EEG-GLAVOBOLJE

Sve o zdravlju...
Post Reply
User avatar
otherside
Posts: 4856
Joined: 30/10/2004 00:32
Location: sarajevo

EEG-GLAVOBOLJE

Post by otherside » 28/05/2011 21:21

Helou :D
cijela prica koja ide u nastavku je postavljena na temi "migrena" ali tamo se izgleda slabo navraca ovih dana :-)
imam jedan prijedlog za migrenase-forumase...naime, radim magistarski rad na temu migrena ali u uzorku imam i glavobolje koje nisu migrenskog tipa zbog komparacije.
helem, radimo EEG (elektroencefalogram) pacijentima koji boluju od migrenskih (ili drugih) glavobolja s ciljem eventualne identifikacije specificnih EEG promjena koje koreliraju sa funkcionalnim poremecajima mozga pa time zahtijevaju drugu terapiju jer ove glavobolje ne reaguju na klasicne analgetike i antireumatike.
ukoliko ima forumasa koji pate od migrenskih ili drugih glavobolja a zainteresovani su za EEG snimanje molim da mi se jave na pp da bi se dogovorili oko termina snimanja. Potrebno je da na dan snimanja imaju uputnicu za EEG od nadleznog ljekara opce prakse-nazalost, administracija se ne moze zaobici, da imaju preko 18 godina i da pate od glavobolja vise od 6 mjeseci. Naravno, po zavrsenom snimanju ce dobiti svoj EEG nalaz i objasnjenje istog u slucaju da nadjemo promjene koje ne odgovaraju normalnom EEG-u.
Elektroencefalografija je potpuno bezbolna, ma moglo bi se reci i ugodna dijagnosticka metoda jer se za vrijeme snimanja lezi dok aparat registruje mozdanu aktivnost u obliku specificnih talasa koji se pojavljuju na ekranu aparata.
jedini uslov za ovo snimanje je potpuno cista kosa (bez laka, gela i ostalih ljepljivih materija) jer se na glavu stavi kapa sa elektrodama. Ukupno sve traje 15-ak minuta.
Radi orjentacije u nastavku ide definicija migrenskih glavobolja mada oni koji je imaju itekako poznaju simptomatologiju.
Migrena je karakterizirana epizodama jake glavobolje (često pulsirajuće i jednostrano), povezane s disfunkcijom autonomnog nervnog sistema (mučnina, povraćanje) i osjetljivošću na podražaja, kao što su svjetlo, zvuk i pokret glave (migrena bez aure). Oko 30% migrenoznih bolesnika ima iskustvo “aure” - prolazne vizualne ili senzomotorne disfunkcije koje prethode ili prate glavobolju (migrena s aurom).
Hvala


User avatar
otherside
Posts: 4856
Joined: 30/10/2004 00:32
Location: sarajevo

Re: EEG-GLAVOBOLJE

Post by otherside » 02/06/2011 14:04

up :D

ne znam da li sam bila jasna....zainteresovani nece cekati na EEG snimanje jer se mozemo dogovoriti za termin koji njima odgovara :D

da mi se ne bi neko naklatio da podvucem da time redovno naruceni pacijenti nece biti uskraceni, niti pomaknuti njihovi termini.

Hvala :D

User avatar
otherside
Posts: 4856
Joined: 30/10/2004 00:32
Location: sarajevo

Re: EEG-GLAVOBOLJE

Post by otherside » 02/06/2011 14:55

eh...meni nadolaze naknadno neke informacije koje bi migrenase mogle interesovati :roll:
dakle, oni koji se odluce na snimanje nemaju nakon snimanja nikakvih drugih obaveza (posto rekoh da se radi o projektu magistarskog rada).
znaci, dodju u dogovoreni termin, obavi se snimanje, ocita se nalaz i dobiju isti nalaz u ruku s pojasnjenjem ukoliko nalaz nije u granicama normalnog.
eto :D

Post Reply