sahan wrote:nausnica wrote:Sta vam je bitnije:
NOVAC I DOBAR POSAO
ili
NACIONALNA PRIPADNOST?
A jel ovo znaci da jedno drugo iskljucuje?
ne iskljuchuje u teoriji - tj. u drhzavama u kojima su se nacionalitet i drzhavnost izmedju ostalog gradili na ekonomskim osnovama (tipa ujedinjeno trzhishte, uskladjivanje i standardizacija zakona razlichitih regija, uvodjenje jedinstvene valute, izgradnja infastruktrue kroz centralne institucije, itd.), kao i u drzhavama sa stabilnom nacionalnom ekonomijom. sama ova zadnja sintagma govori da se to dvoje medjusobno ne iskljuchuje, a da je pitanje na anketi postavljeno malo...pa recimo chudno.
ali ja mislim da nausnica (mala digresija: reci ti meni jesi li ti nauSHhnica ili nauSnica, odnosno brk

da znam ubuduce

) cilja na neshto drugo, a to je podlozhnost nasheg naroda da zarad nekih apstraktnih "vitalnih nacionalnih interesa" koje svako malo povlache nacionalne partije time apelirajuci na emocije, dakle da zarad tih interesa one vlastite, individualne, ekonomske interese postave u drugi plan, tako da uvijek opet biraju "svoje", iako veoma dobro znaju da im ti "svoji" nece nishta dobro donijeti...
svjedoci smo da se to u BiH josh uvijek deshava, tako da treba samo sachekati naredne izbore pa da vidimo shta je kome bitno.
a ova anketa u najbolju ruku mozhe pokazati jedino to koliko je ovaj forum reflekcija BiH drushtva - shto opet nema smisla, jer pola forumasha ovdje zhive u dijaspori gdje im se takvo pitanje i ne postavlja (odnosno dosta njih su to pitanje odgovorili vec samim svojim izborom).
summa summarum - anketa zaista nema ama bash nikakvog smisla.