A vojska ce odrzati mir tako sto ce pozvati ove "druge fanatike" da izadju na ulicu i uzvrate?Kikibombona wrote: Vojski je jedini cilj odrzati mir u zemlji. Svi imaju pravo na proteste, ali niko nema pravo podmetati bombe i pucati iz vatrenog oruzja. Uvjeren sam da ce te fanatike vojska brzo slomiti i poslati na dugogodisnje robije.
.
Egipat (pročitati prvi post)
- citadela
#451 Re: Egipat (pročitati prvi post)
-
sarajevoxxxx
#452 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Essam Sultan: Počni Sisi

- Zamjenik predsjednika egipatske Stranke centra komentarisao je Sisijevu prijetnju i davanje roka od 48 sati sa riječima ''Počni Sisi''.
- Nećeš nači ispred sebe osim gola prsa ljudi koja vole smrt kao što ti voliš život. Ljude koji su živjeli iskrenim životom u onoj mjeri koliko ti danas lažeš sve oko sebe. Ljude koji su odgovorni onoliko koliki si ti izdajnik, dogovora i ugovora, riječi su ovog egipatskog političara.
- Zato počni Sisi, Mi smo pod Allahovom zaštitom, za kojeg ti ne znaš. Volja naroda će pobjediti, a ti ćeš biti poražen Sisi. Zato počni...kaže Sultan.

- Zamjenik predsjednika egipatske Stranke centra komentarisao je Sisijevu prijetnju i davanje roka od 48 sati sa riječima ''Počni Sisi''.
- Nećeš nači ispred sebe osim gola prsa ljudi koja vole smrt kao što ti voliš život. Ljude koji su živjeli iskrenim životom u onoj mjeri koliko ti danas lažeš sve oko sebe. Ljude koji su odgovorni onoliko koliki si ti izdajnik, dogovora i ugovora, riječi su ovog egipatskog političara.
- Zato počni Sisi, Mi smo pod Allahovom zaštitom, za kojeg ti ne znaš. Volja naroda će pobjediti, a ti ćeš biti poražen Sisi. Zato počni...kaže Sultan.
- Klavikula
#453 Re: Egipat (pročitati prvi post)
sto su mi lokalne vehabije zabrinute.
Poraz islamista u Siriji, poraz u Egiptu, sultanova AKP slabi, kao i Ennahda u Tunisu.
ako nista, mozete otvorene stati na stranu Izraela, oni jos sasvim solidno stoje.

Poraz islamista u Siriji, poraz u Egiptu, sultanova AKP slabi, kao i Ennahda u Tunisu.
ako nista, mozete otvorene stati na stranu Izraela, oni jos sasvim solidno stoje.
-
udrch
#454 Re: Egipat (pročitati prvi post)
s vrijeđate na ličnoj osnovi kada se tamo neki portal u Srbiji nazove četničkim..a non stop etiketirate..Klavikula wrote:sto su mi lokalne vehabije zabrinute.
![]()
- Klavikula
#455 Re: Egipat (pročitati prvi post)
upravu si, izvinjavam se.
fanovi islamista - nadam se da ovo nikoga ne vrijedja.
fanovi islamista - nadam se da ovo nikoga ne vrijedja.
-
sarajevoxxxx
#456 Re: Egipat (pročitati prvi post)
- Kad već spomenu Siriju FSA je danas pronašla 190 spaljenih tijela, većinom žene i djeca. Svi su ili zaklani ili ubijeni vatrenim oružjem, prije nego ih je režimska vojska i Hezbollah spalila. Pronašli su ih u selu Resm Al Nefl, koje pripada rejonu Al Sefireh, pokrajina Haleb.Klavikula wrote:sto su mi lokalne vehabije zabrinute.
![]()
http://www.assabeel.net/arab-and-intern ... D8%A8.html
- Kikibombona
#457 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Citadela
Morao si citirati pasus iz kojeg strse ruzne gramaticke greske
. Salu na stranu, j gramatiku...
Ne znam u kakvoj se situaciji nalazi Sisi pa je odlucio pozvati Egipcane da izlaskom na ulice iskazu podrsku vladi. Da mi se svidja takva odluka - ne svidja.
Al to je krajnjem slucaju manje vazno. Ako je vec pozvao ljude, vjeruje da ce umjeti osigurati skup i otkloniti opasnost od nasilja.
I na ovaj nacin Sisi trazi podrsku od naroda za ono sto radi. Iako mi se ne svidja, moze se reci da je u neku ruku povukao mudar potez. Na ovaj nacin od naroda trazi podrsku da istraje u onom sto je zapoceo. To znaci da ipak zeli opipati puls naroda.
Vjerujem da sigurnost Egipta nije ugrozena. Vojska ce se nakon sutrasnjeg dana ostro obracunati sa ekstremistima i Egipat odvesti u mirnije vode.
Morao si citirati pasus iz kojeg strse ruzne gramaticke greske
Ne znam u kakvoj se situaciji nalazi Sisi pa je odlucio pozvati Egipcane da izlaskom na ulice iskazu podrsku vladi. Da mi se svidja takva odluka - ne svidja.
Al to je krajnjem slucaju manje vazno. Ako je vec pozvao ljude, vjeruje da ce umjeti osigurati skup i otkloniti opasnost od nasilja.
I na ovaj nacin Sisi trazi podrsku od naroda za ono sto radi. Iako mi se ne svidja, moze se reci da je u neku ruku povukao mudar potez. Na ovaj nacin od naroda trazi podrsku da istraje u onom sto je zapoceo. To znaci da ipak zeli opipati puls naroda.
Vjerujem da sigurnost Egipta nije ugrozena. Vojska ce se nakon sutrasnjeg dana ostro obracunati sa ekstremistima i Egipat odvesti u mirnije vode.
- Klavikula
#458 Re: Egipat (pročitati prvi post)
znamo svi cija je specijalnost klanje, vadjenje srca i sl.sarajevoxxxx wrote:- Kad već spomenu Siriju FSA je danas pronašla 190 spaljenih tijela, većinom žene i djeca. Svi su ili zaklani ili ubijeni vatrenim oružjem, prije nego ih je režimska vojska i Hezbollah spalila. Pronašli su ih u selu Resm Al Nefl, koje pripada rejonu Al Sefireh, pokrajina Haleb.Klavikula wrote:sto su mi lokalne vehabije zabrinute.
![]()
nema potrebe za propagandom
-
sarajevoxxxx
#459 Re: Egipat (pročitati prvi post)
- Masakr u Huli 50 djece ispod deset godina. Al Bejda prije dva dana 15 članova jedne porodice zaklano u kući. Banijas i Al Bejda prije nekoliko mjeseci oko 700 ubijenih uglavnom civila. Tržnica u Arihu 20 poginulih na desetine ranjenih, znaš to pratiš, neki dan bilo. Masakr u Akrebu, masakr u Termisi.Klavikula wrote:znamo svi cija je specijalnost klanje, vadjenje srca i sl.sarajevoxxxx wrote:- Kad već spomenu Siriju FSA je danas pronašla 190 spaljenih tijela, većinom žene i djeca. Svi su ili zaklani ili ubijeni vatrenim oružjem, prije nego ih je režimska vojska i Hezbollah spalila. Pronašli su ih u selu Resm Al Nefl, koje pripada rejonu Al Sefireh, pokrajina Haleb.Klavikula wrote:sto su mi lokalne vehabije zabrinute.
![]()
nema potrebe za propagandom
-Svi pomenuti masakri režim je odgovoran. Da ne spominjemo svakodnevno raketiranje civilnih objekata haubicama, tenkovima, avionima.
- Polahko sve će biti dokumentovano crno na bijelo. Sve će se znati, ako Bog da.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#460 Re: Egipat (pročitati prvi post)
zar nisu vehabije iz saudije pomogli vojnu huntu u egiptu i pomažu i dalje u svakom pogledu da opstanuKlavikula wrote:sto su mi lokalne vehabije zabrinute.
![]()
dakle na vlasti u egiptu su "vehabocionisti" sluge izraela i amerike
- japin_mutapi
#461 Re: Egipat (pročitati prvi post)
sisi je šupak obični marioneta saudijske arabije koji sprovodi volju izraela i amerike
lik si umislio da je mubarak posle faraona
lik si umislio da je mubarak posle faraona
- Challenger__
#462 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ha,ha! Japin ponavlja jednu te istu foru na svakom ćošku...
Japine nije tako, Japineeeeee 
- japin_mutapi
#463 Re: Egipat (pročitati prvi post)
nije to fora već realnostChallenger__ wrote:Ha,ha! Japin ponavlja jednu te istu foru na svakom ćošku...Japine nije tako, Japineeeeee
kao što je realnost da se papak igra sa milionima ljudskih života
- Challenger__
#464 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Mislim na foru da je "marioneta" S. Arabije. Na to mislim. S. Arabija to dotira iz razloga velikog straha za sebe, znaš. A ne zato što je, navodno, njihova marioneta.
- Challenger__
#465 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Eliminacija MB, koga je gurala američka administracija i američki ambasador u Egiptu (koji je poslije tzv. "proljeća" proguran u sam vrh Stejt Dipartmenta) je geopolitički potres koji je otvorio bezbroj kombinacija. A od svih potencijalnih kombinacija, postoji jedna od koje se zapad, Izrael i zalivske figure boje kao same smrti.

Da do toga ne bi došlo, doniraju Egipat, šakom i kapom. Uduplaće i utrosrtučiće oni čekove samo da ne dođe do te, po njih, smrtonosne kombinacije.

Da do toga ne bi došlo, doniraju Egipat, šakom i kapom. Uduplaće i utrosrtučiće oni čekove samo da ne dođe do te, po njih, smrtonosne kombinacije.
- muhafuca
#466 Re: Egipat (pročitati prvi post)
jest da je of topic al posto nema teme ....
eno ga izgleda i u Tunisu se zakuhalo
glavni opozicioni lider Mohamed Brahmi ubijen ispred svoje kuce
na vlasti Islamisti
11 metaka ispucano u njega
eno ga izgleda i u Tunisu se zakuhalo
glavni opozicioni lider Mohamed Brahmi ubijen ispred svoje kuce
na vlasti Islamisti
11 metaka ispucano u njega
Mohamed Brahmi, 58, a member of the National Constituent Assembly and member of the opposition The People’s Movement Party, part of the Popular Front, has been assassinated in front of his home in Cite el-Ghazala, a suburb of Tunis.
Sources at the hospital confirmed that Brahmi was shot 11 times and died immediately. His wife brought him to the hospital.
This the second political assassination in the past several months. Chokri Belaid, another member of the opposition was shot in front of his home on February 6th.
Code: Select all
http://www.tunisia-live.net/2013/07/25/nca-member-mohamed-brahmi-assassinated/- Challenger__
#467 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ukratko, gledano iz vizure velikih sila, Zapad (prije svega SAD&GB) i Izrael su izgubili Egipat, ali to još nije najveća moguća šteta. Otud čekovi i biće ih koliko hoćeš samo da ne bude ono čega se najviše boje.
Sisi igra na veeeelike uloge, a ne na projektovanu (1.3 milijarde USD) mizeriju od Bijele kuće.
Sisi igra na veeeelike uloge, a ne na projektovanu (1.3 milijarde USD) mizeriju od Bijele kuće.
-
slazemse_neslazemse
#468 Re: Egipat (pročitati prvi post)
U Tunisu nehda ne slabi, bili su dovoljno mudri da sekularisticko-ateistickog pakasa uklone, prije nego li on pocne da pravi haos u zemlji. Nazalost Muslimanska Braca u Egiptu nisu bili dovoljno mudri kao Tunizani, izgleda da su Tunizani najozbiljnije shvatili revoluciju, a otuda je, kako i znamo, sve i krenulo, i svaka im cast na tome !Klavikula wrote:sto su mi lokalne vehabije zabrinute.
![]()
-
sarajevoxxxx
#469 Re: Egipat (pročitati prvi post)
- Zapad i Izrael mogu biti zadovoljni situacijom u Egiptu, a ti po običaju nastavljaš sa svojim dosadnim teorijama zavjere.Challenger__ wrote:Ukratko, gledano iz vizure velikih sila, Zapad i Izrael su izgubili Egipat, ali to još nije najveća moguća šteta. Otud čekovi i biće ih koliko hoćeš samo da ne bude ono čega se najviše boje.
Sisi igra na veeeelike uloge.
- Onaj ko brani vojnu huntu u Egiptu i Bešarov režim, čini uslugu zemljama koje su tebi opsesija, i bez kojih ne znaš napisati ni jedan post a da ih bar jednom ne spomeneš.
- Što se tiče Saudijskog stava o vojnoj hunti, jasno je da im odgovara. Zašto ? To bi trebalo njih pitati ? Mi možemo predpostaviti, i nije nešto posebno teško pogoditi.
- Uglavnom, MB je iz Saudije primalo udarce i prije vojnog puča. Saudijski pet milijardi dolara za egipatsku vojsku tj 16 iz svih zemalja zaljeva, je nešto što je logičan slijed događaja.
- Naravno da neće nigdje pisati ''KSA je to dala jer voli huntu više nego MB''. Kada danima vršiš kampanju protiv MB-a i hvališ vojnu huntu i prije i poslije vojnog puča, onda bar nemaš dilemu zbog čega je neko dao ili primio novac.
- Evo jedna friška informacija:
- Zbog saudijskog medijskog linča Ihvanija zatvoren je jučer ured saudijskog TV kanala Al Arabija u Gazzi. Hamas ga zatvorio. Jesu im razlozi smiješni i nama besmisleni, navodno zbog vijesti poput one da zvaničnici Muslimanskog bratstva bježe u Gazzu. Po meni, to Hamasu nije zasmetalo i ne vjerujem u one njihove priče o brizi za palestinsku mukavemu. Mislim da je u pitanju to neko njihovo arapsko prepucavanje, arapski ponos. Hamas je jednostavno morao naći načina da reaguje na ovu hinjsku saudijsku igru. Mediji su tu kolateralna šteta.
- Nakon Mursijeve pobjede u Gazzi se slavilo, MB je saveznik Hamasa. Iran, MB, i Hamas, su tradicionalno gajili dobre odnose. KSA je uvijek bila i ostala daleko.
- Helem, saudijske milijarde mi možemo shvatiti ovako ili onako. Znam samo da 300 miliona arapa vrlo dobro zna zašto su ''legle'' na račune vojne hunte. Također, reakcije po netu od facebooka, pa do komentara ispod tekstova o dešavanjima u Egiptu isto tako mnogo govore šta arapi misle o iznenadnoj saudijskoj širokogrudnosti.
- citadela
#470 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Mi bi da kritikujemo arapsko (ne)shvacanje demokratije i demokratskog sistema, a ocito ni sami jos nismo nacisto sta se misli pod tim. Dakle, lekcija iz demokratije broj 1: volja naroda se ocituje kroz slobodne izbore i izbori su osnovno sredstvo kojim su predstavnici -nositelji vlasti podvrgnuti volji narodi. Lekcija broj 2 ce biti sta je i koja je uloga vojske u okviru jednog demokratskog sistema, ali tek kad se nauci ovo prvo.Kikibombona wrote:Citadela
Morao si citirati pasus iz kojeg strse ruzne gramaticke greske. Salu na stranu, j gramatiku...
Volja naroda se ne trazi i ne ispituje pozivom na okupljanje po ulicama i kvartovima. Ali i ako bi isli takvom logikom, sta cemo onda sa okupljanjima Mursijevih pristalica zadnje tri sedmice? Ili cemo to nazvati kao okupljanje terorista kao sto to Sisi radi? Legitimnost za vojni udar (pazi oksimorona "legitimnost vojnog udara"
Da razjasnimo nesto... Ne radi se ovdje o minimalno 50 godina staroj demokratiji, postavljenoj na jakim temeljima i uz to potpuno ostvarenoj, u kojoj su nekim slucajem na vlast dosli ljudi a la njemacki nacionalsocijalisti 30-tih godina, pa bezglavo jurisali na kompletan ustavni poredak, uslijed cega je vojska bila prosto primorana da izadje iz okvira jednog demokratskog sistema da bi zastitila narod i drzavu. Govorimo o vojsci, egipatskoj vojsci cija je uloga mnogo vise od same ustavno propisane uloge zastitnika egipatske drzave i naroda od vanjskog neprijatelja. Radi se o drzavi kojom je vladala vojska zadnjih 60 godina kao jedini politicki igrac, ciji je ustav prakticno bio zakon o vanrednom stanju, u kojoj su pojmovi kao pluralizam i volja naroda bili "misaone imenice". Takav rezim i rezimska garnitura u vojsci, sudstvu, policiji nije i ne moze biti uklonjena samim smaknucem glave - Mubarak. E gle sad ironije - ista ta garnitura, kojoj je bilo nepoznato nesto kao "volja naroda" (u koju se sad kune) daje sebi za pravo da pod krinkom provodjenja volje naroda rusi vlast koja joj nije po mjeri, da uklanja sudije koji joj nisu po mjeri, da uklanja sve druge aktere koji joj nisu po mjeri. I ti se kunes u egipatsku vojsku - a Mubarak "pao s neba"?
Pitas se sta je smisao posljednjeg poteza Sisija? On sa ovim pozivom na okupljanje bez ikakve dileme gura drzavu u gradjanski rat. Pogubio je sve konce. Daj Boze da danas ne bude "krvavi petak" i da vec sljedece sedmice ne pocnu teci potoci krvi ulicama Kaira i Aleksandrije. Pokusava da dobije mandat za krvavi obracun sa protestantima - onim koji nisu po mjeri, jer je ocito da prica o toboznjoj legitimnosti vojnog udara vise ne pije vode.
Da budem jasan - uopce ne pokusavam da ovim opravdam Bratstvo i njihove poteze, koji su bez sumnje doveli do produbljivanja jaza medju vec dobro iskristaliziranim frakcijama, a koji je stara garnitura iskoristila i iskoristava. Medjutim, neke stvari bi se trebale nazvati pravim imenom.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/al ... nskom-ratu
Last edited by citadela on 26/07/2013 07:09, edited 1 time in total.
- citadela
#471 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ja shvatam da si ti vec poznati vanjskopoliticki strucnjak ovog foruma sa prosto genijalnim zakljuccima, teorijama, asocijacijama sto se tice aktuelnih desavanja, posebno na Bliskom Istoku, ali moram priznati da svaki put iznova ostanem sokiran svakim tvojim postom. Covjece, gdje samo pronalazis ideje za sve ove teorije?Challenger__ wrote:Eliminacija MB, koga je gurala američka administracija i američki ambasador u Egiptu (koji je poslije tzv. "proljeća" proguran u sam vrh Stejt Dipartmenta) je geopolitički potres koji je otvorio bezbroj kombinacija. A od svih potencijalnih kombinacija, postoji jedna od koje se zapad, Izrael i zalivske figure boje kao same smrti.
-
Nokija
#472 Re: Egipat (pročitati prvi post)
@citadela
Slazem se uglavnom s tobom u veze Sisija. Ja sam prvobitno potez vojske i skidanje Mursija smatrala ispravnim. Medjutim, ovi novi potezi Sisija su katastrofalni. On se sad tako agresivno politicki profilira, poziva gradjane da izadju na demonstracije valjda da bi velicali njegov lik i djelo. Pa valjda je uloga vojske trebala biti da smiri zavadjene strane i suzbije eskalaciju. A on sad jos vise potpiruje vatru.
Citam jutros da navodno pozivaju MB na pregovore, a oni odbijaju. Takodje su navodno ponudili Mursiju mjesto u vladi, ali i to odbijaju. Ako je to tacno, ona MB definitivno nemaju ni sekunde politicke mudrosti.
Sve vise pocinjem misliti da je skidanje Mursija bio pogresan potez. Ipak su to bili demokratski izbori. To sto je skoro polovina stanovnika pristalica drugih ideja, ipak nije bio razlog za vojnu intervenciju. Ne radja se demokratija preko noci. Mozda su morali proci kroz te porodjajne muke. Mozda je to bila prilika da se formira jaka opozicija. Ovaka je drzava u cistom rasulu. Jadan taj narod.
Prosle sedmice je na TIMEsu bila super naslovnica o Egiptu. Mislim da najbolje oslikava situaciju. Nesto kao najbolji protestanti na svijetu vs. najlosija demokratija na svijetu.
Slazem se uglavnom s tobom u veze Sisija. Ja sam prvobitno potez vojske i skidanje Mursija smatrala ispravnim. Medjutim, ovi novi potezi Sisija su katastrofalni. On se sad tako agresivno politicki profilira, poziva gradjane da izadju na demonstracije valjda da bi velicali njegov lik i djelo. Pa valjda je uloga vojske trebala biti da smiri zavadjene strane i suzbije eskalaciju. A on sad jos vise potpiruje vatru.
Citam jutros da navodno pozivaju MB na pregovore, a oni odbijaju. Takodje su navodno ponudili Mursiju mjesto u vladi, ali i to odbijaju. Ako je to tacno, ona MB definitivno nemaju ni sekunde politicke mudrosti.
Sve vise pocinjem misliti da je skidanje Mursija bio pogresan potez. Ipak su to bili demokratski izbori. To sto je skoro polovina stanovnika pristalica drugih ideja, ipak nije bio razlog za vojnu intervenciju. Ne radja se demokratija preko noci. Mozda su morali proci kroz te porodjajne muke. Mozda je to bila prilika da se formira jaka opozicija. Ovaka je drzava u cistom rasulu. Jadan taj narod.
Prosle sedmice je na TIMEsu bila super naslovnica o Egiptu. Mislim da najbolje oslikava situaciju. Nesto kao najbolji protestanti na svijetu vs. najlosija demokratija na svijetu.
-
sarajevoxxxx
#473 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Inače imena današnjih demonstracija i jednih i drugih ''odišu, mirom, ljubavlju, blaženstvom'':
Pristalice Mursija: ''Narod želi da sruši puč''
Protivnici:''Protiv nasilja i terorizma''
- I jedni i drugi maksimalno ''udaraju u kost''.
Demonstracije počinju poslije džume namaza.
Pristalice Mursija: ''Narod želi da sruši puč''
Protivnici:''Protiv nasilja i terorizma''
- I jedni i drugi maksimalno ''udaraju u kost''.
Demonstracije počinju poslije džume namaza.
-
Avetinho
#474 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Dalje ne treba citati. Demokratija je dobra samo dok "general" misli da je dobra.Kikibombona wrote: ...
Prije nego je Morsi smijenjen, general Sisi je izjavio da nece dopustiti 'fanaticima' da uniste drzavu.
...
-
Avetinho
#475 Re: Egipat (pročitati prvi post)
"Niko ne sme da vas bije...! osim mene."Kikibombona wrote: Vojski je jedini cilj odrzati mir u zemlji. Svi imaju pravo na proteste, ali niko nema pravo podmetati bombe i pucati iz vatrenog oruzja. Uvjeren sam da ce te fanatike vojska brzo slomiti i poslati na dugogodisnje robije.