Efendija Muamer Zukorlic?

Locked
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#776 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by PipiDugaDevetka »

Džamija izgorela zbog instalacija

Izvor: B92, Tanjug

Novi Pazar -- Glavni imam Enver Omerović izjavio je da ne veruje da je neko namerno izazvao požar u kome je jutros izgorela Nikšićka džamija u Novom Pazaru.
Image
(Foto: Tanjug)
"Ne sumnjamo da je neko nešto namerno uradio ili postavio. Ovo se dešava božjom voljom, a prema prvim zvaničnim informacijama, u pitanju su instalacije", rekao je Omerović.

Nikšićka džamija u Novom Pazaru pripada mešihatu Islamske zajednice u Srbiji, čiji je predsednik glavni muftija Muamer Zukorlić. U požaru koji je izbio jutros u šest sati nije bilo žrtava ni povređenih.

Portparol Mešihata islamske zajednice u Srbiji Samir Tandir za B92 kaže da će mešihat sačekati rezultate istrage o požaru, ali da za sada sve ukazuje na to da nije bilo namernog podmetanja požara.

"S obzirom da se radi o jednom spomeniku kulture, gubitak je svakako veliki, kako za muslimane, tako i za sve građane i građanke Novog Pazara i Sandžaka. Ono što ćemo mi u narednom periodu preduzeti jeste da ono što je do nas u svakom slučaju obnovimo taj verski objekat, onoliko koliko je to moguće. Nažalost, šteta je velika, šteta je sa te kulturno-istorijske strane neprocenjiva, ali šta je tu je", kaže Tandir.

Istražni sudija Igor Kozlov je rekao da je požar najverovatnije izbio usled zastarele instalacije. Džamija, koju je u najvećoj meri požar uništio, restaurirana je pre dve godine.
Glavni imam Enver Omerović je istakao da je Nikšićka džamija jedna od poznatijih i starijih u Novom Pazaru i dodao da će u najskorije vreme biti obnovljena.

Nikšićka ili Muhadžerska džamija više puta je popravljana jer je rađena od mešovitog i nedovoljno čvrstog materijala. Poslednjih godina je izvršena popravka uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, ali su izvedenim radovima na Nikšićkoj džamiji u potpunosti izmenjeni autentični materijali i način obrade, a novopodignuti objekat samo je podsećao na prvobitni.

Posle bosansko-hercegovačkog ustanka 1875. i Berlinskog kongresa 1878. godine, Novi Pazar su naselili u velikom broju muhadžeri izbeglice iz Hercegovine, Bosne i Crne Gore. Ovde su se zadržali i ostali da trajno žive mimo volje ondašnjih vlasti. One su bile primorane da im ustupe deo grada na periferiji, na Hadžetu i muhadžeri su tu formirali svoju mahalu, koja se i sada zove Muhadžerska mahala.

VIDEO
Bosnolog

#777 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Bosnolog »

Last edited by Bosnolog on 23/01/2012 10:01, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#778 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Razgovarali 2009.g. ef. M. Jusufspahić, ef. M. Zukorlić, ministar Vjera Republike Srbije i islamolog Tanasković u TV emisiji RTS ''Možda da, možda ne'':
http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/R ... da+Ne.html
Otprilike u sredini emisije je Zukorlić izrekao najvažnije stvari.
Uzeti u obzir da se radi o 2009. godini.
PipiDugaDevetka

#779 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Bosnolog wrote:
Ustvari, tražio sam emisiju u kojoj je ovaj islamolog Tanasković oponirao i kritikovao izjavu Zukorlićevu da u Načertaniju piše da muslimane treba 1/3 poubijati, 1/3 protjerati i 1/3 pokrstiti.
Djelovanjem svojim to su velikosrbi i radili, međutim, izgleda da je Zukorlić nekom greškom naveo da ovo piše u Načertaniju.
Po meni, ta emisija je bila genijalan nastup Zukorlića. Kao branio se,...a ustvari, nema se šta braniti iako to u Načertaniju ne piše to se zaista dešavalo.
Bosnolog

#780 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Bosnolog »

sinuhe

#781 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by sinuhe »

Efendija govori sa pozicije efendije sto ti je isto sto i prica u kafani: "Ja bi to 'vako"
PipiDugaDevetka

#782 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Neka efendija priča. Dobar je govornik, čak šta više, najbolji u Bošnjaka. On je džoker Republike Bosne i Hercegovine u budućem bliskom vremenu. Kada sve ovo prođe, neka se ''uhljebi'' negdje u IZ i prestane da se ''bavi politikom''.
Za sada je primoran. Ja mu vjerujem.
Bosnolog

#783 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Bosnolog »

heckler

#784 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by heckler »

Sta se desava oko ove igranke da se ukine akreditacija univerzitetu u NP ?
Bosnolog

#785 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Bosnolog »

heckler wrote:Sta se desava oko ove igranke da se ukine akreditacija univerzitetu u NP ?

Ne znam o cemu govoris,ovo je najnovije sa Univerziteta u Novom Pazaru http://www.uninp.edu.rs/

Velikosrpska politika je uvijek prvo atakovala na obrazovne institucije jedniog naroda da bi mu onemogucila da se edukuje da bi ga lakse unistili,.Samo sto vise nije 19 vijek,.... ;-)
heckler

#786 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by heckler »

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=44488
KOME TO SMETA INTERNACIONALNI UNIVERZITET U NOVOM PAZARU

Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru je prva visokobrazovana ustanova na prostorima Sandžaka. Ustanova koja je doprinijela da se rijeka studenata koji su godinama odlazili iz svojih domova u svijet, put Sarajeva, Beograda, Prištine ili Skoplja, da traže znanje, zaustavi i da ostane na svom pragu.

Prije ove ustanove naše majke su plakale za nama, očevi nisu spavali noćima, a mi djeca smo se gubili u svijet. Neki su završavali i nisu se vraćali domu, drugi su propadali u tuđini. Zavičaj je napuštan i mali broj se vraćao domu. Gladovali smo po svijetu, smrzavali i obolijevali po hladnim sobama i podrumima. Iz toplog gnijezda majke i zavičaja gubili smo dio sebe.

Posebno je žensko bilo osuđeno da se muči. Oni progresivniji roditelji koji su htjeli da školuju i žensko sa tegobom su se odlučivali na taj korak. Ali znanje i diploma u ruci je bila bitna i zato su oni živjeli u polubijedi i odvajali komad od usta da pošalju svojoj djeci u svijet, koji su bili prepušteni posve drugom načinu života.

A onda je nakon decenija i vijekova Bog dao vizionare i velike moćne ljude da ovo promijene. Zar može jedan Sandžaklija da zaboravi predsjednika Đinđića? Ne, i to najviše zbog toga što je sandžačkom čovjeku dao mogućnost da dostojanstveno živi – dao mu je napokon dozvolu da može imati ustanovu gdje se rađa svjetlost uma, dao je dozvolu da se osnuje ovaj Internacionalnu univerzitet. I počelo je da izgleda da se onaj mrak koji se vidio u napuštenom zavičaju bistri i počinje da sija iskra svjetlosti na licima sviju. Studenti su osvojili grad. Sretni su. Imaju svi mogućnosti da ostvare svoj san, da usreće svoje roditelje jer uče i stiču znanje tu na pragu. Posebno se želja ostvarila ženskom dijelu bošnjačkog stanovništva. One sada mogu da se školuju.

Na Internacionalnom univerzitetu dolaze sve velika imena. Univerzitet traži velike profesore i ne gleda ko je po vjeri i nacionalnosti. Sa beogradskih univerziteta dolaze, sa sarajevskih, sa njemačkih, i to sve probrani. Neki koji su došli žele kao prvo da daju svoj doprinost toj svjetlosti, drugi su tu jer su veoma dobro plaćeni za znanje koje nude, a studenti su na dobitku.

Ali ova sreće kao da je uplašila onog ko voli mrak i ko želi da mrak vlada i dalje ovim prostorima. U ovu bajku kao da upada zla maćaha koja je ljubomorna na ljepotu Sneguljice i počinju zle radnje.

Zbog čega da se ne da akreditacija baš ovom Univerzitetu koji iz dana u dan raste i postaje jedna od najljepših ustanova na prostoru Balkana. Najsavremenije metode se ovdje primjenjuju, Bolonja cvjeta, najjači profesori drže predavanja i ispituju studente. Zar zato što se mrzi osnivač ove Ustanove da se ukine sreća djece koja tu nalaze ono što je najsvetije – da im se ukine izvor znanja? Ovdje se ne radi o muftiji Zukorliću, osnivaču ove ustanove, ovdje se radi o diskriminaciji bonjačke djece. Ovo je direktan udarac na omladinu Sandžaka i to ne bismo smjeli dozvoliti, već se boriti za ovu svetu ustanovu.

Pitam se da li ta Akreditaciona komisija iz Beograda koja je donijela takvu odluku može da mirno spava i je li svjesna grijeha kojeg čini prema omladini i čovjeku koji želi slobodu? I kako da shvatimo ovu zemlju koja želi svom narodu mrak? Kako da je volimo ako nam ne da ono što je dato svakom čovjeku – slobodu i mogućnost da se školujemo i prosvećujemo? Onom što traži znanje to je najsvetije i zato sam veoma razočarana na vlast ako ovo bošnjačkom narodu učini.
Bosnolog

#787 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Bosnolog »

Predstavništvo Sandžaka u New Yorku traži zaštitu Bošnjaka u Srbiji
Predstavništvo u New Yorku daje punu podršku Bošnjacima i poziva ih da prevaziđu sva neslaganja
http://www.dnevniavaz.ba/globus/region/ ... rbiji.html
Ako ih pokusaju edukaciono obezglaviti i ukinuti Univerzitet u N.P trebaju tuziti Srbiju sudu pravde u Strazburu,Takode trebaju internacionalizirati problem Sandzak i traziti dolazake medunarodnih promatraca da posreduju i traziti njihovu policijsku zastitu i proglasiti Autonomiju sa svojim parlamentom, zakonodavnom,sudskom i izvrsnom vlascu,

Tako je pocelo i sa Kosovom,prvo su ukinuli Univerzitete i skolstvo sto je bio pocetak odlaska Kosova iz Srbije,.....
PipiDugaDevetka

#788 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Propala turska inicijativa. RECIPROCITET!

Ako će IZ Srbije biti u Bgd, onda mora i autokefalna SPC BiH biti u Sarajevu.
bokakotorska

#789 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by bokakotorska »

Sigurno je da je Efendija Zukorlic zatalasao nasu najcesce uspavanu politicku scenu. Uz

nebrojene nonsens teme, na toj nekoj nasoj politickoj sceni (scenama), koje cesto imaju

katastrofalne posledice po sve nas, kako god se nazivali, ocigledno je da je on iz temelja

uzdrmao pre svega bosnjacku scenu, relativizujuci "napore" koje su preduzimali kako njegovi

prethodnici ili kolege, tako i sami bosnjacki politicari. Njegova "akcija" takodje je probudila I

neke dezurne politicke uspavane medvede u samoj Srbiji, koji su se nasli pogodjeni ili koji su morali poceti malo

raditi i posao za koji su inace placeni.

Citam malo o Somaliji i njihovoj prici pa naidjoh na Sayyīd Muhammad `Abd Allāh al-

Hasan a. Coveka koji je mnogo glavobolje zadao Britaniji krajem XIXog i pocetkom

XXog veka. Said je takodje delovao u miljeu koji je itekako davao mnogo povoda njegovom

rodoljubivom i proislamskom naporu. Odlikovala ga je sjajna elokvencija i retka

energija.

Upecatljivo ali me nije iznenadilo da su ga britanci zvali Madd Mullah. To ne cudi

puno imajuci u vidu njihovo uvek drugacije stanoviste koje ne uvazava najcesce

nikoga osim njih samih, o tome uostalom dobro govori i cinjenica da su i sam taj deo

tadasnjeg Somaliland a nazivali Butcher shop, jer su odatle uvozili stoku za ishranu

svojih trupa u Adenu. Pitanje Islama i Hriscanstva u tom za njih iskljucivo trgovackom poslu

za njih nije ni postojalo. Zato i jesu Saida tako zvali.

Pominjem ovo jer mi se cini da teme koje je pokrenuo Efendija Zukorlic zasluzuju

svaku paznju I Bosnjaka I Srba.

Medjutim pitanje je koliko su sva ta brojna pitanja realno ostvariva u ovom trenutku ?

Pitanje jeste upravo to. Kao sto je I Said Muhamed svojevremeno pokrenuo mnoge I

Britance I Somalijce te regije, da bi na kraju napravio vise stete no koristi svom

narodu, tako I mi danas sa ogromnim zarom diskutujemo o akciji Efendije Zukorlica

no nisam siguran da li pritom imamo u vidu realnu svrhu potezanja svih tih tema u

ovom trenutku.

Sva energija koju je ulozio Said Muhamed I sve zrtve koje su pale bile su potpuno

uzaludne. Dostignuca koja je ostvario za karatko ostala su lokalna vrednost, koja

zahvaljujuci kasnijem razvoju vise nemaju nikakvog smisla, nazalost.

Svima nama zvali se Bosnjaci ili Srbi uprkos svim talentima I pameti najcesce fali

vremena i strpljenja, a kao posledica toga generacija za generacijom resava ne samo

probleme svoga vremena vec I one koji su mogli postepeno biti reseni mnogo ranije.

O potrosenim ljudima da ne govorimo.

Alejkum selam svima

Image
Rimad

#790 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by Rimad »

bokakotorska wrote: Medjutim pitanje je koliko su sva ta brojna pitanja realno ostvariva u ovom trenutku ?

Pitanje jeste upravo to. Kao sto je I Said Muhamed svojevremeno pokrenuo mnoge I

Britance I Somalijce te regije, da bi na kraju napravio vise stete no koristi svom

narodu, tako I mi danas sa ogromnim zarom diskutujemo o akciji Efendije Zukorlica

no nisam siguran da li pritom imamo u vidu realnu svrhu potezanja svih tih tema u

ovom trenutku.
[/img]
Misliš da je bolje nastaviti sa bošnjačkom tradicijom, "pokrij se po ušima i šuti"?

Što se tiče zatezanja tema, Srbija nas zateže (i nateže) već 150+ godina, pa red je i mi da koju prozborimo, jer je jasno da u njima (Srbiji), u dogledno vrijeme nećemo imati dobronamjerne komšije.
bokakotorska

#791 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by bokakotorska »

Rimad wrote:
bokakotorska wrote: Medjutim pitanje je koliko su sva ta brojna pitanja realno ostvariva u ovom trenutku ?

ovom trenutku.
[/img]
Misliš da je bolje nastaviti sa bošnjačkom tradicijom, "pokrij se po ušima i šuti"?

Što se tiče zatezanja tema, Srbija nas zateže (i nateže) već 150+ godina, pa red je i mi da koju prozborimo, jer je jasno da u njima (Srbiji), u dogledno vrijeme nećemo imati dobronamjerne komšije.
Svako ce imati onakve komsije kakve zasluzuje pa i Srbi i Bosnjaci.

Ne samo komsije vec i sunarodnike, opet kazem i Srbi i Bosnjaci

i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Jer u obe zivimo zajedno, od kada nas ima.

Trebamo da prozborimo i te kako, nego meni ta komunikacija medjusobna vise lici na viku no razgovor.

Cenim da i Efendija Zukorlic i srpske Vladike u tom smislu jesu prvi koji bi morali vise ljubavi pokazati za najblize,

ako svojima dobro zele i dobro odmeriti svaku rec, ne samo po svom arsinu, jer ih slusamo svi mi od obe vere.

Ponekad mi zazvuce kao obicni ljudi, bes iz njih progovori, a valjda ne bi trebalo, jer im je veca blagodat od Boga

data no nama obicnim mirjanima.

To sam hteo reci.
PipiDugaDevetka

#792 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

bokakotorska wrote:

Trebamo da prozborimo i te kako, nego meni ta komunikacija medjusobna vise lici na viku no razgovor.

Cenim da i Efendija Zukorlic i srpske Vladike u tom smislu jesu prvi koji bi morali vise ljubavi pokazati za najblize,

ako svojima dobro zele i dobro odmeriti svaku rec, ne samo po svom arsinu, jer ih slusamo svi mi od obe vere.

Ponekad mi zazvuce kao obicni ljudi, bes iz njih progovori, a valjda ne bi trebalo, jer im je veca blagodat od Boga

To sam hteo reci.
Image

Vojna vježba Vojske Srbije na Sandžaku: ODLUČAN ODGOVOR 2009 Pa ti serbezli i rahat razgovaraj!
:(
bokakotorska

#793 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by bokakotorska »

PipiDugaDevetka wrote:
bokakotorska wrote:

To sam hteo reci.
Image

Vojna vježba Vojske Srbije na Sandžaku: ODLUČAN ODGOVOR 2009 Pa ti serbezli i rahat razgovaraj!
:(
Joj Pipi dje me nadje coce, vazda sam bio preko zice, a posle na dzemsanju hodnika :D

Citam tekstove sta si postao, kazu ta je vojska 91 izasla na ulice, pa ih to sada uznemirava :-)

Jeste ali na ulice Beograda, a ne Novog Pazara, haman ljudi dokle gluposti i nepotrebne politizacije. Mlatila je milicija

91ve Beogradjane, a ne Bosnjake u Raskoj oblasti. Sta sviraju bzvz ? Jeli iko sem Aide bio 91 u Bgd u iz tog kraja ?

Probaj da shvatis da je Turski Sandzak nestao 1912te godine, pre ravno 100 godina i da nikada vise nece tu biti.

Bosnjaka je tu uvek bilo i bice ih, bez obzira sto Sandzak ne postoji.

Za vezbu svaku bole me usi, kad god pozovu, prehladjen sam bio. A da su rascistili sneg i ove zime sa tom kako kazu

vojnom skalamerijom, jesu i ove godine kao i svake - od kada tu vise nema Sandzaka.

Sumnjam da na Karajukica livadama, na Pesteri, zaziru od skalamerije, nit su bojazljivi ikada bili, nit im je

skalamerija pravila neke probleme u zivotu.

E da ne zaboravim, Borisko je politicar i kao i svaki drugi treba biti ispeglan kad lane sta ne treba iz sve snage. To

pozdravljam uvek.

Efendija Zukorlic ne bi smeo da bude ispeglan nikada, jer je Boziji covek. Zato mislim da i nije dobro da se gura u

politiku i dovodi i sebe i nas u nelagodnu situaciju, gde se peglaju javno verski velikodostojnici.

Ne treba nam to uopste.
PipiDugaDevetka

#794 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Šta fali ef. Zukorliću da se malo miješa u politiku, pa i Titin jaran, Makarios III je bio kiparski etnarh, prvi predsjednik kolonijalzma oslobođenog jedinstvenog Kipra. To je bilo kao normala, a čim se musliman dohvati politike, ne može on da se miješa u politiku u sekularnoj državi. Ne može, malo morgen. Nemamo boljeg i rječitijeg od ef. Zukorlića.

To da li Sandžak postoji ili ne postoji vidjećemo uskoro kada dobije kulturnu i to prekograničnu autonomiju.
bokakotorska

#795 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by bokakotorska »

PipiDugaDevetka wrote:Šta fali ef. Zukorliću da se malo miješa u politiku, pa i Titin jaran, Makarios III je bio kiparski etnarh, prvi predsjednik kolonijalzma oslobođenog jedinstvenog Kipra. To je bilo kao normala, a čim se musliman dohvati politike, ne može on da se miješa u politiku u sekularnoj državi. Ne može, malo morgen. Nemamo boljeg i rječitijeg od ef. Zukorlića.

To da li Sandžak postoji ili ne postoji vidjećemo uskoro kada dobije kulturnu i to prekograničnu autonomiju.
Pipi, zadnji sam ti ja da stojim na tom brvnu sa tobom.

Ako mislis da je tako ispravno sa srecom, samo nemoj da te boli vise no za bilo kog drugog politicara kad se neko

blatom mahne na Efendiju. To se meni sigurno svideti nece, a ti izgleda jedvva cekas :-)
PipiDugaDevetka

#796 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Da je Zukorilić, Zmaj Od Sandžaka prihvatio inicijativu pomirenja dvojice lidera uz pomoć Turske, sami njegovi vjernici bi ga blatili. Siguran sam bio da nema ništa od Inicijative za pomirenje.

Davno je prošlo vrijeme harizmatskih lidera i vođa. Sam će Zukorilić da se skloni čim ostvari svoje obećano, a to je kulturna autonomija u okviru države Srbije, države Crne gore i države Bosne i Hercegovine. Sandžak se prostire u tri države. Tito je imao Mjesni komitet KPJ Sandžaka u ove tri sadašnje države.
bokakotorska

#797 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by bokakotorska »

PipiDugaDevetka wrote:Da je Zukorilić, Zmaj Od Sandžaka prihvatio inicijativu pomirenja dvojice lidera uz pomoć Turske, sami njegovi vjernici bi ga blatili. Siguran sam bio da nema ništa od Inicijative za pomirenje.

Davno je prošlo vrijeme harizmatskih lidera i vođa. Sam će Zukorilić da se skloni čim ostvari svoje obećano, a to je kulturna autonomija u okviru države Srbije, države Crne gore i države Bosne i Hercegovine. Sandžak se prostire u tri države. Tito je imao Mjesni komitet KPJ Sandžaka u ove tri sadašnje države.
Dobro razumem sta pises.

Samo da naglasimo sto sam kazes :

1 Davno je proslo vrijeme harizmatskih lidera i vodja

2 Tito je imao Mjesni komitet KPJ Sandzaka.

Jeste Pipi, ali danas nema KPJ, nema Istocnog bloka, a bogumi ni zapadnog i mozda ipak vazno, nema Pipi Juge u kojoj je Tito radio sta je radio. To je rekao bih bio jedan sasvim drugi ambijent u kome je to sto govoris bilo unutarpartijsko pitanje.
Ovo danas je vec medjunarodno pitanje ako se tako postavi, a to se zeli iz sve snage, a o partijama i u BiH i u Raskoj oblasti i u Srbiji i njihovim stavovima o svemu tome i da ne govorimo. Tu treba dodati i IZ u BiH i Srbiji naravno....

Uzdravlje i dobra ti sreca kako god da bude
PipiDugaDevetka

#798 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

bokakotorska wrote: Dobro razumem sta pises.

Jeste Pipi, ali danas nema KPJ, nema Istocnog bloka, a bogumi ni zapadnog i mozda ipak vazno, nema Pipi Juge u kojoj je Tito radio sta je radio. To je rekao bih bio jedan sasvim drugi ambijent u kome je to sto govoris bilo unutarpartijsko pitanje.
Ovo danas je vec medjunarodno pitanje ako se tako postavi, a to se zeli iz sve snage, a o partijama i u BiH i u Raskoj oblasti i u Srbiji i njihovim stavovima o svemu tome i da ne govorimo. Tu treba dodati i IZ u BiH i Srbiji naravno....
U međunarodnim odnosima glavni princip svugdje važi RECIPROCITET. Prema tome, sve što Srbi imaju u Bosni i Hercegovini, recipročno bi MORALO da bude i za Bošnjake u Srbiji i još kojekuda.
bokakotorska

#799 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

Post by bokakotorska »

PipiDugaDevetka wrote:
bokakotorska wrote: Dobro razumem sta pises.

U međunarodnim odnosima glavni princip svugdje važi RECIPROCITET. Prema tome, sve što Srbi imaju u Bosni i Hercegovini, recipročno bi MORALO da bude i za Bošnjake u Srbiji i još kojekuda.
Bilo bi sjajno da se svi osecaju neopterceno i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

Tesko mogu da uporedim politicke procese u Srbiji i Bosni i Hercegovini, jer jednostavno su razliciti.

Danasnja politicka Srbija (izuzev Kosova i Metohije) nema razloga da pravi medjunacionalne balanse na istom osnovu

kao i Bosna i Hercegovina. Bosnjaci Raske oblasti nisu ratovali u Srbiji ni sa kime, niti ih je iko oruzano napadao od

1945te.

Odnosi medju narodnostima Bosne i Hercegovine, danasnji, i trenutni vazeci politicki balansi nastali su tokom rata

90etih godina.

Ako Bosnjaci i Srbi u Srbiji nisu ratovali 90etih, zasto bi se pravio balans medju njima koji odgovara balansu bivsih

zaracenih narodnosti Bosne i Hercegovine ?

Puno je tu besmislene retorike i prenosenja ratne psihoze iz Bosne i Hercegovine u Srbiju po ovom pitanju.
PipiDugaDevetka

#800 Re: Efendija Muamer Zukorlic?

bokakotorska wrote:
Bilo bi sjajno da se svi osecaju neopterceno i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

Tesko mogu da uporedim politicke procese u Srbiji i Bosni i Hercegovini, jer jednostavno su razliciti.

Danasnja politicka Srbija (izuzev Kosova i Metohije) nema razloga da pravi medjunacionalne balanse na istom osnovu

kao i Bosna i Hercegovina. Bosnjaci Raske oblasti nisu ratovali u Srbiji ni sa kime, niti ih je iko oruzano napadao od

1945te.

Odnosi medju narodnostima Bosne i Hercegovine, danasnji, i trenutni vazeci politicki balansi nastali su tokom rata

90etih godina.

Ako Bosnjaci i Srbi u Srbiji nisu ratovali 90etih, zasto bi se pravio balans medju njima koji odgovara balansu bivsih

zaracenih narodnosti Bosne i Hercegovine ?

Puno je tu besmislene retorike i prenosenja ratne psihoze iz Bosne i Hercegovine u Srbiju po ovom pitanju.
Eki, od '45. nije niko dirao Bošnjake na Sandžaku?! :? :-) :?
Vot abaut kidnapovanje Bošnjaka iz voza u Štrpcima i slanje u Bosnu na klanje?!
Ostale žrtve na Sandžaku poslije '45. će prebrojati neko drugi, nadam se.

Republika KosovA ili Republika Kosovo je zvanični naziv te nekadašnje pokrajine u Sastavu SFRJ, a ne rankovićevska sintagma ''Kosovo i Metohija''. Samo značenje riječi objašnjava ovo Metohija = Imanje oko manastira.

Ne žive u BiH narodnosti, nego bh. narodi od kojih su neki prije otprilike 150 godina ''prodali narodno ime za večeru''.

Vrlo brzo će sa retorike preći na stvarni sukob. Taj sukob će preći iz Srbije na Bosnu i Hercegovinu.
O, Alaše dragi, ne dozvoli da Srbija svoje probleme rješava preko grkljanaa Bošnjaka opet!
Locked