Ekonomija današnjeg obrazovanja
-
enes59
#1 Ekonomija današnjeg obrazovanja
PRIMJER KAKO NAŠI PROSVJETARI TROŠE NAŠE PARE:
U općini Tuzla u osnovnom obrazovanju radi oko 120 učitelja i nastavnika iz Živinica za smo prevoze
tim prosvjetarima po osobi se izdvoji od 100,00-150,00KM za prevoz do posla, a isto tako iz Tuzle ide
oko 130 prosvjetara u Živinice i oni isto tako imaju naknadu . Uz samo malo bolju organizaciju moglo
bi štediti za godinu 144-225 000,00 KM a izračunaj te koliko je para za 15 godina uludu potrošeno.
To je samo odnos Tuzla-živinice, a dodajte još Tuzla-Lukavac: Tuzla-Banovići: Tuzla-Srebrenik :
Tuzla- Graćanica i td. A možete zamisliti samo kad bi se na ovo dodalo Sarajevo,Mostar,Zenica, Banja
Luka i ostali gradovi., narode to je peko miljarde (DA LI ĆE IKO SABRAT TE PARE NAŠE BUDALAŠTINJE
ŠTO JE NAJGORE TI LJUDI PRESTAVLJAJU KREMU BOSANSKOG NARODA.)
U općini Tuzla u osnovnom obrazovanju radi oko 120 učitelja i nastavnika iz Živinica za smo prevoze
tim prosvjetarima po osobi se izdvoji od 100,00-150,00KM za prevoz do posla, a isto tako iz Tuzle ide
oko 130 prosvjetara u Živinice i oni isto tako imaju naknadu . Uz samo malo bolju organizaciju moglo
bi štediti za godinu 144-225 000,00 KM a izračunaj te koliko je para za 15 godina uludu potrošeno.
To je samo odnos Tuzla-živinice, a dodajte još Tuzla-Lukavac: Tuzla-Banovići: Tuzla-Srebrenik :
Tuzla- Graćanica i td. A možete zamisliti samo kad bi se na ovo dodalo Sarajevo,Mostar,Zenica, Banja
Luka i ostali gradovi., narode to je peko miljarde (DA LI ĆE IKO SABRAT TE PARE NAŠE BUDALAŠTINJE
ŠTO JE NAJGORE TI LJUDI PRESTAVLJAJU KREMU BOSANSKOG NARODA.)
- Individualism18
#2 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
U ovoj državi teško da možeš pare i prosvjetare u istu rečenicu staviti. Izvini, ali ako neko zaslužuje više novca, onda su to prosvjetni radnici...
-
crnoplavo
#3 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
pa sto se vi tuzlaci ne organizujete i zahtjevate da samo rodeni tuzlak ima pravo da radi, vec vam dolaze ljudi (kao i u sarajevo) iz drugih opstina, uzimaju vam poslove a vi camite na biroima i gledate odakle se vedri,
- gladius
#4 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
Ha ha. Pa oni rade četiri sata dnevno, dodatna su im četiri plaćena koja ne rade, imaju plaćen najdulji godišnji kad su djeca na raspustu, regrese, tople obroke, izlete... Kad se sve sabere to je preko 1000KM mjesečno. Usporedi to s ljudima koji rade u relnom sektoru od čijih se plaća odvaja za budžet i ide ovim na državnoj sisi. Oni su u istom košu kao i državni službenici. A da ne napominjem kako se dolazi do posla u prosvjeti samo preko veze i nacionalnog ključa. A predaju i ljudi koji nisu ni završili fakultete ili oni koji su završavali ko zna kakve -čast izuzecima. A ovi nastavnici koji su još ostali iz sfrj su zaglibili sa nastavnim metodama u 56'Individualism18 wrote:U ovoj državi teško da možeš pare i prosvjetare u istu rečenicu staviti. Izvini, ali ako neko zaslužuje više novca, onda su to prosvjetni radnici...
- purgatorio
#5 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
Ako iko zaslužuje manje plate onda su to nastavnici i profesori u školama. Posebno oni sa VI stepenom koji rade za stalno. Nakaradni pravilnici o zaposlenju, nerealne plate, stranka-veza-škola mehanizam itd...
Onda imamo i polupismenih prosvjetara, imamo ih sa završenim fakultetima po raznim mjesnim zajednicama u SBK itd.
Još malo će se prikupiti kritična masa nestručnih profesora, tek će onda edukacijski sistem zaglibit.
Onda imamo i polupismenih prosvjetara, imamo ih sa završenim fakultetima po raznim mjesnim zajednicama u SBK itd.
Još malo će se prikupiti kritična masa nestručnih profesora, tek će onda edukacijski sistem zaglibit.
- Individualism18
#6 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
To da se do posla dolazi preko veze, nije slučaj samo u prosvjeti, već u cijeloj državi. Za to nisu krivi prosvjetni radnici, malom broju njih odgovara to dolaženje do posla preko veze. Znam jako puno profesora koji bi sve dali da je drugačiji sistem pa da se mogu zaposliti na normalan način. Znam kakvih sve profesora i nastavnika ima (nestručnog kadra ima svugdje), ali ima i onih koji rade svoj posao kako treba. Mislim da je plata od jedva 1000 KM mala za osobu sa završenim fakultetom, na to sve dodajte godine traženja posla, onda rad s pubertetlijama, adolescentima, neodgojenom djecom koju njihovi roditelji ne znaju obuzdati, a profesor mora takvih 30 u razredu smirivati. Nisam prosvjetni radnik, da ne bude da branim svoju profesiju, ali iskustvo iz osnovne i srednje škole mi je dovoljno da shvatim kako su ti ljudi malo plaćeni za ono što rade. I još im se svako malo smanjuju plate. Da ne spominjem rad u nehumanim uslovima gdje djeca nose noževe na čas, prijete profesorima, a roditelji još gori, idu do te mjere da nose sjekire na roditeljski sastanak... I onda se neko u ovoj situaciji žali na prosvjetne radnike...
- gladius
#7 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
Ne kažem ja da su to neke ogromne plaće ali usporedi ih sa plaćama ljudi koji rade u tvornicama i trgovinama, od doprinosa tih ljudi se popunjava budžet. Druga je stvar što oni rade s adolescentima i djecom, takvo su zanimanje birali. Uostalom nitko ne može reći da se po težini može izjednačiti nastavnički smjer nekog fakulteta sa znanstvenim, a s time ni plaće fakultetski obrazovanih ljudi.
-
SSemir
#8 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
pa koliku platu imaju fakultetski obrazovani ljudi u tvornicama i trgovinama? nisma nigdje cuo da neki npr.masinski inzinjer ima platu 1000 KM ili manju. to je smijesan iznos i uvreda za VSS.gladius wrote:Ne kažem ja da su to neke ogromne plaće ali usporedi ih sa plaćama ljudi koji rade u tvornicama i trgovinama, od doprinosa tih ljudi se popunjava budžet.
i nemam pojma otkud autoru teme ove cifre? preko stotinu ucitelja/nastavnika samo iz tuzle u zivinicama radi? pa gdje su onda ostali iz zivinica i ostalih mjesta? koliko to onda skola u zivinicama ima??
slazem se da treba bolje organizovati i ici na smanjenje troskova, pa tako i sa ovim prevozom
- Individualism18
#9 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
U BiH generalno svi radnici imaju male plate, ali ovo što ti porediš mi nije logično. Ako misliš na inžinjere koji rade po tvornicama, oni definitivno imaju plate veće od 1000 KM, a ako misliš na "obične" radnike, oni nisu fakultetski obrazovani (odnosno ne znam ko je tamo zaposlen, ali to nisu pozicije za fakultetski obrazovane ljude) i normalno je da su ima plate manje. Svi ti profesori su završili fakultete, nebitno da li je nastavnički smjer lakši...gladius wrote:Ne kažem ja da su to neke ogromne plaće ali usporedi ih sa plaćama ljudi koji rade u tvornicama i trgovinama, od doprinosa tih ljudi se popunjava budžet. Druga je stvar što oni rade s adolescentima i djecom, takvo su zanimanje birali. Uostalom nitko ne može reći da se po težini može izjednačiti nastavnički smjer nekog fakulteta sa znanstvenim, a s time ni plaće fakultetski obrazovanih ljudi.
- purgatorio
#10 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
Porediti plate inzinjera i nastavnika, pa to nema nigdje na svijetu. Također vještine i odgovornosti jednog i drugog su neuporedive.
A to da je teško raditi s djecom je nikakav argument, jer nastavnički poziv biraju samo oni kojima to ne predstavlja problem.
Upiše se nastavnički smjer neke struke umjesto znanstvenog koji je puno teži i onda male plate
A to da je teško raditi s djecom je nikakav argument, jer nastavnički poziv biraju samo oni kojima to ne predstavlja problem.
Upiše se nastavnički smjer neke struke umjesto znanstvenog koji je puno teži i onda male plate
- Irene Adler
#11 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
Individualism18 wrote:To da se do posla dolazi preko veze, nije slučaj samo u prosvjeti, već u cijeloj državi. Za to nisu krivi prosvjetni radnici, malom broju njih odgovara to dolaženje do posla preko veze. Znam jako puno profesora koji bi sve dali da je drugačiji sistem pa da se mogu zaposliti na normalan način. Znam kakvih sve profesora i nastavnika ima (nestručnog kadra ima svugdje), ali ima i onih koji rade svoj posao kako treba. Mislim da je plata od jedva 1000 KM mala za osobu sa završenim fakultetom, na to sve dodajte godine traženja posla, onda rad s pubertetlijama, adolescentima, neodgojenom djecom koju njihovi roditelji ne znaju obuzdati, a profesor mora takvih 30 u razredu smirivati. Nisam prosvjetni radnik, da ne bude da branim svoju profesiju, ali iskustvo iz osnovne i srednje škole mi je dovoljno da shvatim kako su ti ljudi malo plaćeni za ono što rade. I još im se svako malo smanjuju plate. Da ne spominjem rad u nehumanim uslovima gdje djeca nose noževe na čas, prijete profesorima, a roditelji još gori, idu do te mjere da nose sjekire na roditeljski sastanak... I onda se neko u ovoj situaciji žali na prosvjetne radnike...
@gladius i istomisljenici: Na ta četiri sata koja se provedu u razredu ide još minimalno toliko sati pripreme. Da ne govorim o potpuno nepotrebnoj papirologiji, koje ima brutalno mnogo, uz izuzetno kratke rokove. Ali ljudi očito smatraju da se npr. đačke knjižice ispunjavaju same. A tek opisno ocjenjivanje... Najdulji godišnji odmor? Ako djeca ne idu u školu, to ne znači da su po automatizmu i nastavnici/profesori slobodni. Imaju slobodan juli ljeti i možda par dana u januaru. Izleti su tek poseban užitak - nevjerovatan provod uz pitanje kako dovesti sve učenike kući žive i zdrave. Neću ni da govorim o uslovima rada, o razmaženoj djeci i njihovim roditeljima koji su posebna priča. Bez uvrede, ali ovako nešto može napisati samo neko ko veze nema. Svima koji razmišljaju na ovaj način toplo predlažem da pokušaju raditi par dana taj "prelagani" i "predobro plaćeni" posao prosvjetnog radnika.gladius wrote: Ha ha. Pa oni rade četiri sata dnevno, dodatna su im četiri plaćena koja ne rade, imaju plaćen najdulji godišnji kad su djeca na raspustu, regrese, tople obroke, izlete... Kad se sve sabere to je preko 1000KM mjesečno. Usporedi to s ljudima koji rade u relnom sektoru od čijih se plaća odvaja za budžet i ide ovim na državnoj sisi. Oni su u istom košu kao i državni službenici. A da ne napominjem kako se dolazi do posla u prosvjeti samo preko veze i nacionalnog ključa. A predaju i ljudi koji nisu ni završili fakultete ili oni koji su završavali ko zna kakve -čast izuzecima. A ovi nastavnici koji su još ostali iz sfrj su zaglibili sa nastavnim metodama u 56'
Naravno, ima svakakvih ljudi, koji god posao bio u pitanju. Uvijek i svuda se može naći i pravi stručnjak i neko ko je potpuno "zalutao" u neku profesiju. Državni problemi (nepotizam, veze, štele itd) ne uslovljavaju težinu nekog posla. Tvrditi da je rad u prosvjeti lagan, dobro plaćen, te da su prosvjetni radnici "na državnoj sisi" je nebulozno.
- gladius
#12 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
Eto ko da je teško popuniti đačke knjižice, satraju se od posla. da imaju samo slobodan taj juli + svi ostali državni i vjerski neradni dani to je više nego obični radnik može sanjati, a sve plaćeno.
pa naravno da su na državnoj sisi kad plaću primaju iz budžeta, ne ostvaruju škole dobit. Ima slučajeva prijave se da žive po 80km udaljeni a zapravo žive preko puta škole i ubiru novce za prijevoz.
pa naravno da su na državnoj sisi kad plaću primaju iz budžeta, ne ostvaruju škole dobit. Ima slučajeva prijave se da žive po 80km udaljeni a zapravo žive preko puta škole i ubiru novce za prijevoz.
- Individualism18
#13 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
gladius wrote:Eto ko da je teško popuniti đačke knjižice, satraju se od posla. da imaju samo slobodan taj juli + svi ostali državni i vjerski neradni dani to je više nego obični radnik može sanjati, a sve plaćeno.
Ja stvarno ne znam da se svi ostali radnici svih branši satraše od posla i poštenja. Malo pretjerujete s ovim. Pišete kao da prosvjetni radnici ne rade ništa, a zaboga imaju fantastične uslove i basnoslovne plate (što je krajnje smiješno), a ostali narod je, jadan, ugrožen njihovim postojanjem. Dajte, imamo mi puno većih problema u državi od prosvjetnih radnika...
- jedna tamo
#14 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
da je meni radit u prosvjeti,ništa oni po čitav dan ne rade, a primaju dobre plate i non-stop su slobodni
blago im se
blago im se
- Irene Adler
#15 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
Eto, krasno, onda ja ponovo toplo pozivam sve "obične radnike" da se prekvalifikuju i prebace u prosvjetu, kad je to očito najbolji i najlakši posao, sa najdužim godišnjim odmorom i najbolje plaćen. Pitam se koliko bi dugo izdržali... Đačke knjižice sam navela samo kao primjer, nisam ni spominjala pripreme, godišnje i mjesečne planove i hrpu drugih papira koji se moraju predavati, a koje niko nije dužan pisati osim prosvjetnih radnika. Osoba koja misli da je lako ispuniti knjižice očito nije vidjela knjižice za opisno ocjenjivanje od prije par godina i nema pojma koliko je to posla... pardon, oni svakako ništa ne rade
Škole ne ostvaruju dobit? Sigurna sam da bi sve firme koje kao ostvaruju dobit jednako dobro poslovale da im radnici nisu završili barem neki nivo obrazovanja i - gle čuda - predavali su im neki prosvjetni radnici! Apsolutno je jadno poistovjećivati nekoga ko se ubija da zaradi svoju mizernu platu sa onima koji nisu u stanju raditi i privređivati, pa zaista žive od državne pomoći.
Ima svakakvih ljudi, profesionalnih i neprofesionalnih, u svakoj profesiji, to nema veze sa prosvjetom. Ako je neko uspio da kupi npr. auto ili stan tako što se obogatio na račun prijave lažne adrese, svaka mu čast! Naravno, to su ogromne pare koje se dobivaju za prevoz, uz "plaćeni godišnji odmor" i generalno veoooma visoke prosvjetne plate. Taman nek' provedu cijeli slobodni juli na moru i prevezu se tim autom koji su kupili "ubirući novac za prevoz". Boravak u hotelu sa 5 zvjezdica je zagarantovan, uz tako visoke plate i tople obroke! Skoro pa su nam prosvjetni radnici došli na nivo političara, blago nama.
Naš obrazovni sistem je još i odličan, ako većina razmišlja na ovaj način i s obzirom na to koliko je rad u prosvjeti cijenjen. Svaka nam čast!
Nekima je očito potpuno besmisleno i nepotrebno objašnjavati, tako da će se moja malenkost suzdržati od svakog daljeg komentara na ovu temu i na tipični balkanski primitivizam. Kako čovjek da nas ne voli?
Škole ne ostvaruju dobit? Sigurna sam da bi sve firme koje kao ostvaruju dobit jednako dobro poslovale da im radnici nisu završili barem neki nivo obrazovanja i - gle čuda - predavali su im neki prosvjetni radnici! Apsolutno je jadno poistovjećivati nekoga ko se ubija da zaradi svoju mizernu platu sa onima koji nisu u stanju raditi i privređivati, pa zaista žive od državne pomoći.
Ima svakakvih ljudi, profesionalnih i neprofesionalnih, u svakoj profesiji, to nema veze sa prosvjetom. Ako je neko uspio da kupi npr. auto ili stan tako što se obogatio na račun prijave lažne adrese, svaka mu čast! Naravno, to su ogromne pare koje se dobivaju za prevoz, uz "plaćeni godišnji odmor" i generalno veoooma visoke prosvjetne plate. Taman nek' provedu cijeli slobodni juli na moru i prevezu se tim autom koji su kupili "ubirući novac za prevoz". Boravak u hotelu sa 5 zvjezdica je zagarantovan, uz tako visoke plate i tople obroke! Skoro pa su nam prosvjetni radnici došli na nivo političara, blago nama.
Naš obrazovni sistem je još i odličan, ako većina razmišlja na ovaj način i s obzirom na to koliko je rad u prosvjeti cijenjen. Svaka nam čast!
Nekima je očito potpuno besmisleno i nepotrebno objašnjavati, tako da će se moja malenkost suzdržati od svakog daljeg komentara na ovu temu i na tipični balkanski primitivizam. Kako čovjek da nas ne voli?
-
MrsJ
#16 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
Sve ove sto pricaju kako nastavnici/profesori nista ne radi i nisu zasluzili vece plate bih ja na 7 dana stavila na to radno mjesto, vidjeli bi kako bi nakon toga totalno druga prica bila.
Dok nisam pocela raditi u skoli nisam vjerovala koliko je to tezak posao. Pricala sam skoro pa isto kao i pojedinci ovdje. Nase nije samo otici odrzati 4 casa. Tih 4 casa moras biti maksimalno skoncentrisan, paziti sta pricas, pa i kad ti nije do price, moras, a ne kao na nekim poslovima danas mi se ne radi pa cu buljiti cijeli dan u kompjuter i odmarati mozak. Druga stvar, jeste li vi svjesni sta su djeca, pogotovo pubertetlije u srednjoj skoli? A o silnim pripremama koje nam traze da i ne govorim, za njih ti treba 3 puta vise vremena kuci nego sto odrzis casova u skoli. Nije to samo doci i pricati iz glave, sve moras imati napismeno i jos osmisliti cas da ne bude dosadno, pa praviti prezentacije, ocjenjivati svakakve nebuloze, jos ako si razrednik suocavati se sa kojekakvim roditeljima. Sto se tice godisnjeg imamo 40 dana ljeti (zimsski raspust cijeli se radi), ali vjerujte nakon rada sa djecom cijeu skolsku godinu treba vam i vise od toga da odmorite i dodjete sebi. I sve to raditi za 1000 KM je zaista sramotno. Sto se tice stele, nije tacno da se iskljucivo na stelu moze dobiti posao, ja sam posao dobila bez apsolutno ikakve intervencije. Ima naravno i onih koji na takav nacin dodju, ali to zavisi od skole do skole.
Najlakse je kometarisati nesto sa cim u zivotu nisi imao nikakvog doticaja.
Dok nisam pocela raditi u skoli nisam vjerovala koliko je to tezak posao. Pricala sam skoro pa isto kao i pojedinci ovdje. Nase nije samo otici odrzati 4 casa. Tih 4 casa moras biti maksimalno skoncentrisan, paziti sta pricas, pa i kad ti nije do price, moras, a ne kao na nekim poslovima danas mi se ne radi pa cu buljiti cijeli dan u kompjuter i odmarati mozak. Druga stvar, jeste li vi svjesni sta su djeca, pogotovo pubertetlije u srednjoj skoli? A o silnim pripremama koje nam traze da i ne govorim, za njih ti treba 3 puta vise vremena kuci nego sto odrzis casova u skoli. Nije to samo doci i pricati iz glave, sve moras imati napismeno i jos osmisliti cas da ne bude dosadno, pa praviti prezentacije, ocjenjivati svakakve nebuloze, jos ako si razrednik suocavati se sa kojekakvim roditeljima. Sto se tice godisnjeg imamo 40 dana ljeti (zimsski raspust cijeli se radi), ali vjerujte nakon rada sa djecom cijeu skolsku godinu treba vam i vise od toga da odmorite i dodjete sebi. I sve to raditi za 1000 KM je zaista sramotno. Sto se tice stele, nije tacno da se iskljucivo na stelu moze dobiti posao, ja sam posao dobila bez apsolutno ikakve intervencije. Ima naravno i onih koji na takav nacin dodju, ali to zavisi od skole do skole.
Najlakse je kometarisati nesto sa cim u zivotu nisi imao nikakvog doticaja.
-
enes59
#17 Re: Ekonomija današnjeg obrazovanja
odgovor na temu ekonomija obrazovanja
DRAGI PRIJATELJI 144 000,00- 225 000,00 x 15 =2 160 000,00-3 375 000,00
TO VAM OBEZBIJEDE MRAVI KOJE SAM NA KRAJU POBROJAO
Pregledom Vaših komentara a molim vas ponovo da se ne naljutite Meni ne smetaju njihove plate, meni smeta ORGANIZACIJA . Jer bi bilo teško izpremiještati te prosvjetare te da gdje žive, stanuju tu i da predaju . Ja lično nemam ništa protiv tih ljudi samo bi volio da taj novac koji se baca u ZRAK iskoristi kvalitetnije od održavanja škole,učila,organizacije razni sporskih takmičenja i td.Pretežno vidim da daju odgovore oni koji su pogođeni tj uvrijeđeni ko ima materijalnu vezu sa uposlenicima iz obrazovanja. Za ovo naše obrazovanje napisao sam komentar u forumu bez cenzure .A sada ukratko ču probati navesti jednu temu jer uz visinu plate ide ZNANJE i zvanje .
Pitanje br,1 ko je STRUČNJAK!
Ukratko STRUČNJAK je čovjek i kada okrene glavu te iza sebe i vidi materijalno djelo bilo ono figurativno ili pisano sa dokazanim ispitivanjima u nekom prostoru. Te Vam vrijedi od srednjoškolaca do doktora. Sada pitam oni koji ocjenjuju gdje su im DJELA , ti ocjenjuju moju djecu a vjerovatnu i vašu . Naša djeca ako uspiju završiti strani fakultet samo tako vani mogu
uspjeti. Molim Vas navedite primer poslije ratni koji je naš stručnjak SA NAŠEG FAKULTETA vani se dokazao kao stručnjak i gdje pogotovu u tehnici.
Kada se čovjek dokaže na poslu tj ima rezultate tada se postaje neki STRUČNJAK nema veze koja je diploma. Iza Velikog STRUČNJAKA dolaze stručnjaci sa manje znanja te se stvara hijarhija isto kao u vojsci.Osnova kod velikog strućnjaka je da pored velikog znanja mora imat i dobre organicione sposobnosti. E dragi prijatelji na toj liniji gdje radi 2 ili više ljudi to mora da postoji što bi mi rekli mora da zna gje je svakom mjesto.
Sada ću vam navesti primere naših mladi stručnjaka sa istim se susrečem isto tako ja ih ne krivim jer da su imali boljeprofesore oni to moraju znati.Sa tuzlanskok elektro-tehničkog fakulteta stručnjaci ne znaju šta je šuko-utičnica.Sa mašinskog ne znaju dijelove motora.Sa Mostarskog i Sarajevsko arhitektonskog ne znaju postaviti drvene kroovove samo crtaju ravne, ne znaju napraviti dinamičke planove a kad to neznaju ptaj te ih smiju li staviti cijenu sa analizom iste ., miješaju cement i beton vjrovatno ne znaju šta je što a da ne pričam znaju li
razpoznati profile armature. Na tome počiva 50% građevine
Pored toga oni ne uče organizaciju ,a ona je važna isto koliko znanje iz struke.
Jer ako svoje znanje ne znate prenijeti na drugog da bi napravili proizvod čemu zvanje.
Da vam ne navodim više.
Ovi stručnjaci što se proizvode to su stručnjaci za rad u državnim organizacijama (POŠTARI)
to VAM je samo 10% uposlenih gje če te uposliti ostale .Niko neče uzeti te stručnjake i plačati
ih ako iza njih nema koristi.A navest ču vam u 90% kako se kreču plate kod onih koji nisu u
državni preduzečima.
SSS - obrazovanje 350,00- 500,00 KM Krojači,konobari,trgovci,vozači, kv majstori
SSS- VS obrazovani 700,00-1 000,00 KM razne poslovođe i mladi ižinjeri sa najmanje
5g radnog staža.
Pored ovih plata mogu dobiti još oko 100,00 KM kao topli obrok al zato u večini slučajeva
vode se da rade samo 1-2h dnevmo i na to se plača radni staž tj za godinu dva mjeseca staža.
DOO, gazde obrtnici - tehnički direktori u firmama od 1 500,00- 2 000,00. Uslov je ako radite sa
državnim firmama onda ta plata može biti mnogo veča jer uz 10% tada ima i gazde al tada morate biti u nekom srostvu.
DRAGI PRIJATELJI 144 000,00- 225 000,00 x 15 =2 160 000,00-3 375 000,00
TO VAM OBEZBIJEDE MRAVI KOJE SAM NA KRAJU POBROJAO
Pregledom Vaših komentara a molim vas ponovo da se ne naljutite Meni ne smetaju njihove plate, meni smeta ORGANIZACIJA . Jer bi bilo teško izpremiještati te prosvjetare te da gdje žive, stanuju tu i da predaju . Ja lično nemam ništa protiv tih ljudi samo bi volio da taj novac koji se baca u ZRAK iskoristi kvalitetnije od održavanja škole,učila,organizacije razni sporskih takmičenja i td.Pretežno vidim da daju odgovore oni koji su pogođeni tj uvrijeđeni ko ima materijalnu vezu sa uposlenicima iz obrazovanja. Za ovo naše obrazovanje napisao sam komentar u forumu bez cenzure .A sada ukratko ču probati navesti jednu temu jer uz visinu plate ide ZNANJE i zvanje .
Pitanje br,1 ko je STRUČNJAK!
Ukratko STRUČNJAK je čovjek i kada okrene glavu te iza sebe i vidi materijalno djelo bilo ono figurativno ili pisano sa dokazanim ispitivanjima u nekom prostoru. Te Vam vrijedi od srednjoškolaca do doktora. Sada pitam oni koji ocjenjuju gdje su im DJELA , ti ocjenjuju moju djecu a vjerovatnu i vašu . Naša djeca ako uspiju završiti strani fakultet samo tako vani mogu
uspjeti. Molim Vas navedite primer poslije ratni koji je naš stručnjak SA NAŠEG FAKULTETA vani se dokazao kao stručnjak i gdje pogotovu u tehnici.
Kada se čovjek dokaže na poslu tj ima rezultate tada se postaje neki STRUČNJAK nema veze koja je diploma. Iza Velikog STRUČNJAKA dolaze stručnjaci sa manje znanja te se stvara hijarhija isto kao u vojsci.Osnova kod velikog strućnjaka je da pored velikog znanja mora imat i dobre organicione sposobnosti. E dragi prijatelji na toj liniji gdje radi 2 ili više ljudi to mora da postoji što bi mi rekli mora da zna gje je svakom mjesto.
Sada ću vam navesti primere naših mladi stručnjaka sa istim se susrečem isto tako ja ih ne krivim jer da su imali boljeprofesore oni to moraju znati.Sa tuzlanskok elektro-tehničkog fakulteta stručnjaci ne znaju šta je šuko-utičnica.Sa mašinskog ne znaju dijelove motora.Sa Mostarskog i Sarajevsko arhitektonskog ne znaju postaviti drvene kroovove samo crtaju ravne, ne znaju napraviti dinamičke planove a kad to neznaju ptaj te ih smiju li staviti cijenu sa analizom iste ., miješaju cement i beton vjrovatno ne znaju šta je što a da ne pričam znaju li
razpoznati profile armature. Na tome počiva 50% građevine
Pored toga oni ne uče organizaciju ,a ona je važna isto koliko znanje iz struke.
Jer ako svoje znanje ne znate prenijeti na drugog da bi napravili proizvod čemu zvanje.
Da vam ne navodim više.
Ovi stručnjaci što se proizvode to su stručnjaci za rad u državnim organizacijama (POŠTARI)
to VAM je samo 10% uposlenih gje če te uposliti ostale .Niko neče uzeti te stručnjake i plačati
ih ako iza njih nema koristi.A navest ču vam u 90% kako se kreču plate kod onih koji nisu u
državni preduzečima.
SSS - obrazovanje 350,00- 500,00 KM Krojači,konobari,trgovci,vozači, kv majstori
SSS- VS obrazovani 700,00-1 000,00 KM razne poslovođe i mladi ižinjeri sa najmanje
5g radnog staža.
Pored ovih plata mogu dobiti još oko 100,00 KM kao topli obrok al zato u večini slučajeva
vode se da rade samo 1-2h dnevmo i na to se plača radni staž tj za godinu dva mjeseca staža.
DOO, gazde obrtnici - tehnički direktori u firmama od 1 500,00- 2 000,00. Uslov je ako radite sa
državnim firmama onda ta plata može biti mnogo veča jer uz 10% tada ima i gazde al tada morate biti u nekom srostvu.