks, da pozakonu je jedno..ali stvarnost je drugo.

ps dalmatinka.. onda nije najlosija bransa.. :)
iamia

#355 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

blazh wrote:ne trolaj, minimalna plaća u hrvatskoj je 2300 kn. prosječna je 5 5oo. relano najviše ljudi ima negdje oko 4ooo. ono što u bosni mogu samo sanjati.
1 kuna = 0.25 k marki.

znaci, 4000 kuna je 1000 KM.
to uopste nije toliko tesko zaraditi u bosni.
u sarajevu je to prosjek.
amazon

#356 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by amazon »

iamia wrote:
blazh wrote:ne trolaj, minimalna plaća u hrvatskoj je 2300 kn. prosječna je 5 5oo. relano najviše ljudi ima negdje oko 4ooo. ono što u bosni mogu samo sanjati.
1 kuna = 0.25 k marki.

znaci, 4000 kuna je 1000 KM.
to uopste nije toliko tesko zaraditi u bosni.
u sarajevu je to prosjek.
A navedi mi to koliko ljudi zaradjuje u Bosni 1000km, a koliko 400km..pricas gluposti..
RS6_BI_TURBO

#357 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by RS6_BI_TURBO »

Zaradjuje dosta 1000KM, nazalost. Kazem nazalost jer su to uglavnom na budzetima uposleni, koji su sami sebi cilj, dok sa druge strane privreda zbog velikih doprinosa na place i raznih drugih nameta i nije u stanju radniku ponuditi vise od 400-600 KM. Ima izuzetaka, ja znam npr. pekara u Sarajevu koji zaradjuje skoro dupli prosjecnu placu u FBiH, ali to je rijetkost.
iamia

#358 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

sve i jedan vodoinstalater, elektricar, zaradjuje duplo toliko u sarajevu.
gradjevinac ,cak i frizer mogu hiljedarku mjesecno sklopit.. .
RS6_BI_TURBO

#359 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by RS6_BI_TURBO »

Da u Sarajevu, a sta je sa provincijiom? Usluzni sektor i gradjevina u malim mjestima stagnira, slabo se grade kuce i zgrade, dijaspora je manje-vise zadovoljila potrebe za kucama i nekretninama, svede se na odrzavanje, a kultura odrzavanja u BiH je nepoznanica uglavnom.
iamia

#360 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

hmm.. malo mjesto = mali troskovi.
ako tebi treba hiljadarka u sarajevu, kladim se da u manjem mjestu mozes proci isto sa pola tih para.
osim toga, ima par mjesta koji nisu puno razliciti od sarajeva.
recimo tesanj, tuzla,, bihac,,. cazin, ..
i tamo se hiljadarka najmanje slomi svaki mjesec za sve te gornje profesije.
amazon

#361 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by amazon »

iamia wrote:hmm.. malo mjesto = mali troskovi.
ako tebi treba hiljadarka u sarajevu, kladim se da u manjem mjestu mozes proci isto sa pola tih para.
osim toga, ima par mjesta koji nisu puno razliciti od sarajeva.
recimo tesanj, tuzla,, bihac,,. cazin, ..
i tamo se hiljadarka najmanje slomi svaki mjesec za sve te gornje profesije.
Jel to na crno ili legalna hiljadarka, mislim platis sve doprinose pa imas 1000km..da je tako, Bosna bi uvozila radnu snagu...
Scopio

#362 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Scopio »

Ljudi u trgovinama imaju 400-450 KM, Cure u kladionicam naberu do 600 KM, tri tvornice namjestaja sto sam obisao u SBK 400- 450 KM, Tekstilna industrija 300 KM

Pa sad vi racunajte!
fiumano

#363 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

Naravno da i u HR ima top firmi
INA, HEP , Croatia osiguranje imaju prosjek od 7000 kn
zatim niz malih firmi koje dobro posluju u Rijeci je to Luka koja ima dobre plače i pomorski promet kao Zadarska Tankerska plovidba itd itd
no isto tako ima i loših sektora : kožna, tekstilna , drvna itd gdje su plaće oko 3000 kn
razlika je i u regijama: Zagreb, Istra su jedna priča a Knin , Slavonija sasvim druga priča
Da bi usporedba bila poštena treba navesti i njih
tako da i vi trebate navesti i visine plače u RS jer je to sastavni dio BIH
fiumano

#364 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fiumano »

za nešto sam ipak siguran

Nogometni klub DINAMO je po prihodima daleko najači u regiji
mešetar Mamič savršeno prodaje dinamove igrače za veliku lovu :D

http://www.tportal.hr/sport/nogomet/235 ... PCjPG80FFY

nogomet više nije samo sport nego npr u Italiji je na 10-mjestu kao privredna grana
iamia

#365 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

amazon,
frizeri i gradjevinci vecinom na crno.
inace u BiH rad na crno cvjeta. za svakog radnika koji je sa papirima, postoje dva koji nisu.
puno vise nego u Hr.

scopio.
sbk je crna rupa. namjerno nisam spomenuo travnik, jajce, i zenicu.
talić

#366 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by talić »

Nisu plate u BiH tako male kao što se prikazuje. Zvanično je prosječna plata 840 KM ali znate naš sistem, zbog plaćanja doprinosa skoro svi isplaćuju maksimalni topli obrok što je još 200 KM i računajte da su u prosjeku 200 maraka veće zbog isplata "sivog dijela plate". Što je suma, sumarum prosjek od 1200 KM sa toplim obrokom. Prevedeno na troškove i cijene u Hrvatskoj to je pet do pet i po hiljada kuna.
Npr. Kakanj je relativno mali grad a imaju rudnik, cementaru i termoelektranu i sve tri firme isplaćuju prosječnu plaću koja je daleko iznad 1.000 KM.
Plate su male u tekstilnoj industriji i trgovini ali ni u HR nije drugačije.
Naravno velika je razlika između pojedinih dijelova i gradova nije isto živjeti u Sarajevu i u Varešu kao što nije isto živjeti u Zagrebu i u Lici ili Slavoniji.
blazh

#367 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

@Iamia, a to onda znaci da vam je ekonomija u zescoj banani, siva ekonomija cvate.. Cemu onda usporedbe sa RH? Ovdje je ipak to manje i drzavi ide puno vise novaca. Dok Hrvatska donira Bosnu, znaci da joj je jaca ekonomija i bolji standard. :)
blazh

#368 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

Jo
talić wrote:Nisu plate u BiH tako male kao što se prikazuje. Zvanično je prosječna plata 840 KM ali znate naš sistem, zbog plaćanja doprinosa skoro svi isplaćuju maksimalni topli obrok što je još 200 KM i računajte da su u prosjeku 200 maraka veće zbog isplata "sivog dijela plate". Što je suma, sumarum prosjek od 1200 KM sa toplim obrokom. Prevedeno na troškove i cijene u Hrvatskoj to je pet do pet i po hiljada kuna.
Npr. Kakanj je relativno mali grad a imaju rudnik, cementaru i termoelektranu i sve tri firme isplaćuju prosječnu plaću koja je daleko iznad 1.000 KM.
Naravno velika je razlika između pojedinih dijelova i gradova nije isto živjeti u Sarajevu i u Varešu kao što nije isto živjeti u Zagrebu i u Lici ili Slavoniji.
Po ovome ispada bosna jedna jaca u regiji. Svaka cast. Place iste a troskovi zivota duplo manji. A drzava prljava, bez cesta, oronulih fasada... Nema druge nego seli u bosnu gdje je prosjek 1200 maraka i jace. :shock:
fake believer

#369 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fake believer »

Ako i nije nemoguce, kao sto to ovdje vidimo, ipak nije lako polemisati o fikcijama :-)
talić

#370 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by talić »

blazh wrote:Jo
talić wrote:Nisu plate u BiH tako male kao što se prikazuje. Zvanično je prosječna plata 840 KM ali znate naš sistem, zbog plaćanja doprinosa skoro svi isplaćuju maksimalni topli obrok što je još 200 KM i računajte da su u prosjeku 200 maraka veće zbog isplata "sivog dijela plate". Što je suma, sumarum prosjek od 1200 KM sa toplim obrokom. Prevedeno na troškove i cijene u Hrvatskoj to je pet do pet i po hiljada kuna.
Po ovome ispada bosna jedna jaca u regiji. Svaka cast. Place iste a troskovi zivota duplo manji. A drzava prljava, bez cesta, oronulih fasada... Nema druge nego seli u bosnu gdje je prosjek 1200 maraka i jace. :shock:
Naravno da je Bosna mnogo slabija od HR.
Govorio sam samo o tome da nema velike razlike u zaradama onih koji rade.
Glavna slabost BiH je jako mali broj zaposlenih u odnosu na broj stanovnika.
BiH ima 620.000 zaposlenih ( nek je to 800.000 sa ljudima koji rade na crno) a HR 1.100.000 zaposlenih ne računajući mnoge koji žive od turizma i poljoprivrede.
Njemačka ima 42 miliona zaposlenih pa kad tome dodamo broj penzionera i broj onih koji već kao srednjoškolci imaju prihode ispadne da skoro 90% Nijemaca ostvaruje bilo kakve prihode a u BiH je to na žalost možda tek nekih 30 do 35% stanovništva i u HR do 50%.
Last edited by talić on 12/01/2013 09:47, edited 1 time in total.
zlo zlo

#371 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by zlo zlo »

s time racunajte u Hr je topli obrok uracunat u placu, ne dobiva se posebno.
amazon

#372 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by amazon »

iamia wrote:amazon,
frizeri i gradjevinci vecinom na crno.
inace u BiH rad na crno cvjeta. za svakog radnika koji je sa papirima, postoje dva koji nisu.
puno vise nego u Hr.

scopio.
sbk je crna rupa. namjerno nisam spomenuo travnik, jajce, i zenicu.
Pa gdje se racuna prosjek zarade na crno, svuda se racuna brutto ili netto..znaci, sto radnik zaradi, plus doprinosi drzavi, to ti je prosjek zarade..pusti to sto jedan zidar na crno zaradi..znaci pricas nesto sto nema veze sa vezom..znaci prosjek zarade u Bosni je 500km..tj, 250eura..i to je to..
iamia

#373 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

dobro je amazon,, smiri dozivljaj..
mislis da gradjevinac i frizer u hrvatskoj prijavljuje svaku paru koju mu zavalis u dzep ?

hocu reci da je u bosni sasvim normalno ustekat 1000KM (4000 kuna),, a tamo onaj blazh govori kako je to kod nas misaona cinjenica.
nije u BiH puno losije od Hr.
hrvatska jeste izglanjcana, i to mi se veoma svidja.
volio bih da ljudi u Bosni stavljaju vecu paznju na izglancanost okoline.
ali ako to dolazi sa dugom od 50 milijardi ojra,, onda bas i ne moramo ..
RS6_BI_TURBO

#374 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by RS6_BI_TURBO »

Izglancanost okoline ne dolazi sa dugom od 50 mlrd. EUR, nego sa osjecajem za zajednicu i dijeljenje prostora sa drugima, toga u Bosni fali itekako.
iamia

#375 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

mozda si u pravu R6,,
ja znam da meni to zaista smeta.
vise nego kolicina neprijavljenih radnika po gradovima.
ta svijest ce doci kad-tad.
barem da imas neki dostojan imidz.
to bih kopirao od 'rvata.
neka imidz govori da imas para,, iako ih nemas. :lol:
Locked