Ef. Cerić: Kardinalove tvrdnje su nemoralne, neprihvatljive
-
klif
Podjela BiH je svim nacionalistima okosnica njihovog politickog djelovanja.
Bosnjacki nacionalisti bi bili zadovoljni dominantnom ulogom u Federaciji. Mislim da je ova kampanja pocetak zavrsnog cina definitivnog marginaliziranja hrvatskog elementa u FBiH, s ciljem stvaranja "fildzana". RS je u ocima bosnjackih nacionalista ionako izgubljena. Spasavaj sta mozes, napadaj Hrvate.
Bosnjacki nacionalisti bi bili zadovoljni dominantnom ulogom u Federaciji. Mislim da je ova kampanja pocetak zavrsnog cina definitivnog marginaliziranja hrvatskog elementa u FBiH, s ciljem stvaranja "fildzana". RS je u ocima bosnjackih nacionalista ionako izgubljena. Spasavaj sta mozes, napadaj Hrvate.
-
Taurus
klif wrote:Podjela BiH je svim nacionalistima okosnica njihovog politickog djelovanja.
Dodao bi, a koljacima svojim halal. Srecom za hrvate takva vrsta halala ne postoji. Do posljednjeg, za ukidanje RS-a koja nas godinama jebe! Tu halala nema!
-
Nex
#104 Kardinal to oduvijek misli.
Kardinalu Puljicu ovo nije prvi takav ispad, bilo je toga i ranije i to se desavalo jos 1997 god kad je za neki Katolicki magazin u SAD-u izjavljivao iste stvari, pa je onda Konf Katilicke Crkve Amerike morala da reaguje, da salje svog emisara sa mu odrzi bukvicu.
To on svako malo ponovi, a onda kada dodje kakav vjerski praznik u crkvi se ponasa kao andjelcic. To mu je valjda takav karakter da bude licemjer, ili po prirodi ili po nalogu politike.
Nemam nista licno protiv njega ali protiv ovakvih stavova i gluposti onoga koji kaze da je glavni pastir ovdje u BiH.
Iz teksta se vidi tacno sta je on izjavio, nije do prevoda. Po tome znaci da njegovom Hrvatstvu smetam i ja ako sam Bosnjak. Zbog toga ovakve Pastire treba bojkotovat. Nisam neki vjernik po zadanim standardima ali se slazem sa Reisom Cericem koji mora ovako reagovati samo zbog nepravde koja se nanosi Bosnjacima. U svjetskoj propagandi koja mjeri i posmatra Islam pod lupom (sto je naravno nemoralno ali i izazvano npr od onih glupana tipa Bin Laden i sljedbenika mu -koji su skroz upitni, da li su vjerodostojni ili su nametnuti) ovakve izjave Kardinala Uzoritog samo stete BH stanovnistvu, posebno Bosnjacima kada npr treba negdje da putuju, da dobiju vizu, da ih neko negdje ne posmatra kao bjelu Al-Kaidu.
Bjeli su jebo te,pa mogu proc. Jebali ih bjeli, ovi bjeli su dozivili terorizam na svojoj kozi, genocid i najgore moguce nocne more, pa su ipak ostali normalni ljudi.
E moj jadni Kardinale, kuku se tebi kad se tvoje knjige otvore, a vec su se i otvorile.
To on svako malo ponovi, a onda kada dodje kakav vjerski praznik u crkvi se ponasa kao andjelcic. To mu je valjda takav karakter da bude licemjer, ili po prirodi ili po nalogu politike.
Nemam nista licno protiv njega ali protiv ovakvih stavova i gluposti onoga koji kaze da je glavni pastir ovdje u BiH.
Iz teksta se vidi tacno sta je on izjavio, nije do prevoda. Po tome znaci da njegovom Hrvatstvu smetam i ja ako sam Bosnjak. Zbog toga ovakve Pastire treba bojkotovat. Nisam neki vjernik po zadanim standardima ali se slazem sa Reisom Cericem koji mora ovako reagovati samo zbog nepravde koja se nanosi Bosnjacima. U svjetskoj propagandi koja mjeri i posmatra Islam pod lupom (sto je naravno nemoralno ali i izazvano npr od onih glupana tipa Bin Laden i sljedbenika mu -koji su skroz upitni, da li su vjerodostojni ili su nametnuti) ovakve izjave Kardinala Uzoritog samo stete BH stanovnistvu, posebno Bosnjacima kada npr treba negdje da putuju, da dobiju vizu, da ih neko negdje ne posmatra kao bjelu Al-Kaidu.
Bjeli su jebo te,pa mogu proc. Jebali ih bjeli, ovi bjeli su dozivili terorizam na svojoj kozi, genocid i najgore moguce nocne more, pa su ipak ostali normalni ljudi.
E moj jadni Kardinale, kuku se tebi kad se tvoje knjige otvore, a vec su se i otvorile.
-
klif
#105 Re: Kardinal to oduvijek misli.
Gornjem ne bih imao sta prigovoriti, ukoliko bi imenovani gospodin imao principe, te na jednak nacin reagovao i na nepravde koje se nanose i drugima, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Znaci ljudima.Nex wrote: Nisam neki vjernik po zadanim standardima ali se slazem sa Reisom Cericem koji mora ovako reagovati samo zbog nepravde koja se nanosi Bosnjacima.
Last edited by klif on 12/05/2006 13:45, edited 1 time in total.
- SiSaJuMe
ima nas koji se osjecamo i tekako ugrozeni.
Ugrozen sam od visocke piramide. kad je iskopaju zakrice mi sunce.
Ma pogledaj oko sebe i vidjeces da su svi ugrozeni. Svak svakoj hebe ako su u vecini. Tako nije tesko pretpostaviti ko koga i u kojim gradovima. Ugrozen sam u banja luci, kao i u zenici kao i u sirokom....
I nemoj mi palamudit da samo drugi seru.. sve tri strane naci obrijani kakaju po narodu., samo nek su ovce u taboru i sve je OK.
Ugrozen sam od visocke piramide. kad je iskopaju zakrice mi sunce.
Ma pogledaj oko sebe i vidjeces da su svi ugrozeni. Svak svakoj hebe ako su u vecini. Tako nije tesko pretpostaviti ko koga i u kojim gradovima. Ugrozen sam u banja luci, kao i u zenici kao i u sirokom....
I nemoj mi palamudit da samo drugi seru.. sve tri strane naci obrijani kakaju po narodu., samo nek su ovce u taboru i sve je OK.
-
klif
Dopustam da se nisam precizno izrazio. Htio sam reci da mislim da nas sve ugraozavaju "nasi" nacionalisti svih boja.SiSaJuMe wrote: I nemoj mi palamudit da samo drugi seru.. sve tri strane naci obrijani kakaju po narodu., samo nek su ovce u taboru i sve je OK.
-
zico
Ma slobodno Vi o Puljiću...znate bolje od mene...no ne kreira Vam on
Zico jarane,
da li je Puljic reagovao ili nije .... ja ne znam, ali sam siguran da o svemu cujem nakon Cericeve reakcije.
Puljic je itekako bitan, jer ovo sto pise u ovim katolickim novinama je cista laz. I to laz na mene... da ja ugrozavam. Koliko god se ja neslagao s reisom i koliko god se on i ja nevoljeli, on je u svom reagovanju u pravu - bez obzira na motive pisanja, izbore i sl.
Mozemo mi sada bistriti svjetsku politiku....ali je evidento da je neko slagao pripisujuci to Puljicu. A od Puljica nismo culi da je reagovao (dobro, jeste sada...when shit hits the fan ...)
niti politiku Hrvatske,niti međ. zajednice...
poz
- SiSaJuMe
Dobar - sjedi - pet..klif wrote:Dopustam da se nisam precizno izrazio. Htio sam reci da mislim da nas sve ugraozavaju "nasi" nacionalisti svih boja.SiSaJuMe wrote: I nemoj mi palamudit da samo drugi seru.. sve tri strane naci obrijani kakaju po narodu., samo nek su ovce u taboru i sve je OK.
-
novel
MOSTAR - Predsjednik Udruženja hrvatskih logoraša i zatvorenika Domovinskog rata Mirko Zelenika izjavio je za Večernjak kako ta udruga raspolaže podatcima da su Armija BiH i ratne vlasti u Sarajevu Hrvate držale u zatočeništvu u više od 200 logora, zatvora i drugih mjesta zatočenja širom Bosne i Hercegovine.
Prvi je to put da udruga hrvatskih uznika Domovinskog rata predstavlja podatke o mjestima zatočenja koje je inicirano posljednjim istupom poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Mustafe Cerića. Cerić je naime ustvrdio kako bošnjačka Armija nije imala niti jedan logor za Hrvate.
60 mjesta u HNŽ
“Pripadnici Armije BiH su u preko 200 logora, zatvora i raznih lokacija držala zatočene Hrvate. Pri tome samo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji bilo je takvih 60 lokacija”, rekao je zelenika za Večernjak. Zelenika je pojasnio kako su hrvatski uznici bili zatočeni na više od 420 raznih lokacija od Srbije i Crne Gore počevši od Batajnice i Morinja, do Hrvatske Knina i cijelog prostora Bosne i Hercegovine od Posavine do Hercegovine.
U informaciji o neprocesuiranim zločinima nad Hrvatima koje je Ured hrvatskoga časnika u Haagu nedavno napravio za potrebe Tužiteljstva BiH navodi se kako je u logorima Armije BiH ubijeno 474 Hrvata. “u010Cudim se da reis Cerić ulazi u područje gdje argumenti ne stoje na njegovoj strani. Njegove ocjene su politikantske i ne može ih obraniti”, rekao je za Večernjak Zelenika.
Podsjetio je na izvješće UN-ove komisije iz 1993. godine, napravljeno prije sukoba s HVO-om, u kojoj se govorilo o 69 službenih logora koje je pod nadzorom držala Armija BiH. To izvješće, dodaje Zelenika, koje je Bassiumieva komisija predala Vijeću sigurnosti UN-a bila je temelj za uspostavu Haaškoga suda (ICTY).
Nakon Neretve 93
“Tvrdnjom da Armija BiH nije imala logore za Hrvate razočarao je duboko povrijedio ovu stradalničku skupinu”. Nakon početka sukoba Armije BiH i HVO-a, broj logora za Hrvate se utrostručio. Posebno je to bilo izražajno tijekom akcije Neretva '93 kada je pobijeno blizu stotinu hrvatskih civila u dolini Neretve a veliki je broj zatočen gdje je proveo više od godinu dana u pritvoru.
Istodobno i bošnjačke stradalničke udruge nastoje zataškati zločine koje su počinile postrojbe Armije BiH.
Tako se u publikacijama Udruge logoraša BiH ne navodi niti jedan logor ili mjesto zatočenja Hrvata a na naslovnici logoraša iz Omarske ističu se dvojica hrvatskih zatočenika.
12.5.2006.
Pincom.info
-
Hadzi-Murat
I kako je to u relaciji sa Kardinalovim izjavama?novel wrote:MOSTAR - Predsjednik Udruženja hrvatskih logoraša i zatvorenika Domovinskog rata Mirko Zelenika izjavio je za Večernjak kako ta udruga raspolaže podatcima da su Armija BiH i ratne vlasti u Sarajevu Hrvate držale u zatočeništvu u više od 200 logora, zatvora i drugih mjesta zatočenja širom Bosne i Hercegovine.
...osim sto se spominje vrlo interesantan izvor, Vecernjak poznat po propagandi...Zelenika kao i Slavuj, laje li laje, te Stari most srusili Bosnjaci, te 200 logora?!...dobro je da postoji Haag, da se ovakve dezinformacije mogu obarati kao kula od karata...
-
Kwaheri
a evo sta i Emil Karamatic (inace dopisnika BH Radija 1 iz Mostara ) pise o tome u Slobodnoj Dalmaciji
http://www.slobodnadalmacija.hr/20060513/bih01.asp
http://www.slobodnadalmacija.hr/20060513/bih01.asp
-
Prenj
A evo kako ih je i Švarc-Šiling sviju otjerao u cosak ...
Avaz wrote: Međureligijsko vijeće Visoki predstavnik prisustvovao sastanku
Vjerski lideri trebaju se više fokusirati na međusobni dijalog
Religije u BiH ne nalaze se ni u kakvom sukobu, poručio Švarc-Šiling * Iznalaženje prave metodologije u kontaktima s medijima
Ukoliko postoje različita mišljenja o određenim pitanjima, lideri vjerskih zajednica u BiH trebali bi se više fokusirati na međusobni dijalog nego na komuniciranje putem medija, ocijenio je visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwarz-Schilling) nakon jučerašnjeg sastanka Međureligijskog vijeća u Sarajevu.
Ovo je bila prva sjednica Vijeća nakon teksta u Katoličkom novinskom servisu, u kojem je navedeno da je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio kako "katolici u BiH osjećaju, pritisak, opasnost i diskriminaciju od muslimana", a nakon čega je uslijedio žestok odgovor Rijaseta Islamske zajednice BiH.
Dobra osnova
- U kontekstu nedavnih intervjua i novinskih članaka, mislim da bi se lideri vjerskih zajednica u BiH trebali fokusirati na vlastite greške i pokušati to ispraviti u kontaktu sa svojim predstavnicima, umjesto da za određene stvari krive druge vjerske zajednice. Mislim da za jedan takav proces postoji veoma dobra osnova i da je to pravac koji treba zauzeti u budućnosti - poručio je Švarc-Šiling.
Nakon jednoiposatnog sastanka, visoki predstavnik je izjavio da postoji značajno razumijevanje među vjerskim zvaničnicima, "što se ne bi moglo zaključiti kada se prate izvještaji u novinama i elektronskim medijima".
Dodao je da je zbog toga pitanje iznalaženja prave metodologije u kontaktima s medijima od neprocjenjive važnosti, tako da ljudi u BiH "steknu pravu sliku i shvate da se religije u BiH ne nalaze ni u kakvom međusobnom sukobu".
Dobro svih naroda
Predsjedavajući Međureligijskog vijeća mitropolit dabrobosanski Nikolaj kazao je da je sve što Vijeće radi "zajedničko i na dobro svih naroda u BiH".
- Naravno, svako vrijeme ima svoje teškoće, pa i ovo naše. Ali s velikim zadovoljstvom možemo reći da je ovo ipak daleko drugačije nego kada se razgovaralo oružjem. Ako i sada ima nekih razmimoilaženja, to će se prevazići te naći zajednički jezik, naročito među ljudima koji se bave politikom u ovoj zemlji - kazao je mitropolit Nikolaj.
A. MALAGIĆ
Zamjenici umjesto Fincija i ef. Cerića
Sastanku su, uz mitropolita Nikolaja, prisustvovali i kardinal Puljić, zamjenik reisu-l-uleme Ismet ef. Spahić, te zamjenik predsjednika Jevrejske zajednice Boris Kožemjakin. Predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci je na službenom putu u inozemstvu, dok je iz Rijaseta pojašnjeno da je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić ranije preuzeo druge obaveze.
Moramo svi zajedno djelovati
Članovi Vijeća i visoki predstavnik složili su se da je situacija u BiH, s obzirom na prethodnih 15 godina, veoma složena i da je za ostvarenje održivog mira i stabilnosti potreban puni angažman svih faktora civilnog društva.
- Moramo svi zajedno djelovati kako bismo ovu zemlju i njene građane poveli na put prema Evropi - zaključio je Švarc-Šiling.