prijava za posao sa slikom

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

ljubav_aha

#51 Re: prijava za posao sa slikom

Post by ljubav_aha »

madner wrote:Vidi se da li se 100% ne uklapa u profil koji je trazen.

Bolje i poslodavcu (ne gubi vrijeme za intervju) a i aplikantu (ne gubi vrijeme za intervju).
a sto ako osoba nije foto-genicna :mrgreen:
ljubav_aha

#52 Re: prijava za posao sa slikom

Post by ljubav_aha »

vox-populi wrote:Ja kada sam trazio posao u Njemackoj, pregledao sam brat bratu jedno 500 razlicitih oglasa za moju struku. Ni jedan oglas nije bio bez recenice: "uz aplikaciju u PDF (ili rijetko Word) formatu, dostaviti i sliku". A nisam trazio posao ni za modela ni za stripera.
vrsta posla :?:
ljubav_aha

#53 Re: prijava za posao sa slikom

Post by ljubav_aha »

detroit-mercy wrote:U normalnom svijetu se ljudi biraju na osnovu onoga sto znaju ili skole koje su zvrsili, kakvi su studenti bili (ukoliko je prvi posao). Koliko sam vidio tipova koji ni nasta ne lice, nisu nesto posebno ni komunikativni, obicno te gledaju iza naocara koje imaju staklo kao dno od galona ali su tu jer su u svojoj struci mozgovi i rasturaju u tome. Sto se tice slika i licnih podataka, u USA vaze malo drugacija pravila, pa tako niko ti ne trazi sliku (osmi ako se prijavljujes da budes model ili adult entertainer - po naski striper/striptizeta), za godine te nikada ne pita, bilo koje opredijeljenje (vjersko, nacionalno, ovo ono) nema terorije da te pitaju. Znaci, striktno ono sto se trazi u opisu posla, je li imas kvalifikacije ili ne. To sa slikom, mi nikako ne ide u glavu, svakako jedan od vidova diskriminacije barem po meni.
:thumbup:
ljubav_aha

#54 Re: prijava za posao sa slikom

Post by ljubav_aha »

babyline wrote:Ko je kome ružan, subjektivna je stvar.
Kompetencije za obavljanje posla nemaju veze s fizičkim izgledom.
kako kada! tamo gdje su u stalnom kontaktu sa ljudima pozeljan je lijep i njegovan izgled. i na osnovu toga dosta zakljucuju. nekad je bitno i da ima simpatija, radi radne atmosfere. naravno koliko je to stvarano mjerodavno ?! ali ni helo efekata se ne mozemo rijesiti tako lako. kada jednom nastane prvi utisak taj prvi utisak se samo uz prasak iluzije rasprsi :)[/quote]

bitan je prvi licni kontakt sa osobom ,a ne prvi kontakt sa slikom :!:
ljubav_aha

#55 Re: prijava za posao sa slikom

Post by ljubav_aha »

babyline wrote:kontakt sa slikom ti dodje kao pre-selekcija... no time to lose :)
pre-selekcija bazirana izkljucivo na izgledu :!: tako se ne traze kavlificirane i strucne osobe :zzzz:
burek_in_space

#56 Re: prijava za posao sa slikom

Post by burek_in_space »

@ljubav_aha poshalji svoju sliku na pp, da bih procijenio da li mozhesh nastaviti diskutovati na ovoj temi :!:

:mrgreen:
madner

#57 Re: prijava za posao sa slikom

Post by madner »

ljubav_aha wrote:
madner wrote:
ljubav_aha wrote: hajde,molim te,ovo preformulisi,ljepota je vazna,ili nije vazna :lol:
Izgled je vazan. U ovisnosti koji izgled se smatra prednoscu, ljepota moze biti pozitivna ili negativna osobina.
madner,ne razumijem te:
da li ovjde pises o dotjeranom,profesionalnom izgleedu ,sto je sasvim razumljivo,ali to morams licno provjeriti,logicno
ili ,ti, pises o fizickom izgledu osobe :!: :?:
Posto govorim uopsteno govorim o obje stvari. Sve zavisi od profila posla i covjeka koji ocjenjuje kandidate.
madner

#58 Re: prijava za posao sa slikom

Post by madner »

ljubav_aha wrote:
babyline wrote:kontakt sa slikom ti dodje kao pre-selekcija... no time to lose :)
pre-selekcija bazirana izkljucivo na izgledu :!: tako se ne traze kavlificirane i strucne osobe :zzzz:
Nista manje solidan kriterij od svih ostalih.
Da malo pojasnim. Naci osobu koja je strucna i kvalifikovana je relativno lagano, jer to su kriteriji koji se mogu lagano izmjeriti/provjeriti. Cak i ako neko nije strucan, zna se odprilike kolko ce mu biti potrebno da postane.
Medjutim ono sto se ne zna je karakter kandidata i uklapanje u kolektiv. Izgled i ponasanje su indikatori i zato su nista manje bitan kriterij od strucnosti i kvalifikacije.
ljubav_aha

#59 Re: prijava za posao sa slikom

Post by ljubav_aha »

madner wrote:
ljubav_aha wrote:
Nista manje solidan kriterij od svih ostalih.
Da malo pojasnim. Naci osobu koja je strucna i kvalifikovana je relativno lagano, jer to su kriteriji koji se mogu lagano izmjeriti/provjeriti. Cak i ako neko nije strucan, zna se odprilike kolko ce mu biti potrebno da postane.
Medjutim ono sto se ne zna je karakter kandidata i uklapanje u kolektiv. Izgled i ponasanje su indikatori i zato su nista manje bitan kriterij od strucnosti i kvalifikacije.
naci osobu sa odlicnim iskustvom i jos boljim preporukama nije,osim,ako je u pitanju stela :) u SAD se trazi radno iskustvo :!:

ali je diskriminacija odbaciti sliku osobe koja je profi dotjerana,ali nije dovoljno lijepa za osobu u uredu za zaposljavanje
fatal error

#60 Re: prijava za posao sa slikom

Post by fatal error »

ljubav_aha wrote:

ne saljem samo sliku uz ime i prezime pa da bi bila selekcije bazirana iskljucivo na izgledu. uz cv, diplome i reference se dostavlja i slika. dakle nije samo slika, nego kvalifikacije u kombinaciji sa slikom. neko kome dodje nebrojeno aplikacija na stol, nema jednostavno vremena da sve zove na razgovor, tako da je pre-selekcija neizbjezna. osim toga na razgovor se ne zove dip-ing, pravnik, ekonomista, itd. itd (po diplomama) nego osoba ta i ta, a slika upotpunjava predstavljanje licnosti. taj neko ce na razgovor zvati osobu koja je kvalifikovana zbog kvaliteta posla ali i simpaticna jer je moraju skupa raditi. da li ce se ta simpatija na razgovoru potvrditi i da li papiri odgovaraju poznavanju posla to je vec nesto drugo.
madner

#61 Re: prijava za posao sa slikom

Post by madner »

Diskriminacija je ako je diskriminacija preferirati osobu zbog duhovitosti ili moci izrazaja. Subjektivni utisak je upravo to, ali to nema veze sa diskriminacijom.

Zasto izdvajati izgled?
ljubav_aha

#62 Re: prijava za posao sa slikom

Post by ljubav_aha »

fatal error wrote:
ljubav_aha wrote:

ne saljem samo sliku uz ime i prezime pa da bi bila selekcije bazirana iskljucivo na izgledu. uz cv, diplome i reference se dostavlja i slika. dakle nije samo slika, nego kvalifikacije u kombinaciji sa slikom. neko kome dodje nebrojeno aplikacija na stol, nema jednostavno vremena da sve zove na razgovor, tako da je pre-selekcija neizbjezna. osim toga na razgovor se ne zove dip-ing, pravnik, ekonomista, itd. itd (po diplomama) nego osoba ta i ta, a slika upotpunjava predstavljanje licnosti. taj neko ce na razgovor zvati osobu koja je kvalifikovana zbog kvaliteta posla ali i simpaticna jer je moraju skupa raditi. da li ce se ta simpatija na razgovoru potvrditi i da li papiri odgovaraju poznavanju posla to je vec nesto drugo.
zato postoje selekcije putem telefonskog razgovora,npr,to se prakticira u GE aviation komapniji,pa to je mnogo bolje od jedne pisljive slike,glas i rezon osobe su vazniji,zar ne :) vidis da ima solucija za selekciju bez upotrebe slike ;-)

simpaticnost se moze djelomicno skuziti na slici,glas i nacin konverzacija osobe putem telefona "kazu" mnogo vise o osobi :)
fatal error

#63 Re: prijava za posao sa slikom

Post by fatal error »

ljubav_aha wrote:
fatal error wrote:
ljubav_aha wrote:

zato postoje selekcije putem telefonskog razgovora,npr,to se prakticira u GE aviation komapniji,pa to je mnogo bolje od jedne pisljive slike,glas i rezon osobe su vazniji,zar ne :) vidis da ima solucija za selekciju bez upotrebe slike ;-)

simpaticnost se moze djelomicno skuziti na slici,glas i nacin konverzacija osobe putem telefona "kazu" mnogo vise o osobi :)
u pravu si. samo jos jedna dodatna mogucnost pre-selekcije. da li je to mnogo bolje od slike ili isto tako bitno zavisi od vrste posla i firme tako da je na zadanu temu jako tesko odgovoriti samo sa da ili ne.
ljubav_aha

#64 Re: prijava za posao sa slikom

Post by ljubav_aha »

madner wrote:Diskriminacija je ako je diskriminacija preferirati osobu zbog duhovitosti ili moci izrazaja. Subjektivni utisak je upravo to, ali to nema veze sa diskriminacijom.

Zasto izdvajati izgled?
izgled nije dio kvlaifikacije,osim ako ides za fashion model ,sekski zabavljac

vec sam jednom napisala,javna tajna u SAD,osobe koje rade za prezentaciju i prodaju lijekova i medi opreme su vecinom lijepe,doslovno kad ih vidis samo ti se :-) znaci postoji diskriminacija ;-) koaj ce ,eto ,uradjena bez slike na rezimeu,to se zove loophole,i to je to ,lako razumljivo :)
dugacki

#65 Re: prijava za posao sa slikom

Post by dugacki »

Ja skoro poslao sliku....ljudi mi jos nisu nista odgovorili...ne mogu od smijeha :run: :run:
ljubav_aha

#66 Re: prijava za posao sa slikom

Post by ljubav_aha »

dugacki wrote:Ja skoro poslao sliku....ljudi mi jos nisu nista odgovorili...ne mogu od smijeha :run: :run:
gdje si poslao sliku,ili nam napisi ,koja vrsta posla :?: sto se tice smijanja,ne brini,takve slike stavljaju umjesto postera poznatih licnosti na zid :mrgreen:
sarayewo

#67 Re: prijava za posao sa slikom

Post by sarayewo »

@madner, ti i u klin i u drvo u isto vrijeme... Naravno da dojam koji se ostavi ima itekako veliki znacaj za zaposljavanje (u protivnom, sta ce ti intervjui, zaposli samo po CVu i preporukama), ali se taj dojam ne moze steci pogledom na sliku nego upravo razgovorom sa kandidatom.

Imam, doduse, jedan slucaj gdje je slika (tj. slike) bila odlucujuci faktor da se osoba NE pozove na intervju... Naime, uz aplikaciju za poziciju sekretarice u firmi u kojoj sam radio u Sa cura je poslal 3-4 slike u raznoraznim haljnicama, te sjedi na kaucu u dnevnoj sobi, te zamisljeno gleda u daljinu sa balkona... Neki bi rekli da je imala prave kvalifikacije za sekretaricu... :oops:
madner

#68 Re: prijava za posao sa slikom

Post by madner »

Nisam rekao da je slika alfa i omega, samo da jeste kriterij kao i sve ostalo.

Ispade diskriminacija i to mi nikako nije jasno.
Loulou

#69 Re: prijava za posao sa slikom

Post by Loulou »

madner wrote:...
Naci osobu koja je strucna i kvalifikovana je relativno lagano, jer to su kriteriji koji se mogu lagano izmjeriti/provjeriti. Cak i ako neko nije strucan, zna se odprilike kolko ce mu biti potrebno da postane.
Tačno.
Eh, sad... Zaista ti o karakteru kandidata-kinje, uklapanju u kolektiv i ponašanju može "reći" fotografija? Ja mislim samo u slučaju da imaš kristalnu kuglu (ili Azirine "moći").
Dojam dobijaš prilikom face-to-face susreta s osobom. Zato i postoje intervjui/razgovori za posao.
U današnje vrijeme, kao indikator karaktera i mogućnosti uklapanja osobe u kolektiv, nemali broj firmi koristi tzv. testove ličnosti (npr. Keirsey Temperamet Sorter, Yungian Type Indicator...), i to je tek jedna od selekcijskih procedura. (Da, moguće je lažirati testove, ali svakako nećeš ništa sa sigurnošću znati dok osobu ne vidiš "na djelu"). Za to postoji i probni rok.
madner

#70 Re: prijava za posao sa slikom

Post by madner »

Hoces reci da apsolutno nikakavu informaciju ne mozes dobiti na osnovu slike osobe?
Zox

#71 Re: prijava za posao sa slikom

Post by Zox »

madner wrote:
Loulou wrote:
madner wrote:To nije tacno. Trebalo bi biti nevazno, ali za bilo koji posao koji ima veze sa ljudima izgled je itekako bitan. S tim da ljepota ne mora biti uvijek plus.
Šta nije tačno? Da je subjektivna stvar to ko je kome ružan ili da kompetencije za obavljanje posla nemaju veze s fizičkim izgledom?
Da izgled nije bitan. Itekako je bitan za posao, kao i nastup.

Neko ko izgleda kompetentan ima bolje sanse da ubjedi drugog da kupi nesto itd itd...
I ne samo to, zamislite lika sa ziletom oko vrata i majicom "no future" i zamislite tog istog lika propisno zacesljanog. Ja mislim da je to poenta slike.
Loulou

#72 Re: prijava za posao sa slikom

Post by Loulou »

madner wrote:Hoces reci da apsolutno nikakavu informaciju ne mozes dobiti na osnovu slike osobe?
Hoću reći da relevantne informacije (o kompetencijama, ponašanju, funkcioniranju u timu/kolektivu...) ne možeš dobiti na osnovu fotografije.
madner

#73 Re: prijava za posao sa slikom

Post by madner »

Loulou wrote:
madner wrote:Hoces reci da apsolutno nikakavu informaciju ne mozes dobiti na osnovu slike osobe?
Hoću reći da relevantne informacije (o kompetencijama, ponašanju, funkcioniranju u timu/kolektivu...) ne možeš dobiti na osnovu fotografije.
Naravno da mogu, slika ce mi pokazati kolko je kompetentna da izabere sliku koja ce podcrtati utisak koji zeli da se postigne CVom.

Extremna ti je pozicija, i u biti se samo svodi na to da ne zelis da se ljudi ocjenjuju po izgledu. Ali zivot je takav kakav jeste.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#74 Re: prijava za posao sa slikom

Post by Truba »

kakav je smisao slike
kad svi lazu na njoj :mrgreen:
Mrs.Zurbrigen

#75 Re: prijava za posao sa slikom

Post by Mrs.Zurbrigen »

vox-populi wrote:Ja kada sam trazio posao u Njemackoj, pregledao sam brat bratu jedno 500 razlicitih oglasa za moju struku. Ni jedan oglas nije bio bez recenice: "uz aplikaciju u PDF (ili rijetko Word) formatu, dostaviti i sliku". A nisam trazio posao ni za modela ni za stripera.
u svabiji je apsolutno normalno, da aplikacija sadrzi "motivationsschreiben", cv, svjedodzbe i certifikate, i, naravno, sliku. ja sam sigurna, da se puno odluka o zaposljavanju donosi bas na bazi slike. ako imas peh, da te raja u personalu smatra nesimpaticnim, onda sigurno nemas sanse. to se sigurno moze nazvati diskriminacijom, ali se nazalost ne moze sprijeciti, zato sto ce personalci sigurno naci hrpu argumenata, kojim mogu objasniti zasto taj posao nije za tu osobu.
Post Reply