Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked
bach

#1 Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by bach »

Smatrajući sebe po defaultu inferiornim i manje vrijednim, veliki broj građana BiH susjednu Lijepu njihovu Hrvatsku smatra dijelom velike i bogate Evrope. Za tu iliziju služe ušminkani granični policajci, ušminkani granični prijelazi, ušminkane saobraćajnice, ušminkani Zagreb i ušminkani hrvatski šareni televizijski kanali koje gledamo kao telad.

Ispod debelih slojeva te skupe šminke, prava slika je mnogo sumornija. Hrvatski vanjski dug je ogroman i iznosi 47 milijardi eura. Za usporedbu, BiH vanjski dug je usporedbi sa hrvatskim gotovo zanemariv: Tri milijarde eura.

Iako ima veliku Slavonsku ravnicu, Hrvatska najveći dio mesa, mlijeka i žitarica - uvozi. Trgovinu kontroliraju stranci i njihovi trgovački lanci kao što su LIDL ili Billa. Stranci kontroliraju banke, osiguranja, kao i trgovinu naftom. INA je u rukama Mađara. Hrvatska gotovo da nema rudnike niti ili elektrane. Struju uvoze ili od nas ili od Slovenaca.

Život u Hrvatskoj je jako skup, svi koji barem ljetuju tamo ili prolaze čsto znaju to jako dobro. Kuna je precijenjena valuta i ne uživa skoro nikakav ugled u ozbiljnim evropskim finansijskim krugovima.

Ukoliko dođete u Dalmaciju, pa sjedete da odmorite dušu i napunite stomak, recimo ribom, postoji velika mogunost da je to što dobijete na tanjiru specijitet ulovljen u Južnom kineskom ili Arapskom moru, daleko od plavog Jadrana. Hrvatska ribogojilišta kao i brodogradiišta su u jako lošem stanju. Gotovo sva brodogradanja je ili propala ili je drže stranci kojima do te grane hrvatske industrije nije nimalo stalo.

Pored toga što je prezadužena, Hrvatska je jako korumpirana zemlja, sa velikom korupcijom u zdravstvu, javnoj upravi, policiji i sudstvu. Mi u BiH možemo da se ljutimo na OHR i strance koji vladaju defacto vladaju BiH, ali je činjenica da su zahvaljujući strancima kako - tako reformirani policija, sudovi (uvedeno je VSTV) i zemljišna aministracija. U Hrvatskoj potpisavanje ugovora o kupovini nekretnine i keširanje love za istu, ne znači da ćete postati i njen vlasnik.

Hrvatska je zasigurno jedina zemlja u Europi, u kojoj sudski postupci u prosjeku traju 10 i više godina. Nije rijetkost da sudski postupci traju 30 i više godina. S brojem stanovnika od cca. 4,5 milijuna Hrvatska ima 1,5 milijuna neriješenih sudskih sporova. Iz toga proizlazi da svaka obitelj u Hrvatskoj u prosjeku vodi jedan sudski postupak. Sud za ljudska prava u Strasbourgu u svojoj sudskoj praksi redovito dosuđuje povredu ljudskih prava zbog dugotrajnosti sudskih postupaka za one postupke koji traju duže od 5 godina. Otud proizlazi zaključak da su svakom drugom Hrvatu povrijeđena ljudska prava zbog dugotrajnosti sudskih postupaka. Veliki broj hrvatskih građana (najmanje 25%) neće doživjeti presudu u svom postupku. Velika je sramota da europska zajednica naroda sa zatvorenim očima promatra, kako se u bliskom susjedstvu masivno krše ljudska prava.

Glavni razlozi za odugovlačenje sudskih postupaka su:

■ ODVJETNIČKE TARIFE

■ KORUPCIJA

■ NEADEKVATNA ORGANIZACIJA RADA SUDOVA

■ NEADEKVATAN ZAKON O PARNIČNOM POSTUPKU

■ MANJAK KOMPETENTNIH I ODGOVORNIH SUDACA
ili

"Sudski postupci vode se samovoljno bez uzimanja u obzir redoslijeda kojim su pristigli. Pravna praksa ne postoji, koje bi se sudovi morali prdržavati. Upis vlasničkih i ostalih prva u zemljišnim knjigama u Zagrebu i nekim drugim gradovima do prije koju godinu bila je moguća samo uz plaćanje mita. Značajan napredak u zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Zagrebu postignut je za vrijeme uredovanja ministrice Vesne Škare-Ožbolt. S njezinom smjenom ponovo se pogoršalo stanje u zemljišnim knjigama. Ponovo se pokazuje potreba za plaćanjem mita za upis vlasničkih i ostalih prava u razumnom roku. Pored toga vlasnici moraju brinuti da njihova nekretnina bez njihova znanja ne promjeni vlasnika. Naime nedavno je objavljeno da su dva referenta u Općinskom sudu u Zagrebu u 1860 slučajeva svjesno upisali pogrešne podatke u zemljišne knjige."

Takva prezadužena i korumpirana Hrvatska će za koji mjesec ući u EU. Mi nećemo još zadugo, nismo dovoljno dobri za staru damu Evropu. Ali mi bar možemo biti sretni jer smo gotovo nezaduženi u odnosu na zapadne susjede.

Ipak, treba znati da je rat u cjelini, Hrvatsku samo okrznuo, bez mnogo ljudskih žrtava, bez značajno oštećene infrastrukture, Hrvatska nema 14 parlamenata i tri predsjednika... a opet jako loše stoji ekonomski

Zašto?
JEDRILICA

#2 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by JEDRILICA »

Odlicna tema, :thumbup: :bih:

Trebali bi da vratimo samopouzdanje.

Evo sto se tice fudbala mislim da cemo sa nasim novim Savezom ubrzo prestici hrvatski fudbal. :lol: :D

Ekonomski imamo ogroman prostor za napredak a nismo zaduzeni. Treba da ostane tako i da se borimo da sto vise stvari ostanu u vlasnistvu drzave. Pored ovoga imamo priliku da ucimo na hrvatskim greskama i dobrim stvarima.

Da li je moguce da das specificniju uporedbu sa agrarom, zaposljavanjem, kreditnim rejtingom itd...
seshat

#3 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by seshat »

čuj rat ih samo okrzno. i na njihovom teritoriju se godinama ratovalo i beze je reći da ih je rat skoro pa zaobišano, te da je bio neznatan broj žrtava. nije rat bio toliko žestok kao kod nas ali ih sigurno nije da ga dobro nisu osjetili.
drugo, prezaduženi su strašno, ali njihov dug je između ostalog i za izgradnju auto puteva, što će se s vremenom i isplatiti (turizam). naš mali dug je uglavnom za isplatu tekućih troškova kao plata i penzija. ma ima tu materijala za analizu.
na kraju si napisao nešto kao oni takvu dobri za eu, a mi kao nismo...... bla, bla, bla i opet svako kriv ali ne i mi. nismo ni za afričke unije (bez najmjere ikakvog vrijeđanja afrike, već samo kao konstatacija stanja u svijetu), a ne za eu. i do kada poređenje s ovim, onim. možda je vrijeme da sami za sebe nešto uradimo kao npr. suzbijanje mita i korupcije. eto hr je bar napravila puževe korake, a mi ni to.
amko76

#4 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by amko76 »

Danas u novinama podatak prosječna plaća u Hrvatskoj 838 eura a kod nas u BiH i entitetima (to je u par KM-ova) također oko 800 ali KM. Pa vi poredite :-)
bach

#5 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by bach »

seshat wrote:čuj rat ih samo okrzno. i na njihovom teritoriju se godinama ratovalo i beze je reći da ih je rat skoro pa zaobišano, te da je bio neznatan broj žrtava. nije rat bio toliko žestok kao kod nas ali ih sigurno nije da ga dobro nisu osjetili.
drugo, prezaduženi su strašno, ali njihov dug je između ostalog i za izgradnju auto puteva, što će se s vremenom i isplatiti (turizam). naš mali dug je uglavnom za isplatu tekućih troškova kao plata i penzija. ma ima tu materijala za analizu.
na kraju si napisao nešto kao oni takvu dobri za eu, a mi kao nismo...... bla, bla, bla i opet svako kriv ali ne i mi. nismo ni za afričke unije (bez najmjere ikakvog vrijeđanja afrike, već samo kao konstatacija stanja u svijetu), a ne za eu. i do kada poređenje s ovim, onim. možda je vrijeme da sami za sebe nešto uradimo kao npr. suzbijanje mita i korupcije. eto hr je bar napravila puževe korake, a mi ni to.

Što se tiče EU i Hrvatske, ja mislim da EU u svoj zaljuljani čamac uvodi jednu novu grčku ( ovo namjerno pišem malim slovom), zbog koje se danas opasno ljulja cijeli kontinent. U EU je uvedana finansijski i infrastrukturno slabašna Grčka, a na čekanju je već šest decenija jedna ekonomska sila, Turska.

Pogrešno je razmišljanje da izgradnja autoputeva donosi profit. Autoput ne stvara nova dobra i novi novac, on samo ubrzava njihovo kretanje. Portugal je od kada je postao član EU, dobio stotine mijardi eura ili dolara pomoći iz Brisela, a veliki dio tih para utrošen je na megalomanske autoputeve sa osam traka ili mostove koji nikada nisu poslužili svrsi. A beton se ne može jesti za ručak.
Imaš primjer Poljske koja gotovo da i nema autoputeve, ali krizu izuzetno dobro podnosi jer ima ono što Hrvatska nema: U velikoj mjeru sačuvanu tešku i prerađivačku industriju, dobru valutu, ima ekonomiju oslonjenu na vlastitu tržište a ne na izvoz.
VjecitiStudent

#6 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by VjecitiStudent »

Izvor informacija????
Neki sa strane nas malo drugacije vide
BiH:
https://www.cia.gov/library/publication ... os/bk.html
Hrvatska:
https://www.cia.gov/library/publication ... os/hr.html
moa

#7 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by moa »

Hrvatska ima more koje donosi od 5-7 milijardi dolara godisnje, ali jedna losa godina na moru moze dobro poljuljati hrvatsku.
bach

#8 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by bach »

moa wrote:Hrvatska ima more koje donosi od 5-7 milijardi dolara godisnje, ali jedna losa godina na moru moze dobro poljuljati hrvatsku.

Više novca od turizma zaradi jedan Beč, nego cijela hrvatska obala.

Ček, samo da nađem brojke.
basicm

#9 Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by basicm »

Odlicna tema!
U potpunosti se slazem sa prvim postom, Hrvatska je sminka koju Evropa vise voli od nas, znamo zasto, dok su definitivno u losijem stanju od nas. Auto put koji ih je ukopao radjen kreditima umjesto koncesijama, i nikako nije profitabilan. Cak postoji veoma jaka teorija da nas 5C se blokira od strane nasih Hrvata jer bi on znacio definitivnu propast njihovog auto puta, jer Slavonija- more kao i zemlje sjeverno bi koristile nas auto put.
Korupcija, kao sto vidimo od Sanadera
nanize...
bh.tornjak

#10 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by bh.tornjak »

@bach, tema je :thumbup:

moj mali doprinos temi...
cesto se vozeci autoputom od SLO granice prema Bosni....postalo mi malo neobicno da se svako malo na dinoci "novog" autoputa mijenja cijena putarine....u Euru ta razlika je bila oko 0,50 €...gore/dole...uglavnom se tako kretalo...
na onom starom auoputu ZG-BG ...putarina uvijek ista....i kako sam bio radoznao pitam ja momka koji radi na toj naplatnoj rampi kod Zupanje....: Kako kod vas uvijek isa cijena putarine a na dionici od ZG-prema Macelju se stalno mijenja...
Odgovor me nemalo iznenadio, tj. malo ko zna tu gorku istinu....te nove autopute su finansirale firme koje su posao dobile na tenderu ( ne Republika Hrvatska ) i one odredjuju visinu putarine a u uvom slucaju su to napravili da cijena prati kurs Euro/HKn....( a gdje su toliki novci od kredita nestali, samo nebo zna... :-) )
Dakle....ovi sto govore o prilivu novca od putarina nisu u pravu....HR od toga ima samo PDV....osim autoputa ZG-BG.
sto se tice turizma....citam prije par dana da Hr uveliko gubi korak sa novim/starim destinacijama.....pada joj "popularnost"....Europljani se okrecu drugim zemljama...jer je Hr preskupa za ono sto ima da ponudi....

za ostalo mogu samo reci da BiH ima najmanje 4x veci porencijal nego Hr.....trebalo bi samo da STRUKA vodi ekonomiju a da se Bosanci i Hercegovci okrenu kupovini domaceg cime bi ozivili privredu.....jer Hr privreda uveliko "zivi" od novca BiH gradjana....a mi sami sebi skacemo u stomak time sto su nam strani proizvodi drazi...(ima ekonomista na forumu mogu to potvrditi)
tag33

#11 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by tag33 »

Nego sta ima novo? Nista naravno,opet bosancici kukaju kako su oni bolji od hr i eu ih nece..pa sta ako imaju veci dug,vratit ce ga prije nas 1000%! Dalje,plate su vece,manja stopa nezaposlenosti,itd. Usminkani su zato sto se promovisu i na taj nacin privlace turiste,potencijalne investitore,itd. Zasto se to ovdje ne radi? Najlakse je kukati i upirati prstom u drugoga :)
Revolver

#12 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Revolver »

i ja sam slično razmišljao kao pokretač teme, sve dok nisam imao priliku boraviti malo duže u nekoliko hrvatskih gradova. tada sam se još više razočarao u ovaj naš jad od države. pa samo jedan jebeni Slavonski Brod, koji je odmah na granici, je Hollywood za skoro svaki bosanski grad. naravno da tu ima puno šminke, ali i ona ima svoju svrhu. mi nemamo para ni za šminku.
VjecitiStudent

#13 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by VjecitiStudent »

bach wrote:
moa wrote:Hrvatska ima more koje donosi od 5-7 milijardi dolara godisnje, ali jedna losa godina na moru moze dobro poljuljati hrvatsku.

Bilo bi dobro da sto prije pronadjes bilo kakve brojke pracene referencama, da uozbiljis temu.
Revolver

#14 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Revolver »

VjecitiStudent wrote:
bach wrote:

Bilo bi dobro da sto prije pronadjes bilo kakve brojke pracene referencama, da uozbiljis temu.
ali Beč uopšte nije tema. zaradi i jedan Pariz deset puta više i od Beča i od hrvatske obale.
činjenica je da hrvatska obala godišnje donese oko 7 milijardi dolara
Bodkin

#15 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Bodkin »

Revolver wrote:
VjecitiStudent wrote:
ali Beč uopšte nije tema. zaradi i jedan Pariz deset puta više i od Beča i od hrvatske obale.
činjenica je da hrvatska obala godišnje donese oko 7 milijardi dolara
a nama treba godina i par mjeseci da napravimo pare koje oni dobiju samo od jedne grane industrije. cuj mi bolji od hrvata...
addem

#16 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by addem »

bh.tornjak wrote:@bach, tema je :thumbup:

moj mali doprinos temi...
cesto se vozeci autoputom od SLO granice prema Bosni....postalo mi malo neobicno da se svako malo na dinoci "novog" autoputa mijenja cijena putarine....u Euru ta razlika je bila oko 0,50 €...gore/dole...uglavnom se tako kretalo...
na onom starom auoputu ZG-BG ...putarina uvijek ista....i kako sam bio radoznao pitam ja momka koji radi na toj naplatnoj rampi kod Zupanje....: Kako kod vas uvijek isa cijena putarine a na dionici od ZG-prema Macelju se stalno mijenja...
Odgovor me nemalo iznenadio, tj. malo ko zna tu gorku istinu....te nove autopute su finansirale firme koje su posao dobile na tenderu ( ne Republika Hrvatska ) i one odredjuju visinu putarine a u uvom slucaju su to napravili da cijena prati kurs Euro/HKn....( a gdje su toliki novci od kredita nestali, samo nebo zna... :-) )
Dakle....ovi sto govore o prilivu novca od putarina nisu u pravu....HR od toga ima samo PDV....osim autoputa ZG-BG.
sto se tice turizma....citam prije par dana da Hr uveliko gubi korak sa novim/starim destinacijama.....pada joj "popularnost"....Europljani se okrecu drugim zemljama...jer je Hr preskupa za ono sto ima da ponudi....

za ostalo mogu samo reci da BiH ima najmanje 4x veci porencijal nego Hr.....trebalo bi samo da STRUKA vodi ekonomiju a da se Bosanci i Hercegovci okrenu kupovini domaceg cime bi ozivili privredu.....jer Hr privreda uveliko "zivi" od novca BiH gradjana....a mi sami sebi skacemo u stomak time sto su nam strani proizvodi drazi...(ima ekonomista na forumu mogu to potvrditi)
Dionica Zagreb Macelj je radjena u koncesiji. Ostale je radila Hrvatska. Zagreb-Split je fiksna cijena i nije pod koncesijom a to je najduza dionica.
vivaldi

#17 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by vivaldi »

bach wrote:Smatrajući sebe po defaultu inferiornim i manje vrijednim, veliki broj građana BiH susjednu Lijepu njihovu Hrvatsku smatra dijelom velike i bogate Evrope
Nije tu u pitanju nikakav default vec ljudi vjeruju svojim ocima.

Uporedi bilo koji segment i vidis da smo neuporedivo losiji:

- putevi su neuporedi bolji
- vozni park je neuporedivo bolji (prije recesije se u hr prodavalo cca 70.000 novih auta, a kod nas 15.000)
- sportska infrastrktura im je neuporedivo bolja
- bolnice su im bolje
- vatrogasci opremeljeniji
- industrija im je razvijenija
- avionski su neuporedivo bolje povezani
- neuporedivo manja nezaposlenost
- vece plate
- vece investicije
- ravnomjernije je razvijena od nas (imaju i oni zabiti poput kninske krajine, ali tamo ionako ne zivi puno ljudi)

Mozes jos nabrajati. Nijedna od ovih stvari pojedinacno nije sama po sebi kljucna, ali kada ih sve saberes, onda se ipak osjeti razlika.

Tacno je je jedino za dug, ali kao sto znas on se ne mjeri nominalnim iznosom vec procentualno u odnosu na gdp.

Takodjer, u ovom uvodnom postu nisi stvari bas najbolje poslagao.

Spomenes trgovinu i Lidl, a ne spomenes npr. Todorica koji je apsolutni gigant u regionu kada je rijec o trgovini (cak je i kod nas najjaci ili tu negdje).

I za struju si pogrijesio. Hrvatska proizvodi vise struje od nase sve 3 elektroprivrede. To sto pored toga uvoze struju , a mi izvozimo, govori o industrijskoj razvijenosti jer mi uopste nemamo visak struje vec manjak industrije.

Na kraju, sve ovo ne znaci da je hrvatska neki klinac. Ona je nebitna u bilo kakvim sirim razmjerama. Fol je samo sto kada to imas na umu, a onda apliciras na nas, skontas koliko mi zaostajemo.
Henry Chinaski

#18 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Henry Chinaski »

Jačanje BH ekonomije i svijesti o upravljanju državom i resursima bi automatski oslabilo hrvatsku privredu. Hrvatska ogromnim dijelom i kontroliše i iskorištava i resurse i našu ekonomiju. Isto kao i Srbija i Slovenija.
Maja_XXX

#19 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by Maja_XXX »

Hrvatska ima preko 1000km veoma lijepe obale, otoke,najbliže toplo more Srednjoj Europi i Balkanu (samim time i ogromne sanse u brodogradilistu i ribarstvu), ogromnu dijasporu... Dakle da nista da ne rade, da ne ulože ni kunu u reklamiranje turizma doslo bi ima par miliona turista... Da su imalo sposobniji mogli bi zaradjivati barem 3 puta vise ali bas se po tome i vide da su pravi Balkanci...
Dakle slažem se da je Hrvatska veoma precjenjena pogotovo od strane Bosanaca ili Srba ali mora se biti iskren i reci da smo mi barem duplo gori od Hrvatske, skoro pa po svemu...Istina je da se njihov rat ne moze nikako mjeriti sa onim u Bosni pa cak ni sa NATO bombardovanjem Srbije gdje su se ciljano gadjali vrijedni infrastrukturni objekti...Cak i u jeku rata njima je vise od 60% zemlje "normalno" zivjelo, dok se rat uglavnom odvijao po nekakvim zabitima i selima...
amko76

#20 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by amko76 »

Ma 'ta će Hrvatska :D
pritchard

#21 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by pritchard »

Ovo nema veze s mozgom.Baš si se potrudio omalovažiti Hrvatsku.Hrvatska ima dug koji se sam otplaćuje jer su dizali kredite i ulagali u ceste (i malu u Sanadera :D),a Bosanci dižu kredite da isplate plaće i mirovine. :-? A ovo o ušimnkanosti,e to je tek smiješno. :lol: :lol: Ispade sad da Hrvatska troši cijeli svoj državni proračun kako bi izmanipulirala građanima BiH i sakrila svoje mnogobrojne loše strane te ispala Europa u očima prosječnog Bosanca. :lol: "Ušminkanost" Zagreba je rezultat njegovog dugogodišnjeg razvoja,ko Sarajevu brani da bude ušminkano?Što se tiče saobraćajnica...Nevjerojatna je razlika kada sa bosanskih makadama i kvazi (auto)-puteve pređeš u Hrvatsku... :thumbup:

Hrvatska nije "samo okrznuta" ratom već se dobro napatila,ne kao Bosna,ali ipak... :wink:
vade_mecum

#22 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by vade_mecum »

Smatrajući sebe po defaultu inferiornim i manje vrijednim, veliki broj građana BiH susjednu Lijepu njihovu Hrvatsku smatra dijelom velike i bogate Evrope.
inferioritet je lični problem svakog čovjeka.
Ispod debelih slojeva te skupe šminke, prava slika je mnogo sumornija. Hrvatski vanjski dug je ogroman i iznosi 47 milijardi eura. Za usporedbu, BiH vanjski dug je usporedbi sa hrvatskim gotovo zanemariv: Tri milijarde eura.

neko je već rekao gdje su otišle pare od Rvata, a gdje naše pa nema potrebe ponavljati
Iako ima veliku Slavonsku ravnicu, Hrvatska najveći dio mesa, mlijeka i žitarica - uvozi. Trgovinu kontroliraju stranci i njihovi trgovački lanci kao što su LIDL ili Billa. Stranci kontroliraju banke, osiguranja, kao i trgovinu naftom. INA je u rukama Mađara. Hrvatska gotovo da nema rudnike niti ili elektrane. Struju uvoze ili od nas ili od Slovenaca.
ali Hrvatska i izvozi...al eto, nek su Bosanci vlasnici svih banaka, osiguranja i trgovina.
Život u Hrvatskoj je jako skup.
glupost. Život je općenito skup (jer nisam vidio zemlje u kojoj je neko rekao "Život je baš jeftin ovdje")
Pored toga što je prezadužena, Hrvatska je jako korumpirana zemlja, sa velikom korupcijom u zdravstvu, javnoj upravi, policiji i sudstvu.
no comment
Takva prezadužena i korumpirana Hrvatska će za koji mjesec ući u EU. Mi nećemo još zadugo, nismo dovoljno dobri za staru damu Evropu. Ali mi bar možemo biti sretni jer smo gotovo nezaduženi u odnosu na zapadne susjede.
greška. hrvatska će ući u EU jer je zadovoljila 1001 uslov iz 35 poglavlja u procesu pregovora.
Ipak, treba znati da je rat u cjelini, Hrvatsku samo okrznuo, bez mnogo ljudskih žrtava, bez značajno oštećene infrastrukture, Hrvatska nema 14 parlamenata i tri predsjednika... a opet jako loše stoji ekonomski
neko je već ispravio
Zašto?
zato
delina

#23 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by delina »

ne kontam baš smisao ove teme, a na prvu izgleda kao neko liječenje vlastitih kompleksa i frustracija, i to po principu crknute krave, odnosno vidi njihove krave - još je mršavija od naše.
Čovjek je u postu prije fino secirao prvi post u temi pa nema potrebe za detaljiziranjem, samo ću reći da u Hrvatskoj najviše volim upravo ušminkanost i red. Zapravo to svugdje najviše volim, zbog toga su mi Austrija i Švicarska najdraže zemlje. Kad god odem tamo, pa i u Hrvatsku, uživam u osjećaju reda, kulturnim ljudima na cesti, nema opušaka i ne puši se ulicom, jednostavno osjećaju sigurnosti.
Autoru teme poruka - get a life ...
zemo_online

#24 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by zemo_online »

genocidna ima suficit sa hrvatskom :shock: ,dok pederacija ima veeeliki deficit.
kako to tumacite?????????
zemo_online

#25 Re: Ekonomija Republike Hrvatske vs ekonomija BiH

Post by zemo_online »

.
Locked