Unaprijed hvala
Ekonomija-kolizioni predmeti???
-
frankwhite
#1 Ekonomija-kolizioni predmeti???
Student sam 1. godine ekonomije i ostala su mi jos 3 ispita, a samo se 1 moze prenijeti. Sad kontam kako neki stariji studenti dolaze i na nasa predavanja i na predavanja iz 2. godine, nesto koliziono polazu
... Sta znaci koliziono? Ako upisem koliziono 2. godinu, da li se ja vodim u papirima kao 2. ili 1. godina? Kako ovo sve ide? Ako ko zna nek pise.
Unaprijed hvala
Unaprijed hvala
- Amazonka27
#2 Re: Ekonomija-kolizioni predmeti???
to znaci da uzimas predmete unaprijed (pod uslovom da si polozio predmete koji su uslovni...npr...ne mozes uzeti strateski menadzment koliziono ako nisi polozio menadzment itd...) Ne upisujes ti II godinu koliziono nego samo predmete iz II god. Naravno, vodis se da si I godina sve dok ne steknes uslov za II god...Ako si npr. I god (VPŠ) i uzimas koliziono predmete iz II i polozis ih...kada budes upisivao II godinu cijena skolarine ti se nece umanjiti. Znaci ako si polozio 9 predmeta koliziono (x 100 KM) tvoja cijena skolarine ce i dalje iznositi 1.000 KM. Kolizija je dobra da ne gubis vrijeme npr ako ti je iz zimskog semestra I god ostao samo jedan...pa mozes sebi malo rasteretiti narednu godinu uzimajuci nekoliko predmeta isto iz zimskog semestra II god. ako unaprijed planiras i III godinu....dobro pazi na uslovne predmete...jer moze z se desiti (ko meni) da neke predmete ostavis za kasnije...a oni ti bas uslovni za dalje...
-
frankwhite
#3 Re: Ekonomija-kolizioni predmeti???
znaci ja ponavljam godinu, samo sto mogu uzeti ako hocu da polazem predmete iz 2. godine?
- Amazonka27
#4 Re: Ekonomija-kolizioni predmeti???
da...npr skoro sva moja raja je zapela na racunovodstvu...posto racunovodstvo polazu samo u jan/feb...oni su uzeli sve predmete iz III i polozili ih...tako da cim poloze racunovodstvo - zavrisili su sa fakultetom...
-
frankwhite
#5 Re: Ekonomija-kolizioni predmeti???
e hvala, samo ne kontam sad ako i u septembru budem 1. godina placam li ja opet 1000km, jer sam paralelan, za godinu + kolizione predmete (900km), ili se pika ono 1000km sto sam platio prosle godine za godinu dok ne upisem drugu?
- Amazonka27
#6 Re: Ekonomija-kolizioni predmeti???
placas obnovu godine 100 KM po nepolozenom predmetu...ako su ti ostala 3 znaci placas 300. koliziju placas po semestru...znaci zavisi koliko ces uzeti u zimskom (npr 3) i u ljetnom (npr 5). na pocetku godine placas 300 (obnovu)+kolizija 300 = 600...onda u ljetnom placas 500. Uzmemo za primjer da sve polozis (ocistis prvu i polozis 8 predmeta - koliziono), kad upisujes II ti placas puni iznos skolarine 1000 KM. U slucaju da ne ocistis prvu i nemas uslov za drugu...opet placas obnovu godine po nepolozenom predmetu i na volju ti hoces li opet uzimati koliziju. Naravno, ono sto si polozio - ostaje upisano i ne moras ici na predavanja... Najjednostavnije za shavtiti je da je 1000 KM cijena skolarine za jednu godinu a ne suma od cijene predmeta, ali obnovu placas 100 KM po nepolozenom predmetu...