Eko vinjete
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- braca
#1 Eko vinjete
Da li nam neko moze pojasniti ovu situaciju sa eko vinjetama, konkterno mislim na Njemacku, gdje je sada vec u mnogo njemackih gradova mnogo zona oznaceno kao "ekoloske zone" u koje se - navodno - ne moze ulaziti sa automobilima nize EU norme, najcesce 3 i nize.
No, neke mi stvari nisu jasne, obzirom da se nudi mogucnost kupovine "eko vinjeta" (jednako kao vinjete za autoput), pa je pitanje da li se u zasticene "eko zone" ne moze NIKAKO uci sa vozilima euro norme 3 ili nize, ili se moze uci sa kupovinom eko vinjete?
Zvao sam BIHAMK, ali oni i pored mnogo izgovorenih rijeci i recenica, ustvari ne znaju odgovor na ova i slicna pitanja.
Thanks.
P.S.
Mala nadopuna: znam covjeka koji zivi u Njemackoj, ima auto na njemackim tablama, auto mu je nize od eur 2, ali ima na vjetrobranu zelenu eko naljepnicu 4...Da li nam ovo nesto govori?
No, neke mi stvari nisu jasne, obzirom da se nudi mogucnost kupovine "eko vinjeta" (jednako kao vinjete za autoput), pa je pitanje da li se u zasticene "eko zone" ne moze NIKAKO uci sa vozilima euro norme 3 ili nize, ili se moze uci sa kupovinom eko vinjete?
Zvao sam BIHAMK, ali oni i pored mnogo izgovorenih rijeci i recenica, ustvari ne znaju odgovor na ova i slicna pitanja.
Thanks.
P.S.
Mala nadopuna: znam covjeka koji zivi u Njemackoj, ima auto na njemackim tablama, auto mu je nize od eur 2, ali ima na vjetrobranu zelenu eko naljepnicu 4...Da li nam ovo nesto govori?
-
530i
#2 Re: Eko vinjete
U njemačkim gradovima imaš ekološke zone, podijeljene u tri grupe, kao i vinjete, crvena - 2, žuta - 3, zelena - 4. Spominje se i uvođenje još jedne, koja bi bila plava i nosila broj 6, ali to još nije zaživjelo.
Tvoje auto, u zavisnosti od karakteristika dobija određenu vinjetu. Ako dobiješ zelenu svugdje si dobrodošao, sa žutom ili crvenom nisi, imaju te zone, jasno određene i obilježene i znakovima.
To što auto iz Njemačke ima "bolju" vinjetu nego što bi trebalo da je po fabrici ima znači da Nijemci odobravaju instaliranje boljih, modernijih katalizatora i tako nagrađuju vlasnike tih auta. Ili možda ima plin, pa mu i to doprinosi. Uglavnom, ta norma se može poboljšavati za starija auta, ali to važi samo u Njemačkoj.
Tvoje auto, u zavisnosti od karakteristika dobija određenu vinjetu. Ako dobiješ zelenu svugdje si dobrodošao, sa žutom ili crvenom nisi, imaju te zone, jasno određene i obilježene i znakovima.
To što auto iz Njemačke ima "bolju" vinjetu nego što bi trebalo da je po fabrici ima znači da Nijemci odobravaju instaliranje boljih, modernijih katalizatora i tako nagrađuju vlasnike tih auta. Ili možda ima plin, pa mu i to doprinosi. Uglavnom, ta norma se može poboljšavati za starija auta, ali to važi samo u Njemačkoj.
- braca
#3 Re: Eko vinjete
Hvala sto si se ukljucio u temu.
Osnovno pitanje je da li vozila sa eko 3 i manje mogu uci u zelene/eko zone ako plate eko vinjetu ili im je zabranjen ulaz u potpunosti, sto mi nije realno imajuci u vidu i dosta njemackih lokalnih vozilica koji imaju normu 3, jer nisu ni u Njemackoj svi savrseni?
Osnovno pitanje je da li vozila sa eko 3 i manje mogu uci u zelene/eko zone ako plate eko vinjetu ili im je zabranjen ulaz u potpunosti, sto mi nije realno imajuci u vidu i dosta njemackih lokalnih vozilica koji imaju normu 3, jer nisu ni u Njemackoj svi savrseni?
-
530i
#4 Re: Eko vinjete
Vinjetu moraš imati u svakom slučaju, jer ako je i nemaš, a nalaziš se negdje u gradu kazna se plaća. Gdje je zabranjeno također kazna, nema švercovanja a i ne bih preporučio švercati se u Njemačkoj. Većina gradova dozvoljava samo ulazak sa zelenom vinjetom.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#5 Re: Eko vinjete
svi benzinci 1992+ sa katalizatorom dobijaju Grune plakettebraca wrote:Hvala sto si se ukljucio u temu.
-
ke_ma
#6 Re: Eko vinjete
To ti zavisi da li je benzin ili dizelbraca wrote:Hvala sto si se ukljucio u temu.
za dizela proizvedenog do 1.1.97 ne možeš kupiti tu vinjetu,samim tim nema govora o bilo kakvom ulasku u te zone
ako je auto proizvedeno od 1.1.97-31.12.2000 dobivaš crvenu
žuta je od 1.1.2001-30.9.2006
zelena je od 1.1.2006
Po ovom ispada da ne možeš nikako samo sa dizelašima proizvedenim do 1.1.97
Mislim da svi benzinci proizvedeno od 1.1.93 imaju zelenu plaketu pod uslovom da imaju kat
Nisam ni ja siguran u ovo pa bi ti najbolje bilo da ih upitaš preko mejla
- braca
#7 Re: Eko vinjete
ke_ma wrote:To ti zavisi da li je benzin ili dizelbraca wrote:Hvala sto si se ukljucio u temu.
za dizela proizvedenog do 1.1.97 ne možeš kupiti tu vinjetu,samim tim nema govora o bilo kakvom ulasku u te zone
zelena je od 1.1.2006
Mislim da svi benzinci proizvedeno od 1.1.93 imaju zelenu plaketu pod uslovom da imaju kat
Ovo je prilicno precizan odgovor. No, sta znaci dobijaš? Da li to znaci da je potrebno KUPITI crvenu/zutu/zelenu vinjetu NEGDJE, prije ulaska/dolaska u Njemacku, jednako kao sto se kupuju vinjete za autoput?
-
ke_ma
#8 Re: Eko vinjete
baš takobraca wrote:ke_ma wrote:To ti zavisi da li je benzin ili dizelbraca wrote:Hvala sto si se ukljucio u temu.
zelena je od 1.1.2006
Ovo je prilicno precizan odgovor. No, sta znaci dobijaš? Da li to znaci da je potrebno KUPITI crvenu/zutu/zelenu vinjetu NEGDJE, prije ulaska/dolaska u Njemacku, jednako kao sto se kupuju vinjete za autoput?
- braca
#9 Re: Eko vinjete
Nije tema svercovanje, nego da li se moze uci u grad ako KUPIS odgovarajucu vinjetu, ili odredjene grupe ne mogu nikako ulaziti u grad/srediste grada, jer mi je zena na call centru BIHAMKA rekla da se NIKAKO ne moze uci u njemacke gradove ako imas vozilicu sa eur 3? Ja mislim da ona pojma nema,jednako kao ni BIHAMK i ne znam cemu oni ustvari sluze kada su tako nesposobni, osim da pustaju SNIMLJENE informacije o stanju na putevima, pa ako te interesuje stanje oko Mostara ili Doljana, prvo moras da preslusas Orasje i Odzak, uz Brcko i Trebinje, pa ako dozivis da cujes i ono ste te interesuje.530i wrote:Vinjetu moraš imati u svakom slučaju, jer ako je i nemaš, a nalaziš se negdje u gradu kazna se plaća. Gdje je zabranjeno također kazna, nema švercovanja a i ne bih preporučio švercati se u Njemačkoj. Većina gradova dozvoljava samo ulazak sa zelenom vinjetom.
Znaci, pitanje je da li se moze uci u njemacki grad ako KUPIS odgovarajucu vinjetu?
- Maraschino
#10 Re: Eko vinjete
Ja to prvi put cujem.
Zadnjih mjesec dana bio sam 4-5 puta u Njemackoj. Za Nijemce sam stranac jer auto nije na D tablicama. Ulazio sam u sami centar Essena i okolna mjesta bez ikakvih vinjeta i problema. Vidio sam te znakove ''eko zona'' ali nisam ni obracao puno paznju za sta se to odnosi(znam da je nekima ogranicen ulazak ali nisam se puno zanimao za to).
Slijedece sedmice idem u Dusseldorf i ne razmisljam o tome.
Zadnjih mjesec dana bio sam 4-5 puta u Njemackoj. Za Nijemce sam stranac jer auto nije na D tablicama. Ulazio sam u sami centar Essena i okolna mjesta bez ikakvih vinjeta i problema. Vidio sam te znakove ''eko zona'' ali nisam ni obracao puno paznju za sta se to odnosi(znam da je nekima ogranicen ulazak ali nisam se puno zanimao za to).
-
ke_ma
#11 Re: Eko vinjete
Imao si sreće,to je sve..Maraschino wrote:Ja to prvi put cujem.
Kod njih ćeš teško vidjeti policajca u gradu..
Ljudi jednostavno rade svoj posao koji nema veze sa tim da li si upalio svjetla,gdje si parkirao auto
Stranci koji ulaze u te njihove zone moraju imati tu plaketu koja nije skupa a ako te i uhvati kazna nije toliko velika da bi se hvatao za glavu..
-
fatal error
#12 Re: Eko vinjete
http://www.tuev-sued.de/auto_fahrzeuge/ ... nd/englandbraca wrote:Nije tema svercovanje, nego da li se moze uci u grad ako KUPIS odgovarajucu vinjetu, ili odredjene grupe ne mogu nikako ulaziti u grad/srediste grada, jer mi je zena na call centru BIHAMKA rekla da se NIKAKO ne moze uci u njemacke gradove ako imas vozilicu sa eur 3? Ja mislim da ona pojma nema,jednako kao ni BIHAMK i ne znam cemu oni ustvari sluze kada su tako nesposobni, osim da pustaju SNIMLJENE informacije o stanju na putevima, pa ako te interesuje stanje oko Mostara ili Doljana, prvo moras da preslusas Orasje i Odzak, uz Brcko i Trebinje, pa ako dozivis da cujes i ono ste te interesuje.530i wrote:Vinjetu moraš imati u svakom slučaju, jer ako je i nemaš, a nalaziš se negdje u gradu kazna se plaća. Gdje je zabranjeno također kazna, nema švercovanja a i ne bih preporučio švercati se u Njemačkoj. Većina gradova dozvoljava samo ulazak sa zelenom vinjetom.
Znaci, pitanje je da li se moze uci u njemacki grad ako KUPIS odgovarajucu vinjetu?
Vinjetu ne mozes kupiti koju ti hoces. U zavisnosti od starosti auta dodjeljuju se plakete. Za ulazak u vecinu gradova, osIm jednog izuzetka (neu ulm), dopustene su jos samo zelene. Benzinci mladji od 93 i dizelasi mladji od 2006 ispunjavaju uslove za zelenu plaketu. Na ovom linku mozes kupiti vinjetu. Neposjedovanje vinjete u eko-zoni se kaznjava sa 80 €.
- Maraschino
#13 Re: Eko vinjete
Moraju li ove vinjete imati i Hybrid auta?
- graue_maus
#14 Re: Eko vinjete
za ove plakete su politese zaduzene da kontrolisu, a ne polizejci , a njih ima nekad ko mravi ...... auta sa njemackim tablama dobiju plaketu sa registracijom odma kosta 5-10 eura .....a to prvi put cujem da stranci mogu to cudo uzeti .......malo sam googlala evo jedan linkke_ma wrote:Imao si sreće,to je sve..Maraschino wrote:Ja to prvi put cujem.
Kod njih ćeš teško vidjeti policajca u gradu..
Ljudi jednostavno rade svoj posao koji nema veze sa tim da li si upalio svjetla,gdje si parkirao auto
Stranci koji ulaze u te njihove zone moraju imati tu plaketu koja nije skupa a ako te i uhvati kazna nije toliko velika da bi se hvatao za glavu..
https://www.umwelt-plakette.de/de/infos ... rmany.html
- Maraschino
#15 Re: Eko vinjete
Evo jos http://www.eko-vinjeta.com/hr/eko-vinjeta.html
Pa jbte ja godinama ulazim u njemacke gradove a ovo cudo uvedeno 2007.god.
Mislim da i nisu strogi u odnosu na ovu vinjetu.
Pa jbte ja godinama ulazim u njemacke gradove a ovo cudo uvedeno 2007.god.
Mislim da i nisu strogi u odnosu na ovu vinjetu.
-
530i
#16 Re: Eko vinjete
Ne kupuješ ti koju hoćeš nego koja ti ide za tvoj auto, možeš ući ako nije zabranjeno.braca wrote: Znaci, pitanje je da li se moze uci u njemacki grad ako KUPIS odgovarajucu vinjetu?
Lično se ne bih zezao sa ne posjedovanjem iste...mnogo mnogo jeftinije od kazne, a obavezna je za sva auta.