EKONOMIJA ili NACIONALNOST?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ja sam za:

Ekonomiju i prosperitet oliti boljitak BiH
33
94%
Bitnije mi je buđenje i njegovanje moje nacionalne svjesti i tradicije
2
6%

Total votes: 35

nausnica

#1 EKONOMIJA ili NACIONALNOST?

Post by nausnica »

Sampion sam u fulanju podforuma za moje teme, ali se nadam da bar ovaj put nisam zgajzala :D ....previse :) .

Da vas nesto pitam:

Da nam ekonomija ide ko sto ne ide, da su prosjecne plate 1000-2000KM, da imamo dobre poslove i ekonomski prosperitet, da li biste i dalje tezili da se borite toliko za svoju nacionalnu opredjeljenost/tradiciju (Bosnjak, Hrvat, Srbin, itd) ili biste lakse disali i prepustili se svom sopstevnom uzitku u onomo sto stvarate i zaradjujete i trosite?

Cini mi se da su novcanici stanovnika BiH deblji i puniji nego sto su sad, da bi manje marili za ove druge gluposti, svadje, nacionalizam, vrijedjanje...

Jesam li jedina koja ovo sustinski osjeca?
nausnica

Post by nausnica »

Sta vam je bitnije:

NOVAC I DOBAR POSAO

ili

NACIONALNA PRIPADNOST?
nausnica

Post by nausnica »

Idemo narode: lova ili pripadnost?
Yamahalac

Post by Yamahalac »

nausnica wrote:Idemo narode: lova ili pripadnost?
jebo pripadnost, od nje se ne zivi
forUMASH

Post by forUMASH »

....ma nase je prokletstvo sto mi nikad nismo znali naci sredine......vazda neki ekstremi i pravi, savrseni putevi dok je sve ostalo za rusit i vjesat.....svakih 50 godina iz pocetka i da je bar od nule, nego vazda iz minusa....

.....ja bih oboje......ja bih da sam Bosanac pun para......eto..... :roll:
pitt

Post by pitt »

ja sam covjek od principia :D nacionalni identitet naravno....God Bless USA :D:D
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

koja socijalisticka tema :lol:

pa sto ce mi dobar posao ako imam novac :lol:
karabaja-x
Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)

Post by karabaja-x »

prvo bosnjo pa ondak sve ostalo
nausnica

Post by nausnica »

Ostali?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Nacionalnost, dabome!

Ako treba jescemo korijenje! :bih:
fantom slobode

Post by fantom slobode »

jeza u ledja wrote:Nacionalnost, dabome!

Ako treba jescemo korijenje! :bih:
Nemoj tako, nisi u Srbiji.A ako vec krenes da se time hranis, izaberi sta onako jestivo, mozda mrkva, ima puno vitamina A.Dobra je za vid.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Mrkvu mozemo samo vako

Image
HomeArt

Post by HomeArt »

nausnica wrote:Sta vam je bitnije:

NOVAC I DOBAR POSAO

ili

NACIONALNA PRIPADNOST?
A jel ovo znaci da jedno drugo iskljucuje?
Neelix

Post by Neelix »

novac naravno

sto se mene tice nek se citava bih pripoji azerbejdzanu, ako ce to znacit da cemo svi zivjet u blagostanju :D
lady midnight

Post by lady midnight »

sahan wrote:

NOVAC I DOBAR POSAO

ili

NACIONALNA PRIPADNOST?
ne iskljuchuje u teoriji - tj. u drhzavama u kojima su se nacionalitet i drzhavnost izmedju ostalog gradili na ekonomskim osnovama (tipa ujedinjeno trzhishte, uskladjivanje i standardizacija zakona razlichitih regija, uvodjenje jedinstvene valute, izgradnja infastruktrue kroz centralne institucije, itd.), kao i u drzhavama sa stabilnom nacionalnom ekonomijom. sama ova zadnja sintagma govori da se to dvoje medjusobno ne iskljuchuje, a da je pitanje na anketi postavljeno malo...pa recimo chudno.

ali ja mislim da nausnica (mala digresija: reci ti meni jesi li ti nauSHhnica ili nauSnica, odnosno brk :D da znam ubuduce :D) cilja na neshto drugo, a to je podlozhnost nasheg naroda da zarad nekih apstraktnih "vitalnih nacionalnih interesa" koje svako malo povlache nacionalne partije time apelirajuci na emocije, dakle da zarad tih interesa one vlastite, individualne, ekonomske interese postave u drugi plan, tako da uvijek opet biraju "svoje", iako veoma dobro znaju da im ti "svoji" nece nishta dobro donijeti...

svjedoci smo da se to u BiH josh uvijek deshava, tako da treba samo sachekati naredne izbore pa da vidimo shta je kome bitno.
a ova anketa u najbolju ruku mozhe pokazati jedino to koliko je ovaj forum reflekcija BiH drushtva - shto opet nema smisla, jer pola forumasha ovdje zhive u dijaspori gdje im se takvo pitanje i ne postavlja (odnosno dosta njih su to pitanje odgovorili vec samim svojim izborom).

summa summarum - anketa zaista nema ama bash nikakvog smisla.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Lazna dilema, spada pod demagogiju.
pitt

Post by pitt »

lady midnight wrote:
sahan wrote:

NOVAC I DOBAR POSAO

ili

NACIONALNA PRIPADNOST?
ne iskljuchuje u teoriji - tj. u drhzavama u kojima su se nacionalitet i drzhavnost izmedju ostalog gradili na ekonomskim osnovama (tipa ujedinjeno trzhishte, uskladjivanje i standardizacija zakona razlichitih regija, uvodjenje jedinstvene valute, izgradnja infastruktrue kroz centralne institucije, itd.), kao i u drzhavama sa stabilnom nacionalnom ekonomijom. sama ova zadnja sintagma govori da se to dvoje medjusobno ne iskljuchuje, a da je pitanje na anketi postavljeno malo...pa recimo chudno.

ali ja mislim da nausnica (mala digresija: reci ti meni jesi li ti nauSHhnica ili nauSnica, odnosno brk :D da znam ubuduce :D) cilja na neshto drugo, a to je podlozhnost nasheg naroda da zarad nekih apstraktnih "vitalnih nacionalnih interesa" koje svako malo povlache nacionalne partije time apelirajuci na emocije, dakle da zarad tih interesa one vlastite, individualne, ekonomske interese postave u drugi plan, tako da uvijek opet biraju "svoje", iako veoma dobro znaju da im ti "svoji" nece nishta dobro donijeti...

svjedoci smo da se to u BiH josh uvijek deshava, tako da treba samo sachekati naredne izbore pa da vidimo shta je kome bitno.
a ova anketa u najbolju ruku mozhe pokazati jedino to koliko je ovaj forum reflekcija BiH drushtva - shto opet nema smisla, jer pola forumasha ovdje zhive u dijaspori gdje im se takvo pitanje i ne postavlja (odnosno dosta njih su to pitanje odgovorili vec samim svojim izborom).

eto i tebe ko Sabahka........eseje pises na ovakvim temama :D:D
patrius

Post by patrius »

NACIONALNA EKONOMIJA :oops:
HomeArt

Post by HomeArt »

lady midnight wrote:
sahan wrote:

NOVAC I DOBAR POSAO

ili

NACIONALNA PRIPADNOST?

Ma zato je i pitam jel to jedno drugo iskljucuje. Naravno da je fulila anketno pitanje jer se iz teksta vidi sta je ustvari htjela pitati. Sad nije to toliko ni bitno ali ova veza se cesto moze procitati na forumu, cini mi se da dosta raje bas ovako i razmislja. Izbori ce doci i proci kao i do sad a hoce li sta promijeniti? Na zalost nase drustvo jos uvijek nije stalo na svoje noge (ekonomski) jer bas ko malo dijete kad prohoda, umjesto da ga politicka vrhuska prihvati za ruku oni mu podmecu nogu. Tronacionalni koncept ovako kako izgleda danas nema sanse da nas izvede na selamet. Mislim da u politickom vrhu jedni svaki, pa i najmanji ekononmski uspjeh vide kao poraz svoje politike, a drugi opet svaki uspjeh vezu prije svega za licnu korist a za opci ako sta ostane.
lady midnight

Post by lady midnight »

pitt wrote: eto i tebe ko Sabahka........eseje pises na ovakvim temama :D:D
da sluchajno ne znam da ih ipak chitash, sad bih ti isplazila jezik :D:D
al poshto znam... dobicesh dvostruki :P:P :D

nego, ne odgovori ona meni je li naushnica ili nausnica :D a bash me interesuje :D
nausnica

Post by nausnica »

Helouuu, pa namjerno sam stavila takvo anketno pitanje i odgovor da iskljucuje ono drugo, jer mislim da bi svi normalni ljudi pri normalnoj svijesti (a ima nas) izabrali EKONOMSKO BLAGOSTANJE, zahebi jarane ono drugo...

rezultat za sada: 92% vs. 7%

Ali na zalost, nemamo ni to kao mogucnost da biramo. A garantujem da bi i mnogo glupi ljudi, citaj OVCE, takodje se pridruzili ekonomskom blagostanju kad bi vidjeli da od ovih drugih nemaju ama bas nista.

I jos da odgovorim Lady Midnight, koja je JEDINA pitala pravo dobro pitanje otkako sam ovdje, a to je jesam li naUSNIca ili naUŠnica, ocekivala sam da ce se neko prije javiti i pitati isto, medjutim...mucak. Lady, odgovor se krije u obliku pitanja i glasi jedno ne iskljucuje drugo :-D ...salim se... ma kako kad, kad sam dobro raspolozena onda sam na USNI, a kad sam ljuta, onda sam na USIMA 8-)
Last edited by nausnica on 03/10/2007 20:50, edited 3 times in total.
pitt

Post by pitt »

ma glavno je da je "na" necemu :D:D
nausnica

Post by nausnica »

Pitt, "nosam" :D
elixiaboy

Post by elixiaboy »

Neelix wrote:novac naravno

sto se mene tice nek se citava bih pripoji azerbejdzanu, ako ce to znacit da cemo svi zivjet u blagostanju :D
:faraon1:
nausnica

Post by nausnica »

Potpisujem.
Post Reply