Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
Bodkin

#326 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Bodkin »

blazh wrote:
nosara wrote:
Zasto hrvatska zeli prodat koncesiju za autoceste ako postoji zarada...?
možda nisu zadovoljni, možda im je oznos koncesije dovoljan za pokrivanje rate kredita bez nekog truda. a auto cesta ostaje. ne misliš valjda da se samo prodaju gubitaši?

kako teče izgradnja auto puteva u BIH. hoće li ići u koncesiju ili? ima li kakva projekcija isplativosti i sl.?
ima sve sto si nabrojao.ima cak i ponuda za koncesiju ali su nasi odlucili da samo grade autobahn :D
p.s.sa ovakvom strukturom vlasti i ovakvim sistemom i vi bi se jos makadamom vozali ;-)
nosara

#327 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

Bodkin wrote:
nosara wrote:
Bodkin wrote: nije gore, ne mozes izracunati indirektnu zaradu od autoputa. nije sve samo u putarinama. dalje, ta potrosnja stvara balon. to nikako nije dobro jer ti placas kamate na potrosnju parazita koji ti sjede po kancelarijama i ne rade nista umjesto da stvaraju novi vrijednost. bolje oboriti plate u drzavnoj na realni nivo pa krenuti polako
Potrosnja je pogon kapitalizma... Potrosnjom se puni budzet iz kojeg se vraca kredit... Da to nema smisla mi bi odavno krepali...

Zasto hrvatska zeli prodat koncesiju za autoceste ako postoji zarada...?
nisi me shvatio, finansirati potrosnju dugom je suludo. ako hoces odrzivi razvoj onda dugom finansiras dugorocne projekte koji su isplativi ili koji su od drusvenog dobra. zato se prave putevi. dalje, zarada u vidu brzeg protoka roba i usluga. to je indirektna korist autoputa
Kako ce drzava finansirat takve projekte, pa nismo u SFRJ...?

Nema zarade od autoputeva, evo ti link gore... Godisnje su u minusu pola milijarde kuna...

Kod nas ce bit i gore, kad se autocesta izgradi...
blazh

#328 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

nosara wrote:
Kod nas kao i kod vas... Izgradice autoceste koje ce propadat i gubit lovu... Ko ce vozit po njima...?
:D ma kako propadaju, pa vidiš da se održavaju ali te troškove ne pokriva cestarina. ali ako misliš da se isplativost autoceste gleda samo kroz cestarine onda si u krivu. gdje je tu brži protok roba i usluga, imidž, masa popratnih poslova.. neposredno se profitira na mnogo načina..
nosara

#329 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

blazh wrote:
nosara wrote:
Kod nas kao i kod vas... Izgradice autoceste koje ce propadat i gubit lovu... Ko ce vozit po njima...?
:D ma kako propadaju, pa vidiš da se održavaju ali te troškove ne pokriva cestarina. ali ako misliš da se isplativost autoceste gleda samo kroz cestarine onda si u krivu. gdje je tu brži protok roba i usluga, imidž, masa popratnih poslova.. neposredno se profitira na mnogo načina..
Samo konkretno... Gdje, sta, koliko...?

Imidz imate, ne sporim, potencijalna turisticka velesila... Ali od par mjeseci turizma se ne moze zivjet...

Ako je infrastruktura od tolike vaznosti, kako je moguce da nemate znacajnijih investicija vec godinama...? Imate ceste, imidz, nato, na pragu eu, a u sustini prezivljavate od dana do dana... Zaduzivanjem... :-)

Lose...
iamia

#330 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

imidz je veoma vazan hrvatskoj.
zato im je tesko priznati da su banana. misiji prdez.
dok se mi u bosni i ne stidimo to priznati.
nase je drustvo zdravije... :dance:
Bodkin

#331 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Bodkin »

nosara wrote:
Bodkin wrote:
nisi me shvatio, finansirati potrosnju dugom je suludo. ako hoces odrzivi razvoj onda dugom finansiras dugorocne projekte koji su isplativi ili koji su od drusvenog dobra. zato se prave putevi. dalje, zarada u vidu brzeg protoka roba i usluga. to je indirektna korist autoputa
Kako ce drzava finansirat takve projekte, pa nismo u SFRJ...?

Nema zarade od autoputeva, evo ti link gore... Godisnje su u minusu pola milijarde kuna...

Kod nas ce bit i gore, kad se autocesta izgradi...
pa i nece, tj hoce dugom. zato se drzave i zaduzuju
blazh

#332 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

nosara wrote:

Imidz imate, ne sporim, potencijalna turisticka velesila... Ali od par mjeseci turizma se ne moze zivjet...

Ako je infrastruktura od tolike vaznosti, kako je moguce da nemate znacajnijih investicija vec godinama...? Imate ceste, imidz, nato, na pragu eu, a u sustini prezivljavate od dana do dana... Zaduzivanjem... :-)

Lose...
hmm, tema je ekonomja bih vs hrvatske. i tu se svi slažemo da je hrvatska daleko odmakla. sad ti cjepidlačiš oko konkretnih investicija.pa nije to tema ali haj, nema veze. kompletna poduzetnička klima je u banani, kako u europi, tako je još i gore u hrvatskoj. to da preživljavamo, veži mačku o rep. oni koji guraju od plaće do plaće su sami krivi jer su se zaduživali preko mjere. hrvatska ima problem sa ogromnom birkoracijom i to je em kočnica ulaganja em teret na budžetu. to se rješava, sporo ali se rješava. ulaskom u uniju, otvara se tržište, primamljiviji si ulagačima.

sad sve ove probleme pomnoži sa tri i imaš probleme Bih
blazh

#333 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

iamia wrote:imidz je veoma vazan hrvatskoj.
zato im je tesko priznati da su banana. misiji prdez.
dok se mi u bosni i ne stidimo to priznati.
nase je drustvo zdravije... :dance:
vaše društvo zdravije? :D po čemu?
koji su parametri?
nosara

#334 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by nosara »

blazh wrote:
nosara wrote:

Lose...
hmm, tema je ekonomja bih vs hrvatske. i tu se svi slažemo da je hrvatska daleko odmakla. sad ti cjepidlačiš oko konkretnih investicija.pa nije to tema ali haj, nema veze. kompletna poduzetnička klima je u banani, kako u europi, tako je još i gore u hrvatskoj. to da preživljavamo, veži mačku o rep. oni koji guraju od plaće do plaće su sami krivi jer su se zaduživali preko mjere. hrvatska ima problem sa ogromnom birkoracijom i to je em kočnica ulaganja em teret na budžetu. to se rješava, sporo ali se rješava. ulaskom u uniju, otvara se tržište, primamljiviji si ulagačima.

sad sve ove probleme pomnoži sa tri i imaš probleme Bih
Gotovo 70 posto hrvatskih kućanstava ne uspijeva s prihodima koje ima pokriti sve mjesečne troškove: 50 posto kaže da jedva sastavlja kraj s krajem, još 11 posto za tekuće troškove mora koristiti štednju, a osam posto mora se dodatno zadužiti. Loša je vijest da svako drugo kućanstvo danas ima još lošiju situaciju s financijama nego prije godinu dana, a iste trendove pesimistično predviđaju i u narednih godinu dana. Čak 42 posto tvrdi da će im financijsko stanje biti još lošije nego što je sada.Pokazalo je to istraživanje Centra za istraživanje tržišta GfK o potrošačkoj klimi u Hrvatskoj koje je provedeno u rujnu osobnom anketom 1.000 osoba u kućanstavima. Drugo je to istraživanje relevantnih agencija, Nielsena i GfK, objavljenih u samo nekoliko dana koje je potvrdilo da su Hrvati krajnje pesimistični oko ekonomskog stanja u državi i vlastitih financija.
Last edited by nosara on 11/01/2013 15:06, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#335 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:
amazon wrote:Ne da niko djaba nista, dat ce ti kredit samo ako su sigurni da CES VRATITIT..napravi se projekat, u sta i kako ce se pare uloziti i ako vide zaradu dat ce kredit, sva logika..
da,, da... how yes no.
dali su 'rvatima 50 milijardi, jer su bili sigurni da ce oni vratiti :lol:
ili je u pitanju vatikansko-njemacka veza. hmm.. sta je logicnije ?
Sto onda nama ne ulupaju jedno 50 milijardi po islamskoj vezi :mrgreen: , sta je 50 milja za one anamo sheike :skoljka: .
wajar

#336 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by wajar »

...
Last edited by wajar on 13/01/2013 02:36, edited 2 times in total.
Bodkin

#337 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote:
iamia wrote:
amazon wrote:Ne da niko djaba nista, dat ce ti kredit samo ako su sigurni da CES VRATITIT..napravi se projekat, u sta i kako ce se pare uloziti i ako vide zaradu dat ce kredit, sva logika..
da,, da... how yes no.
dali su 'rvatima 50 milijardi, jer su bili sigurni da ce oni vratiti :lol:
ili je u pitanju vatikansko-njemacka veza. hmm.. sta je logicnije ?
Sto onda nama ne ulupaju jedno 50 milijardi po islamskoj vezi :mrgreen: , sta je 50 milja za one anamo sheike :skoljka: .
uh jebote nisam vidio ovaj biser o V-NJ vezi :D
iamia

#338 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

detroit,

oni su ugrabili kad nije bilo krize.
danas ne bi ni oni dobili dva prebijena grosha.

sto mi nismo ugrabili istovremeno sa njima ?
hmm, mi po pravilu i nemamo drzavu.
pola stanovnistva hoce da ide u zagrljaj komsijama. to je razlog. zemlja je blokirana.

eno danas izglasali tv kanal na hrvatskom jeziku..
ee.. to je njima fakin vazno ?
iako mogu antenom pohvatati sve hrvatske kanale.. ali ne. hoce oni o tome da se kvakaju.

da imamo drzavu kao hrvatska, bili bi tri svjetlosne godine ispred njih.
insomnia99

#339 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by insomnia99 »

iamia wrote:
da baba ima muda :-) državu čine upravo ljudi....
ne znam kamo vodi ova rasprava...nitko od nas ne kaže da hrvatska nema problema...za njih je najviše kriv hdz posebno nakon rata..priznat ćemo da su slovenija i mađarska uređenije države sa boljim standardom....pa onda ta kriza koja sada dere clijelu europa

hrvati su nezadovoljni svojom državom zato jer se uspoređuju sa zapadom....znaju da su bolji(kao država) od srbije,bih,makedonija,bugarske,rumunjske,ali nije im to neko zadovoljstvo jer znamo gdje su te države....
niti je nama cilj ovdje to nabijat vama na nos....ali kad vidimo ovakvu temu, zašto ne....inače većina bošnjaka nema problem priznat činjenice...ali pojedinci očito ne mogu preći preko toga....kompleks im je pomutio pamet
iamia

#340 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

za obicnog covjeka razlika je sasvim mala,, skoro neznatna.

koliko god ti govorio o kompleksima,, cini mi se da vise pricas o sebi.
detroit-mercy

#341 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:detroit,

oni su ugrabili kad nije bilo krize.
danas ne bi ni oni dobili dva prebijena grosha.

sto mi nismo ugrabili istovremeno sa njima ?
hmm, mi po pravilu i nemamo drzavu.
pola stanovnistva hoce da ide u zagrljaj komsijama. to je razlog. zemlja je blokirana.

eno danas izglasali tv kanal na hrvatskom jeziku..
ee.. to je njima fakin vazno ?
iako mogu antenom pohvatati sve hrvatske kanale.. ali ne. hoce oni o tome da se kvakaju.

Ne bi, to sto zbog nekog svog patriotizma namjerno prenabregavas neke cinjenice je druga stvar. Uzmi samo kontekst drustveno historijskog razvoja i vidjeti ces da je Hrvatska u boljem polozaju od BiH. Na kraju ovdje se sve svelo na to ja cuo, ja mislim. Jedan od pokazatelja je i odnos koliko su Hrvatske firme investirale u BiH a koliko suprotno. Da ne pricamo o ulaganjima u skolstvo, zdravstvo, nauku, kulturu, sport i ostale sfere zivota.
To za krizu, necu da komentarisem jer koja je to kriza arapskim investitorima koji lupaju stotine miliona u klubove, grade potemkinova sela i drugo. Hrvatska je i u bivsoj Jugi bila ekonomski mnogo jaca od BiH, ne vidim da smo mi u medjuvremenu nesto krucijalno uradili na polju ekonomije da bi taj jaz smanjili.
Na kraju kroz vise tema se je vidjelo da je ovdje potpuno nezahvalno porediti BiH sa bilo kime ili cime, jer u principu se svodi na to da cim se povede rasprava o tome krene, pa u Americi imas beskucnike, u Svici sve skupo, u Svedskoj se radi, nisu oni nista bolji od nas, oni imaju kredite i dr. Tako da je bespredmetno voditi raspravu na forumu gdje se u principu utvrdi da je kod nas isto kao u Sloveniji, mozda kap bolje kod njih :-) , mala razlika izmedju nas i Njemacke jer i tamo neko nekome nesto duguje i dr.
detroit-mercy

#342 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by detroit-mercy »

iamia wrote:za obicnog covjeka razlika je sasvim mala,, skoro neznatna.

koliko god ti govorio o kompleksima,, cini mi se da vise pricas o sebi.
U principu se sve svodi na ovo, za obicnog covjeka :skoljka: . Pa ces reci za obicnog covjeka u Austriji razlika je mala, pa za obicnog covjeka u Americi i dr. Bespredmetna rasprava. Tako i onaj u Afganistanu moze reci, ma nije to nesto, za obicnog covjeka je razlika mala.
zlo zlo

#343 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by zlo zlo »

Buduci da sam hrvatica i u bih prvi put ušla prije 3god negdje..i nesto vise od 2god tu zivim,mislim da mogu realno rec da u mojoj domovini nije nista bolje nego u bih,
....u vas je veliki problem sto imate ministarstva za svaku zupaniju iliti kanton,sto jeste velika ludost,
....sto vam zdrastvo u k i centrirano, tj imas zdrastveno a u drugoj zupaniji nemos doktoru,sto je ludost i nelogocnost, u nas je zdrastvo puno skuplje, pored standardnog zdrastvenog mos jebat jeza ako nemas dodatno to je dodatnih 22km mjesecno
...place...realno place su iste.. minimalac itd.. sirotinja i jedni i drugi, u nas ima vise menađera koji vise vuku love..pa je zato prosjecna placa u nas veca... ali obican covjek isto u obe zemlje
...struja jeftinija u bih
...hrana je bila u bih prije 3 god jeftinija..ali je vecinom sve duplo poskupilo u zadnje 2-3 god.. pa je skoro jednako sad
..politicari su lopovi u obje zemlje
...hr ima jaci turizam,ali i puno veci vanjski dug,..bih ima manji iz razloga jer se vam politicari nemogu dogovorit nista pa tako ni za velike vanjske kredite-...pa tu djelom postedeni veceg duga

tv preplata je u bih punp manja nego u hr..i tu je 22km mjesecno u hr.

Uglavnom obe zemlje su u teskom sranju i ljudi su gladni, nije u hr nista bolje ljudi..to samo budala moze tvrdit.. isto je... :(
blazh

#344 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

lupetaš. realno plaće iste? :D ok, slažem se da su troškovi života veći u HR, pa veći su i u austriji u odnsou na HR, tako to ide kad se uspoređuju razvijeniji od onih manje razvijenih..

poanta je da dok god bosanci dolaze radit u hr, dok god hr firme kupuju bih firme, dok god imamo veći BDP, jači izvoz itd, itd.. dotle je hr ekonomija jača. a to je i tema ove rasprave. :)
blazh

#345 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

detroit-mercy wrote: Ne bi, to sto zbog nekog svog patriotizma namjerno prenabregavas neke cinjenice je druga stvar. Uzmi samo kontekst drustveno historijskog razvoja i vidjeti ces da je Hrvatska u boljem polozaju od BiH. Na kraju ovdje se sve svelo na to ja cuo, ja mislim. Jedan od pokazatelja je i odnos koliko su Hrvatske firme investirale u BiH a koliko suprotno. Da ne pricamo o ulaganjima u skolstvo, zdravstvo, nauku, kulturu, sport i ostale sfere zivota.
To za krizu, necu da komentarisem jer koja je to kriza arapskim investitorima koji lupaju stotine miliona u klubove, grade potemkinova sela i drugo. Hrvatska je i u bivsoj Jugi bila ekonomski mnogo jaca od BiH, ne vidim da smo mi u medjuvremenu nesto krucijalno uradili na polju ekonomije da bi taj jaz smanjili.
Na kraju kroz vise tema se je vidjelo da je ovdje potpuno nezahvalno porediti BiH sa bilo kime ili cime, jer u principu se svodi na to da cim se povede rasprava o tome krene, pa u Americi imas beskucnike, u Svici sve skupo, u Svedskoj se radi, nisu oni nista bolji od nas, oni imaju kredite i dr. Tako da je bespredmetno voditi raspravu na forumu gdje se u principu utvrdi da je kod nas isto kao u Sloveniji, mozda kap bolje kod njih :-) , mala razlika izmedju nas i Njemacke jer i tamo neko nekome nesto duguje i dr.
bingo :thumbup:
iamia

#346 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

zlo zlo wrote:Buduci da sam hrvatica i u bih prvi put ušla prije 3god negdje..i nesto vise od 2god tu zivim,mislim da mogu realno rec da u mojoj domovini nije nista bolje nego u bih,
....u vas je veliki problem sto imate ministarstva za svaku zupaniju iliti kanton,sto jeste velika ludost,
....sto vam zdrastvo u k i centrirano, tj imas zdrastveno a u drugoj zupaniji nemos doktoru,sto je ludost i nelogocnost, u nas je zdrastvo puno skuplje, pored standardnog zdrastvenog mos jebat jeza ako nemas dodatno to je dodatnih 22km mjesecno
...place...realno place su iste.. minimalac itd.. sirotinja i jedni i drugi, u nas ima vise menađera koji vise vuku love..pa je zato prosjecna placa u nas veca... ali obican covjek isto u obe zemlje
...hrana je bila u bih prije 3 god jeftinija..ali je vecinom sve duplo poskupilo u zadnje 2-3 god.. pa je skoro jednako sad
...hr ima jaci turizam,ali i puno veci vanjski dug,..bih ima manji iz razloga jer se vam politicari nemogu dogovorit nista pa tako ni za velike vanjske kredite-...pa tu djelom postedeni veceg duga

Uglavnom obe zemlje su u teskom sranju i ljudi su gladni, nije u hr nista bolje ljudi..to samo budala moze tvrdit.. isto je... :(
:thumbup:

detroit, ,ja mislim da gornji tekst moras procitati,, i da shvatis o cemu pricam.
ja cesto idem u zagreb. imam kucu kod banjaluke.. pa svakih par mjeseci svratim tamo, i produzim do zagreba.
autoputem. lako je danas ;-)
imam poslovnih prijatelja u hrvatskoj. zagreb je meni skoro isto kao i sarajevo.
znam kako obican covjek zivi.
mani se GDP ,, koji nije realna indikator za nista. (svaki iole normalan ekonomista ce ti to reci.).. jer se cak i dug jedne drzave uracunava u GDP kao dobit. a to je blentavluk .
moras gledati realan izvoz jedne drzave u poredjenju sa brojem stanovnika.
a kad se to pogleda, hrvatska nije nista bolja od BiH.(tacnije federacije,, jer pc je u vecoj prdekani) .
ja bih volio da jeste.. jer ja bih vjerovatno zaradio malo vise kad bi oni mogli da me plate.
ali oni su siromasni crkveni misevi kao i mi.
iamia

#347 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by iamia »

dupli
fantom slobode

#348 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by fantom slobode »

zlo zlo wrote:Buduci da sam hrvatica i u bih prvi put ušla prije 3god negdje..i nesto vise od 2god tu zivim,mislim da mogu realno rec da u mojoj domovini nije nista bolje nego u bih,

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
insomnia99

#349 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by insomnia99 »

a eto ,ja sam često u bih...imam i rodbine u bih i kažem da je u hrvatskoj bolje(iako je smiješno u odnosu na zapadne zemlje)......eto ga sad :-) ne znam šta korisnica "zlo zlo" izvodi i iz kojeg dijela hrvatske dolazi...

korisnik detroid mercy je dobro objasnio....nećemo valjda uspoređivat obitelj po obitelj....čovjek po čovjek...normano da svaki građanin hrvatske ne živi bolje od svakog građanina bih :D
blazh

#350 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by blazh »

ma daj, pa ne mogu obični kanader kupiti i oni meni o nekoj jakoj bih ekonomiji i kako smo tu svi negdje u pet deka :D
Locked