eh bosno,bosno ima li drzave

Post Reply
Alfaromeo

#1 eh bosno,bosno ima li drzave

Post by Alfaromeo »

Prije nekoliko dana u dnevnom tisku sam pročitao rezultate neke ankete po kojoj oko 70% građana BiH želi ponovno rat. Ova vijest me uznemirila ali nakon raščlanjivanja pitanja iz ankete, te pretpostavci tko su anketirani definitivno sam se smirio. Problem u mojoj glavi je ostao i tražio moguće odgovore.

Podijelit ću moja razmišljanja sa čitateljima mog eseja iz prostog razloga da i oni razmisle kako je svaki rat ovdje samoubojstvo poslije umiranja i čin sulude agonije nad čestim dnevnim beznađem. Pođimo redom. Tko su anketirani i što ih motiviralo da zažele rat? Mislim da su obični građani koji se svakodnevno susreću sa očajem teškog neperspektivnog života i puni informacija iz medija kako u ovoj zemlji malo što ide dobro i kako nema konsenzusa ni oko čega i da su svi svjesni da se zbog ustroja zemlje, poplave stvarnog i nedokazanog izvikanog kriminala i neodgovornosti države ne vidi budućnost.
Ovo stanje traje punih 10 godina i nitko ne vidi perspektivu te u agoniji većina vidi izlaz u ratu poput samoubojice koji ne nalazeći rješenja za svoje životne probleme odlučuje za još gori čin potpunog vlastitog uništenja. Ja mislim potpuno drugačije od većine i držim da ova zemlja nema razloga za toliku depresiju, da mnogi problemi se mogu lagano postupno rješavati i da svi građani ugledaju svjetlo u tunelu ali nema polazne točke odakle će se poći. Čini se u suštini da depresiju i ovakvo stanje produciraju neke silnice izvan BiH putem mnogih osovina moći poput medija, međunarodnih kontroverznih prijedloga i rješenja koja nam se namjerno ili iz neznanja nameću.

Neke natuknice iz takvih tendencija nam je dao uzoriti Kardinal Vinko Puljić u svom intervju «Večernjem listu» prije nekoliko dana. Osnova naših problema polazi od shvaćanja države i društva i njenih funkcija. Naime država je sociološka ustanova i granicama utvrđena zajednica građana koji su spremni je izgrađivati, podupirati i voljeti u zajedničkom svekolikom interesu. Stoga u svim ustavima modernih država je propisano da Ustav kao temeljni akt jedne države se usvaja dvotrećinskom većinom ovlaštenih predstavnika naroda (zastupnika) ili ponegdje referendumom.
Tko je i kako usvojio Ustav Bosne i Hercegovine. Ako sada provedemo anketu među građanima da li se slažu sa načelima i provedbama važećeg Ustava pa ćemo vidjeti da većina nije za njegovu primjenu, a provedimo ponovo anketu kakav žele ustav opet većina nije za bilo kakvo predloženo rješenje.

Državi se mora pokloniti povjerenje ona se mora voljeti i graditi ako hoćemo da se ona razvija i raste. U našoj zemlji makar za sada Ustav ne nudi niti može ponuditi rješenje. Rješenja koja nude Bošnjaci Srbi apsolutno odbacuju, a Hrvati traže modalitete, ono što traže Srbi i Hrvati Bošnjaci neće ni slučajno i tako u nedogled. Država i zajedništvo svih njenih građana je prije svega ideja, a potom se slažu ustavne i ostale norme. Mnogi, a posebice Bošnjaci stalno tu ideju traže u Srednjem vijeku ili u periodu 1945. - 1992. godina kada znamo tko je ideje stvarao i kako ih provodio. Suvremeno je doba i treba poći od dvije osnovne premise demokratičnosti i dobrovoljnosti u svim društvenim i državnim relacijama.

Super je imati ideju državnosti staru skoro hiljadu godina ali za njeno oživotvorenje i održavanje u životu potrebne su stalne doze novog svježeg zraka. Svježi zrak ideje trebaju dati upravo oni kojima je ona najpotrebnija, a to su njeni građani. U našim prilikama građani putem svojih nacionalnih suglasja trebaju izgrađivati ideju države BiH, trebaju pobuđivati ljubav i odanost istoj. Za državu su vijekovima ginuli Francuzi, Englezi, Nijemci, Rusi. Država je onaj zvanični spoj svih građana.
Poslije države dolaze narodi i nacije.
Nacije koje grade državu moraju biti suglasne oko njenog izgleda i unutarnjeg ustroja. Ako toga nema država atrofira, otkazivaju svi njeni vitalni dijelovi, a to su vojska, policija, sudstvo i zašto ne priznamo sebi i drugima da nam otkazuju sve funkcije u državi.

To se dešava zato što većina nositelja državnih poslova je ne grade s voljom ili optimizmom. Zamislimo tolike činovnike, policajce, suce, prosvjetne djelatnike koji obavljaju svoje poslove na znajući kako će oni biti vrednovani u bližoj ili daljoj budućnosti. Narod koji je najbrojniji u državi nosi najveću odgovornost za njenu izgradnju, on mora naći model i puteve da je prihvati većina ostalih i uliti nadu drugima da je država i njihova i da im je komotna, dobra i sigurna.

To mora učiniti radi svog naroda, radi budućnosti pa ako treba u ovom momentu čak i uz najveće popuštanje, u svemu što će u budućnosti donijeti sreću. Mislim da ideja države Bosne i Hercegovine živi ali vremenom gubi snagu i uvjerljivost i ako hoćemo da preživi moramo joj dati nove impulse.
a sad spektakl majku mu;-))
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Vjerovali ili ne :D ???

Dogovorili se politicki i vjerski predstavnici takozvanih Bosnjaka, Srba i Hrvata i bez ikakvog referenduma, anketa i pitanja gradjana - pojedinaca napisali - promijenili BH Ustav te ga prilagodili njihovim interesima za teritorijalnu podijelu BiH na tri tora - rezervata. Kroz sve to uspjeli bez pitanja ili bilo kakvog stida promjeniti diktatorski narodne i nacionalne identitete drugim gradjanima - pojedincima ili ih "zamotati" pod neke tkz "Ostale :x " identitete da nebi ni znali ko su i sta su i na sta oni teritorijalno imaju pravo. Izbacili iz BH Ustava temeljni i autohtoni BH narod i naciju (Bosance i Bosanke) a u BH Ustav ubacili - uvalili sami sebe kao pripadnike nama stranih drzava Srbije, Hrvatske i Bosnjakistana. Okupirali oni tako teritorijalno, ekonomski i na sve druge nacine drzavu BiH i njen BH narod i naciju.

Ti sada vidi da li ovi troglavi ikada u buducnosti mogu ili zele sastaviti drzavu BiH u jednu cjelinu kakva je bila zadnjih 1000 godina :shock: ?

Jedina karika koja je jos ostala za spas i teritorijalno (ekonomsko i dr) spasavanje BiH od podijele je BH narod i nacija (Bosanci i Bosanke).

Bosance i Bosanke kao Narod i Naciju treba se i mora odmah i sada upisati - vratiti u BH Ustav.
Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

Upravu si tek sad vidim da smo jos vise :x
Predstavnik bosanaca ma jok..sto bi reko jaro je8es jugoslevene :shock:
nema teorije da se ovo sve normalno zavrsi
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

http://www.oslobodjenje.com.ba/index.ph ... &Itemid=46

Piše: Gojko BERIĆ

25/08/05

Image

Reforma u blatu

Velike teme, kao što su globalizacija svijeta, ulazak u Evropsku uniju ili hronična glad u Africi ovdje, izgleda, više nikoga ne interesuju. Sarajlije su juče najviše pričale o pedofilskim strastima nekog vremešnog Zuhdije, imama u selu Jezerski kod Bosanske Krupe, koji je uhapšen.

Vijest o još jednom propalom pokušaju srpskih, hrvatskih i bošnjačkih narodnih deputata da se dogovore o reformi policije nije ih zanimala. Ni većina ovdašnjih medija nije smatrala da taj događaj zaslužuje posebnu pažnju. Previše dugo gledamo taj cirkus, pa “poštovani publikum” nema više interesovanja za takve predstave. Degutantno, što bi rekao velikan socijaldemokratije Milorad Dodik, koji se deklarisao kao jedan od glavnih čuvara ratne stečevine zvane Republika Srpska.

Predsjedavajući Vijeća ministara i njegov tobožnji ministar za sigurnost, te dvojica entitetskih premijera sa svojim šefovima policije divanili su u Hutovom blatu. Ne znam ko je izabrao baš to mjesto za ovu rundu pregovora, ali simbolika je bila potpuna: reforma policije zapala je u blato! Istina, na Karaotoku se uvijek dobro jelo i pilo. Nisam tamo bio punih četrdeset godina, ali iz kratkog obraćanja Pedija Ešdauna novinarima vidim da se jelovnik nije promijenio i da žabljih bataka i jegulje ne manjka ni danas.

Govor o Republici Srpskoj kao glavnoj smetnji u provođenju Ešdaunovih reformi, pa i reforme policije, postaje dosadan. Da će tako biti, znalo se još od vremena kad je Momčilo Krajišnik objavio da on ne priznaje Dejtonski sporazum, jer ne priznaje nikakvu Bosnu i Hercegovinu. Slično misli i osjeća većina Srba s ove strane Drine. Pa zašto se onda danas sljedbenici Krajišnika i Karadžića, uključujući cijeli nacionalistički blok u Republici Srpskoj, u svakoj prilici pozivaju na taj famozni sporazum? Nema tu nikakvog paradoksa. Srbi, naime, vjeruju da im “Holbrukova Biblija”, dugoročno gledano, pruža kakve-takve šanse da ostvare svoj ratom neostvareni cilj - spoje se sa Srbijom, ako ne de jure, a ono bar de facto. Na to ukazuju ekonomske, kulturne i druge veze između Banje Luke i Beograda.

Borislav Paravac je ovih dana izjavio kako je srpska strana u razgovoru sa Ešdaunom otvoreno rekla zašto je za njih neprihvatljivo ukidanje entitetskog MUP-a, finansiranje i kontrola policije na državnom nivou i njen “prelazak” entitetskih granica. Međutim, javnost ni danas ne zna koji su to razlozi. Ako i postoji nešto preko čega se Paravac i društvo ne usuđuju preći, onda je to prepreka koju su sami sebi postavili. Riječ je o masovnoj indoktrinaciji srpskog stanovništva, mentalno inficiranog otporom prema samom postojanju države Bosne i Hercegovine.

Tragedija koja se prošle nedjelje desila na graničnom prelazu kod Čajniča, kada je jedan pripadnik Državne granične službe, inače Bošnjak, u nervnom rastrojstvu ubio svog kolegu srpske nacionalnosti, svjedoči o emocijama koje je takva indoktrinacija proizvela. “Nema ništa od zajedničke vojske i zajedničke policije, nego čuvaj svoje i snalazi se kako znaš“, kaže pred TV kamerama jedan stanovnik Čajniča.

Sudeći prema tvrdoglavosti sa kojom drže do svojih stavova, može se zaključiti kako Srbi vjeruju da su pametniji od cijele Evropske unije. Ovoj ne pada na pamet da se odrekne svojih principa. Ako su, dakle, ti stavovi nepomirljivi, onda je svaki optimizam lišen osnove. Policija je u svakoj normalnoj zemlji jedan od stubova države. U Bosni i Hercegovini ona je, nažalost, osim časnih izuzetaka, problematična i zapuštena institucija. Etnički podijeljena, policija je postala zarobljenik nacionalističke vlasti, koja njome upravlja prema vlastitim potrebama.

Nacionalističke vlasti Republike Srpske igraju na kartu vremena. One žele da svi - od partnera iz federalnog entiteta do ljudi iz međunarodne zajednice izgube živce i kažu im: Eto vas tamo, ogradite se bodljikavom žicom, neka vaša policija i dalje štiti vaše kriminalce i vaše ratne zločince, i nastavite da živite kao što se u Bosni i Hercegovini živjelo prije sto godina.

Živce je, izgleda, prvi izgubio visoki predstavnik. On je uoči pregovora u Hutovom blatu najavio mogućnost da Federacija jednog dana sama uđe u Evropsku uniju i da Republika Srpska doživi sudbinu turskog dijela Kipra. Radikalni srpski nacionalisti zadovoljno trljaju dlanove. Izjava je demantovana, jer Ešdaun navodno nije tako mislio, ali je duh pušten iz boce.
Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

svijet nesto kuha to je definitivno ali ne na poboljsanju situacije u Bih to je definitivno
Mislim da ce na kraju krajeva doci do one koja kruzi malo duze oko nas a to je da ce Albanci da dobiju kosovo aza uzvrat Srbi rs mislim odcjepljenje
ma neznam
fakat je da bilo ovako ili onako sto bi svijet rekao daj samo da se donese neka odluka ovo vise bas nicemu nevodi
svijet ima garant neki plan samo sto se jos drzi ipod stola i ceka pravi trenutak a da kosovo ce imati veze sa bosnom u to sam 100% ubijedjen
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Ako malo bolje analiziras i ako se malo politicki razumijes u politicku situaciju u BiH, onda ces vidjeti, da Kosovo nema nikakve veze sa situacijom u BiH i to iz mnogo razlicitih razloga, mada bi Srbi zeljeli da ima i da povezu te dvije stvari te izdvoje iz BiH "RS".

Za ovakvu situaciju u BiH su najvise krivi troglavi politicki predstavnici tkz. Bosnjaka, Srba i Hrvata. Njima najbolje odgovara teritorijalna i svaka druga podjela u BiH iz raznih razloga. Sada sto izmedju njih Srbi igraju najnamazanije da bi dobili na vremenu te na taj nacin prisilili druge kao i medjunarodnu zajednicu da svi drugi dignu ruke od tkz. "RS" to je druga stvar i ulazi u srpsku strategiju i taktiku projekta ocuvanja i izdvajanja "RS" iz BiH.

Medjunarodna zajednica pak sa svoje strane grijesi ne slusajuci zelje vecine BH gradjana koji su se svojim vecinskim glasovima na referendumu '92 izjasnili za suverenu i nedjeljivu drzavu BiH kao i njihovu zelju da se ta genocidom stvorena "RS" ukine i vrati nazad na snagu regularni Ustav R BiH bez entiteta. MZ ide sa strategijom da natjera ove troglave da naprave bilo kakav takav kompromis sto nije dobro jer ti isti troglavi su i napravili vec ranije kompromis oko teritorijalne podjele sto danas svim silama zele privesti do kraja. Sada im je ostalo da igraju na kartu vremena, da izmore BH patriotski orjentisane gradjane kao njihove potencijalne neprijatelje kao i MZ te da ovi svi navedeni pristanu na takve podijeljene teritorijalne mape te da u konacnici zbog ekonomske i svake druge iscrpljenosti stave svoj potipis i legalizuju tu njihovu vec odavno projektovanu podjelu do kraja.
Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

Nemoj da me pogresno svatis da podrzavam podjelu zemlje naprotiv
sto se tice politike poprilicno sam dobro upucen
citajuci njemacki Focus ova tema je bila na 4 stranice i Englezi i Francuzi su po misljenju Njemackih exp. za Balkan dali zeleno svjetlo za razgovore na ovu spomenutu temu
Za nas licno naravno ovo nema veze jedno sa drugim ali za strance koji nemaju bas iste osjecaje prema ovoj skakljivoj stvarcici stvari izgledaju drugacije.
Ja sam 1 protiv da se Kosovo osamostali zato sto to povlaci dosta stvari
na kraju po kojem osnovu ako procitamo ustav zemlje
Po istom principu u mojim ocima a mozda sam samo pesimista slicna stvar bi se desila i u BiH, mada smatram da bi tad i Hrvati mozda postali aktivniji isto kao i za vrijeme rata bi zazivila Herceg-Bosna
Kao sto rekoh mozda sam samo pesimista u svemu ali sve sto sam naveo sam i procitao u jednom strasno dobrom njemackom casopisu koji nisu bas naucna fantastika.
Meni nazalost jedna stvar ostaje povezana sa drugom mada nadam se da nisam u pravu
Najbolje je rjesenje da doticna 2 naroda vise priznaju da im je ovo domovina
Imate unutrasnje neprijatelje je gore od rata po mom misljenju
mada sa ovim ne zelim da kazem da jedan narod ima vise prava od drugog na ovu zemlju
Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

ja ozbiljno a ti se :-)
pe neReme to tako
ili ide ona udri brigu na veselje
ojha 8)
Post Reply