Kakvi god da su proustaški linkovi ostaje to da Bošnjaci u Srbiji MORAJU imati ista prava kao Srbi u BiH. Uključujući kostitutivnost i autonomnost kao što je bh. entitet RS.cyprus wrote:Pipi, promisli malo kakve linkove stavljaš...![]()
Efendija Muamer Zukorlic?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#701 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
- cyprus
#702 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
To je unutrašnja stvar Republike Srbije... Nemamo mi šta sa tim... A to sve opet ima vrlo malo veze sa linkom kojeg si postavio...PipiDugaDevetka wrote:Kakvi god da su proustaški linkovi ostaje to da Bošnjaci u Srbiji MORAJU imati ista prava kao Srbi u BiH. Uključujući kostitutivnost i autonomnost kao što je bh. entitet RS.cyprus wrote:Pipi, promisli malo kakve linkove stavljaš...![]()
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#703 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Eto, nemamo ništa sa tim, a oni imaju spec. veze sa bh. entitetom RS.
Zukorlić je džoker Bosne i Hercegovine. Ako je sa ahmedijom na glavi, ako je lider=vođa, pustite ga da se bori za svoje ideje. Nikoga neće ugroziti čak-šta više, voli svoju domovinu Srbiju, odnosno Sandžak. Šta još voli ili ne voli, ja ne znam, ne poznajem ga.
Zukorlić je džoker Bosne i Hercegovine. Ako je sa ahmedijom na glavi, ako je lider=vođa, pustite ga da se bori za svoje ideje. Nikoga neće ugroziti čak-šta više, voli svoju domovinu Srbiju, odnosno Sandžak. Šta još voli ili ne voli, ja ne znam, ne poznajem ga.
- poznanik
#704 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
PipiDugaDevetka wrote:... Odvoji li se IZ Srbije od Sarajeva, mora se odvojiti i bh. SPC od Beograda!
Nešto kao ovo http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 2#p6853452
- PipiDugaDevetka
#705 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Ponavljam, odvoji li se IZ Srbije od Sarajevo, ja očekujem da se odvoji i bh. SPC od Bgd-a.cyprus wrote:To je unutrašnja stvar Republike Srbije... Nemamo mi šta sa tim... A to sve opet ima vrlo malo veze sa linkom kojeg si postavio...
Reciprocitet između dvije države.
- PipiDugaDevetka
#706 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Da, na tako nešto sam pomišljao, ali nisam našao ovu temu, nego link iz Hr. koji mi se učinio svježim sa datumima od prije dva - tri dana.poznanik wrote:PipiDugaDevetka wrote:... Odvoji li se IZ Srbije od Sarajeva, mora se odvojiti i bh. SPC od Beograda!
Nešto kao ovo http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 2#p6853452
-
Palestinac1
#707 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Ma neka, trebamo mi jos tolerantnije. Nije ovo dovoljno od nas bošnjaka. Znači, ne trebamo se miješati u unutrašnje stvari druge države iako oni nama pred nosom ponižavaju i mrtve i žive, slave genocid. Mi kad tražimo elementarna prava ravno je njihovim zahtjevom da se pusti ratni zločinac. To su parametri za koje smo krivi upravo mi, a ponajviše iskompleksirani uvlačivači u guzice na ovoj, našoj, bh strani. Ovdje ih ima sepet i najaktivniji su. Što je i logično.
-
popajic
#708 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Zaboga Pipi , ako je on BIH dzoker onda se treba duboko zamisliti kakve su nam "obicne" karte.PipiDugaDevetka wrote:Eto, nemamo ništa sa tim, a oni imaju spec. veze sa bh. entitetom RS.
![]()
On dakle voli svoju domovinu - Srbiju , a ipak Bosnjaci ( umjesto muslimani ) treba da ga velicaju kao nesto najbolje sto ih je "snaslo"
Pravo da ti kazem , meni zlo od ovih nesuvislih konstrukcija i razmisljanja
-
Palestinac1
#709 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
E tu je problem. Nase obicne karte su bezmudi hohštapleri! I to izgleda, sve do jednog. Tuga i jad da nam vjerski poglavari rješavaju probleme pa i barem upozoravaju pored ovolike armade političara.popajic wrote:Zaboga Pipi , ako je on BIH dzoker onda se treba duboko zamisliti kakve su nam "obicne" karte.PipiDugaDevetka wrote:Eto, nemamo ništa sa tim, a oni imaju spec. veze sa bh. entitetom RS.
![]()
Zukorlić je džoker Bosne i Hercegovine. Ako je sa ahmedijom na glavi, ako je lider=vođa, pustite ga da se bori za svoje ideje. Nikoga neće ugroziti čak-šta više, voli svoju domovinu Srbiju, odnosno Sandžak. Šta još voli ili ne voli, ja ne znam, ne poznajem ga.![]()
On dakle voli svoju domovinu - Srbiju , a ipak Bosnjaci ( umjesto muslimani ) treba da ga velicaju kao nesto najbolje sto ih je "snaslo"
-
popajic
#710 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Pa, ko bira ove "obicne karte" ? Jel' padaju sami s marsa pravo u foteljePalestinac1 wrote:E tu je problem. Nase obicne karte su bezmudi hohštapleri! I to izgleda, sve do jednog. Tuga i jad da nam vjerski poglavari rješavaju probleme pa i barem upozoravaju pored ovolike armade političara.popajic wrote:Zaboga Pipi , ako je on BIH dzoker onda se treba duboko zamisliti kakve su nam "obicne" karte.PipiDugaDevetka wrote:Eto, nemamo ništa sa tim, a oni imaju spec. veze sa bh. entitetom RS.
![]()
Zukorlić je džoker Bosne i Hercegovine. Ako je sa ahmedijom na glavi, ako je lider=vođa, pustite ga da se bori za svoje ideje. Nikoga neće ugroziti čak-šta više, voli svoju domovinu Srbiju, odnosno Sandžak. Šta još voli ili ne voli, ja ne znam, ne poznajem ga.![]()
Haj' jednom narod napravi gresku...moze se desiti , ali to non-stop ponavljati ...
S druge strane , vjerski poglavari ( bilo ciji ) kada su oni ista rijesili ?
-
Korisničkoime
#711 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Nemoj se naći uvrijeđen jer mi zaista to nije namjera ali zvuči jako čudno kada nekom kažeš da se obrazuje pa onda postaviš ovakav post. Ovo se odnosi na tvoju izjavu da do 1894 godine u BiH nisu postojali Srbi i Hrvati kao i na to da smo mi toliko popustljivi da su nas počeli jahati sa svih strana.Ovo jeste sekularna država i na njoj vladaju ljudski a ne Božiji zakon.
Sekularna je isto koliko i sve evropske zemlje jer i kod njih itekako kler ima upliva.
Ne postoji apsolutni sekularizam nego svođenje religije na najmanju moguću mjeru kao što je to radio Emir Suljagić. Žao mi je ali ovdje žive Bošnjaci koji su se većinom vratili svojoj vjeri tako da u svakom slučaju treba računati na taj faktor. A što se tiče sekularizma i Bošnjaka...pa ako je iko sekularan to su onda Bošnjaci. Toliko smo popustljivi da su nas počeli jahati sa svih strana pa je vrijeme da se tome stane na kraj.
Znaš li ti da je 1901.godine 91% zemlje pripadalo muslimanima a da do 1894. godine u BiH nisu postojali ni Srbi ni Hrvati ?
E tako ti je to kad primiš sve i svašta u svoju kuću pa se poslije ti moraš sklanjati po ćoškovima kuće da im ne smetaš jer su oni veće gazde u tvojoj kući od tebe.
Danas 2 miliona Bošnjaka živi na 23% teritorije, 1 milion Srba živi na 49% teritorije a 400 hiljada Hrvata živi na 27% teritorije. Jebo ba takvu sekularnost u kojoj mi pušimo u svakom pogledu.
Meni takva sekularnost ne treba.
Kao prvo pored svih kretanja naroda, nacija, narodnosti u tim burnim vremenima i sa obzirom na 500 godina jedinstva prostora Srbije i BiH pod okriljem Otomanske Imperije sama logika i zdrav razum nalaže da je nemoguće ne naseljavanje i jednih i drugih u oba smjera. Zapravo veća prisutnost Srba u BiH primjećuje se već prije dolaska Turaka jer su se ljudi uzmičući pred istim naseljavali na ovim prostorima. Pored toga imaš 1875 imaš srpski ustanak u tadašnjem Varcar Vakufu sadašnjem Mrkonjić Gradu to ti je vala osnovna historija da ne idemo dalje. Zatim imaš prvi popis AU mislim 1908 gdje se vidi ne tako malen broj Srba (uz Bošnjane pravoslavne vjeroispovijesti) nije ih toliko palo sa neba u 14 godina. Ako ćemo baš ići mak u konac onda do dolaska AU u BiH nije bilo ni Bošnjaka jer Otomansko carstvo koje je svoje uređenje izvodilo iz islamske nauke uopšte i nije poznavalo nacije u pravom smislu te riječi i za iste su bile manje više ne bitne jer je za njih temeljna razlika bila u vjeri.
Eh drugi nas jašu ne zato što smo popustljivi nego zato što ne znamo ili u presudnim momentima naše historije nismo imali ljude koji su znali te stoga iako u najboljoj namjeri donosili pogrešne odluke. Ja uvijek više krivim nas koji smo pustili da nas jašu nego druge koji su nas jahali a i danas pokušavaju.
Prvi primjer ti je upravo vezan za razdoblje odlaska Otomanskog carstva i dolazak AU na ove prostore te sa našom ulemom (hodžama i imamima) te samim islamom i miješanjem vjere i politike. Dolaskom AU mijenja se i u BH sistem upravljanja te se postavlja pitanje nacionalizacije u smislu začetka i stvaranja nacija. AU je na svoje podanike i te kako gledala kroz naciju kao odlučujući elemenat za razliku od OC. Začetak tzv. Bosanske a kasnije Bošnjačke nacije pada u vodu upravo zbog tadašnjih vođa u muslimana kao najveće skupine. Tadašnje vođe spadaju u krug uleme tj. imaju vjersko obrazovanje kao temelj svog znanja ili potiču iz takvog okruženja. Vodeći se islamom i brkajući vjeru i vođenje nacije i države striktno odbijaju svaku pomisao bilo kakve nacije i muslimana pod obrazloženjem da su to stvari onih drugih jer Islam niti poznaje niti priznaje nacije u tadašnjem ili sadašnjem obliku. To je fatalna greška jer isti nisu prepoznali vrijeme u kojem se nalaze i šta se oko njih zbiva. U veoma kratkom vremenu kroz jake nacionalne pokrete iz susjedstva stvara se izražena nacionalna svijest kod Hrvata i Srba koji su se samo generaciju prije nazivali Bošnjanima katoličke ili pravoslavne vjeroispovijesti. Ako će se itko kriviti za takav razvoj to je onda miješanje vjere i politike, vođenja države u datom vremenu i vjerskih pogleda od prije 1000 godina. To nas je tada uzjahalo.
P.S. Ja iz svoje vjere nikad nisam izašao kao ni moji zato se nemam potrebe nečemu vraćati i opet po meni se na taj faktor ne treba računati u političkom kontekstu.
-
Palestinac1
#712 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Da vjerski poglavari ne rade nešto korisno za svoj narod, ne bi se smrtni neprijatelji konstantno dizali na noge protiv istih. Kad vidim ko sve prezire Zukorlica, na domaćem i ino planu, sve ga vise podrzavam.popajic wrote: Pa, ko bira ove "obicne karte" ? Jel' padaju sami s marsa pravo u fotelje![]()
Haj' jednom narod napravi gresku...moze se desiti , ali to non-stop ponavljati ...
S druge strane , vjerski poglavari ( bilo ciji ) kada su oni ista rijesili ?
A narod bira obicne karte.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#713 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Pa dobro sad, to što je Muamer Zukorlić vjerski službenik znači da ne smije govoriti o politici, ekonomiji, problemima raznih vrsta, ne smije pomenuti genocid i agresiju, ne smije imenovati odgovorne za katastrofalnu situaciju u Sandžaku u svim oblastima života i rada, ne smije predložiti rješenja i savjetovati narod u ovim teškim vremenima punim iskušenja i tereta.
Po kojim kriterijima ne bi smio i po kojim kriterijima je ovo što muftija radi politika i petljanje u politiku?
Muftija samo govori istinu, ponavljam govori, i ništa više osim toga jer muftija nema nikakvu mogučnost da uradi nešto više.
Nema vlast ni u mjesnoj zajednici, nema vojsku i policiju, nema tužilaštvo i sudove, nema medije, nema pare da korumpira političare i da ima ne bi to uradio, ne pristaje na prljave igre Beogradskog režima i ne ulazi u talove sa njima pa da ga imaju u šahu.
Mnogi na ovom forumu daju sebi za pravo da govore šta treba Bošnjaci Sandžaka da rade i kako da se ponašaju a to isto odriču muftiji ... kao da oni znaju bolje kakvo je stanje u Sandžaku od ljudi koji žive tamo.
P.S. Šuti muftija čut če te samozvani "multikutliprekoledžabošnjaka" i prodane duše, zlonamjernici i pametnjakovići, ljudi otvorenog uma i modernih shvatanja, obrazovani, kulturni i urbani, pa če ti uputiti konstruktivnu kritiku i dati savjet kako i šta trebaš, pa če to čuti narod i vidječe ko si i kakav si, prozreče te i provaliti i ostade ti sam samcat na vjetrometini kao što si bezbeli i zaslužio što se petljaš u politiku.
Po kojim kriterijima ne bi smio i po kojim kriterijima je ovo što muftija radi politika i petljanje u politiku?
Muftija samo govori istinu, ponavljam govori, i ništa više osim toga jer muftija nema nikakvu mogučnost da uradi nešto više.
Nema vlast ni u mjesnoj zajednici, nema vojsku i policiju, nema tužilaštvo i sudove, nema medije, nema pare da korumpira političare i da ima ne bi to uradio, ne pristaje na prljave igre Beogradskog režima i ne ulazi u talove sa njima pa da ga imaju u šahu.
Mnogi na ovom forumu daju sebi za pravo da govore šta treba Bošnjaci Sandžaka da rade i kako da se ponašaju a to isto odriču muftiji ... kao da oni znaju bolje kakvo je stanje u Sandžaku od ljudi koji žive tamo.
P.S. Šuti muftija čut če te samozvani "multikutliprekoledžabošnjaka" i prodane duše, zlonamjernici i pametnjakovići, ljudi otvorenog uma i modernih shvatanja, obrazovani, kulturni i urbani, pa če ti uputiti konstruktivnu kritiku i dati savjet kako i šta trebaš, pa če to čuti narod i vidječe ko si i kakav si, prozreče te i provaliti i ostade ti sam samcat na vjetrometini kao što si bezbeli i zaslužio što se petljaš u politiku.
Last edited by japin_mutapi on 10/01/2012 23:09, edited 1 time in total.
-
Palestinac1
#714 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Ma da govori ko treba da govori, iznenadio bi se svijet ko bi se sve usutio. Samo, sute oni koje placamo da govore. I ne samo da sute. Sve što izuste vrati se i ujede nas za guzicu!
- poznanik
#715 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
I ti, kao i pojedini zaljubljenici Zukorlića i politike koju vodi, sve vrijeme ovdje provlačite vjerske poglavare kao vođe naroda. Vjerujem i da se i poglavari tako ponašaju, umjesto da svi oni budu poglavari vjerskim zajednicama. Narod ima koga da bira, i narod bira ko će ga zastupati i voditi, vjerski poglavari su nametnuti, izabrani na drugi način. Vjerski poglavar, bilo kojeg nivoa, je vjerski poglavar, nije političar, nije mu to zanimanje, niti vjerskim niti svjetovnim zakonima odobreno. Narod ima način kako da bira sebi političare, a niko iz BiH Zukorlića nije izabrao da ga politički predstavlja.Palestinac1 wrote:Da vjerski poglavari ne rade nešto korisno za svoj narod, ne bi se smrtni neprijatelji konstantno dizali na noge protiv istih. Kad vidim ko sve prezire Zukorlica, na domaćem i ino planu, sve ga vise podrzavam.
Zukorlić ne bi trebao da smeta ikom, ukoliko vodi svoju religioznu zajednicu na način kako je to propisano zakonima države u kojoj djeluje, ne bi trebao da smeta posebno nama u BiH, ukoliko svoju kleronacionalističku politiku zadrži u svojoj državi, ukoliko ne pređe granice BiH, bez obzira što je pripadnik iste vjerske organizacije koja je pravno validna u BiH. U svakoj svojoj propovijedi ne bi trebao da se oslanja na BiH, i ne bi trebao niti smio da koristi BiH u svom potkusurivanju u odnosima sa vlastima u Srbiji.
Što bi moj komšija nekad rekao, "Eto vam ga tamo, pa se vi jebite s njim", misleći pri tom na drugog komšiju koji je iz susjedne zgrade bacao svoje smeće u zajedničko dvorište.
-
Palestinac1
#716 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Narod se jadan sturi birajuci. Bošnjački pogotovo, te de pluralno, te de demokratski, de multikulturalno. Izvaran i iznevjeren sa svake strane. Nista, evo godinama. Dok se nesto, kao, radilo, sutili su i poglavari. Nisu oni vođe naroda, samo govore ono što običan svijet misli. I političari bi govorili da nemaju oraha u dzepovima.poznanik wrote:I ti, kao i pojedini zaljubljenici Zukorlića i politike koju vodi, sve vrijeme ovdje provlačite vjerske poglavare kao vođe naroda. Vjerujem i da se i poglavari tako ponašaju, umjesto da svi oni budu poglavari vjerskim zajednicama. Narod ima koga da bira, i narod bira ko će ga zastupati i voditi, vjerski poglavari su nametnuti, izabrani na drugi način. Vjerski poglavar, bilo kojeg nivoa, je vjerski poglavar, nije političar, nije mu to zanimanje, niti vjerskim niti svjetovnim zakonima odobreno. Narod ima način kako da bira sebi političare, a niko iz BiH Zukorlića nije izabrao da ga politički predstavlja.Palestinac1 wrote:Da vjerski poglavari ne rade nešto korisno za svoj narod, ne bi se smrtni neprijatelji konstantno dizali na noge protiv istih. Kad vidim ko sve prezire Zukorlica, na domaćem i ino planu, sve ga vise podrzavam.
Zukorlić ne bi trebao da smeta ikom, ukoliko vodi svoju religioznu zajednicu na način kako je to propisano zakonima države u kojoj djeluje, ne bi trebao da smeta posebno nama u BiH, ukoliko svoju kleronacionalističku politiku zadrži u svojoj državi, ukoliko ne pređe granice BiH, bez obzira što je pripadnik iste vjerske organizacije koja je pravno validna u BiH. U svakoj svojoj propovijedi ne bi trebao da se oslanja na BiH, i ne bi trebao niti smio da koristi BiH u svom potkusurivanju u odnosima sa vlastima u Srbiji.
Što bi moj komšija nekad rekao, "Eto vam ga tamo, pa se vi jebite s njim", misleći pri tom na drugog komšiju koji je iz susjedne zgrade bacao svoje smeće u zajedničko dvorište.
- japin_mutapi
#717 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
I da zaboravih napisati još jednu veoma važnu stvar u vezi muftije.
On se ne IZVINJAVA nikome jer ništa nije kriv, ni on ni narod u čije ime govori.
Nego su krivi tom narodu svi od reda, krivi i dužni, i morače se kad tad odužiti i platiti račune.
A muftija je kriv što upravo to govori i zahtjeva čist račun, što traži pravo i zakon, poštenje i transaprentnost i fer odnos režima u Beogradu prema svojim državljanima, a koji se prema njima odnosi kao prema građanima drugog reda.
Naprijed muftija, nikome se ne IZVINJAVAJ nisu zaslužili niti imaš za što da se izviniš.
On se ne IZVINJAVA nikome jer ništa nije kriv, ni on ni narod u čije ime govori.
Nego su krivi tom narodu svi od reda, krivi i dužni, i morače se kad tad odužiti i platiti račune.
A muftija je kriv što upravo to govori i zahtjeva čist račun, što traži pravo i zakon, poštenje i transaprentnost i fer odnos režima u Beogradu prema svojim državljanima, a koji se prema njima odnosi kao prema građanima drugog reda.
Naprijed muftija, nikome se ne IZVINJAVAJ nisu zaslužili niti imaš za što da se izviniš.
-
Palestinac1
#718 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Muftija je arogantan i bezobrazan a to može biti jer ima argumente. Bošnjaci su do skoro imali argumente ali od bezmudosti ih izgubiše, ispadoše im, i evo danas je svaki normalan demokratski bošnjački zahtjev ravan zahtjevu četnika da se neki od zločina pusit na slobodu. Do tog su nas balansa u pregovaranju doveli izabrani. Nažalost. I danas, kad tražimo ono najosnovnije, ono najelementarnije, radikalni smo, bezobrazni i zastupaju nas vjerski poglavari.
Niko da priča o jednostavno zahtjeva koji dolaze od tih poglavara, o onome šta su oni u biti - zahtjevanje barem trunčice onih prava što uživaju doživotni (nepravedno) superiorni na ovim prostorima. Ne, bitno je biti licemjer, glumetati demokratu, multikulturalistu, ulizati se susjedima misleći da će te poštovati nekad. Danas nas i mrze i ne poštuju. Žalim za vremenima kad su nas samo mrzili. Kad smo imali nekoga s petljom i dostojanstvom. Ali, fukara to neće nikad skontat.
Niko da priča o jednostavno zahtjeva koji dolaze od tih poglavara, o onome šta su oni u biti - zahtjevanje barem trunčice onih prava što uživaju doživotni (nepravedno) superiorni na ovim prostorima. Ne, bitno je biti licemjer, glumetati demokratu, multikulturalistu, ulizati se susjedima misleći da će te poštovati nekad. Danas nas i mrze i ne poštuju. Žalim za vremenima kad su nas samo mrzili. Kad smo imali nekoga s petljom i dostojanstvom. Ali, fukara to neće nikad skontat.
- japin_mutapi
#719 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Upravo, to je poenta sve ove priče.Palestinac1 wrote: Danas nas i mrze i ne poštuju. Žalim za vremenima kad su nas samo mrzili. Kad smo imali nekoga s petljom i dostojanstvom. Ali, fukara to neće nikad skontat.
Aferim za ove riječi.
- Rimad
#720 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
A ko to zastupa Bošnjake, ako hoćeš, Bosance? Tihić? Bakir? Lagumdžija?poznanik wrote:I ti, kao i pojedini zaljubljenici Zukorlića i politike koju vodi, sve vrijeme ovdje provlačite vjerske poglavare kao vođe naroda. Vjerujem i da se i poglavari tako ponašaju, umjesto da svi oni budu poglavari vjerskim zajednicama. Narod ima koga da bira, i narod bira ko će ga zastupati i voditi, vjerski poglavari su nametnuti, izabrani na drugi način. Vjerski poglavar, bilo kojeg nivoa, je vjerski poglavar, nije političar, nije mu to zanimanje, niti vjerskim niti svjetovnim zakonima odobreno. Narod ima način kako da bira sebi političare, a niko iz BiH Zukorlića nije izabrao da ga politički predstavlja.Palestinac1 wrote:Da vjerski poglavari ne rade nešto korisno za svoj narod, ne bi se smrtni neprijatelji konstantno dizali na noge protiv istih. Kad vidim ko sve prezire Zukorlica, na domaćem i ino planu, sve ga vise podrzavam.
-
Korisničkoime
#721 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Po ovome bolidiranom ispade kako muftiju samo slušaju "zadrtouberbošnjaci" i tupavci, zatvorenog uma i srednjovjekovnih shvatanja, neorazovani, nekulturni i ruralni, koji gutaju sve što im se kaže i nikad ne kritikuju. Ali to ti reče. Naravno neozbiljno je ovo moje ali ni to tvoje nije daleko od ovoga.japin_mutapi wrote:Pa dobro sad, to što je Muamer Zukorlić vjerski službenik znači da ne smije govoriti o politici, ekonomiji, problemima raznih vrsta, ne smije pomenuti genocid i agresiju, ne smije imenovati odgovorne za katastrofalnu situaciju u Sandžaku u svim oblastima života i rada, ne smije predložiti rješenja i savjetovati narod u ovim teškim vremenima punim iskušenja i tereta.
Položaj muftije Sandžaka i Bošnjaka u istom je dosta težak prije svega jer kako neko reče oni koji bi trebali da govor šuta a i kad nešto kažu ugrize ih odmah za neku stvar. S te strane i sam kažem ako ne muftija neka se kaže ko će govoriti. Jedini koji još nešto uz muftiju o Sandžaku i tamošnjim Bošnjacima kaže je Čedomir Jovanović koji je od vlasti izgleda dalje i od samog muftije. Međutim ne odobravam to da su neki odmah poletili da povuku paralele između našeg reisa i muftije kao i stanja Bošnjaka u BiH i na Sandžaku pa se veli ko reisa ne sluša niti je musliman ni Bošnjak što meni smeta kao vjerniku i Bošnjaku. Ako muftija kada se a valjda će se nekad politička scena na Sandžaku uspostavi na zdravim nogama bude ponašao kao naš reis e tada će svi prigovori miješanja politike i vjere stajati. Dok te zdrave političke scene nema ostaje na žalost jedino muftija.
-
Korisničkoime
#722 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
One koje su Bošnjaci birali kakvi su takvi su mi smo ih kao građani izabrali i šta god da urade i mi snosimo dio odgovornosti jer smo svoj glas dali. Možeš li ti ja ili neki drugi Bošnjak izvan IZ glasati za reisa - ne možeš, za Muftiju - ne možeš. Kome odgovaraju nakon svog mandata, kojem Bošnjaku izvan IZ meni tebi - ni jednom. Kad reis vazi za jednu stranku snosi li odgovornost za to šta ta stranka radi - ne. Kad reis vazi za jednog političara snosi li odgovornost za djela istog - ne. U tome je kvaka uticaja do mile volje odgovornosti nikakve ni prema narodu ni prema pojedincu a koko postupaju izgleda da misle da neće imati ni prema Bogu.A ko to zastupa Bošnjake, ako hoćeš, Bosance? Tihić? Bakir? Lagumdžija?
-
Palestinac1
#723 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Frajer u u po Srbije ide i govori šta misli. U brk. Srpski političari zato u njemu vide belaj, jer rijetke su situacije bile kada se tako neki bošnjak napravi mangup pa dođe da išće nešto što mu rođenjem pripada. Tužno je što su politički gotovo apsolutno irelevantni gotovo svi bošnjački političari.Korisničkoime wrote:Po ovome bolidiranom ispade kako muftiju samo slušaju "zadrtouberbošnjaci" i tupavci, zatvorenog uma i srednjovjekovnih shvatanja, neorazovani, nekulturni i ruralni, koji gutaju sve što im se kaže i nikad ne kritikuju. Ali to ti reče. Naravno neozbiljno je ovo moje ali ni to tvoje nije daleko od ovoga.japin_mutapi wrote:Pa dobro sad, to što je Muamer Zukorlić vjerski službenik znači da ne smije govoriti o politici, ekonomiji, problemima raznih vrsta, ne smije pomenuti genocid i agresiju, ne smije imenovati odgovorne za katastrofalnu situaciju u Sandžaku u svim oblastima života i rada, ne smije predložiti rješenja i savjetovati narod u ovim teškim vremenima punim iskušenja i tereta.
Položaj muftije Sandžaka i Bošnjaka u istom je dosta težak prije svega jer kako neko reče oni koji bi trebali da govor šuta a i kad nešto kažu ugrize ih odmah za neku stvar. S te strane i sam kažem ako ne muftija neka se kaže ko će govoriti. Jedini koji još nešto uz muftiju o Sandžaku i tamošnjim Bošnjacima kaže je Čedomir Jovanović koji je od vlasti izgleda dalje i od samog muftije. Međutim ne odobravam to da su neki odmah poletili da povuku paralele između našeg reisa i muftije kao i stanja Bošnjaka u BiH i na Sandžaku pa se veli ko reisa ne sluša niti je musliman ni Bošnjak što meni smeta kao vjerniku i Bošnjaku. Ako muftija kada se a valjda će se nekad politička scena na Sandžaku uspostavi na zdravim nogama bude ponašao kao naš reis e tada će svi prigovori miješanja politike i vjere stajati. Dok te zdrave političke scene nema ostaje na žalost jedino muftija.
- Rimad
#724 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Koji svi prigovori? Ja ne prigovaram zbog miješanja vjere u potiliku. Štaviše, očekujem od Reisa (i sadašnjeg i budućeg) da se što više miješa u politiku. Meni mutav Reis ne treba.Korisničkoime wrote: Ako muftija kada se a valjda će se nekad politička scena na Sandžaku uspostavi na zdravim nogama bude ponašao kao naš reis e tada će svi prigovori miješanja politike i vjere stajati. Dok te zdrave političke scene nema ostaje na žalost jedino muftija.
-
Korisničkoime
#725 Re: Efendija Muamer Zukorlic?
Tradicionalno Srbija ima veliki problem po pitanju nacionalnih manjina pogotovo kada su gusto koncentrisane na jednom području - primjer Kosovo. Problem je u njihovom odnosi prema istim koji se može kratko sažeti "stegni ih i ne daj im glave da dignu". Nisu džabe dva najmanje razvijena regiona bivše države sa najmanjim procentom investicija upravo u Srbiji a to je upravo Kosovo i Sandžak. Ko se sjeća ili ko je učio zna da smo prije imali plansku privredu državnog uređenja te je sve investicije vršila država i odlučivala naravno gdje će koliko para uložiti. Mislim da je problem sadašnjeg režima taj što pred javnošću izgledaju slabi prije svega ako imamo u vidu Kosovo. Ljudi otkinuše dio teritorije i odnesoše sa sobom a oni svi ko mulci gledaju i ništa - dokaz slabosti i ne moći i države i Vlade. Svi mi u ovom regionu (glasači) palimo se na neku fol jačinu (vidi Dodik i RS) a svaki put kad muftija progovori javnosti Srbije pomisli koliko je njihova vlada i država slaba što je pogrešno jer tu nema nikakve slabosti to je bit ljudskih i građanskih prava.Frajer u u po Srbije ide i govori šta misli. U brk. Srpski političari zato u njemu vide belaj, jer rijetke su situacije bile kada se tako neki bošnjak napravi mangup pa dođe da išće nešto što mu rođenjem pripada. Tužno je što su politički gotovo apsolutno irelevantni gotovo svi bošnjački političari.