sarajlija_ba wrote:
Ne vidiš li da su se Bošnjaci između sebe podijelili na SDA-ovce, SBB-ovce, SDP-ovce, cerićevce, vehabije, sufije, sandžaklije, zeničane, sarajlije, seljake, gradsku raju, ove, one...?
Mislim da je to djelo, prije svih, srpske obavještajne službe i domaćih petokolonaša.
Ovdje još ništa nije gotovo a ako se razjedinimo klat će nas po redu bez obzira jesmo li SDA-ovci, SBB-ovci, SDP-ovci, cerićevci, vehabije, sufije, sandžaklije, zeničani, sarajlije, seljaci, gradska raja...itd.
Moglo bi nas to koštati kao i '92 kad smo mislili da za rat treba dvoje...itd.
PO tvojoj logici najbolje rjesenje je : jedan vodja ,po mogucnosti vjerski,jedna partija,jedan narod??? Shvatas li na sta to smrdi i u kojem pravcu takvo politicko,sociolosko i svako drugo stanje vodi????
Bas o tome i pricam . Bosnjaci,a mislim i svi drugi,su dovoljno samosvjesna nacija,sa intelektualnom elitom (barem u povoju) da nije primorana da se zbija iza jednog vodje u jednu stranku sa samo jednom politickom mislju,pa ni iza vjerskog vodje ko god bio on.
Mi smo zadnji koji smo dužni da očistimo kleronacionaliste iz svojih redova. Kada to urade svi drugi oko nas tek onda ćemo i mi. Dotad, Cerić i Zukorlić trebaju i imaju našu punu podršku.
Kleronacionaliste ne treba cistiti iz svojih redova,nego ih cisto po prirodi stvari gurnuti na marginu,tamo gdje se nalaze kod svih velikih i politicki zrelih naroda i nacija..o tome se i radi. A ne uzdizati ih na pijedestal samo zato sto su "nasi" i samo zato sto ovi drugi i treci to nisu uradili.
To je logika,nigdje veze. Protiv nacional-sovinizma se ne bori svojim licnim nacional-sovinizmom,nego sirinom misli i borbom za ravnopravnost sviju i na svim podrucjima. Upravo suprotno onome sto zagovaraju "drugi"
Isti primjer,radikalan ali namjerno takav da bi bilo sto jasnije za shvatit. Protiv fasizma se ne bori svojim licnim fasizmom,neko ANTIFASIZMOM..e to je ono u sta mi ne smijemo upasti.
Nismo upali u matricu istog odgovora na sovinizam i fasizam ni 92-95(barem u najvecoj mjeri) i duboko vjerujem u to da ne treba upadati ni u sadasnju matricu i prikloniti se nacionalsovinizmu,samo zato sto kod ovih "drugih" politika i stav smrdi na to.