Ego

Rasprave o filozofskim temama.
Kjajević Majko

#1 Ego

Post by Kjajević Majko »

Ego je naše svjesno mišljenje, naša moć rasuđivanja, naša percepcija, naš razum. Ego govori, uči, pamti i to je dio psihe zadužen za akciju. Znači Ego se i razvija pod utjecajem raznih vanjskih podražaja i iskustava (zvuči poznato?*). Ego stoji i balansira između Ida (čija je i veza sa realnim svijetom) i njegove opozicije Superega.

Kako nešto takvo može biti loše u velikoj mjeri? Ne može! :)

Velik Ego je dobar. On stoji tačno između Ida (požude) i Superega (kočnice). Pametan je i zna kada treba prepustiti Id da se zadovolji u stvarnosti, a kada ga zaustaviti.

S druge strane slab Ego je neuravnotežen i samim tim loš. Ili je previše izražen Id koji ne pita za granice nego samo uzima i traži još. Ili je previše izražen Superego koji stalno koči normalan život i ne da Idu da dođe u kontakt sa stvarnošću.

Netolerancija, pohlepa, zavist, taština, manipulacije i sl. dolazi od slabog Ega. Od osobe koja nije svjesna sebe i samim tim ne može biti zadovoljna sobom. Takva osoba koristi druge da privremeno zadovolji svoj Id. Najčešće skretanjem pozornosti na sebe da bi se ispunila praznina trenutnim osjećajem.

*
Karekter nečije ličnosti najviše ovisi o balansiranju Ega između životne energije (Ida) i moralnih ograničenja svijesti (Superega).
Voljeti sebe nije ništa loše ali trebaš znati koje su ti mane i granice da bi na njima mogao raditi.
RenaTTa

#2 Re: Ego

Post by RenaTTa »

Mislim da osoba koja spozna te svoje granice, naravno nepristrasno, od toga
ne pochne praviti fame, traziti sebi u tome insuficijenciju nego aktivno raditi na loshim stvarima
da ih kod sebe poboljsha, ukoliko to uspije (sto je veliki uspjeh sa osvrtom na danashnji svijet), e!
Tek onda mozhe drugima dijeliti savjete kako/shta/kad/gdje i da ocjenjuje druge prema njihovim poz i neg sklonostima.
A tako narod i kazhe. "Ne zahtjevaj od okoline da se mijenja, nego prvo mijenjaj sebe." :)
Aurora Borealis

#3 Re: Ego

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 21/11/2010 13:44, edited 1 time in total.
lala_sa

#4 Re: Ego

Post by lala_sa »

Jedna od rijetkih Freudovih tvrdnji koje smatram tačnim...
metal_rules_cura

#5 Re: Ego

Post by metal_rules_cura »

U definiciji ovog pojma se ne oslanjam na Freuda...

Kako god, smatranje sebe najboljim nije odlika slabog ega vec naprotiv, jako izrazenog, a manifestacije ponasanja koje su navedene su samo sredstva da ego postigne svoj cilj!
Aurora Borealis

#6 Re: Ego

Post by Aurora Borealis »

.
Last edited by Aurora Borealis on 21/11/2010 13:44, edited 1 time in total.
metal_rules_cura

#7 Re: Ego

Ego ima potrebu da se konstantno dokazuje drugima i da ima moc. Cim uvidi da to na jedan odredjeni nacin ne moze postici onda pribjegava i niskim potezima, sve u svrhu da postigne to sto zeli. Ako i to ne uspije onda dolazi u fazu kada postaje "mracan". Do sljedece zrtve i situacije.

Osobe koje su u vecoj mjeri oslobodjene ega nemaju apsolutno potrebu da se nadmecu nego teze da nivelisu za opce dobro. Cim se pojavi bilo kakav oblik prisiljavanja, igre moci, deranja, urlanja, ego je u prvom planu i pokusava da uvjeri kako je u pravu na ovaj ili onaj nacin. Nesigurnost je posljedica toga sto se ego veze i identifikuje za oblike koji su prolazni. Svaki argument kojim ego raspolaze je prolazan i stoga nesiguran, pa egu treba tako malo da dodje u prvi plan, ali i da se osjeca izdanim, a tad nastupa ta nesigurnost. I ona se javlja povremeno kada ego dodje u konflikt sa onim sto zeli.
Kjajević Majko

#8 Re: Ego

Post by Kjajević Majko »

Osobe koje bi bile oslobođene od ega bi ležale i gledale u plafon čitav život. :D Nadmetanje je dobro samo ako nikoga ne povrijediš usput, to je velik ego.
Primjer velikog ega ti je uvijek Gandhi. :D Misliš da on nije mislio na svoje dobro i na sebe? Samo je bio toliko velik ego da ide nenasiljem protiv nekoga i nečega što mu je smetalo. I pobijedio je. :)
rumenige_brajtner

#9 Re: Ego

Post by rumenige_brajtner »

ego je najveci covjekov neprijatelj. kjajevicu, mislim da nisi u pravu kad kazes da bi covjek bez ega samo buljio u plafon! po tebi ispade da je ego jedini motivator, sto je daleko od istine. npr, da bi jeo ne treba ti ego, vec je to fizioloska covjekova potreba. ako hoces da jedes, moras kupit hranu novcem koji zaradis.
ego se javlja kod potreba viseg ranga, potreba samopotvrdjivanja i drustvenog statusa. u tom slucaju ego moze biti takav da covjeka cini besmislenim. npr, crni michael jackson postaje bijel itd, ili bogatasi koji imaju ukupno 3 clana porodice kupe kucu s 15 spavacih soba, 16 auta itd...
madner

#10 Re: Ego

Post by madner »

Po definiciji ega kojom se Majko sluzi, jedini problem sa velikim egom bi bio da covjek nije bas u stanju da cuje svoje Id, to jest ispuni svoje animalisticke zelje.

Narcisidnost je u ovom slucaju jedan od mehanizama zastite ega, a ne pokazetelj velicine istog.
metal_rules_cura

#11 Re: Ego

rumenige_brajtner wrote: ego se javlja kod potreba viseg ranga, potreba samopotvrdjivanja i drustvenog statusa.
Izmedju ostalog. Slazem se!
Kjajević Majko

#12 Re: Ego

Post by Kjajević Majko »

rumenige_brajtner wrote:ego je najveci covjekov neprijatelj. kjajevicu, mislim da nisi u pravu kad kazes da bi covjek bez ega samo buljio u plafon! po tebi ispade da je ego jedini motivator, sto je daleko od istine. npr, da bi jeo ne treba ti ego, vec je to fizioloska covjekova potreba. ako hoces da jedes, moras kupit hranu novcem koji zaradis.
ego se javlja kod potreba viseg ranga, potreba samopotvrdjivanja i drustvenog statusa. u tom slucaju ego moze biti takav da covjeka cini besmislenim. npr, crni michael jackson postaje bijel itd, ili bogatasi koji imaju ukupno 3 clana porodice kupe kucu s 15 spavacih soba, 16 auta itd...
Radi se o ljudskoj psihi i njenim potrebama. Bez ega neko ne bi želio postati doktor, pilot i sl. brao bi on bobice i jeo ih. :D
Pohlepa, dokazivanje pred drugima da se privremeno zadovolji taj osjećaj, sve je to slab ego kako rekoh. Opet neko može imati 16 auta jer ih voli voziti, ne služe mu samo da ih pokazuje drugima zašto bi on bio loš.
madner wrote:Po definiciji ega kojom se Majko sluzi, jedini problem sa velikim egom bi bio da covjek nije bas u stanju da cuje svoje Id, to jest ispuni svoje animalisticke zelje.

Narcisidnost je u ovom slucaju jedan od mehanizama zastite ega, a ne pokazetelj velicine istog.
Čuje želje i zadovolji ih, samo ne na način na koji Id to hoće. Recimo svi smo tašti bar malo, bar nekada, imamo nisko mišljenje o sebi. Ego ima izbor da uvrijedi nekoga ili da sažaljeva sebe da bi od drugih dobio kompliment. A ima i izbor da napravi nešto korisno i pozitivno i na taj način dobije kompliment. S jedne strane utiče samo Id, s druge balans Ida i Superega.
metal_rules_cura

#13 Re: Ego

Vezano za ovo pitanje... Zanima me vase misljenje... Mozemo li se odreci ega ili ga bolje receno spustiti u situacijama kada znamo da nismo u pravu onoliko koliko mislimo? Da li je tu vrijeme neki faktor u smislu da to ne shvatimo odmah nego nekad poslije? Ili ljudi koji se oslanjaju na ego tu osobinu ne mijenjaju i kroz prizmu ega gledaju na svaku kompleksniju situaciju?
otherside

#14 Re: Ego

Post by otherside »

ega se ne mozemo odreci, to je nase JA. odricanje ega je negiranje sebe, nije ni moguce osim mozda djelimicno u nekim splitting mehanizmima odbrane. vecina naseg zivota je kompromis izmedju ida i superega a masa impulsa iz ida se potiskuju i nerealiziraju (moralna pravila, kocnice iz superega). slab ego se ne zna nositi s tim i rezultira napetoscu, anksioznoscu...jak ego tezi sublimaciji-slabljenje snage jednog neprihvatljivog impulsa koristenjem energije drugog prihvatljivog.
recimo: nezadovoljstvo seksualnim odnosom u braku. partner je na putu i postoji mogucnost prevare. mogucnost stvara napetost, o prevari se razmislja, nalaze se razlozi da se napravi. superego kaze da je to neprihvatljivo s moralne strane, da je izdaja, da ce povuci posljedice. sukob ida i ega postoji i povecava se napetost. sublimacija-partner postaje veoma zaposlen, predaje se radu i nema vremena za razmisljenje o prevari, sublimira neprihvatljiv visak energije u prihvatljivu djelatnost.
metal_rules_cura

#15 Re: Ego

otherside wrote:ega se ne mozemo odreci, to je nase JA.
Sto bi prakticno znacilo, ako pojednostavimo, grijesio ili ne, kada se vodim egom ti to moras prihvatiti, jer ga se ja ne mogu odreci?
drama

#16 Re: Ego

Post by drama »

@ majko

znaci, ego u velikoj mjeri ne moze nikako skodit'
e, ono sto me interesuje je kad za nekog' kazemo da je egoista ( obicno se govori u negativnom kontekstu ),
je l' se tad misli na nedostatak ega??
metal_rules_cura

#17 Re: Ego

Ego u velikoj mjeri ne moze nikako skoditi? Sigurno? Ne bih rekla. Bas mislim suprotno. Ali to je moje misljenje...
drama

#18 Re: Ego

Post by drama »

prije nego sto sam ista procit'o na ovoj temi, mislio sam da ego u prevelikoj mjeri
nije dobar i poistovjeciv'o sam ga sa pretjeranom samouvjerenoscu, prepotencijom i sl
i ako bi rek'o za nekog' da je egoista, pri tome bi mislio na prevelik ego i to sve u negativnom kontekstu
ako prevelik ego ne moze bit' los, onda je egoista onaj koji ima nedostatak istog...
ili nije tako :D
drama

#19 Re: Ego

Post by drama »

metal_rules_cura wrote:Ego u velikoj mjeri ne moze nikako skoditi? Sigurno? Ne bih rekla. Bas mislim suprotno. Ali to je moje misljenje...

i ja sam mislio da prevelik ego steti al' citajuci komentare malo sam se zapit'o :D
cekam da me 'majko' prosvijetli :D :D :D
otherside

#20 Re: Ego

Post by otherside »

metal_rules_cura wrote:
otherside wrote:ega se ne mozemo odreci, to je nase JA.
Sto bi prakticno znacilo, ako pojednostavimo, grijesio ili ne, kada se vodim egom ti to moras prihvatiti, jer ga se ja ne mogu odreci?
destrukcija ega vodi u shizofreniju, tj. njene simptome. odvajanje JA od spoljasnjeg svijeta.
voditi se egom ne znaci puko izvrsavanje nekih impulsa na koje nemamo uticaja. ego je, kao sto rekoh, izmedju ida, superega i vanjskog svijeta. sve troje uticu na ego i modeliraju ga, tj. modeliraju nase ponasanje.
tvoj ego je posljedica tvojih nagona i kocnica od strane superega. u korelaciji sa vanjskom sredinom ego se moze modifikovati. covjek je svjesno bice, naravno da za svoje postupke neces okriviti ego, kao nesto sto je izvan tvoje kontrole. ego je tvoj odnos prema ostatku svijeta.
metal_rules_cura

#21 Re: Ego

Ok, jasnije je. Kao sto sam na nekoj temi spomenula, nisam nikada imala dobro iskustvo sa ljudima koji su imali izrazeniji ego. Jako cesto u tim momentima nisu bili sposobni realno sagledati situaciju vec samo svoju ulogu u njoj, sto je najcesce ostajalo i poslije te nikada nisu postali svjesni stvari. To je mozda stvar i toga sto nisu imali dovoljno volje da je sagledaju ili je ego i to "ja" iznad svega :-)

Vise sam za blaze varijante uglavnom. A egom se lako voditi. To je najlakse :-D
otherside

#22 Re: Ego

Post by otherside »

metal_rules_cura wrote:Ok, jasnije je. Kao sto sam na nekoj temi spomenula, nisam nikada imala dobro iskustvo sa ljudima koji su imali izrazeniji ego. Jako cesto u tim momentima nisu bili sposobni realno sagledati situaciju vec samo svoju ulogu u njoj, sto je najcesce ostajalo i poslije te nikada nisu postali svjesni stvari. To je mozda stvar i toga sto nisu imali dovoljno volje da je sagledaju ili je ego i to "ja" iznad svega :-)

"izrazajnost" necijeg ega govori vise o njegovim konfliktima i nemogucnostima rijesavanja istih. u svrhu odbrane ega pribjegava se razlicitim mehanizmima, vecina tih mehanizama i nije prihvatljiva sredini ali smanjuje (donekle) anksioznost osobe. recimo, projekcija-svoje neprihvatljive osobine prebacimo drugome, tipa. ne volim neku osobu vec ta osoba mene mrzi. pomjeranje: ljuta sam na sefa ali na njega se ne mogu istresti pa cu na momka, majku, brata...
metal_rules_cura

#23 Re: Ego

otherside wrote:
metal_rules_cura wrote:Ok, jasnije je. Kao sto sam na nekoj temi spomenula, nisam nikada imala dobro iskustvo sa ljudima koji su imali izrazeniji ego. Jako cesto u tim momentima nisu bili sposobni realno sagledati situaciju vec samo svoju ulogu u njoj, sto je najcesce ostajalo i poslije te nikada nisu postali svjesni stvari. To je mozda stvar i toga sto nisu imali dovoljno volje da je sagledaju ili je ego i to "ja" iznad svega :-)

"izrazajnost" necijeg ega govori vise o njegovim konfliktima i nemogucnostima rijesavanja istih.
recimo, projekcija-svoje neprihvatljive osobine prebacimo drugome, tipa.
ne volim neku osobu vec ta osoba mene mrzi.
pomjeranje: ljuta sam na sefa ali na njega se ne mogu istresti pa cu na momka, majku, brata...
Sa prvim bih se slozila. Drugo i ne u potpunosti buduci da znam osobe koje su godinama pokusavale ukazati nekome na neku njegovu ociglednu gresku, ali daleko od toga da su istu imale. Sto se mrznje tice... Shvatila sam kako oni izrazenog ega ili ukoliko im je u njega "pogodjeno" pokusavaju da iskazuju tu osobinu samo nisam sigurna da li je ona i unutra prisutna u odnosu na neku osobu. Sa pomjeranjem se slazem.
otherside

#24 Re: Ego

Post by otherside »

mehanizmi ego odbrane nisu izolovani, cesto se kombinuju u razlicitim situacijama.
primjer: imam momka, on puno radi, sef ga kritikuje jer nije zadovoljan, on pomjera svoje negativne impulse i istresa se na mene, meni je njegovo ponasanje neprihvatljivo i u tom ga trenutku mrzim ali projiciram svoj impuls i zakljucujem: ne voli me vise. nervozna sam, idem na kafu s prijateljicom, pomjeram nervozu na nju i posvadjam se s njom. dolazim kuci, zovem momka i ne spominjem nas sukob (ponistenje konflikta radi odbrane ega).
na kraju racionaliziram: kriv je sef, momak i ja se volimo :-)
metal_rules_cura

#25 Re: Ego

I na kraju racionalizam... Nakon sto se potrosi kila zivaca :lol:

Kako god, zalosno je to koliko su nam se svi odnosi sveli i jos uvijek se svode upravo na igru moci i ega. O tome sam pisala na temi o iskrenosti. Ne bih zato sirila ovdje. Primjer: Neko ti je izuzetno drag, das mu to do znanja na ovaj ili onaj nacin i on umjesto da to shvati trezveno desi se drugacije... Podigne mu se ego, trazi jos i jos, osjeti se mocno i sto je najgore misli kako je s tim pobjednik.

Eto ti tog ega... :lol:
Post Reply