Ajde da i ja kazem koju za Dnevnik

Za ocekivati je da dominantno prelazno gorivo za automobile u buducnosti postane plin. Procena je da su zalihe zemnog gasa vece nego zalihe nafte (zemni gas ne ide direktno u auto ali bi se relativno jeftino i jednostavno mogao preradjivati - ono sto sada sipamo je nusprodukt u rafinaciji nafte). Tu je zatim i biodizel, koji se dobija rafinacijom obicnih, biljnih jestivih ulja i moze se proizvesti i u kucnoj radinosti.
Gasovi u tecnom stanju kao gorivo (na primer tecni vodonik) za proizvodnju zahtevaju znacajnu kolicinu struje u procesu elektrolize, tako da dok se ne osmisle globalni efikasni nacini za proizvodnju elektricne energije (koji se u ovom trenutku i dalje zasnivaju u najvecoj meri na sagorevanju fosilnih goriva u elektranama), stanje sa zagadjenjem se nece znacajno promeniti.
Da bi dosli do efikasne primene alternativnih goriva u automobilskoj industriji, ocigledno je kljucni preduslov proizvodnja velikih kolicina elektricne energije iz "prirodnih" izvora (hidroelektrane, plima i oseka, vetar i na kraju sunceva enrgija - namerno nisam pomenuo nuklearne elektrane iako su one potencijalno u ovom trenutku najiskoristivije - ovo zbog toga sto je igranje sa nuklearnom energijom po meni igra sa djavolom).
Znaci, po meni primena elektromobila kao i automobila na tecni vodonik jos jedno duze vreme nece uzeti znacajnijeg maha. Sledece sto je realno ocekivati da se sipa u nase automobile su plin i razne vrste dizela.